editors για προγραμματισμό σε php

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
xakou
Δημοσιεύσεις: 99
Εγγραφή: 27 Νοέμ 2004 00:05

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από xakou » 09 Μαρ 2013 00:18

Στην ASP υπάρχει η πλατφόρμα Microsoft Visual Web Developer Express για προγραμματισμό.
Αυτή σου δίνει έτοιμα "πραγματάκια" σε γραφικό περιβάλλον καθώς και δυνατότητα να γράψεις και κώδικα.

Σε PHP υπάρχει κάτι αντίστοιχο;

Άβαταρ μέλους
giannis17
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1215
Εγγραφή: 06 Ιαν 2005 19:50
Τοποθεσία: Παγκράτι - Αθήνα
Επικοινωνία:

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από giannis17 » 10 Μαρ 2013 14:27

Εννοείς κάτι σαν το dreamweaver? Υπάρχουν αρκετά php editors (εγώ βασικά με το Notepad++ έχω βολευτεί) αλλά γενικά πέρα από την καλύτερη οργάνωση του κώδικα μέσω grouping και highlights δεν παρέχουν κάτι άλλο.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα CMS όπως το Joomla, Wordpress, Drupal κ.α. που είναι έτοιμες πλατφόρμες όπου προσθέτεις/αλλάζεις θέματα και modules αλλά μη ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει PHP compiler, δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού όπως η C# που βασίζεται η asp, είναι scripting και οτιδήποτε error υπάρχει θα στο γυρίσει πίσω ο web server αφού έχεις ανεβάσει και τρέξει το script σου και όχι την ώρα που το γράφεις στον editor/IDE.
"There is only one problem with common sense; it’s not very common."
– Milt Bryce

Άβαταρ μέλους
dva_dev
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 16 Σεπ 2005 01:32
Επικοινωνία:

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από dva_dev » 10 Μαρ 2013 15:26

Νομίζω ότι μερικά από τα παρακάτω προσφέρουν εργαλεία αντίστοιχα του visual studio, αν και στο visual studio υπάρχουν plugins (εμπορικά φυσικά) για php development.
http://visualstudiogallery.msdn.microso ... 5f50c95fb5
http://social.msdn.microsoft.com/Forums ... 1442537280
http://php4vs.codeplex.com/
http://www.jcxsoftware.com/vs.php

Ρίξε μια ματιά και σε αυτά.
http://alternativeto.net/software/nusphere-phped/

Άβαταρ μέλους
jpk
Δημοσιεύσεις: 441
Εγγραφή: 09 Μαρ 2011 21:17

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από jpk » 10 Μαρ 2013 21:19

giannis17 έγραψε:δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού όπως η C# που βασίζεται η asp, είναι scripting και οτιδήποτε error υπάρχει θα στο γυρίσει πίσω ο web server αφού έχεις ανεβάσει και τρέξει το script σου και όχι την ώρα που το γράφεις στον editor/IDE.
giannis17 υπάρχει σοβαρή περίπτωση να σε βοηθήσει ριζικά να διαβάσεις λίγο για τα IDEs σε PHP και γιατί όχι να δοκιμάσεις και κάποιο (π.χ. Eclipse for PHP Developers ή Netbeans). Από εκεί και πέρα αν διαβάσεις σίγουρα δεν θα σου έκανε κακό να δεις ξανά λίγο τις έννοιες : γλώσσα προγραμματισμού , scripting , C# , ASP και φυσικά PHP.

Άβαταρ μέλους
giannis17
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1215
Εγγραφή: 06 Ιαν 2005 19:50
Τοποθεσία: Παγκράτι - Αθήνα
Επικοινωνία:

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από giannis17 » 10 Μαρ 2013 21:53

jpk έγραψε:giannis17 υπάρχει σοβαρή περίπτωση να σε βοηθήσει ριζικά να διαβάσεις λίγο για τα IDEs σε PHP και γιατί όχι να δοκιμάσεις και κάποιο (π.χ. Eclipse for PHP Developers ή Netbeans). Από εκεί και πέρα αν διαβάσεις σίγουρα δεν θα σου έκανε κακό να δεις ξανά λίγο τις έννοιες : γλώσσα προγραμματισμού , scripting , C# , ASP και φυσικά PHP.
To eclipse το έχω χρησιμοποιήσει για να ανεβάσω/κατεβάσω σε svn μόνο δεν με βόλεψε σαν editor για κάποιο λόγο. Ξέρω ότι βοηθάει πάρα πολύ ειδικά από άποψης οργάνωσης σε μεγάλα project αλλά τουλάχιστον ακόμα δεν έχω κάνει κάποιο "μεγάλο" project. Επειδή έχω διαβάσει λοιπόν και η PHP και η ASP είναι server-side scripting languages. Την C# την ανέφερα απλά γιατί τα περισσότερα script που χειρίζονται DCOM objects για παράδειγμα σε asp σελίδες είναι γραμμένα σε C# ενώ στην PHP αυτό δεν υφίσταται.

Πιο παλιά ήταν πιο ξεκάθαρο τι είναι script και τι πρόγραμμα, έλεγες ότι χρειάζεται κάποιο engine από πίσω είναι script και τα υπόλοιπα προγράμματα αλλά με την C++, .net και τη java να είναι οι κυριότερες γλώσσες προγραμματισμού αυτή τη στιγμή και να χρειάζονται frameworks από πισω για να παίξουν δε μπορείς πια να το πεις αυτό. Ουσιαστικά ότι κώδικας γίνεται μόνο 1 φορά compile και μετά απλά εκτελείται όσες φορές το καλούμε είναι πρόγραμμα και ότι γίνεται compile κάθε φορά που το καλούμε είναι script (πχ ότι τρέχει μέσα σε browser).

Προς θεού δεν πάω να το παίξω ούτε έξυπνος ούτε φοστήρας και παρακαλώ κάποιος να με διορθώσει αν λέω κάτι λάθος αλλά με links, το "διάβασε λίγο" από μόνο του δεν βοηθάει και πολύ όταν το μισό internet λέει μπούρδες.
"There is only one problem with common sense; it’s not very common."
– Milt Bryce

Άβαταρ μέλους
jpk
Δημοσιεύσεις: 441
Εγγραφή: 09 Μαρ 2011 21:17

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από jpk » 10 Μαρ 2013 22:42

Μιας και έχεις διάθεση πάμε λίγο κάποια βασικά. Ούτε και εγώ έχω διάθεση να στο παίξω καθηγητής , ούτε θα εμβαθύνω και τα links που σου δίνω είναι ότι βρίσκω τώρα και όχι μετά από κάποια μελέτη.
giannis17 έγραψε:δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού όπως η C#
Η PHP είναι γλώσσα προγραμματισμού , όπως π.χ. η Java,η C,η C++,η Ruby,η Cobol η VB , η VBScript και εκατοντάδες ακόμα. Υπάρχει για κάποιο λόγο η παρανόηση ότι οι γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται για server-side scripting δεν είναι για κάποιο λόγο γλώσσες προγραμματισμού (τι άλλο θα μπορούσε να είναι;)

Ακόμα υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση για κάποιες λεγόμενες compiled programming languages σε αντίστοιξη με κάποιες interpreted programming languages, φυσικά και δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα (βλέπε πχ http://stackoverflow.com/questions/2135 ... hp-and-asp την πρώτη απάντηση).

Αυτή η απάντηση μας οδηγεί στο επόμενο …
giannis17 έγραψε:όπως η C# που βασίζεται η asp
και
giannis17 έγραψε:Την C# την ανέφερα απλά γιατί τα περισσότερα script που χειρίζονται DCOM objects για παράδειγμα σε asp σελίδες είναι γραμμένα σε C# ενώ στην PHP αυτό δεν υφίσταται.


Να μην το γκαντεμιάζω αλλά η ζωή μου τα έχει φέρει έτσι που μόνο μικρές αλλαγές έχω κάνει έτοιμο project σε ASP οπότε σίγουρα δεν είμαι ειδικός σε ASP. Το ποιο σύνηθες όμως είναι η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται σε μια σελίδα ASP να είναι VBScript (βλέπε http://en.wikipedia.org/wiki/Active_Server_Pages ).

Κάπου εκεί μπερδεύεις τα DCOM χωρίς να καταλαβαίνω σίγουρα τι εννοείς , αλλά και στην PHP για παράδειγμα μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου extensions σε C ή C++ για παράδειγμα . Αλλά αυτό είναι κάτι άσχετο , και να μην μπορούσες πάλι δεν έχει να κάνει σε κάτι.
giannis17 έγραψε:είναι scripting και οτιδήποτε error υπάρχει θα στο γυρίσει πίσω ο web server αφού έχεις ανεβάσει και τρέξει το script σου και όχι την ώρα που το γράφεις στον editor/IDE.


Και ερχόμαστε στα IDEs , σου είπα να διαβάσεις και γιατί όχι να δοκιμάσεις και μόνο σου κάποιο IDE (πχ Eclipse ή Netbeans) για να διαπιστώσεις και μόνος σου ότι δεν είναι έτσι. Είναι γλώσσα προγραμματισμού η PHP και ως τέτοια μια χαρά την αναγνωρίζουν τα IDEs ( σου κοκκινίζουν το λάθος για παράδειγμα ή προτείνουν συνέχεια του κώδικα , ή δίνουν σχετικό doc και απίστευτα πολλά πράγματα).

Και σε Java για παράδειγμα δεν σου κοκκινίζουν το runtime exception , ή ένα σορό exceptions , το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την PHP όσο αφορά το κομμάτι που συζητάμε.


Σταματάω εδώ , για να μην θεωρητικολογήσω , πάντως από την στιγμή που έχεις διάθεση να μάθεις το internet είναι γεμάτο γνώση , ναι πολλά είναι βλακείες όπως λες αλλά αξιολογώντας τις πηγές είναι στο χέρι σου.

Άβαταρ μέλους
giannis17
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1215
Εγγραφή: 06 Ιαν 2005 19:50
Τοποθεσία: Παγκράτι - Αθήνα
Επικοινωνία:

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από giannis17 » 11 Μαρ 2013 09:50

Thanks για τα link.

Πάντα υπήρχε ένα "ηθικό conflict" μεταξύ programming και scripting και ακόμα πολύ τα θεωρούν-διδάσκουν-γράφουν σαν 2 ξεχωριστά πράγματα.

Όσον αφορά τα IDE σίγουρα θα το δοκιμάσω σε κάποια επόμενη δουλειά απλά άσε με να είμαι δύσπιστος όσον αφορά την διόρθωση λαθών :D
"There is only one problem with common sense; it’s not very common."
– Milt Bryce

Άβαταρ μέλους
jpk
Δημοσιεύσεις: 441
Εγγραφή: 09 Μαρ 2011 21:17

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από jpk » 11 Μαρ 2013 18:11

Ο καθένας διαλέγει τον δρόμο που τραβάει . Για εμένα ο δρόμος που έχεις πάρει (της άποψης χωρίς γνώση ) είναι προφανώς αδιέξοδος , αλλά ποιος είμαι και εγώ για να κρίνω. Και να υποστηρίξεις ότι η PHP δουλεύει γιατί την κουβαλάνε γοργόνες στους ώμους τους δεν διαφέρει από όλα αυτά περί «ηθικό conflict» ή τα άλλα τα απίστευτα περί engine και scripting … στην τελική κράτα ότι κάποιος σου είπε ότι έχεις πάρει στραβά την ρώτα.

Δεν μπορεί να λες τρεις φράσεις και να έχεις 50 λάθη που δεν είναι θέμα άποψης αλλά ορισμών , κάτι λάθος πάει με την διαδικασία να μελετούμε λίγο πριν μιλήσουμε. Θεωρητικά με συμφέρει το χαμηλό επίπεδο.

Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 11 Μαρ 2013 20:43

- Εφόσον ξεκίνησαν από αλλού τότε ο διαχωρισμός είναι σωστός, εφόσον πρέπει σώνει και καλά να υπάρχει διαχωρισμός.
Το ότι η php έφτασε σε σημείο να βάζει τον server να ψήνει καφέ, δεν σημαίνει οτι αυτόματα έγινε και κάτι άλλο. Παραμένει scripting language. Και η οποία δυστυχώς συνεχίζει απλώς να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών της και να αντιγράφει την εξέλιξη των άλλων γλωσσών (τα τελευταία χρόνια κυρίως την Java - OOP προσέγγιση, coding style κ.λ.π.).
Βέβαια η ουσία είναι μια, είτε είναι scripting language, είτε programming language, είτε οτιδήποτε, κάνει μια χαρά τη δουλειά της. Κι αυτό μας αρκεί.
Παρεπιπτόντως, ούτε η VB θεωρείται γλώσσα προγραμματισμού από πολλούς.

- Πάντως το netbeans για php είναι ολίγον τι ftp.
Για Java φυσάει (μια χαρά τα πάει με όλα τα errors από/για οποιοδήποτε environment).
Κρίμα γιατί είναι αξιόλογο IDE.

foetus
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 13 Δεκ 2005 18:10

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από foetus » 11 Μαρ 2013 22:00

giannis17, δοκίμασε το PhpStorm: http://www.jetbrains.com/phpstorm/

Δεν είναι δωρεάν σαν το Eclipse, αλλά επειδή αν κατάλαβα σωστά θες μεν IDE αλλά δεν θες πολύ hand-holding, πιστεύω ότι θα σου ταιριάξει γάντι. Υποστηρίζει Subversion. Δίνουν μία trial 30 ημερών για να δεις αν σου κάνει.

Btw κάνεις πολύ καλά που ψάχνεις για IDE, για να σταματήσεις να γράφεις σε σκέτο editor.

gvre
Δημοσιεύσεις: 992
Εγγραφή: 14 Οκτ 2010 11:34
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Επικοινωνία:

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από gvre » 11 Μαρ 2013 23:07

Apostolis_38 έγραψε:Το ότι η php έφτασε σε σημείο να βάζει τον server να ψήνει καφέ, δεν σημαίνει οτι αυτόματα έγινε και κάτι άλλο.
Η php ήταν και είναι γλώσσα για web development. Αυτό με τον καφέ πηγαίνει μάλλον στην java.
Apostolis_38 έγραψε:Και η οποία δυστυχώς συνεχίζει απλώς να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών της και να αντιγράφει την εξέλιξη των άλλων γλωσσών (τα τελευταία χρόνια κυρίως την Java - OOP προσέγγιση, coding style κ.λ.π.)
Η php, με τους όποιους περιορισμούς, κάνει πολύ καλά αυτό για το οποίο φτιάχτηκε και έχει μια καλή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια (από την έκδοση 5.0 και μετά).
Ο OOP όπως και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιεί η java δεν είναι εφεύρεσή της.

@xakou Αν δουλεύεις σε *nix(linux, bsd, κλπ) δοκίμασε και τον vim. Αν τον μάθεις καλά θα είσαι πολύ πιο παραγωγικός σε σχέση με τη χρήστη κάποιου IDE. Αν θέλεις οπωσδήποτε IDE, το netbeans που είχα δει κάποια στιγμή μου έκανε καλή εντύπωση.

bigN
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 12 Ιουν 2007 16:07
Επικοινωνία:

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από bigN » 12 Μαρ 2013 20:56

Θα σου πρότεινα για php IDE το Netbeans και για γρηγορο editing Notepad++. Επίσης αν εισαι φίλος της Microsoft δοκίμασε το Webmatrix το οποίο ειναι free και υποστηρίζει php, mysql asp.net και πολλά άλλα

Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 12 Μαρ 2013 22:39

gvre έγραψε:
Apostolis_38 έγραψε:Το ότι η php έφτασε σε σημείο να βάζει τον server να ψήνει καφέ, δεν σημαίνει οτι αυτόματα έγινε και κάτι άλλο.
Η php ήταν και είναι γλώσσα για web development. Αυτό με τον καφέ πηγαίνει μάλλον στην java.
Apostolis_38 έγραψε:Και η οποία δυστυχώς συνεχίζει απλώς να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών της και να αντιγράφει την εξέλιξη των άλλων γλωσσών (τα τελευταία χρόνια κυρίως την Java - OOP προσέγγιση, coding style κ.λ.π.)
Η php, με τους όποιους περιορισμούς, κάνει πολύ καλά αυτό για το οποίο φτιάχτηκε και έχει μια καλή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια (από την έκδοση 5.0 και μετά).
Ο OOP όπως και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιεί η java δεν είναι εφεύρεσή της.

- Η Java έχει ξεπεράσει αυτό το επίπεδο. Τώρα φτιάχνει τον server που βάζει η php να φτιάξει καφέ :D
Ετσι ξεκίνησε όμως.

- Οχι, ο OOP δεν είναι εφεύρεση της Java. Οπως και αρκετά άλλα πράγματα.
Εφτιαξε όμως το δικό της στύλ.

gvre
Δημοσιεύσεις: 992
Εγγραφή: 14 Οκτ 2010 11:34
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Επικοινωνία:

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από gvre » 12 Μαρ 2013 23:29

Όπως ξαναέγραψα, η php είναι γλώσσα για web development ενώ η java γενικού σκοπού (δε δημιουργήθηκε για το web). Ανάλογα το τι θέλεις να κάνεις χρησιμοποιείς την καταλληλότερη. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν και οι 2. Εργαλεία είναι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Use the right tool for the right job :)

Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

editors για προγραμματισμό σε php

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 12 Μαρ 2013 23:47

Πες το ντε και ήμουν έτοιμος να αρχίσω τους τσαμπουκάδες... :D

Φυσικά και όλα καλά είναι και χρήσιμα.
Απλώς κουβέντα κάνουμε.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες