5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27647
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

Δημοσίευση από cordis » 09 Απρ 2014 12:18

Η χώρα μας μπορεί κατά καιρούς να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις λιστών με τις πιο ωραίες παραλίες, την καλύτερη νυχτερινή ζωή ή τα ομορφότερα αξιοθέατα, και τα τοπικά προϊόντα (φέτα, ελιές, λάδι) να βραβεύονται και να διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά ελάχιστοι περιμένουν ότι δεν τα πάει καθόλου άσχημα και στον τομέα της τεχνολογίας. Ναι, της τεχνολογίας. Δες πέντε περιπτώσεις όπου δεν περίμενες ότι θα διακρινόταν κάποια ελληνική εταιρεία ή οργανισμός.

1. Το καλύτερο data center
Εικόνα

Το τραπεζικό τοπίο άλλαξε αρκετά μέσα στα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Τράπεζα Πειραιώς από το να επενδύει στον σχεδιασμό των συστημάτων της προκειμένου να ολοκληρώσει ομαλά την ενοποίηση 6 τραπεζών σε μια ενιαία, λειτουργική δομή. Δεν θα περίμενες ποτέ από μια τράπεζα να διακρίνεται σε επίπεδο τεχνολογίας, κι όμως η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε πρόσφατα πιστοποίηση κατηγορίας Tier 4 από το Διεθνές Ινστιτούτο Πιστοποίησης Uptime Institute των Ηνωμένων Πολιτειών, για το σχεδιασμό των υποδομών του νέου υπερσύγχρονου Μηχανογραφικού Κέντρου του Ομίλου (Group Data Center). Τι σημαίνει αυτό το Tier 4; Είναι η υψηλότερη βαθμίδα πιστοποίησης μηχανογραφικών κέντρων σε παγκόσμιο επίπεδο και στην ουσία πιστοποιεί ότι το data center της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει την τεχνολογική ετοιμότητα για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα 24 ώρες το 24ωρο. Για παράδειγμα, η πολυβραβευμένη υπηρεσία winbank που περιλαμβάνει τα εναλλακτικά δίκτυα της Τράπεζας Πειραιώς (μεταξύ άλλων, τα Web Banking, Phone Banking, Mobile Banking, Λεφτά στο Λεπτό κ.ά.) υποστηρίζεται από το συγκεκριμένο data center. Αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερες από 50 τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει αντίστοιχη διάκριση. Και φυσικά, είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που την έλαβε.

2. Έξυπνη πόλη

Εικόνα

Υπάρχει μια ελληνική πόλη που στον τομέα της τεχνολογίας διαπρέπει. Τόσο πολύ μάλιστα, ώστε βρίσκεται στη λίστα του Intelligent Community Forum ανάμεσα στις 21 πιο «έξυπνες» πόλεις του πλανήτη. Μάλιστα, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη της λίστας. Δεν είναι η Αθήνα. Δεν είναι η Θεσσαλονίκη. Δεν είναι καν τα Τρίκαλα. Είναι το Ηράκλειο! Ναι, το Ηράκλειο της Κρήτης, αυτή η φοιτητούπολη, διαθέτει ευρυζωνική συνδεσιμότητα, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της εργασίας, στηρίζει την καινοτομία, επιτρέπει στους πολίτες της να χρησιμοποιούν την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους και την αξιοποιεί για να προβληθεί ως πόλη. Όλα αυτά είναι κριτήρια που αξιολογεί το ICF, ενώ ιδιαίτερο ρόλο παίζει και ο τρόπος που ο πολιτισμός επηρεάζει τη ζωή των πολιτών και ενισχύει τις έξυπνες πρωτοβουλίες μέσα στην πόλη. Είναι η τρίτη χρονιά που το Ηράκλειο λαμβάνει τη μοναδική αυτή διάκριση, καθώς στη λίστα βρισκόταν τόσο το 2012 όσο και το 2013.

3. Μπαταρίες για βαριά χρήση...

Εικόνα

Την εταιρεία Sunlight πιθανότατα τη γνωρίζεις από τις μπαταρίες που παράγει. Αν δεν τη γνωρίζεις πιθανότατα αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το 95% της παραγωγής της εξάγεται. Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που έχει επενδύσει τεράστια ποσά (58 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσα στην τελευταία πενταετία) για έρευνα και ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων προϊόντων, για τον εκσυγχρονισμό της, αλλά και για την ανακύκλωση των μπαταριών ώστε να μη μολύνει το περιβάλλον. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην Ξάνθη, αλλά δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές αγορές του εξωτερικού στην Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. Πρόσφατα, λοιπόν, η εταιρεία ανακοίνωσε πως πλέον κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στις μπαταρίες τεχνολογίας υποβρυχίων (!) και είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες στον τομέα βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη!

4. Ολογράμματα!
Εικόνα

Ξέρεις τι είναι οι οπτικοί κλώνοι; Είναι ολογράμματα (ναι, σαν αυτά στο Star Wars), και μάλιστα έγχρωμα, και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας! Τα έγχρωμα ολογράμματα, που έχουν ληφθεί in situ (δηλαδή στο σημείο όπου βρίσκεται κανονικά το έκθεμα) με τη χρήση πρότυπων φορητών συστημάτων, εκτίθενται στους χώρους του μουσείου στη θέση των πρωτότυπων τεχνουργημάτων για την περίοδο που αυτά ταξιδεύουν σε άλλα μουσεία στο εξωτερικό. Η έγχρωμη αναλογική ολογραφία αποτελεί την πλέον ρεαλιστική μορφή τρισδιάστατης απεικόνισης αντικειμένων – άλλωστε δεν λέγονται τυχαία Οπτικοί Κλώνοι (Optoclones)- και η μέθοδος λήψης in situ με ειδική ολογραφική κάμερα του ΕΙΟ αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, καθώς μέχρι τώρα τα εκθέματα μεταφέρονταν σε εργαστήρια για να φωτογραφηθούν . Να λοιπόν ένας λόγος για να πας στο Βυζαντινό Μουσείο αυτήν την περίοδο!

5. e-learning αλά ελληνικά
Εικόνα

Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλές πρωτιές. Αλλά μια πρωτιά σε πρόγραμμα e-learning μάλλον δεν την περίμενες. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε το 2013 το Βραβείο Καινοτομίας από τον οργανισμό πιστοποίησης Association of MBAs, έχοντας να ανταγωνιστεί πολλά άλλα προγράμματα σπουδών μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Η AMBA χορηγεί τα βραβεία με βάση αρκετά κριτήρια και στη συγκεκριμένη περίπτωση το MBA International του ΟΠΑ (i-MBA) θεωρήθηκε πως συνδυάζει την υψηλότερη θεωρητική και πρακτική γνώση, τις παραδοσιακές αρχές των MBA και τις νέες τεχνολογίες. Ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών παρέχεται online και τα μαθήματα αφορούν θέματα Search Engine Optimization (SEO), Web= Analytics, social media, conversion optimization και mobile marketing. Μόλις 1% των πανεπιστημιακών προγραμμάτων παγκοσμίως έχει πιστοποιηθεί από την AMBA.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος cordis την 09 Απρ 2014 13:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
DrGreem
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 13 Απρ 2010 00:11
Τοποθεσία: Searching..

5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

Δημοσίευση από DrGreem » 09 Απρ 2014 12:32

Αυτά είναι!

Άβαταρ μέλους
webdevgr
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: 11 Δεκ 2010 17:25
Τοποθεσία: Ηράκλειο
Επικοινωνία:

5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

Δημοσίευση από webdevgr » 09 Απρ 2014 16:02

Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα... αλλά έξυπνη πόλη το Ηράκλειο; Ρε λες τελικά να ζω σε άλλη πόλη;

Τι βράβευσαν; Το σερνόμενο δίκτυο περιμετρικά της Λότζια; ή την υπερσύγχρονη πύλη που δεν μπορείς να μπεις χωρίς www.;

Άβαταρ μέλους
apsuh0s
Script Master
Δημοσιεύσεις: 411
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 21:38
Τοποθεσία: Ηράκλειο
Επικοινωνία:

5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

Δημοσίευση από apsuh0s » 09 Απρ 2014 17:40

gigenis έγραψε:Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα... αλλά έξυπνη πόλη το Ηράκλειο; Ρε λες τελικά να ζω σε άλλη πόλη;

Τι βράβευσαν; Το σερνόμενο δίκτυο περιμετρικά της Λότζια; ή την υπερσύγχρονη πύλη που δεν μπορείς να μπεις χωρίς www.;
+1
.ninja { color: black; visibility: hidden !important; }

its4yougr
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 12 Απρ 2014 20:04
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

Δημοσίευση από its4yougr » 12 Απρ 2014 21:44

Νομίζω πως το Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ ευθύνονται για πολλά τεχνολογικά καλά στο Ηράκλειο ! ! !
Ήταν η πρώτη πύλη της Ελλάδος στο Internet και από τότε προχωράει σταθερά .....

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10250
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

Δημοσίευση από Cha0s » 13 Απρ 2014 20:37

Αυτό με την «έξυπνη πόλη» και μένα με μπέρδεψε λίγο.

Έξυπνη ως προς τι;
Δεν αναφέρει τίποτα τεχνικό ή ουσιαστικό τέλοσπάντων να καταλάβουμε τι την καθιστά «έξυπνη» σε σύγκριση με άλλες πόλεις.
Από αυτά που διαβάζω μόνο το ΙΤΕ έχει που δεν έχουν άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Επίσης αυτό το ICF έχει μέσα και τα Τίρανα ως έξυπνη πόλη του 2013 :P
Οπότε χρειάζεται διευκρίνηση με τι κριτήρια κρίνεται μία πόλη «έξυπνη« να καταλάβουμε τι παίζει :P

Για την Sunlight... ενθουσιάστηκα! Δεν γνώριζα ότι ήταν Ελληνική! (όπως και η Raycap!)

Για την Winbank, έχει δικό της Datacenter;
Γιατί από whois βλέπω maintainer την Otenet και στο trace βλέπω peer με Forthnet.
Τι ισχύει;

alou
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1374
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007 19:52
Επικοινωνία:

5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

Δημοσίευση από alou » 14 Απρ 2014 17:31

Το μηχανογραφικό τους κέντρο εννοεί
για το σχεδιασμό των υποδομών του νέου υπερσύγχρονου Μηχανογραφικού Κέντρου του Ομίλου (Group Data Center).
το οποίο υποστηρίζει winbank & προφανώς τα συστήματα στα καταστήματά τους.

Από τα λίγα που έχω δει και μπορώ να καταλάβω σε συνδέσεις με gateways για πληρωμές, μου φάνηκε το πιο σοβαρό και ασφαλές πάντως, πχ δε θυμάμαι άλλη τράπεζα να έχει token για κάθε συναλλαγή και με αυτό να κάνει hash, μόνο κάτι γτπ secret keys.

Η Sunlight ήταν (δεν ξέρω τώρα τι γίνεται) αν θυμάμαι καλά ομίλου Γερμανός, με μπαταρίες για υποβρύχια, υπουργό που σήμερα φοράει ριγέ και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Άβαταρ μέλους
webgift
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: 25 Απρ 2012 23:49
Επικοινωνία:

5 ελληνικές τεχνολογικές διακρίσεις που δεν γνώριζες

Δημοσίευση από webgift » 03 Ιουν 2014 12:03

Αισθάνομαι πολύ τυχερός και συνάμα υπερήφανος που ζω στην 'Έξυπνη Πόλη'!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης