Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ ;;;;; Ε;;;;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
canopus
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: 23 Φεβ 2009 12:05

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ ;;;;; Ε;;;;

Δημοσίευση από canopus » 24 Σεπ 2012 01:24

δεν το πάνε καλα τα παιδιά...
Οι δημόσιες, αλλά και οι ιδιωτικές υπηρεσίες, είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στοιχεία από τα αρχεία τους στις αστυνομικές αρχές για διωκόμενα άτομα σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής.

Σε γνωμοδότησή του με αφορμή σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο κ. Παντελής προσθέτει ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν να αρνηθούν τη χορήγηση των στοιχείων επικαλούμενες το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τέθηκε το ερώτημα εάν υποχρεούνται οι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να γνωστοποιούν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές στοιχεία τα οποία τηρούν και αφορούν πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικά έγγραφα και από τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των διωκομένων.

Ο κ. Παντελής στην γνωμοδότησή του επικαλείται το άρθρο 277 του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας, το οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, μόλις τους επιδειχθεί το ένταλμα σύλληψης, οφείλουν να βοηθήσουν για τη σύλληψη χωρίς αναβολή και μέσα στα όρια της αρμοδιότητας τους.

Κατόπιν αυτών ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ιδιωτικοί φορείς (εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ.), που τηρούν αρχεία σχετικά με τη διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής διωκομένων ατόμων, υποχρεούνται να γνωστοποιούν τα επίμαχα στοιχεία στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης.

Τυχόν δε άρνηση των αρμοδίων υπαλλήλων των φορέων να παρέχουν στοιχεία με την πρόφαση ότι απαγορεύεται η χορήγησή τους από το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, είναι παράνομη και αδικαιολόγητη.

Μάλιστα, ο κ. Παντελής επισημαίνει ότι οι απαγορευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997) δεν εφαρμόζονται στην επεξεργασία δεδομένων από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, αλλά αντίθετα εφαρμόζονται οι δικονομικές ποινικές διατάξεις.

Κατά συνέπεια, καταλήγει ο εισαγγελικός λειτουργός, η χορήγηση των επίμαχων στοιχείων είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης ο αρμόδιος υπάλληλος διαπράττει το αδίκημα της απείθειας και «υπό προϋποθέσεις το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία».


πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=225117

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27648
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ ;;;;; Ε;;;;

Δημοσίευση από cordis » 24 Σεπ 2012 14:49

έτσι είναι ο νόμος...
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
canopus
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: 23 Φεβ 2009 12:05

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ ;;;;; Ε;;;;

Δημοσίευση από canopus » 13 Δεκ 2012 01:42

έτσι είναι ο νόμος...
και επανέρχομαι...

Οι Ελληνικές Αρχές μια ανάσα πριν το 2013, πιέζουν πλέον καθημερινά τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τηλεφωνίας και διαδικτυακής πρόσβασης, προκειμένου να παραλάβουν στοιχεία σχετικά με τις IP (Internet Protocol) διευθύνσεις ολοένα και περισσότερων ελλήνων χρηστών.

Σύμφωνα με το Briefing Newsοι αστυνομικές αρχές δεν ζητούν απλά τα στοιχεία αλλά τα απαιτούν,

όχι μόνο για πολίτες που θεωρούν επικίνδυνους αλλά, για όλο και περισσότερους Έλληνες χρήστες!!

Αν μάλιστα κάποιο στέλεχος εταιρείες αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία μας, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με τις ανάλογες... συνέπειες!

Με λίγα λόγια ο "Μεγάλος Αδερφός" βρίσκεται στο γραφείο μας, στο σπίτι μας, στο κινητό μας χωρίς κανείς να μας δίνει εξηγήσεις για ποιο λόγο χρειάζεται τόση παρακολούθηση;

Το τι θεωρούν «ύποπτο» ή «επικίνδυνο» ωστόσο δεν το γνωρίζουμε!

Για ποιο λόγο ζητούν να συλλέξουν τα στοιχεία περί διαδικτυακών ταυτοτήτων χιλιάδων Ελλήνων, ούτε αυτό μας το απαντάει κανείς!

Μέχρι πριν λίγο καιρό τα αιτήματα των αρχών προς τις εταιρείες αφορούσαν σε θέματα μόνο εθνικής σημασίας με την ΕΥΠ κυρίως να είναι αυτή που τα υπέβαλλε.

Τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει ξαφνικά και χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις.

Σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνίας μιλά για «μια πραγματική εκτροπή που δεν έχει προηγούμενο, καθώς τα αιτήματα έρχονται στις εταιρείες με καταιγιστικό ρυθμό και χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της λογοκρισίας και έναν τρομακτικό έλεγχο, άλλων εποχών»!

Έχει πλέον καταπατηθεί κάθε έννοια περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ ο κάθε Έλληνας θα μπορούσε να θεωρηθεί «ύποπτος» και να γίνει εύκολα στόχος παρακολούθησης. (στην καλύτερη περίπτωση)

Ακόμα και σε περιπτώσεις που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας, μπορούν πλέον να υπάρχουν κυρώσεις!!

Αξίζει μόνο να θυμίσουμε ότι έχει ήδη προηγηθεί σύλληψη νεαρού για ανάρτηση στο Facebook καθώς όμως και μια προσαγωγή στελέχους εταιρείας που αρνήθηκε να παραδώσει IP διευθύνσεις ηλεκτρονικών χρηστών επικαλούμενος τον σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ακόμα επιμένουμε να λάβουμε μια επίσημη απάντηση από τις αρχές: Για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια μας παρακολουθούν, καταπατώντας κάθε έννοια της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μας;

http://www.secnews.gr/archives/54736


Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10250
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ ;;;;; Ε;;;;

Δημοσίευση από Cha0s » 13 Δεκ 2012 16:28

fiskilis έγραψε:ε και; πιο το προβλημα;
καθαρος ουρανος αστραπες δεν φοβαται!

Χωρίς παρεξήγηση Άγγελε αλλά αυτό είναι το πιο ηλίθιο επιχείρημα (αναφέρομαι στο επιχείρημα έτσι όχι σε σένα!).

Τι απέγινε στο Αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου;

Τραβηγμένο παράδειγμα:
Αλήθεια αν μεθαύριο αλλάξει κάποιος νόμος και πουν ότι ισχύει αναδρομικά, και αυτά που γράφουμε εδώ τώρα θεωρούνται παράνομα και έρθουν και σε μαζέψουν επειδή υποχρέωσαν τον Χ cordis να δώσει τις IPs σου, θα υποστηρίζεις το ίδιο;
Ή απλα υποστηρίζουμε το ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε μέχρι που θα έρθει και η σειρά μας και τότε θα ζητάμε βοήθεια αλλά δεν θα υπάρχει κανείς άλλος να βοηθήσει, θα τους έχουν μαζέψει όλους; (παράφραση μίας ιστοριούλας που δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα λεπτομέριες αλλά το γενικό concept είναι αυτό)

Πριν λίγους μήνες μαζέψανε ένα παλικάρι που είχε απλά μία σελίδα στο FB και σατίριζε έναν Πάτερ. Απλά για σάτιρα! WTF?!

Αν μαζεύουν κάποιον που απλά διατηρεί μία σελίδα στο FB και κάνει σάτιρα, τι μπορούν να κάνουν σε μένα, σε σένα και στον οποιοδήποτε άλλο;

Και μην μου πεις ότι δεν κάνεις παρανομίες στο internet mr αστραπές δεν φοβάσαι :lol: :lol:


Σοβαρά τώρα, αυτή η ηλίθια ατάκα ξεκίνησε στην Αγγλία που πήξανε τον τόπο στις κάμερες λες και είναι σε κανένα reality show όλη η χώρα να πούμε.
Και η δικαιολογία ήταν «If you have nothing to hide, you've got nothing to fear»

Bollocks! Να το πω και στα Λονδρέζικα :P

Άβαταρ μέλους
canopus
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: 23 Φεβ 2009 12:05

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ ;;;;; Ε;;;;

Δημοσίευση από canopus » 13 Δεκ 2012 17:19

Cha0s +1

Με κάλυψες πλήρως. Ευχαριστώ


Άβαταρ μέλους
inBlogger
Δημοσιεύσεις: 576
Εγγραφή: 18 Απρ 2009 01:55
Τοποθεσία: Αθήνα.
Επικοινωνία:

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ ;;;;; Ε;;;;

Δημοσίευση από inBlogger » 14 Δεκ 2012 20:25

Είναι όλα μέσα σε ενα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας του πολίτη!
Ηθικό δίδαγμα; Πάρτε δορυφορικό ίντερνετ απο ξένες εταιρίες!
• inBlog.gr - Ενημερωτικό blog για SEO, Marketing, Social Media κ.α. ;-)
• w24.gr Forum - Ελληνική κοινότητα για Webmasters, SEO, internet marketing και affiliate marketers.(απο το 2009!)
•Travel Blog

Άβαταρ μέλους
alexnir
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 14 Ιουν 2007 18:43

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ ;;;;; Ε;;;;

Δημοσίευση από alexnir » 15 Δεκ 2012 09:46

αντιγραφω το κειμενο απο την καθημερινη:

89 χώρες του ΟΗΕ υπογράφουν τη συνθήκη για το Διαδίκτυο
Υπέρ της νέας παγκόσμιας Συνθήκης για τις Τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο τάχθηκαν 89 χώρες του ΟΗΕ, ενώ εναντιώθηκαν 55 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ελλάδα.
Η νέα παγκόσμια Συνθήκη για τις Τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο υπογράφεται σήμερα από 89 χώρες του ΟΗΕ, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και άλλων κρατών.

«Δηλώνω ότι 89 κράτη υπογράφουν σήμερα τη συνθήκη», ανακοίνωσε ο Μοχάμεντ Αλ Γκανίμ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τις Διεθνείς Τηλεπικοινωνίες, το οποίο οργανώνεται από το ITU στο Ντουμπάι. Συνολικά, όπως υπογράμμισε ο Αλ Γκανίμ, 55 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν υπογράφουν τη συνθήκη, η οποία θα τεθεί, ωστόσο, σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015.

Η τελευταία αναθεώρηση της συνθήκης του ΟΗΕ για τις τηλεπικοινωνίες είχε γίνει το 1988, στη Μελβούρνη.

Με τη νέα συνθήκη δίνεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα στις χώρες να «μπλοκάρουν» ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία και να έχουν απευθείας πρόσβαση σε διεθνείς υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

Εκτός των ΗΠΑ, την αντίθεσή τους εκδήλωσαν επίσης η Ελλάδα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες, η Ινδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλα κράτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 012_474521

Και στον αντιποδα εχουμε τετοιες αποφασεις, απο την μερια της Ελληνικης κυβερνησης.
Επισης αφιερωστε λιγο χρονο να διαβασετε τον επομενο συνδεσμο:
http://iguru.gr/2012/10/17/deep-web-the ... -cant-see/

Μηπως τελικα "εθελοτυφλουμε"? Μηπως ακολουθουμε την "μοδατη" και "εμπορικη" πλευρα του ιντερνετ επειδη το εχουμε επιλεξει?
Τι θα ηταν σημερα η google, το facebook και αλλες ιστοσελιδες αν εμεις δεν καναμε αυτη την επιλογη?

Άβαταρ μέλους
gagger
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: 16 Φεβ 2012 22:02

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ ;;;;; Ε;;;;

Δημοσίευση από gagger » 17 Δεκ 2012 15:15

Δείτε και αυτό τα λέει όλα http://www.google.com/intl/en/takeaction/ προσπαθούν να κάνουν το internet κατι δικό τους ενώ δεν είναι κανενός (δείτε το video)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης