Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία vs Εφαρμοσμένη Πτυχιακή Εργασία | [Αντικείμενο: Πληροφορική]

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
itsoum
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 10 Ιουν 2012 14:47
Τοποθεσία: Νέα Σμύρνη

Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία vs Εφαρμοσμένη Πτυχιακή Εργασία | [Αντικείμενο: Πληροφορική]

Δημοσίευση από itsoum » 08 Νοέμ 2014 14:11

Καλησπέρα,

αντιλαμβάνομαι πως το θέμα δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο οπότε πάω στο παρασύνθημα.

Είμαι μεταξύ του να κάνω μια ερευνητική πτυχιακή ή μια πτυχιακή πάνω σε ένα real-life project σε μια real-life εταιρεία.

Περίπτωση Α | Πτυχιακή σε εταιρεία

Πιο συγκεκριμένη είναι να φτιάξω με javascript μια βιβλιοθήκη-api-εργαλείο για τους προγραμματιστές ώστε να τους κάνω πιο εύκολη την ζωή τους στην σχεδίαση της εφαρμογής τους σε smart-tv ανεξαρτήτως κατασκευάστριας εταιρείας.

Περίπτωση Β | Πτυχιακή ερευνητική - paper

Μια ερευνητική εργασία πάνω σε αλγοριθμικό θέμα ως προς το monotoring σε cloud και πως να επιλέγει ο αλγόριθμος τι θα ελέγχει και πότε ανάλογα διάφορων δεικτών(επιγραμματικά).

Θετικά & Αρνητικά

Περίπτωση Α

Το να κάνω μια βιβλιοθήκη σε javascript για κάποια πραγματική εταιρία, για ένα πραγματικό project της έχει τα θετικά: α) της εργασιακής εμπειρίας σε πραγματικές συνθήκες, β) την γνωριμία με επαγγελματίες του χώρου, γ) την δημιουργία ενός project που θα μετράει στο βιογραφικό μου, δ) το πιθανό άνοιγμα μιας επαγγελματικής πόρτας.
Το σοβαρό μειονέκτημα είναι πως δεν μιλάμε για κάτι εξαιρετικά δυσεύρετο ως γνώση. Άρα θα είναι μια καλή προϋπηρεσία αλλά για ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας, το javascript development στο οποίο έχω να ανταγωνιστώ απόφοιτους ιεκ, τει, αει και χομπίστες.

Περίπτωση Β

Από την άλλη μια ερευνητική εργασία όπως π.χ. η αλγοριθμική που συζητήσαμε έχει πρακτικά ίσως λιγότερα θετικά μα βαθύτερα ποιοτικά. α) Μοιάζει πιο ενδιαφέρουσα. β) κυριότερο, μου ξεκλειδώνει μια γνώση η οποία δεν είναι εύκολα προσβάσιμη εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου. Συνεπώς ανοίγει και πιο "εκλεπτισμένες", πιο ενδιαφέρουσες επαγγελματικά θέσεις... γιατί οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να αποκτήσει αυτή την γνώση δεν μπορεί να είναι αυτοδίδακτοι χομπίστες, ούτε απόφοιτοι ιεκ.

Ποια είναι γνώμη σας, ποιο αξίζει περισσότερο; Μου διαφεύγει κάτι στον συλλογισμό μου;


Χρήσιμες Πληροφορίες:
Μόλις μπήκα στο 5ο έτος και χρωστάω 13 μαθήματα για πτυχίο, οπότε υπάρχει μια πίεση αφού ο στόχος είναι να τελειώσω το αργότερο Σεπτέμβριο 2015.

Άβαταρ μέλους
CyberCr33p
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3203
Εγγραφή: 06 Νοέμ 1999 01:00
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία vs Εφαρμοσμένη Πτυχιακή Εργασία | [Αντικείμενο: Πληροφορική]

Δημοσίευση από CyberCr33p » 08 Νοέμ 2014 19:13

Γιατί δεν κοιτάς να ασχοληθείς με κάτι το οποίο στη πορεία θα μπορείς ο ίδιος να εκμεταλευτείς εμπορικά και να σου φέρει κέρδος;

Άβαταρ μέλους
burnmind
Script Master
Δημοσιεύσεις: 954
Εγγραφή: 26 Σεπ 2009 02:14
Τοποθεσία: UK
Επικοινωνία:

Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία vs Εφαρμοσμένη Πτυχιακή Εργασία | [Αντικείμενο: Πληροφορική]

Δημοσίευση από burnmind » 09 Νοέμ 2014 13:43

Η περίπτωση Β είναι πιο ξεκάθαρη (ως γενική ιδέα και χωρίς να εξετάζω το θέμα της). Κατ' αρχήν, συνήθως είναι ευκαιρία να ασχοληθείς με κάτι που δύσκολα θα βρεις την ευκαιρία να το κάνεις εκτός πανεπιστημίου, ιδιαίτερα στην αρχή της καριέρας σου. Αν θέλεις να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα (ή απλά να συνεχίσεις τις σπουδές σου) τότε πιθανώς να σε βοηθήσει.

Τώρα για την αγορά εργασίας, είναι λίγο δύσκολο να ξέρεις. Αν πιάσουμε το θέμα του "portfolio", μπορείς να τη συνδιάσεις με κάποιο πρακτικό κομμάτι (κάποια εφαρμογή σε σχέση με την έρευνά σου, άλλωστε κάπως πρέπει να επιβεβαιώσεις αυτά που υποστηρίζεις θεωρητικά), το οποίο μετά μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο portfolio σου. Τώρα για τις πιο "εκλεπτισμένες" θέσεις που ανέφερες, για να πάρεις μία ιδέα θα πρέπει να ψάξεις αν υπάρχουν εταιρείες που ζητούν τις γνώσεις που θα έχεις αποκτήσει και αν είναι διατεθιμένες να προσλάβουν κάποιον χωρίς καθόλου εργασιακή εμπειρία, ώστε να έχεις μία ιδέα περίπου για το πότε και αν* θα μπορέσεις να τις χρησιμοποιήσεις.

*Από προσωπική εμπειρία βλέπω πως δύσκολα πάει χαμένη οποιαδήποτε γνώση γύρω από το αντικείμενό σου. Εκτός από τις γενικές γνώσεις που αποκτάς καθώς έχεις τριβή με κάτι πιο ειδικό, μπορεί να περάσουν χρόνια, αλλά πολύ συχνά έρχεται ο καιρός που χρησιμοποιείς (έμμεσα ή άμεσα) και τις ειδικές γνώσεις.

Άλλη μία μικρή παρένθεση εδώ. Γνώμη μου είναι πως το να αποκτήσεις τη γνώση δεν έχει να κάνει με το αν πήγες στο πανεπιστήμιο ή όχι. Το πανεπιστήμιο σου δίνει κάποιες κατευθύνσεις και ένα υπόβαθρο, αλλά τα πάντα από εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής θέλησης και ασχολίας. Κλείνει η παρένθεση.

Η άλλη περίπτωση δεν είναι πολύ ξεκάθαρη. Θα σχεδιάσεις εσύ την εφαρμογή που θα φτιάξεις, ή απλά θα σου δώσουν κάποια specifications στο χέρι και θα σου πουν "προγραμμάτισέ τα"; Αν είναι το 2ο, τότε πιθανότατα δε θα σου δώσει και πολλά εφόδια για το μέλλον, εκτός του ότι μπορείς να αποδείξεις πως ξέρεις να γράφεις κώδικα. Θεωρώ πως το ίδιο (και ίσως καλύτερο) αποτέλεσμα μπορείς να το πετύχεις αν π.χ. κατασκευάσεις από μόνος σου στον ελεύθερό σου χρόνο ένα μικρό open source project.

Επίσης, πόσο "real-life" θα είναι η εμπειρία; Θα ενταχθείς στην ομάδα της εταιρείας και θα δουλέψετε μαζί με άλλους, ή απλά θα έχεις μερικά meetings (π.χ. για να συζητήσετε τα specs) και μετά θα δουλεύεις από το σπίτι; Η αλήθεια είναι πως ό,τι και να συμβεί πάντα μπορείς να κάνεις να φανεί στο βιογραφικό σου πως απέκτησες τη Χ εργασιακή εμπειρία, αλλά θα την έχεις αποκτήσει πραγματικά;

Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση που αναφέρει ο CyberCr33p, αλλά εκτός του ότι αυτό είναι συνήθως είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ανά πάσα στιγμή (εντός ή εκτός πανεπιστημίου), αν επιλέξεις αυτή την οδό για την πτυχιακή σου πρόσεξε το θέμα των δικαιωμάτων (δηλαδή σε ποιον ανήκει αυτό που έφτιαξες).

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες