Κέντρο της μυθικής Ατλαντίδος ήταν η Κύπρος

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
γιαννης
Δημοσιεύσεις: 648
Εγγραφή: 25 Σεπ 2002 14:21
Επικοινωνία:

Κέντρο της μυθικής Ατλαντίδος ήταν η Κύπρος

Δημοσίευση από γιαννης » 28 Οκτ 2003 15:20

Τη θεωρία ότι η Κύπρος ήταν στο κέντρο της Ατλαντίδος στηρίζει ο Αμερικανός ερευνητής Ρόμπερτ Σάρμαστ, μέσα από το βιβλίο του «Η ανακάλυψη της Ατλαντίδος - Η εκπληκτική περίπτωση της νήσου Κύπρου», τονίζοντας ότι όσοι ψάχνουν για την Ατλαντίδα στο Αιγαίο ή στις Αζόρες ή οπουδήποτε αλλού, βρίσκονται σε λάθος δρόμο.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός ερευνητής δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ατλαντίς ήταν στην Κύπρο και πως θα αποδειχθεί ότι ο Πλάτωνας είχε δίκιο. «Το νησί της Κύπρου ήταν ή είναι μέρος της Ατλαντίδος, μια βουνοκορφή. Αυτή η περιοχή είναι στην καρδιά του αρχαίου κόσμου» υποστηρίζει.

Ο Πλάτωνας, αντλώντας από το νομοθέτη Σόλωνα, περιγράφει την Ατλαντίδα ως ένα ισχυρό πολιτισμό, που καταστράφηκε από την οργή των Θεών.

Η άποψη του Σάρμαστ ότι η Κύπρος είναι εν μέρει μια βουνοκορφή βρίσκει σύμφωνους τους γεωλόγους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η κεντρική οροσειρά του Τροόδου, με σημερινό υψόμετρο 1.920 μ., βρισκόταν κάποτε στο βυθό της θάλασσας και αναδύθηκε στη διάρκεια γεωλογικών αναταράξεων πριν πολλές χιλιάδες χρόνια.

Ο Σάρμαστ αναφέρει ότι η Κύπρος, προτού κατακλυσθεί από τα νερά και αναδυθεί εκ νέου, ήταν το επίκεντρο του πολιτισμού της Ατλαντίδος, που καταποντίστηκε από ένα τρομερό σεισμό.

Σε μία προσπάθεια να τεκμηριώσει τη θεωρία του, ο Αμερικανός στηρίζεται σε 50 χωρία του Κριτία και των Διαλόγων στον Τίμαιο, ενώ χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό από το βυθό και ηλεκτρονικές προσομοιώσεις τονίζει ότι έχει ανακαλύψει μια ορθογώνια γήινη μάζα, που εκτείνεται από την Κύπρο προς τη Συρία.

«Όλα συμφωνούν με τις περιγραφές των διαλόγων για την Ατλαντίδα, σε βαθμό που κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί. Χαμηλώνοντας το βυθό κατά 1.600 μέτρα, έρχεται στην επιφάνεια ένα νησί» δηλώνει, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να οργανώσει μια αποστολή στην περιοχή για να στηρίξει περισσότερο τη θεωρία, που αναπτύσσει στο βιβλίο του.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι διατηρούν έντονο σκεπτικισμό, υποστηρίζοντας ότι η Ατλαντίς δεν είναι παρά ένας μύθος. Όπως τονίζουν, αυτοί που πιστεύουν ότι υπήρξε κάποτε η Ατλαντίδα συμφωνούν ότι ο αρχαίος αυτός πολιτισμός καταστράφηκε από το Βιβλικό Κατακλυσμό.

Στις περιγραφές του, ο Πλάτωνας αναφέρει μια σειρά από κατακλυσμούς, με αποκορύφωμα τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, που τοποθετείται από Έλληνες ιστορικούς στο τέλος της Εποχής των Πάγων, δηλαδή γύρω στο 10.000 π.Χ.

Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, η Ατλαντίδα ήταν ένα πανίσχυρο κράτος, αλλά οι κάτοικοί του προκάλεσαν την οργή του Δία με την άκρατη απληστία και επιδίωξη δύναμης και ο πρώτος των Θεών το κατέστρεψε.

Ο Κύπριος μελετητής Σοφρώνης Σοφρωνίου απαντά ότι η πιθανότητα η Κύπρος να ήταν η Ατλαντίδα είναι ίση με το μηδέν. «Η Κύπρος αναφέρεται στον Όμηρο και άλλους, που δεν κάνουν καμιά αναφορά στην Ατλαντίδα. Αν η Κύπρος ήταν η Ατλαντίδα, κατά πάσα πιθανότητα θα αναφερόταν. Δεν υπάρχει απολύτως καμιά βάση γι' αυτή τη θεωρία» υποστηρίζει..

Και ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Σοφοκλής Χατζησάββας, συμφωνεί ότι οι θεωρίες του Σάρμαστ είναι απλές εικασίες και τίποτε δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα.

«Η Ατλαντίς είναι μυθολογία και ακόμη και η μυθολογία τοποθετεί την Ατλαντίδα έξω από τους Στύλους του Ηρακλή, στον Ατλαντικό'', δήλωσε ο κ. Χατζησάββας.

Πάντως, ο Σάρμαστ παραμένει αμετακίνητος στις απόψεις του. Όπως χαρακτηριστικά λέει «ο Ερρίκος Σλήμαν ανακάλυψε την Τροία, ακολουθώντας στοιχεία από την Ιλιάδα του Ομήρου. Προηγουμένως, οι αρχαιολόγοι έλεγαν ότι η Τροία ήταν ένας μύθος. Λοιπόν, δεν ήταν, όπως δεν είναι και η Ατλαντίς».

ΑΠΕ
Εικόνα


Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης