Κατασκευή logo απο το μηδέν

Βοήθεια και προτάσεις για το καλύτερο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, και γραφικών.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
fmayakos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1249
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2001 03:00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κατασκευή logo απο το μηδέν

Δημοσίευση από fmayakos » 02 Μάιος 2004 23:43

Καλησπέρα freestuffers!
Όντας πλέον και moderator σ'αυτή την περιοχή του forum, νιώθω μία επιπλέον ευθύνη να την εμπλουτίσω.
Οπότε, μιας και αποτελεί συχνό ερώτημα, έφτιαξα ένα τεράστιο tut για την κατασκευή ενός logo από το μηδέν. Απο την σχεδιάση μέχρι την ενσωμάτωση του σε sites.
Χωρίζεται σε πολλά κομμάτια (ούτε εγώ ξέρω πόσα θα προκύψουν τελικά) και εκτός απο τις αναλυτικές περιγραφές τους και τις εικόνες, συνοδέυονται απο αρχεία flash τα οποία σας δείχνουν ακριβώς πως γίνονται όλα αυτά που περιγράφονται (σαν βίντεο).
Το tut το έχω κλειδώσει προσωρινά, μέχρι να τελειώσει, για να είναι ενιαίο και να μην παρεμβληθούν τα σχόλιά σας τα οποία όμως περιμένω με αγωνία στο τέλος του tut. Αν θέλετε να με ενθαρρύνετε, βρίσετε κτλ. για την προσπάθεια μου υπάρχουν πάντα τα προσωπικά μηνύματα προς το παρόν!
Ας αρχίσουμε λοιπόν!

Άβαταρ μέλους
fmayakos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1249
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2001 03:00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κατασκευή logo απο το μηδέν

Δημοσίευση από fmayakos » 02 Μάιος 2004 23:49

Ενότητα 1 - Προσχεδιασμός
Σ'αυτή την μικρή, πλην σημαντική, ενότητα θα ασχοληθούμε με την διαδικασία εκείνη που μας επιτρέπει να περάσουμε στην καθ' αυτό δημιουργία του λογοτύπου μας απρόσκοπτα και χωρίς να κάνουμε κοπιαστικές και χρονοβόρες διορθώσεις κάθε φορά που αλλάζουμε γνώμη.
Εδώ δεν θα ασχόληθούμε με τον υπολογιστή καθόλου. Μάλιστα, προσωπικά, όσο κάθομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου δεν κατεβαίνει καμία ιδέα. Έτσι λοιπόν εξοπλιστείτε με 2-3 φύλλα Α4, μολύβια, μαρκαδόρους, στυλούς και να είστε σίγουροι ότι θα σας το ξεπληρώσουν!

Έρχεται, λοιπόν, σ'εμένα η (υποθετική) εταιρεία BrainVision η οποία κατασκευάζει συστήματα επικοινωνίας του υπολογιστή με τον ανθρώπινο εγκέφαλο (!!!) για να τους κατασκευάσω το λογότυπο.
Ύστερα απο λίγα λεπτά σκέψης, καταλήγω στην κατασκευή ενός λογοτύπου το οποίο θα είναι ελλειπτικό και θα έχει κάποιο στοιχείο κίνησης. Απο τη στιγμή που επέλεξα ένα όχι και τόσο πρωτότυπο σχήμα για τη βάση του λογοτύπου (η έλλειψη κυκλοφορεί πολύ) αποφάσισα να προσθέσω ένα στοιχείο που θα παγιδέυει το μάτι. Στοιχεία κίνησης υπάρχουν πολλά (ο γνωστός μας μαίανδρος, το κινέζικο γιν-γιαγκ) τα οποία ενώ είναι στατικά σχήματα, φαίνονται να παγιδεύουν μέσα τους μια ατέρμονη κίνηση. Γι'αυτό το λόγο προκαλούν τα βλέμματα μας, το επιβεβαιώνουν μάλιστα οι σύγχρονοι μελετητές της Gestalt Psychologie.
Στην πράξη, λοιπόν και ύστερα από κάποιες δοκιμές (δεν φαίνονται όλες στις φωτογραφίες!) καταλήγω στο εξής concept:
Η βάση θα είναι ελλειπτική, απο πάνω η λέξη brainvision με διχρωμία και δίπλα από το brain έναν ανθρώπινο κεφάλι με γρανάζια κυκλωμένο με έντονη γραμμή που θα γίνεται βέλος και το βέλος θα καταλήγει σε μία οθόνη υπολογιστή δίπλα στο vision και αυτό με τη σειρά του το ίδιο.
Ένα αρκετά σύνθετο λογότυπο, επιλεγμένο ακριβώς επειδή υπεισέρχεται σε πολλές διαφορετικές ενότητες του σχεδιασμού διανυσματικών γραφικών.

Concept Art:

Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Άβαταρ μέλους
fmayakos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1249
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2001 03:00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κατασκευή logo απο το μηδέν

Δημοσίευση από fmayakos » 03 Μάιος 2004 00:09

Ενότητα 2 - Κατασκευή vector logo
Μέρος 1 - Κατασκευή κειμένου

Σ'αυτό το μέρος θα φτιάξουμε τις λέξεις που απαρτίζουν το λογότυπο: brain και vision. Όσο κι αν ακούγεται απλό, στα διανυσματικά προγράμματα η ιστορία περιπλέκεται! Ωστόσο τα αποτελέσματα δικαιώνουν!

Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την γραμματοσειρά (87 ΚΒ). Αυτή η γραμματοσειρά έχει δοθεί δωρεάν σε πολλά περιοδικά και έτσι δεν νομίζω να θίγω τα συμφέροντα της εταιρείας.

Από εδώ μπορείτε να δείτε πως γίνονται όλα αυτά στην πράξη. (το αρχείο flash είναι 1,53 ΜΒ)

Απο εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το πιο πάνω αρχείο για να το δείτε και offline. (αρχείο zip μεγέθους 1,52 ΜΒ)

01] Ανοίγουμε το Adobe Illustrator και δημιουργούμε ένα νέο φύλλο Α4 σε διάταξη landscape και με χρώματα RGB (ή μπορείτε να επιλέξετε και CMYK αν το λογότυπο προορίζεται και για τυπογραφείο, ωστόσο και οι δύο επιλογές είναι αναστρέψιμες).
Εικόνα
02] Απο το μενού View επιλέξτε Show rulers [Ctrl]+[R] και κάνοντας κλικ και κρατώντας το πατημένο δημιουργήστε μία οριζόντια ευθεία απο τον πάνω χάρακα. Θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν οδηγό. Μπορείτε όποτε θελήσετε να σβήσετε αυτόν τον οδηγό. Βρίσκεται μέσα στο Layer 1 με όνομα <Guide 1>.
Εικόνα
03] Window -> Type -> Character [Ctrl]+[T] και απο εκεί επιλέγουμε γραμματοσειρά. Εγώ επέλεξα την CF Sans Bold (την οποία βρήκα σ' ένα περιοδικό) και αφού επέλεξα το Type tool έγραψα την λέξη brain (τελικά αποφάσισα με πεζά γράμματα).
Εικόνα
04] Επιλέγω το Selection Tool (πάνω αριστερά) και έπειτα Object -> Transform -> Scale με τιμή 750%. (ή ανάλογα με το πόσο μικρό βγήκε το κείμενο σας)
Εικόνα
05] Τοποθετώ το brain πάνω στην ευθεία.
Εικόνα
06] Επιλέγω το brain και απο τα χρώματα φροντίζω να είναι μαύρο τόσο το βασικό χρώμα όσο και το stroke χρώμα. Ύστερα βάζω Stroke = 3 pt.
Εικόνα
07] Επαναλαμβάνω τα βήματα 3,4,5,6 για το vision αλλά για RGB: 100 100 100.
Εικόνα
08] Επιλέγω το brain και έπειτα με δεξί κλικ πάνω του κάνω create outlines. Πλέον αυτή η λέξη παύει να είναι λέξη κειμένου και τώρα έγινε vector art. Αυτό το κάναμε για να μπορούμε να πειράξουμε κάποια σημεία του κειμένου. Ομοίως και για το vision.
Εικόνα
09] Με το Direct Selection tool θα αλλάξω την τελίτσα πάνω απο τα i καθώς αυτή που έχει δεν μ' αρέσει! Βλέπουμε πως η τελίτσα είναι τετράγωνη οπότε αποτελείται απο 4 anchor points. Κάνοντας ένα τετραγωνάκι με το Direct Selection Tool επιλέγουμε τα δύο αριστερά anchors τα οποία και μετακινούμε χτυπώντας λίγες φορές το αριστερό βελάκι στο πληκτρολόγιο.
Εικόνα
10] Ομοίως διορθώνουμε και τα υπόλοιπα i και ό,τι άλλο δεν μας ικανοποιεί.
Εικόνα

Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Adobe Photoshop, illustrator”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης