The Eye vs 6th Sense

Σχολιάστε ή προτείνετε ταινίες που παίζονται στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση ή κυκλοφορούν σε video και DVD. Ή κάποιο έργο που είδατε στο θέατρο.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13310
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

The Eye vs 6th Sense

Δημοσίευση από EneMe » 18 Νοέμ 2003 22:01

Ταϋλανδέζικος κινηματογράφος ενάντια στο «καθεστώς» του Hollywood. Δύο ταινίες που στηρίχτηκαν στην ίδια ιδέα! «Βλέπω νεκρούς ανθρώπους!»

Η ταινία The Eye (αν και γυρίστηκε εκ νέου με αμερικανους ηθοποιούς) πέρασε στα «ψιλά» και κατηγορήθηκε ως απλή αντιγραφή της 6ης Αίσθησης. Είναι όμως έτσι;

Και στις δύο ταινίες ο πρωταγωνιστής βλέπει φαντάσματα νεκρών ανθρώπων και μάλιστα έχει κάποια «επικοινωνία» με αυτά. Στην αρχή τρομάζει, όμως αργότερα ξεπερνά/παραμερίζει τον φόβο και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τις συνέπειες του «χαρίσματος» που έχει.

Το θέμα είναι ποιά ταινία από τις δύο είναι η πιο καλή!
Από πλευράς φωτογραφίας, πλάνων, ερμηνείας, κλπ δεν υπάρχει κάτι να επισημανθεί ιδιαίτερα! Το Μάτι έφτασε τα πολύ υψηλά στάνταρ του αμερικανικου κινηματογράφου και η 6η Αίσθηση ξεχώρισε την περίοδο που προβλήθηκε!
(Το θέμα της υπερ-προβολής ας μην το αναφέρω καλύτερα! «Μην αποκαλύπτετε το τέλος»! Είχε καταντήσει αηδία!)

Εκεί που θα κρίνονται οι δύο ταινίες είναι το σενάριο, η πλοκή!

Ξεκινάω επισημαίνοντας τα «λάθη» της 6ης Αίσθησης (υποθέτω πως το έχετε δει).
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά μικρά λαθάκια που σημείωσα όταν ξαναείδα την ταινία πριν λίγες μέρες στην τηλεόραση. Θα τα θέσω όμως πιο περιληπτικά:
- Μετά την σκηνή του θανάτου του πέφτει μαύρη οθόνη και μετά μας λέει «Το επόμενο φθινόπωρο…». Στο μεσοδιάστημα δεν θέλησε να μιλήσει στην γυναίκα του; (Νόμιζε ότι ήταν ζωντανός, έτσι;) Δεν είδε τις ετοιμασίες τις κηδείας; Άρα θα είχε καταλάβει ότι είναι νεκρός!
- Όταν πάει να βρει τον μικρό στην εκκλησία λέει ότι είχαν ραντεβού! Επίσης σε άλλη σκηνή περιμένει τον μικρό στο σπίτι, μαζί με την μητέρα του! Ρωτάω και πάλι! Πώς έκλεισε το ραντεβού; Ως γιατρός, δεν μίλησε με κάποιον υπεύθυνο; Κάποιον ανώτερο, έστω την μάνα του παιδιού! Δεν γίνεται να συνεννοήθηκε μόνο με τον πιτσιρικά! Άρα αν είχε πάει να μιλήσει σε αυτούς, πιθανότατα θα είχε καταλάβει πως είναι νεκρός, αφού όλοι «θα τον έγραφαν».
- Σε άλλη σκηνή, τον βλέπουμε να πηγαίνει στο ραντεβού με την γυναίκα του, εκείνη δεν του μιλάει και φεύγει! Αυτή φυσικά είχε πάει μόνη της, να «γιορτάσει» την επέτειό τους, όμως την στιγμή που φτάνει, δικαιολογείται γιατί άργησε! Και ξαναρωτάω! Αφού άργησε, είχαν κλείσει ραντεβού! Και πώς έκλεισαν το ραντεβού, αφού ήταν νεκρός;
- Σε όλη την ταινία, τον βλέπουμε να μετακινεί διάφορα πράγματα (πχ τα βιβλία του, το κασετόφωνο)! Κανένας δεν θορυβήθηκε από τα «ιπτάμενα αντικείμενα» ή έστω που δεν ήταν στην κανονική τους θέση;

Αυτά σχετικά με τις ευκαιρίες που είχε να ανακαλύψει ότι είναι νεκρός! Αυτές είναι κάποιες σκηνές, όχι όλες! Βλέπουμε όμως ότι προκειμένου να δημιουργηθεί «το εκπληκτικό, απρόσμενο φινάλε» της ταινίας, στοιχεία της κοινής λογικής και της απλής νόησης θυσιάστηκαν! Αν εξαιρέσουμε την πρώτη φορά που την βλέπει κάποιος, οπότε ενθουσιάζεται από το φινάλε, η ταινία από πλευράς πλοκής και σεναρίου είναι επιεικώς «πατάτα». Η ιδέα απλή, εντυπωσιακή, «πιασάρικη», αλλά «ντύθηκε» πολύ πρόχειρα και έγινε ταινία!

Στο Μάτι τέτοιες χοντράδες δεν έχουμε! Η ταινία μπαίνει κατευθείαν στο «ψητό» (όχι πως η 6η Αίσθηση αργεί ιδιαίτερα) και καταλαβαίνεις τί γίνεται!
Οι υπερβολές εδώ είναι κυρίως στα ιατρικά θέματα που παρουσιάζονται ιδιαίτερα απλά - όχι πως απαιτείται πλήρης ιατρική παρουσίαση, αλλά από τους 10 βαθμούς μυωπίας πολύ γρήγορα δεν έπεσε στο φυσιολογικό; Και 1-2 ακόμα τέτοια μικροπαραδείγματα.
Στο Μάτι έχουμε καλύτερη προσέγγιση λεπτομερειών! Πχ αναλύεται αρκετά καλά το γεγονός ότι η κοπέλα ως πρώην τυφλή έχει πολλή περιορισμένη οπτική μνήμη (πχ βλέπει το συρραπτικό, αλλά μόνο όταν το αγγίζει καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται). Το «χάρισμα» δεν το αποκτά ξαφνικά, λόγω της εγχείρησης, αλλά γίνεται μια νύξη ότι είχε κληρονομήσει κάποιου είδους «δύναμη» από την οικογένειά της. Το μόσχευμα κερατοειδούς, απλά την συνδέει με την αρχική δότρια που προφανώς είχε το ίδιο χάρισμα, οπότε η πλοκή εξελίσσεται ως προς την προσπάθεια της πρωταγωνίστριας να βρει τί την συνδέει με την δότρια κερατοειδούς, αλλά και να την βοηθήσει να απεγκλωβιστεί από τον κόσμο των ζωντανών (εδώ είναι και το δυνατό κοινό σημείο των δύο ταινιών, η προσπάθεια για βοήθεια προς τα φαντάσματα).

Αυτά σε γενικές γραμμές. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μερικά παραπέρα σχόλια, μπορούμε να πούμε πως τα φαντάσματα στην 6η Αίσθηση δεν είναι κα΄τι το ιδιαίτερο από πλευράς παρουσίασής τους… Έχουμε βέβαια τρομακτικές σκηνές, όμως στο Μάτι τα φαντάσματα είναι πιο «αληθινά». Από πλευράς εμφάνισης, αλλά και συμπεριφοράς (δεν ανοίγουν λεπτομερή διάλογο, αντίθετα επικοινωνούν μέσα από το πρίσμα του δικού τους κόσμου –το αγοράκι ψάχνει τον έλεγχο, η γριά στο νοσοκομείο κρυώνει, κλπ).

Το γεγονός ότι το Μάτι είναι πιο διευρυμένο, με την έννοια ότι έχει στοιχεία φιλίας, αγάπης, αισθήματος ευθύνης κλπ, σε σχέση με την 6η Αίσθηση που έχει παραμείνει πιο προσκολλημένη στην βάση της ταινίας, δεν μπορεί να κριθεί ως καλό ή κακό!
Από την μία καλή η διεύρυνση, όπου αυτή χωράει και δεν χαλάει την πλοκή, από την άλλη ίσως υπάρξουν κάποιοι που θέλουν μαι πιο «συμμαζεμένη» ταινία!

Αν καθήσω να σκεφτώ παραπάνω, ίσως έχω κι άλλα σχόλια να προθέσω…

Και μόνο τις «ατέλειες» της 6ης Αίσθησης που ανέφερα στην αρχή, να αναλογιστεί κανείς, πιστεύω πως αν δεν κατακρίνει την 6η Αίσθηση, τουλάχιστον θα αναγνωρίσει την ανωτερότητα της ταινίας Τhe Eye.

Για όσους δεν έχουν δει και τις δύο: Δείτε τις και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13310
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

The Eye vs 6th Sense

Δημοσίευση από EneMe » 18 Νοέμ 2003 22:06

Άλλο ένα λαθάκι της 6ης Αίσθησης:

Στο τέλος της ταινίας ανακαλύπτι πως δεν μπορούσε να πάει στο υπόγειο, επειδή μπροστά από την πόρτα υπήρχε ένα έπιπλο που δεν έβλεπε (όπως μας ενημερώνει ο πιτσιρικάς, τα φαντάσματα βλέπουν όνο όσα θέλουν)!

Υπάρχει όμως πλάνο που αυτός είναι στο υπόγειο και διαβάζει και βλέπει από το μικρό παραθυράκι την γυναίκα του να φεύγει!!!

Άβαταρ μέλους
Nkapa
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 872
Εγγραφή: 22 Απρ 2002 16:38
Τοποθεσία: Μυτιλήνη
Επικοινωνία:

The Eye vs 6th Sense

Δημοσίευση από Nkapa » 19 Νοέμ 2003 17:52

Πολύ καλές ταινίες και οι 2 ταινίες γα μένα ελαφρώς μπροστά είναι η 6η Αίσθηση. Για την εποχή της είναι πολύ καλή. Το μάτι με χαλάει λίγο το κινέζικο.

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

The Eye vs 6th Sense

Δημοσίευση από mechpanos » 19 Νοέμ 2003 20:58

Ki emena mou aresan kai oi dyo tainies, omologw oti me thn ekth aisthish otan thn eixa dei ston kinhmatografo eixa meinei afwnos sto telos. Bebaia me thn deuterh trith fora pou thn eida twra exw thn gnwmh oti prokeitai gia mia apla poly kalh tainia me eksypno tryk sto senario. To antitheto akrivws apo to The Eye, to opoio kathe fora pou vlepw mou aresei olo kai perissotero, toso san plokh oso kai san ermhneies. Akoma kai oi skhnes tromou sto The Eye einai pio atmosfairikes kai oxi "tromaktikes". Gia mena megalyterh shmasia se mia tetoia tainia einai h atmosfaira pou dhmiourgei. Sthn skhnh "kathesai sthn karekla mou" se petaei apo to kathisma enw eisai xalara, enw sto asanser se tsitwnei oso liges skhnes se tainies tromou! Sto 6th sense den thymamai kamia kalh tetoia skhnh, oles htan synhthismenes! Anyway, gia mena to Eye 2 klik mprosta apo 6th sense!
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

KonstantinosUK
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 24 Μάιος 2004 15:59

The Eye vs 6th Sense

Δημοσίευση από KonstantinosUK » 25 Μάιος 2004 20:00

EINAI KAI OI 2 TAINIARES!!!!!!!


TO MATI POU POLLOI YPOSTHRIZOUN POS TOUS XALAEI TO KINEZIKO (DE LEO KAI GO POS ME EYXARISTEI AFOU DEN KATALABAINO GRI) DEN EINAI PISTEYO ANTIGRAFH THS EKTHS AISTHISHS...

ANTITHETOS EINAI MIA POLY OMORFH TAINIA KAI H MONADIKH EOS TORA POU EXEI KATAFEREI NA ME...TROMAXEI!!! :wink:

PROSOPIKA LEO NAI STA ANATOLITIKA THRILLERS...

KAMMIA SXESH ME TIS AMERIKANIKES MPANANOFLOUDES...


MONO TO THE RING STHN AMERIKANIKH VERSION MOU ARESE...

Άβαταρ μέλους
Tanaka
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: 27 Απρ 2004 21:40
Τοποθεσία: Κορωπί

The Eye vs 6th Sense

Δημοσίευση από Tanaka » 26 Μάιος 2004 09:55

Για μένα η έκτη αίσθηση δεν είναι τρομακτική ταινία, απλά έχει έξυπνο σενάριο (και για την εποχή του πρωτότυπο). Το μάτι είναι ταινία άλλης κλάσης και αν μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση το μάτι είναι πολύ καλύτερο.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κινηματογράφος - Θέατρο”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης