"Μονοπώλιο" και στην Ιαπωνία για την Μicrosoft

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GhostShip
Δημοσιεύσεις: 338
Εγγραφή: 30 Σεπ 2003 09:57
Τοποθεσία: Αθήνα

"Μονοπώλιο" και στην Ιαπωνία για την Μicrosoft

Δημοσίευση από GhostShip » 02 Μαρ 2004 00:42

Αξιωματούχοι της επιτροπής ανταγωνισμού της Ιαπωνίας επιθεώρησαν τα γραφεία της Microsoft στο Τόκιο την Πέμπτη, με την υποψία ότι ο γίγαντας του λογισμικού παραβιάζει τη νομοθεσία κατά των μονοπωλίων. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό και στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Εκπρόσωπος της επιτροπής εξήγησε ότι η Microsoft Japan κατηγορείται ότι επιβάλλει αντικανονικούς περιοριστικούς όρους στους κατασκευαστές υπολογιστών που εγκαθιστούν το λειτουργικό Windows XP στα συστήματά τους. Κάτω από τους όρους αυτούς οι ιαπωνικές επιχειρήσεις ίσως αναγκάζονται ακόμα και να επιτρέπουν την παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους.

Εκπρόσωπος της Microsoft Japan επιβεβαίωσε την επιδρομή και δήλωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις Αρχές, παρέχοντας πληροφορίες για τη διατύπωση των συμφωνιών της Microsoft με κατασκευαστές PC. Η ίδια προσέθεσε ότι δεν θεωρεί τις συμφωνίες αντικανονικές.

Σύμφωνα με το Reuters, η ιαπωνική επιτροπή ανταγωνισμού είχε εξετάσει το 1998 κατά πόσο η ενσωμάτωση του προγράμματος πολυμέσων Media Player στο λειτουργικό Windows βλάπτει αθέμιτα τα ανταγωνιστικά προϊόντα. Κυρώσεις, πάντως, δεν υπήρξαν.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε την κυριαρχία της στην αγορά λογισμικού για να προωθήσει άλλα προϊόντα της εις βάρος του ανταγωνισμού. Κρίθηκε ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές, αλλά κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Και στην Ευρώπη, η Microsoft κατηγορείται από την Κομισιόν για αντικανονική προώθηση του Media Player, μέσω της ενσωμάτωσής του στα Windows. Επίσης, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την γνώση της για την εσωτερική αρχιτεκτονική του λειτουργικού για να παράγει λογισμικό για διακομιστές το οποίο συνεργάζεται με τα Windows καλύτερα από τα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα στην εταιρεία, να την υποχρεώσει να αποκαλύψει τον πηγαίο κώδικα των Windows σε ανταγωνιστές της και να διαθέτει ανταγωνιστικά προγράμματα προεγκατεστημένα στο λειτουργικό σύστημά της.

Μάλλον έχουν βάλει την Microsoft στο μάτι μου φαίνεται, αλλά όχι άδικα κατά την γνώμη μου... Πάντα ό,τι κάνεις έχει και αντίκτυπο, λογικό θα ήταν λοιπόν να την κυνηγάνε από παντού....

Αν σκεφτεί κανείς και που θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα σήμερα, πιθανόν να ήταν σήμερα αν είχαν πάρει άλλη τροπή με την IBM και την Αpple... Μπορεί να μην τα συζητάγαμε καν αυτά, ή και να ήταν άλλη εταιρία στην θέση της Microsoft σήμερα... ή να ήταν τα πράγματα ακόμη χειρότερα... ποιος ξέρει :-?

Άβαταρ μέλους
aceman
Δημοσιεύσεις: 88
Εγγραφή: 22 Ιουν 2003 19:58
Τοποθεσία: Kalamata
Επικοινωνία:

"Μονοπώλιο" και στην Ιαπωνία για την Μicrosoft

Δημοσίευση από aceman » 06 Μαρ 2004 17:58

pakit

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες