Ειδικότητα Χειριστών Η/Υ και ΙΚΑ

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
mavrospit
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 31 Ιαν 2016 11:54

Ειδικότητα Χειριστών Η/Υ και ΙΚΑ

Δημοσίευση από mavrospit » 31 Ιαν 2016 12:10

Μια μικρή βοήθεια παιδιά, γιατί έχω πελαγώσει και δεν βγάζω άκρη. Δουλεύω ως Χειριστής Η/Υ αλλά στο ΙΚΑ με έχουν καταχωρίσει στους υπαλλήλους γραφείου. Το ζήτημα εδώ είναι ότι οι Χειριστές Η/Υ είναι πληροφορικάριοι με πτυχίο ειδικότητας και όχι ανειδίκευτοι υπάλληλοι γραφείου με απλό χαρτί λυκείου. Προφανώς λοιπόν ο κωδικός ΙΚΑ για τα ένσημα είναι εντελώς διαφορετικός και υποψιάζομαι ότι ο εργοδότης το έκανε για να γλιτώσει χρήματα και να πληρώσει τον κατώτατο. Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία; Μήπως γνωρίζει τον κωδικό ΙΚΑ που πρέπει να δηλωθεί; Γιατί του το έχω επισημάνει πολλάκις και μου λέει ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο και πως εντασσόμαστε σίγουρα στους υπαλλήλους γραφείου.

Άβαταρ μέλους
webdevgr
Δημοσιεύσεις: 709
Εγγραφή: 11 Δεκ 2010 17:25
Τοποθεσία: Ηράκλειο
Επικοινωνία:

Ειδικότητα Χειριστών Η/Υ και ΙΚΑ

Δημοσίευση από webdevgr » 31 Ιαν 2016 13:03

Δηλαδή ποια η διαφορά του χειριστή Η/Υ από τον Υπάλληλο γραφείου; πλέον όλοι δουλεύουν με Η/Υ.

Ίσως παλιότερα να υπήρχε διαφορά για το περιβόητο επίδομα οθόνης που νομίζω δεν υπάρχει πλέον.

mavrospit
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 31 Ιαν 2016 11:54

Ειδικότητα Χειριστών Η/Υ και ΙΚΑ

Δημοσίευση από mavrospit » 31 Ιαν 2016 14:44

Έχει διαφορά. Ο υπάλληλος γραφείου χρησιμοποιεί απλά τον Η/Υ (όπως και άλλοι στα δικά τους επαγγέλματα) αλλά ο Χειριστής μπορεί να προσφέρει γνώση και εργασία όσον αφορά επίσης το λογισμικό ή το τεχνικό κομμάτι. Μπορεί και να προσφέρει και υποστήριξη δηλαδή. Για παράδειγμα, ο υπάλληλος γραφείου δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει να κάνει format, να εγκαθιστά λειτουργικά συστήματα και να υποστηρίζει προγράμματα ή να αλλάζει έναν σκληρό δίσκο και άλλα εξαρτήματα που αφορούν το Hardware. Ο Χειριστής τα κάνει όλα αυτά και είναι εκπαιδευμένος για τις συγκεκριμένες δουλειές. Εντελώς διαφορετικά πράγματα, όπως καταλαβαίνεις, άλλο αν στην Ελλάδα τα έχουμε κάνει όλα ίσιωμα.

Άβαταρ μέλους
webdevgr
Δημοσιεύσεις: 709
Εγγραφή: 11 Δεκ 2010 17:25
Τοποθεσία: Ηράκλειο
Επικοινωνία:

Ειδικότητα Χειριστών Η/Υ και ΙΚΑ

Δημοσίευση από webdevgr » 31 Ιαν 2016 16:59

Άλλο Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων και άλλο Χειριστής Η/Υ. Από πότε ο χειριστής Η/Υ είναι υποχρεωμένος να ξέρει να αλλάζει δίσκο και να κάνει format;

Επειδή η Τεχνική εκπαίδευση σε επίπεδο Λυκείου είναι ΓΤΠ και δίνουν ότι να 'ναι ονόματα στα πτυχία δε σημαίνει κι ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το δικό μου πτυχίο τεχνικού λυκείου έγραφε "Υποστήριξη Συστημάτων και Εφαρμογών Υπολογιστών". Δηλαδή τι ακριβώς έμαθα και τι δουλειά θα μπορούσα να κάνω με αυτό;

Και πέραν από τα παραπάνω, εσύ τι ακριβώς δουλειά κάνεις στην εταιρεία; Αλλάζεις δίσκους και κάνεις format ή απλά τον υπάλληλο γραφείου; Αν κάνεις απλά τον υπάλληλο γραφείου, λογικό είναι να σε ασφαλίζει ως υπάλληλο γραφείου. Αν κάνεις δουλειές τεχνικού τότε ναι ψάξε να δεις αν υπάρχει διαφορά στην ασφάλιση και στον μισθό.

Σημασία έχει τι δουλειά κάνεις κι όχι τι χαρτί πήρες κάποτε από κάπου...

mavrospit
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 31 Ιαν 2016 11:54

Ειδικότητα Χειριστών Η/Υ και ΙΚΑ

Δημοσίευση από mavrospit » 31 Ιαν 2016 21:58

Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό το σκεπτικό. Εννοείται ότι ο Χειριστής Η/Υ είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα παραπάνω και σίγουρα να έχει πολύ καλή γνώση σε θέματα software. Για απλές δουλειές μιλάμε στο γραφείο, που η ξανθιά γκομενίτσα που λιμάρει τα νύχια της δεν σκαμπάζει ως απλή δακτυλογράφος. Ένας απλός υπάλληλος γραφείου μπορεί άνετα να θεωρείται υπάλληλος γραφείου γνωρίζοντας μόνο λίγο word και excel ή ακόμα και δουλεύοντας χωρίς υπολογιστή. Διότι υπάλληλος γραφείου είναι και αυτός που δεν έχει καθόλου υπολογιστή μπροστά του, έτσι δεν είναι; Εγώ προσωπικά εργάζομαι σε αυτή την εταιρεία γιατί χρειάζονταν άτομο πληροφορικής που να ασχολείται και με την υποστήριξη και όχι απλό δακτυλογράφο. Στη δεύτερη περίπτωση, θα έπαιρναν σίγουρα απλό υπάλληλο γραφείου. Άρα έχω κάποιες γνώσεις περισσότερες και πρέπει να τις πληρωθώ. Αυτό είναι το νόημα του διαχωρισμού και αυτός είναι ο λόγος π.χ. που στο δημόσιο υπάρχουν οι δυο διαφορετικές ειδικότητες για τις δύο συγκεκριμένες δουλειές. Αν βέβαια στην πράξη έχουν εξομοιωθεί για να βολεύονται περισσότεροι, αυτό είναι άλλο καπέλο.

Άβαταρ μέλους
gvard
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2151
Εγγραφή: 16 Μάιος 2002 22:38
Τοποθεσία: Τραχανοπλαγιά
Επικοινωνία:

Ειδικότητα Χειριστών Η/Υ και ΙΚΑ

Δημοσίευση από gvard » 01 Φεβ 2016 10:05

Καλημέρα,
mavrospit έγραψε:Άρα έχω κάποιες γνώσεις περισσότερες και πρέπει να τις πληρωθώ.
Τι μισθό παίρνεις το μήνα (καθαρά);
Με εκτίμηση,
Γιώργος Βαρδίκος
Φιλοξενία ιστοσελίδων - Cloud Servers στην Ελλάδα

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13310
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Ειδικότητα Χειριστών Η/Υ και ΙΚΑ

Δημοσίευση από EneMe » 02 Φεβ 2016 10:01

Η αγγελία τι έλεγε; Η σύμβαση που υπέγραψες;
Το "άτομο πληροφορικής που να ασχολείται με την υποστήριξη" είναι τόσο γενικόλογο, όσο το να λες στο delivery "πεινάω, στείλτε μου τρόφιμα".
Είσαι σίγουρος ότι αν διεκδικήσεις το κάτι παραπάνω θα συνεχίσεις να έχεις δουλειά; Πάντα υπάρχει κάποιος που κάνει ότι κάνεις κι εσύ, ίσως καλύτερα και σίγουρα φθηνότερα.

Άβαταρ μέλους
CyberCr33p
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3203
Εγγραφή: 06 Νοέμ 1999 01:00
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Ειδικότητα Χειριστών Η/Υ και ΙΚΑ

Δημοσίευση από CyberCr33p » 02 Φεβ 2016 10:51

mavrospit πόσο καιρό δουλεύεις σε αυτή τη θέση; Επίσης στόχος σου είναι να πληρωθείς κάτι παραπάνω ως μισθό σε περίπτωση που σε έχει "ρίξει" στο ΙΚΑ ή να σε δηλώσει ως Χειριστή Η/Υ στο ΙΚΑ;

Πάντως χωρίς να είμαι τελείως σίγουρος το ποσό που πληρώνει ο εργοδότης σου στο ΙΚΑ είναι με βάση τον μισθό σου. Οπότε είτε σε δηλώσει ως υπάλληλο γραφείου είτε ως κάτι άλλο τα ίδια θα πληρώνει για την ασφάλιση σου στο ΙΚΑ.

Τι πτυχίο έχεις; Παλαιότερα υπήρχε επίδομα για όσους έχουν πτυχίο από ΑΕΙ/ΤΕΙ αλλά με τα μνημόνια πρέπει να καταργήθηκε και ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού να γίνεται με βάση την ηλικία του εργαζομένου (κάτω από 25 ετών ή πάνω από 25 ετών), με την οικογενειακή σου κατάσταση (έγγαμος ή άγαμος) και με την προϋπηρεσία (επίδομα τριετιών). Εγώ στην θέση σου αυτό θα έψαχνα για να δω τι ισχύει και καλύτερα είναι να συμβουλευτείς κάποιο λογιστή ή κάποιο δικηγόρο που ασχολείται με εργατικά θέματα για να πάρεις έγκυρη απάντηση.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες