Διαμονή στο Εξωτερικό και καταθέσεις σε Ελληνική Τράπεζα

Εκφράστε την επιχειρηματική σας πλευρά. Μοιραστείτε την εμπειρία σας ή/και τα σχόλιά σας σχετικά με την οργάνωση μιας on-line επιχείρησης. Παρακαλώ όχι διαφημίσεις εδώ!

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
elislasop
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 19 Απρ 2009 12:50
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Διαμονή στο Εξωτερικό και καταθέσεις σε Ελληνική Τράπεζα

Δημοσίευση από elislasop » 24 Ιούλ 2013 16:27

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και φίλες της κοινότητας!
Εδώ και 1 χρόνο διαμένω στο Εξωτερικό (Γερμανία) και εργάζομαι απο το σπίτι καθώς έχω στην κατοχή μια μια ιστοσελίδα στην οποία παρέχω μαθήματα μέσω ιντερνετ στα Ελληνικά.

Όταν ήμουν στην Ελλάδα, ήμουν αναγκασμένος να κάνω εγγραφή στο ΤΕΒΕ, έναρξη στην Εφορία και να πληρώνω ΦΠΑ κάθε τρίμηνο.
Όταν πήγα στην εδώ εφορία και τους είπα το είδος της σελίδας μου και το πως λαμβάνω χρήματα, μου είπαν ότι το είδος των εισοδημάτων μου πρακτικά είναι χρήματα όχι μέσα απο επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά κάτι σαν "χαρτζιλίκι". Βασικά μου έφεραν για παράδειγμα το baby sitting κάτι το οποίο δεν είναι συνήθως επαγγελματική δραστηριότητα.

Έτσι μου έδωσαν να καταλάβω ότι δεν χρειάζεται να κάνω έναρξη στο ΤΕΒΕ στην Γερμανία και ούτε χρειάζεται πλέον να κόβω αποδείξεις (και να πληρώνω ΦΠΑ), το μόνο που χρειάζεται να κάνω ειναι να δηλώνω το εισοδημά μου κάθε τέλος του χρόνου στην φορολογική δήλωση που θα κάνω.

Πλέον είμαι αυτασφάλιστος στο εδώ ΙΚΑ και δηλώνω τα εισοδήματα μου κάθε τέλος του χρόνου.

Αλλά έχω μια απορία και εδώ θέλω την βοηθειά σας. Για τις πληρωμές μέσω PayPal ή Πιστωτικής Κάρτας έχω δημιουργήσει αντίστοιχους λογαριασμούς με κατοικία όχι πιά την Ελλάδα αλλά την διευθυνση που διαμένω στο εξωτερικό. Έτσι τα έσοδα μου μέσω ιντερνετ τα δηλώνω εδώ κανονικά.

Για τις καταθέσεις που μου κάνουν "μαθητές" μου στις Ελληνικές τράπεζες που διατηρώ λογαριασμούς τι γίνεται; Να τις σταματήσω; Να τις δηλώνω στην Φορ.Δήλωση εδώ στην Γερμανία ή να κάνω συμπληρωματική δήλωση στην Ελλάδα για τα έσοδα που εχω απο τις καταθέσεις;

Μίλησα με τον Ελληνα λογιστή μου αλλά είναι άσχετος απο ιντερνετ και "κάηκε", μου ειπε να μην δέχομαι καλύτερα πληρωμες ή να κόβω αποδείξεις (αλλά αφού δεν βρίσκομαι στην Ελλάδα...) Αλλά δεν μπορώ και δεν θέλω να χάσω τις καταθέσεις που μου κάνουν κατα καιρούς στις Ελληνικές τράπεζες.

Μίλησα με έναν άλλο "συνάδελφο" και μου είπε πως αν εχω ευρωπαικο ΑΦΜ Γερμανίας μπορώ να δέχομαι χρήματα απο καταθέσεις στην Ελλάδα και να τα δηλώνω εδώ στο συγκεντρωτικό μου εισόδημα αλλά πραγματικά δεν ξέρω..

Μπορεί κάποιος να βοηθήσει; Ευχαριστώ πολύ!

ALR
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1712
Εγγραφή: 09 Απρ 2005 17:30

Διαμονή στο Εξωτερικό και καταθέσεις σε Ελληνική Τράπεζα

Δημοσίευση από ALR » 24 Ιούλ 2013 20:33

Αν οι καταθέσεις σου δεν είναι πεντοχίλιαρα δεν πρόκειται να ασχοληθούν ποτέ μαζί σου, αλλά καλού κακού, γιατί δε λες τους μαθητές σου να σου κάνουν κατάθεση σε Γερμανικές τράπεζες;
Γίνονται πραγματάκια

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Διαμονή στο Εξωτερικό και καταθέσεις σε Ελληνική Τράπεζα

Δημοσίευση από mechpanos » 26 Ιούλ 2013 10:10

Το ότι είναι ελληνική η τράπεζα, είναι άσχετο.
Εσύ παράγεις εισόδημα στην Γερμανία, δεν το παράγεις στην Ελλάδα, άσχετο αν διατηρείς λογαριασμό σε Ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα.
Άρα για εμένα, δήλωσέ το στην Γερμανία και είσαι 100% καλυμμένος.

Εντός Ε.Ε. απαγορεύεται διπλή φορολόγηση, άρα μην σε απασχολεί. Μην μπλέκεις τους λογιστές με ίντερνετ και τέτοια, θα το κάψουν, μίλα τους για παροχή υπηρεσίας απλά. Πχ κάποιος σου αναθέτει μια μελέτη, την κάνεις στην Γερμανία και σε πληρώνει σε Ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα.
Αν έχεις αμφιβολίες πιστεύω καλύτερα να ρωτήσεις και έναν Γερμανό λογιστή, εκεί τα φορολογικά τους τα έχουν πιο απλοποιημένα από εδώ και θα σε κατατοπίσει πιστεύω καλύτερα.
Σε τελική, φτιάχνεις εκεί μια "βεβαίωση πληρωμής" στυλ απόδειξης με τα Γερμανικά σου στοιχεία ΑΦΜ κλπ σε ένα απλό έγγραφο Word και το στέλνεις στον πελάτη σου, το τυπώνεις και το έχεις κι εσύ ώστε αν ποτέ σε καλέσει για έλεγχο η εδώ ΔΟΥ (μπορεί να το κάνει αν στέλνεις εμβάσματα στο εξωτερικό, για να δει αυτά τα εμβάσματα από που προήλθαν), και είσαι καλυμμένος (γιατί αν σε καλέσει στην μέση της χρονιάς, δεν θα μπορείς να τους πεις ότι θα τα δηλώσω στο τέλος της χρονιάς όλα στη δήλωση)...
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Η Επιχείρηση”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες