ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο PCής Δεν Δαγκώνει!!! (Ειδικά όταν είναι σβηστός και αποσυνδεδεμένος από πρίζα)

Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας κάποια από τις συσκευές που απαρτίζουν τους Η/Υ μας.

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
DGeorge
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3757
Εγγραφή: 13 Σεπ 2007 12:59
Τοποθεσία: Καλλιθέα Γενικώς

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο PCής Δεν Δαγκώνει!!! (Ειδικά όταν είναι σβηστός και αποσυνδεδεμένος από πρίζα)

Δημοσίευση από DGeorge » 03 Οκτ 2012 14:12

Παίδες Πολλή Καλησπέρα σας :D :D
Ο DGeorge αποφάσισε να 'ξαναχτυπήσει'!
Απευθύνομαι κυρίως σε μέλη, τα οποία δεν μας γνωρίζουν καλά, τα οποία είναι πρωτάρηδες με τους PCήδες τους, κι έρχονται στο Freestuff, με την απελπισία να ξεχειλίζει από τα κείμενά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κείμενο/post αυτό του φίλου harven, από το Θέμα/Topic του "προβλημα στον υπολογιστη".
Και αυτός, όπως πολλοί σε παρόμοια κατάσταση, δεν έχει δει/διαβάσει το βοηθητικότατο Θέμα/Topic του φίλτατου GeoStuff Διαβάστε πριν ανοίξετε νέο θέμα
Έτσι, τα στοιχεία, που μας δίνουν, είναι ελλιπέστατα, ανακριβή, συγκεχυμένα, κλπ

Στο συγκεκριμένο Θέμα μου, όμως, θα επικεντρωθώ στην Παράγραφο: "Σύνθεση/Υλικό ενός PCή".
Όπως αναφέρεται στο Διαβάστε πριν ανοίξετε νέο θέμα χρειαζόμαστε αναλυτικότατη/ακριβέστατη (όσο γίνεται) περιγραφή της σύνθεσης του PCή.
Αυτό σημαίνει: Από όποια κάρτα έχει (Motherboard, Γραφικών, Ήχου), χρειάζεται Εταιρεία Κατασκευής, Μοντέλο, και αν υπάρχουν κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά (είναι πολύ ευπρόσδεκτα). Τα ίδια ισχύουν για την CPU, τους σκληρούς δίσκους, τις μονάδες CD/DVD κλπ.
Τίποτα δεν θεωρείται ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!
Πάρα πολύ Καλύτερα είναι δέκα 'Περιττές' Πληροφορίες, παρά ένα Ελλιπές Στοιχείο.

Για να βρούμε όμως αυτές τις πληροφορίες υλικού (hardware), χρειάζεται -συνήθως- να ανοίξουμε το κουτί/σασσί του PCή μας.
Κι ΕΔΩ είναι το καίριο σημείο, όπου πολλά -συνήθως νέα- μέλη της παρέας μας φοβούνται, επειδή δεν έχουν ούτε τις απαραίτητες γνώσεις, ούτε κάποια σχετική πείρα.

Καλοί μας φίλοι/φίλες... Δεν υπάρχει ούτε λόγος Πανικού, ούτε λόγος Φόβου/Τρόμου. .....Χαλαρώστε!!!!!! :D :D
Να θυμόσαστε πάντα, ότι όλοι μας -κάποτε- ξεκινήσαμε από την πλήρη άγνοια του θέματος.
Έχετε/έχουμε να κάνετε με ένα απλό μηχάνημα!
Όταν είναι 'σβηστός' και αποσυνδεδεμένος από την πρίζα του, ο PCής δεν δαγκώνει!
Συνήθως είναι κλεισμένος μέσα σε κάποιο κασονοειδές σαρδελοκούτι, κάποιων διαστάσεων.
Αυτά τα σαρδελοκούτια έχουν, συνήθως στο πίσω μέρος τους, κάποιες βίδες για σταυροκατσάβιδο. (Είναι το πρώτο -και κύριο- εργαλείο, που θα χρειαστούμε!)
-Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τα σαρδελοκούτια δεν έχουν βίδες, αλλά κάποια ελάσματα. Αυτά -με πίεση, ή τράβηγμα- απασφαλίζουν την όποια πλευρά από το σαρδελοκούτι συγκρατούν.
-Ξεβιδώνουμε, χωρίς Βία, τις βίδες που αντίστοιχούν στη μία πλευρά -συνήθως δύο, μία πάνω και μία κάτω- (πχ στην αριστερή). Βλέπουμε αν το 'καπάκι' της αριστερής πλευράς είναι ξεχωριστό από το υπόλοιπο σαρδελοκούτι, και -αν είναι- το τραβάμε προς τα έξω.
-Αν δεν είναι, ξεβιδώνουμε και τις βίδες από την άλλη πλευρά.
Τώρα έχουμε βγάλει είτε τη μία πλευρά, είτε ολόκληρο το σαρδελοκούτι.
-Αν βγάλαμε την λάθος πλευρά (δεν βλέπουμε τίποτα από το εσωτερικό του), απλώς την επαναφέρουμε στην προηγούμενη θέση της, και βγάζουμε την άλλη/σωστή πλευρά.
-Όπως και αν βγάλαμε όλο το σαρδελοκούτι, έτσι και τώρα έχουμε πρόσβαση στο εσωτερικό και στα εξαρτήματα του PCή μας.
Φωτίζοντας καλά την Motherboard, και κοιτάζοντας προσεκτικά, βλέπουμε την Εταιρεία Κατασκευής, και το μοντέλο της.
-Λίγο δυσκολώτερη είναι η πρόσβαση στη CPU. Μας ενδιαφέρει να μάθουμε/διαβάσουμε τι γράφει στην πλάτη του μικροεπεξεργαστή. Αλλά παρεμβάλλεται: Πρώτα ένας μικρός ανεμιστήρας, και μετά μιά ψύκτρα η οποία είναι 'κολλημένη' στην πλάτη του μικροεπεξεργαστή με θερμοαγώγιμη πάστα.
-Αν κρίνουμε ότι μπορούμε-εύκολα να βγάλουμε τον ανεμιστήρα και την ψύκτρα (Πάντα χωρίς Βία), τότε προχωράμε. Αν Όχι, το αφήνουμε κρατώντας όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για την CPU μας, από την πηγή απ'όπου την προμηθευτήκαμε.
-Αν φτάσουμε στην πλάτη του μικροεπεξεργαστή, και μας εμποδίζει η θερμοαγώγιμη πάστα, από του να διαβάσουμε τα στοιχεία του, τότε -απαλά- απομακρύνουμε την πάστα από την πλάτη του. Αντίστοιχα καθαρίζουμε και τυχόν υπολείμματα πάστας από την ψύκτρα.
-Αφού πήραμε τα στοιχεία της CPU μας, βάζουμε επάνω στην πλάτη της ελάχιστη ποσότητα φρέσκιας πάστας (σε σωληνάρια, από καταστήματα σχετικά με PCήδες), και εφαρμόζουμε την ψύκτρα ακολουθώντας αντίστροφη μέθοδο, από εκείνη με την οποία την βγάλαμε.
-Θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε η ποσότητα πάστας που θα βάλουμε, να μην είναι υπερβολική.
Αν είναι υπερβολική, όταν η ψύκτρα 'σφίξει' με τη CPU, η πάστα θα ξεχειλίσει, φτάνοντας -ίσως- και στα 'ποδαράκια'/pins της CPU, βραχυκυκλώνοντάς τα.
-Μετά μοντάρουμε ξανά τον ανεμιστήρα... Κι όλα καλά!
-Με τις άλλες κάρτες τα πράγματα είναι αρκετά πιό εύκολα. Έχουμε συνήθως καλή οπτική πρόσβαση και από τις δύο πλευρές τους, ώστε να βρούμε Εταιρεία Κατασκευής, και μοντέλο.

aguila21
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3518
Εγγραφή: 30 Απρ 2003 21:44
Επικοινωνία:

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο PCής Δεν Δαγκώνει!!! (Ειδικά όταν είναι σβηστός και αποσυνδεδεμένος από πρίζα)

Δημοσίευση από aguila21 » 04 Οκτ 2012 03:42

Και στην περίπτωση που λειτουργεί ο Η/Υ,έστω και αν σέρνεται,κολλάει,βγάζει ήχους κάποια στιγμή,πρόγραμμα σαν το CPUZ θα μας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε χωρίς να ανοίξουμε το κουτί.Αν και καλό είναι μια φορά το 6μηνο να το ανοίγουμε και να το φυσάμε με ένα πιστολάκι για μαλλιά ή κάτι τέτοιο.Εγώ χρησιμοποιώ μια ηλεκτρική σκούπα του 1982 που από τη μία πλευρά φυσάει αέρα!!!Δε θα φανταστείτε πόση σκόνη μπορεί να μαζέψει ο Η/Υ ακόμα και σε περιβάλλον "χειρουργείου" από πλευράς καθαριότητας χώρου.

Άβαταρ μέλους
DGeorge
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3757
Εγγραφή: 13 Σεπ 2007 12:59
Τοποθεσία: Καλλιθέα Γενικώς

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο PCής Δεν Δαγκώνει!!! (Ειδικά όταν είναι σβηστός και αποσυνδεδεμένος από πρίζα)

Δημοσίευση από DGeorge » 04 Οκτ 2012 09:17

aguila21 έγραψε:......Αν και καλό είναι μια φορά το 6μηνο να το ανοίγουμε και να το φυσάμε με ένα πιστολάκι για μαλλιά ή κάτι τέτοιο.Εγώ χρησιμοποιώ μια ηλεκτρική σκούπα του 1982 που από τη μία πλευρά φυσάει αέρα!!!Δε θα φανταστείτε πόση σκόνη μπορεί να μαζέψει ο Η/Υ ακόμα και σε περιβάλλον "χειρουργείου" από πλευράς καθαριότητας χώρου.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Και μάλιστα, στο "Δεν χρειάζονται Πάντα γνώσεις υψηλής πληροφορικής!!" εδώ έχω γράψει:
...Αν θέλουμε να έχουμε τη ΜΗΧΑΝΗ-ΕΡΓΑΛΕΙΟ μας λειτουργική/αποδοτική, θα πρέπει εκτός από τροφοδοσία με 'καύσιμο' να της κάνουμε και κάποιο Service!

Σε πρώτη φάση, ένα καλό εσωτερικό ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ θα κάνει τη CPU να ανασάνει. Η σκόνη όντας θερμομονωτικό υλικό (αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από ΤΡΙΧΑ) συμβάλλει στη θέρμανση της CPU. Αν το σύστημα (Αισθητήρας θερμοκρασίας CPU -- Ανεμιστήρας CPU) αστοχήσει να συνεργαστεί, τότε η CPU -ΕΥΤΥΧΩΣ- προκειμένου να γλυτώσει το 'ψήσιμο' σβήνει το PC.
Και καλά είναι να σε διακόψει από κάποιο On-Line Game... Δεν έγινε δα και τίποτα! :P
Φαντάσου όμως το ίδιο σκηνικό, πάνω που πας να κάνεις το Πρώτο και το Τελευταίο 'Save' σε αρχείο Word 45 σελίδων :o :doh: :myeye: :crash: :crybaby:
Για το εσωτερικό ξεσκόνισμα χρειάζονται -βασικά- ένα ηλεκτρικό φυσητήρι-συμπιεστής κι ένα σταυροκατσάβιδο.
Με το σταυροκατσάβιδο βγάζουμε τις βίδες του κουτιού, ώστε να έχουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του PCιού. ....Ανοίγουμε διάπλατα τα παράθυρα στον χώρο, καθώς -ΣΥΝΗΘΩΣ- πρόκειται να γίνει κάτι σε ΠΑΝΙΚΟΣ από τη σκόνη...
Και αρχίζουμε το φύσημα!...Χωρίς κανέναν οίκτο :hammer: :hammer:
Ακόμα και τα ανεμιστηράκια (κουτιού, CPU, τροφοδοτικού) χρειάζονται φύσημα.
Επίσης θα ήταν καλό να φυσήξετε και μέσα από τις χαραμάδες του τροφοδοτικού. Θα βγεί αρκετός κουρνιαχτός κι από κεί!
Γενικά, μετά από κάποια διετία-τριετία χρήσης, το υλικό που έχει μαζευτεί σε 'σκόνη', μέσα στο PC σας, είναι αρκετό για να επεκτείνετε λίγο το μπαλκόνι του δωματίου σας, ή για κάποια άλλη -τελοςπάντων- μικρή οικοδομική δημιουργία... Φαντασία να υπάρχει :D
...
aguila21 έγραψε:......Αν και καλό είναι μια φορά το 6μηνο να το ανοίγουμε και να το φυσάμε με ένα πιστολάκι για μαλλιά ή κάτι τέτοιο.......
Η φράση "με ένα πιστολάκι για μαλλιά" έχει χρησιμοποιηθεί -στην κυριολεξία της- σε υπολογιστή, ξεκολλώντας τα πλήκτρα από το πληκτρολόγιο....Επειδή η φίλη pagou εδώ θεώρησε καλό να τα 'ψήσει' για να τα 'στεγνώσει'. :P
Αν χρησιμοποιηθεί πιστολάκι για μαλλιά, προσέξτε τη θερμοκρασία του αέρα που βγάζει!!!!
Πρέπει να είναι κρύος ο αέρας!!!

Επίσης: Μην δοκιμάσετε αναρρόφηση της σκόνης (ηλεκτρική σκούπα, κλπ)!!! Έχοντας μιά μεγάλη ισχύ, οι συσκευές αυτές μπορεί να ξεκολλήσουν κάποιο (~χαλαρό) εξάρτημα, τραβώντας το στο εσωτερικό τους.

aguila21
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3518
Εγγραφή: 30 Απρ 2003 21:44
Επικοινωνία:

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο PCής Δεν Δαγκώνει!!! (Ειδικά όταν είναι σβηστός και αποσυνδεδεμένος από πρίζα)

Δημοσίευση από aguila21 » 04 Οκτ 2012 09:25

χαχαχαχα δεν το διευκρίνισα διότι το δικό μου πιστολάκι βγάζει μόνο κρύο αέρα διότι το χάλασα πριν 3 χρόνια χαχαχα
Το καλύτερο είναι ένα τέτοιο
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
hitca
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1919
Εγγραφή: 13 Ιουν 2010 19:41
Τοποθεσία: Brussels
Επικοινωνία:

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο PCής Δεν Δαγκώνει!!! (Ειδικά όταν είναι σβηστός και αποσυνδεδεμένος από πρίζα)

Δημοσίευση από hitca » 04 Οκτ 2012 21:51

Συμβουλή και από μένα: ΜΗΝ φυσήξετε ποτέ υπολογιστή πρώτα, θα γίνει χαμός στον χώρο που βρίσκεται, θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει πρώτα αναρρόφηση με κάποια ηλεκτρική σκούπα (με κάποιες προφυλάξεις βέβαια και από κάποια λογική απόσταση) και μετά για φύσημα και τελείωμα του ξεσκονίσματος καλύτερα να γίνει σε υπαίθριο χώρο...
«Μάθε από τα λάθη των άλλων γιατί δε θα προλάβεις να τα κάνεις όλα μόνος σου»
Οι Έλληνες είμαστε «θεατές των λόγων και ακροατές των έργων» (.... ο Θουκυδίδης το είπε !)
«Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Αυτοί που κερδίζουν, αυτοί που χάνουν και αυτοί που καθορίζουν ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν! »

aguila21
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3518
Εγγραφή: 30 Απρ 2003 21:44
Επικοινωνία:

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο PCής Δεν Δαγκώνει!!! (Ειδικά όταν είναι σβηστός και αποσυνδεδεμένος από πρίζα)

Δημοσίευση από aguila21 » 04 Οκτ 2012 21:54

Εγω βγάζω το κουτί στο μπαλκόνι,και τον γέρνω προς τα κάτω για να μην επικάθεται η αιωρούμενη σκόνη

Άβαταρ μέλους
DGeorge
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3757
Εγγραφή: 13 Σεπ 2007 12:59
Τοποθεσία: Καλλιθέα Γενικώς

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο PCής Δεν Δαγκώνει!!! (Ειδικά όταν είναι σβηστός και αποσυνδεδεμένος από πρίζα)

Δημοσίευση από DGeorge » 16 Οκτ 2012 11:56

Εκτός από μοντέλα, εταιρείες, κλπ, ας πούμε κάτι για την περίφημη Motherboard.
Η Ιστορία της είναι δεμένη, στενά, με την Ιστορία του PCή. Ήταν και είναι η Καρδιά του κάθε PCή.
Ξεκίνησε με τη γνωστή φιλοσοφία: Είσοδοι Δεδομένων --- Αυτοέλεγχος βάσει προδιαγραφών --- ταχεία Μνήμη Δεδομένων --- Επεξεργασία Δεδομένων --- αργή Μνήμη / Αποθήκευση Δεδομένων --- Έξοδοι Δεδομένων.
Στην αρχή ως είσοδοι δεδομένων, εκτός από κάποια πρωτόγονα πληκτρολόγια, χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και κασεττόφωνα. Αυτά -τότε- χρησιμοποιήθηκαν και ως αποθηκευτές ή/και έξοδοι δεδομένων.
Ο Αυτοέλεγχος γινόταν (και γίνεται ακόμα) μέσω του Basic Input Output System, του γνωστού σε όλους μας BIOS.
Σε πολύ πρωτόγονους οικιακούς υπολογιστές, στο ίδιο τσιπάκι, χωρούσε και το λειτουργικό τους σύστημα: Για παράδειγμα ο Commodore 64 είχε 20 Kb ROM ενώ o ZX Spectrum είχε 32 Kb (Λειτουργικό Σύστημα).
Ήταν πάντα, όπως και τώρα, ενσωματωμένο (τμήμα της Motherboard). Πλην όμως δεν επιδεχόταν καμμία απολύτως επέμβαση/τροποποίηση/αλλαγή από τον χρήστη! ...Ήταν 'Αυτό που Ήταν'!! Αποτελείτο από μία φτηνή μεν - αξιόπιστη δε - μνήμη τύπου ROM (Read Only Memory). Η μνήμη αυτή, γραφόταν (από το εργοστάσιο του PCή) μία φορά... Και αυτό ήταν! Μέχρι 'το τέλος του' ο PCής λειτουργούσε με τις προδιαγραφές/τοποθετήσεις που έπαιρνε από αυτό το BIOS/ROM.
Με τον καιρό, η μνήμη ROM, άρχισε να αντικαθίσταται από άλλη, νέου τύπου EPROM (Erasable Programmable ROM). Αυτή είχε το πλεονέκτημα της δυνατότητας επέμβασης/αλλαγής/τροποίησης από τον χρήστη. Όμως έπρεπε να 'βγει' από την Motherboard, και να τοποθετηθεί σε ειδικό μηχάνημα επαναπρογραμματισμού της. Ακολούθησε η επόμενη, νέου τύπου EEPROM (Electrically Erasable Programmable ROM, που χρειαζόταν υποστήριξη μπαταρίας (για την περίοδο, όπου ο PCής δεν λειτουργούσε), ακριβώς όπως και το σημερινό BIOS. Όμως επειδή τα δεδομένα, που χρειάζονται για τις προδιαγραφές/αυτοέλεγχό τους οι σύγχρονοι PCήδες, έχουν μεγάλο όγκο (που δεν χώραγε στην EEPROM) αυτή εξελίχθηκε/αντικαταστάθηκε στην/από την σημερινή Flash memory, ή Flash EEPROM.
Ιστορία-Εξέλιξη του τύπου των μνημών/BIOS:
ROM
Βικιπαίδεια
Wikipedia
EPROM
Wikipedia
EEPROM
Wikipedia
Flash memory ή Flash EEPROM
Wikipedia

Οι ταχείες μνήμες (RAM, ή Memory Banks, όπως λεγόντουσαν) ήταν ενσωματωμένες (τμήμα της Motherboard). Δεν υπήρχε δυνατότητα αύξησής τους.
Πάλι ο Commodore 64, την δεκαετία του '80, είχε RAM 64ΚΒ :o και "δούλευε" περίφημα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής.:D
Προσωπικά, πρόλαβα τον TURBO-X μου, με 8088, ο οποίος είχε (το 1990) το αστρονομικό μέγεθος των 512ΚΒ RAM.

Ενσωματωμένα (τμήματα της Motherboard) ήταν επίσης: Η CPU, η κάρτα Γραφικών, και η κάρτα Ήχου.

Η κάρτα Γραφικών ήταν δίχρωμη: Ξεκίνησε ως Ασπρόμαυρη δίχρωμη, και εξελίχθηκε σε Κιτρινόμαυρη και Πρασινόμαυρη δίχρωμη, υποστηρίζοντας τις ανάλογες οθόνες. Τα γράμματα (χαρακτήρες) εμφανιζόντουσαν ξεχωριστά βάσει ενός συνόλου, που ονομαζόταν ASCII. (Τότε δεν υπήρχε κάν λόγος για γραφικά/εικόνες όπως τα γνωρίζουμε τώρα) Η ανάλυση ήταν ανάλυση κειμένου (χαρακτήρων) και ήταν 80 στήλες x 25 γραμμές. Μιλάμε για αρκετά πρωτόγονες καταστάσεις σχετικά με τις σημερινές εμπειρίες μας από Ανάλυση, Χρώματα, Γραμματοσειρές και Εικόνες. :D
Περισσότερα για τις κάρτες Γραφικών εδώ!

Κάτι ανάλογο ήταν και η κάρτα Ήχου. Αυτή μάλιστα έχει παραμείνει μέχρι σήμερα, ώστε να δίνει τον κώδικα 'beep' όταν ξεκινάει ο PCής μας, σε κάποιο μεγαφωνάκι (ή βομβητή) του.
Ωστόσο για τη φοβερή εξέλιξη στον Τομές αυτόν, η
Βικιπαίδεια στην "Ιστορία των καρτών ήχου (IBM PC αρχιτεκτονική)" έχει πολλές λεπτομέρειες να δώσει σε όποιον ενδιαφέρεται.

Άβαταρ μέλους
DGeorge
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3757
Εγγραφή: 13 Σεπ 2007 12:59
Τοποθεσία: Καλλιθέα Γενικώς

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο PCής Δεν Δαγκώνει!!! (Ειδικά όταν είναι σβηστός και αποσυνδεδεμένος από πρίζα)

Δημοσίευση από DGeorge » 06 Μαρ 2013 09:50

Αγορο-κόριτσα Πολλή Καλημέρα σας!:D:D
Είχα αυτό το φαινόμενο κάτι μέρες τώρα και σκέφτηκα να σας το αναφέρω εδώ, μιας κι ακόμα είμαστε στα 'Περι Καρτών'.
Αφορά, κυρίως, σε μητρικές κάρτες. Φυσικά -όμως- μπορεί άνετα να εμφανιστεί, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κύκλωμα συμμετέχει "ηλεκτρολυτικός πυκνωτής".
Το φαινόμενο/κατάσταση αφορά στο να έχει 'σκάσει', ή να 'ετοιμάζεται να σκάσει' κάποιος ηλεκτρολυτικός πυκνωτής.
Εδώ έχει λίγα πράγματα γενικότερα για τους πυκνωτές (βασικά δομικά στοιχεία σε κάθε -και σε κάθε είδους- υπολογιστή.), αλλά και ειδικότερα για τους "ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές".
Στην εικόνα φαίνονται ξεκάθαρα:
1) Κάτω αριστερά: Ο τελείως κατεστραμμένος, και
2) Γύρω του κάποιοι σε διάφορες 'φάσεις' πριν από το 'σκάσιμο'.
Έχω δει πλακέττες να λειτουργούν ακάθεκτες, ακόμα και με δύο 'νεκρούς', ή 'πολυτραυματίες' πυκνωτές. Ίσως -από τύχη- ο ρόλος τους δεν ήταν τραγικά κρίσιμος, ίσως... Γύρευε τι άλλο!... Ωστόσο, το γεγονός ήταν ότι οι πλακέττες λειτουργούσαν σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό.
Στο άρθρο αυτό, από το ΒΗΜΑ-SCIENCE, θα πάρετε μιάν ιδέα από τη 'δυναμική' που εξακολουθούν να έχουν οι πυκνωτές -γενικότερα- στην εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Εμείς τους αναφέραμε ως δομικά/υποστηρικτικά στοιχεία καρτών (Μητρικής, κλπ), για να παρουσιαστούν στο Θέμα μας αυτό εδώ.

Όσο όμως, από την ίδια τους τη Φύση, οι πυκνωτές θα φορτίζονται και θα εκφορτίζονται, οι δύο αυτές ενέργειες μπορούν άνετα να αναπαραστήσουν τις δυαδικές καταστάσεις 0 και 1.
Θα συμμετέχουν έτσι σε ψηφιακά κυκλώματα ακόμα και ενεργότατα, και όχι μόνο με υποστηρικτικό ρόλο, που είχαν μέχρι τώρα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PC Hardware”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης