Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Από που να ξεκινήσω; Που θα βρω; κ.α. γενικές ερωτήσεις για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
apitsos
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2007 22:37
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από apitsos » 06 Ιουν 2012 16:30

Υπάρχει μια πρόκληση για να αναπτύξουμε ένα website αρκετά "ιδιαίτερο" και αναζητούμε την πιο κατάλληλη open-source πλατφόρμα cms για την ανάπτυξη του.

Αρχικά είχαμε σκεφτεί το joomla καθώς έχουμε και κάποια εμπειρία, αλλά διαπιστώνουμε πολλά limitations σε σχέση με αυτά που θέλουμε να αναπτύξουμε. Έτσι σκεφτήκαμε σαν δεύτερη λύση το WordPress και πολύ περισσότερο το Drupal.

Θα θέλαμε τη γνώμη όσων έχουν ασχοληθεί και με τις τρεις αυτές πλατφόρμες CMS (ή ακόμα και με κάποια άλλη) και πιθανότατα να μας ενδιαφέρει και η συνεργασία με κάποιον ο οποίος έχει την εμπειρία και μπορεί να στηρίξει στην πράξη την άποψη του για όποιο CMS προτείνει.

Οι απαιτήσεις έχουν λίγο πολύ ως εξής:

Βασικές Ενότητες και Υποενότητες
• Περιεχόμενο (νέα, άρθρα, επικαιρότητα)
• Βάση σημείων ενδιαφέροντος (Points of interest database)
o Σημεία ενδιαφέροντος 1
o Σημεία ενδιαφέροντος 2
o Σημεία ενδιαφέροντος 3
o Σημεία ενδιαφέροντος 4
o Σημεία ενδιαφέροντος 5
o Σημεία ενδιαφέροντος 6
o Σημεία ενδιαφέροντος 7
o Σημεία ενδιαφέροντος 8
• Events & εισιτήρια
• Μικρές αγγελίες

Σημείωση: Τα "Σημεία ενδιαφέροντος" είναι κάποιες ενότητες ή υπο-ενότητες του περιεχομένου του ιστότοπου που για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτονται. Θα θέλαμε να δώσουμε όμως ένα απλό παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό το project. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το "σημείο ενδιαφέροντος 1" είναι μια οντότητα όπως π.χ. "Μαθητής". Το "σημείο ενδιαφέροντος 2" ας υποθέσουμε ότι είναι μια άλλη οντότητα όπως π.χ. "Τάξη", το "σημείο ενδιαφέροντος 3" είναι μια οντότητα "Καθηγητής" κ.ο.κ. Η παρομοίωση είναι τυχαία και γίνεται με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των απαιτήσεων που ακολουθούν.


Δυνατότητες - Εξειδικευμένες απαιτήσεις
• Στη βάση των σημείων ενδιαφέροντος θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού "Basic" και "Featured" presentation/view, η οποία θα δίνεται ανάλογα με τον τρόπο συμμετοχής του σημείου (δωρεάν ή επί πληρωμή). Καταχώρηση των στοιχείων για κάθε σημείο ενδιαφέροντος θέλουμε να μπορεί να κάνει και ο αντιπρόσωπος του σημείου/οντότητας. Εννοείται ότι θα έχει διαβαθμισμένη πρόσβαση και σε συγκεκριμένες περιοχές για την εισαγωγή δεδομένων και καταχώρηση στοιχείων. Η καταχώρηση θα πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένα πεδία και όχι χύμα HTML (όπως είναι άρθρα του joomla). Μια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι τα Custom Fields του K2, αλλά δεν είναι αρκετό το functionality που προσφέρει το K2.
• Θέλουμε να μπορούμε να δημιουργούμε συσχετισμούς μεταξύ των στοιχείων της Βάσης (π.χ. ένας "μαθητής" έχει συγκεκριμένους "καθηγητές" ως διδάσκαλους και κάνει μάθημα σε συγκεκριμένη "τάξη"). Οι συσχετισμοί μπορεί να είναι και περισσότεροι από όσους αναφέρονται στο παράδειγμα και οι σχέσεις μπορεί να είναι ποικίλες (π.χ. ένα προς ένα, ένα προς πολλά ή πολλά προς πολλά).
• Σε κάποιες ενότητες (ή σημεία ενδιαφέροντος όπως αναφέρονται και πιο πάνω) εκτός από τα τυπικούς τύπους πεδίων θέλουμε να υπάρχει και η δυνατότητα για music player στον οποίον θα προσθέτουν οι διαβαθμισμένοι χρήστες τραγούδια (σε MP3 format) ή videos. Αυτά θα πρέπει να σόζωνται είτε στον server του site, είτε να υπάρχει η δυνατότητα και για links με το ΥouTube (ή άλλη αντίστοιχη υπηρεσία).
• Στο content θέλουμε να μπορούμε να ανεβάζουμε πάνω από μία φωτογραφία και να δημιουργείται photo gallery μέσα στο άρθρο (με την μορφή slideshow - π.χ. sigplus ή οποιοδήποτε άλλο καλό jquery photo gallery). Το K2 στο joomla έχει μια αντίστοιχη επιλογή για εισαγωγή φωτογραφιών μέσα στο άρθρο, αλλά εδώ δεν πρόκειται για απλό άρθρο με μερικά custom fields. Είναι λίγο πιο περίπλοκο, καθώς θέλουμε σε κάποια σημεία ενδιαφέροντος και media player κλπ.
• Τα Events θέλουμε να παρουσιάζονται με κάποια μορφή ημερολογίου και να εμφανίζονται τα x πιο πρόσφατα events στην αρχική σελίδα. Παράλληλα θέλουμε μέσα σε ένα events να έχουμε τη δυνατότητα να συσχετίζουμε οντότητες (ή σημεία ενδιαφέροντος). π.χ. την τάδε ημερομηνία και ώρα (event) ο "μαθητής" τάδε έχει μάθημα με τον τάδε "καθηγητή" στην τάδε "αίθουσα".
• Στις ενότητες της βάσης θέλουμε να εμφανίζουμε μία μπάρα με φίλτρο αναζήτησης (Προτιμάμε οριζοντίως στο πάνω μέρος) και σειρές με τα αποτελέσματα. Πριν από την αναζήτηση τα πρώτα αποτελέσματα που θα εμφανίζονται θα είναι τα featured (πληρωμένα)
• Θέλουμε να έχουμε κάποιους χώρους διαφημιστικής προβολής (Google Adsense ή banners). Άρα χρειαζόμαστε και διαχείριση των banner και των Google Adsense (αν κάνουμε adsense).
• Θέλουμε σε κάποιες ενότητες να υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής σχολίων (ίσως και μέσω facebook λογαριασμού - facebook app).


Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, θα θέλαμε τη γνώμη όλων όσων έχουν ασχοληθεί με τα δημοφιλή open-source cms. Ιδανικά θα θέλαμε να αναπτύξουμε τον ιστότοπο με joomla, αλλά έχουμε μια φοβία ότι δεν θα μας καλύψει στα πάντα. Από την άλλη δεν είμαστε σίγουροι αν το Drupal ή το WordPress είναι καταλληλότερα για αυτό το project.[/i]
Anything can be achieved!

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από korgr » 06 Ιουν 2012 18:42

Οποιοδήποτε CMS από αυτά που ανέφερες θα σε καλύψει και κανένα από τα CMS που ανέφερες δεν θα είναι αρκετό για τη δουλειά σου! :)

Τι εννοώ:
Τίποτα με τις default δυνατότητες δεν θα είναι αρκετό, αλλά όλα θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά με το κατάλληλο "πείραγμα". Πρέπει να παντρευτούν μαζί με το CMS και customιές με λίγα λόγια...

Για να μην παρεξηγηθώ όταν λέω "πείραγμα" μιλάω για κάποιον με @@ που να ξέρει την πλατφόρμα σε βάθος, αλλιώς δεν!

Άβαταρ μέλους
apitsos
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2007 22:37
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από apitsos » 06 Ιουν 2012 18:50

Δηλαδή μπορεί να γίνουν custom extensions εν ολίγοις? Αυτό που λες είναι απόλυτα κατανοητό και είμαι βέβαιος ότι αυτή είναι η λύση ούτως η άλλως. Το πρόβλημα είναι αν θέλεις να κάνεις κάτι στο backend να μπορεί να το κάνει ο διαχειριστής/πελάτης και να μην πρέπει να τρέχεις sql queries ας πούμε. Πρέπει να υπάρχει τρόπος μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον να γίνονται όλες οι παραμετροποιήσεις...

Αυτό που με έχει προβληματίσει περισσότερο είναι η συσχέτιση των "οντοτήτων", ειδικά αν λάβεις υπ' όψη σου ότι κάθε μια έχει διαφορετικά πεδία και ουσιαστικά συμπεριφέρεται σαν ένα category στο K2 ας πούμε. Πως μπορείς να έχεις συγκεκριμένες σχέσεις μεταξύ κάποιων categories και ειδικά πως μπορείς να χτίζεις αυτές τις σχέσεις και να τις μεταβάλεις μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον? Αυτά είναι που με προβληματίζουν κυρίως.

Σε δεύτερη φάση με προβληματίζουν οι εξειδικευμένες απαιτήσεις που έχει ο πελάτης και θέλει να έχει συγκεκριμένες λειτουργίες σε συγκεκριμένες ενότητες. Γίνονται άραγε όλα με το joomla ή μήπως τελικά το joomla δεν είναι για ένα τόσο απαιτητικό website. Μήπως το drupal τελικά είναι καλύτερο για τέτοιες custom-ιές?
Anything can be achieved!

alou
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1374
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007 19:52
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από alou » 06 Ιουν 2012 19:32

Εύλογος ο προβληματισμός, νομίζω σε αυτό που είπε ο korgr είναι όλη η ουσία της απάντησης.

Χωρίς να έχω εμβαθύνει και στις 3 πλατφόρμες, πιστεύω το ζητούμενο δεν είναι αν σε καλύπτουν (γιατί σίγουρα drupal και joomla σε καλύπτουν - δεν ξέρω για το WP) αλλά αν μπορείς εσύ μέσα από αυτή την πλατφόρμα να δημιουργήσεις το αποτέλεσμα που θες.

Επειδή σίγουρα πας για σχεδιασμό και ανάπτυξη μιας custom εφαρμογής, σκέψου σε ποιο περιβάλλον θα ανταπεξέλθεις καλύτερα.

Btw, έρχεται και η έκδοση 3 του Joomla και κάποια στοιχεία που είδα με χαροποίησαν ιδιαίτερα...
http://www.slideshare.net/pixelpraise/j ... x-jab-2012
http://magazine.joomla.org/issues/issue ... oomla-3-UX

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από korgr » 06 Ιουν 2012 19:38

Αυτά ας περιμένουμε να τα ακούσουμε τους experts του joomla και του drupal.
Θεωρητικά το drupal έχει την φήμη του πιο development friendly.

Σαφώς και μιλάμε να επεκτείνεις και το backend και όχι να τρέχεις queries.
Αν είχα αναλάβει εγώ ένα τέτοιο project στο Odyssey CMS, ήξερα πολύ καλά τι χρειάζεται να κάνω, ποια σημεία του να κάνω extend κλπ.

Για Joomla, Drupal κλπ πρέπει να βρείτε συνεργάτες πολύ έμπειρους σε αυτές τις πλατφόρμες. Στην ουσία τέτοια projects δεν τα κάνεις με τα CMS αλλά με τα frameworks που τα στηρίζουν (γνώμη μου).

Άβαταρ μέλους
vassilism
Δημοσιεύσεις: 1952
Εγγραφή: 17 Μαρ 2007 14:47
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από vassilism » 07 Ιουν 2012 13:18

korgr έγραψε:Οποιοδήποτε CMS από αυτά που ανέφερες θα σε καλύψει και κανένα από τα CMS που ανέφερες δεν θα είναι αρκετό για τη δουλειά σου! :)
Πιστεύω πως η απάντηση αυτή πρέπει να γίνει slogan :clap:

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από cherouvim » 07 Ιουν 2012 14:27

Αυτό που περιγράφεις λύνεται όλο με Drupal 7 και αρκετά modules χωρίς να χρειαστεί να βάλεις χέρι στο core ή σε κάποιο module (το οποίο δεν συνιστάται) και χωρίς να γράψεις δικό σου module.

Προφανώς θα χρειαστεί να φτιάξεις δικό σου theme (προτείνω να βασιστείς στο zen+starterkit) ή να πειράξεις κάποιο έτοιμο.

Αν δεν ξέρεις καθόλου Drupal θα χρειαστείς κάποιον που να ξέρει για να σε βοηθήσει ή να το μάθεις εσύ και να το κάνεις. Για τη 2η λύση σου προτείνω το http://www.amazon.com/The-Definitive-Gu ... 1430231351 το οποίο αν διαβάσεις ολόκληρο θα είσαι σε θέση να λύσεις όλο το project μόνος. Εμένα μου πήρε περίπου 1.5 μήνα για να το διαβάσω παράλληλα με πειραματισμό. Δεν είχα προηγούμενη επαφή με Drupal.

megsk
Δημοσιεύσεις: 215
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2011 02:09

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από megsk » 07 Ιουν 2012 14:59

μια απλή λύση. wordpress custom taxonomies kai custom post types +μερικά fuctions και plugins δεν νομίζω να θές να κάνεις ένα site χωρίς να πειράξεις το theme.... Με την χρήση το custom post types το wordpress γίνεται υπερόπλο... απ'όσο διάβασα τις απαιτήσεις σου δεν ζητάς κάτι το τρελό .... εάν ξέρεις να κάνεις theming σε wordpress είναι πολύ εύκολο να κάνεις αυτό που ζητάς. Εάν είσαι και λίγο τεμπελάκος σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις και 2 3 έτοιμα plugins... by the way χρησημοποίησε ως βάση το skeleton responsive theme και θα έχει ενα responsive site για όλα τα devices..

mkst
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 26 Ιαν 2007 01:07

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από mkst » 13 Ιουν 2012 01:58

Έχω ασχοληθεί με drupal και joomla. Άρχισα με το drupal 6 και τώρα δουλεύω με το drupal 7. Το joomla το γνωρίζω απο την εποχή του mambo, αλλα το παρατησα όταν γνώρισα το drupal. Την περίοδο που το παρατησα, βρισκόμουν όπως και εσυ τώρα, σε μια ανάλογη αναζήτηση.  Με σιγουριά λοιπον τωρα σου λέω ότι το drupal κάνει πολλα παραπάνω αποτί  το joomla kai wordpress μαζί. 

Το drupal δεν είναι απλά ένα cms, αλλα μια πλατφόρμα ανάπτυξης, που απο τη στιγμή που το μάθεις θα αντιληφθεις νεες δυνατότητες. Το κακό είναι ότι έχει αποτομη καμπύλη εκμάθησης. Για το λόγο αυτο αλλωστε, οι drupal developers είναι λιγότεροι. Με το wordpress δεν έχω ασχοληθεί, αλλα γνωρίζω ότι δεν φτάνει σε δυνατότητες και επεκτασιμοτητα το drupal. Το μεγάλο πλεονέκτημα του drupal είναι η επεκτασιμοτητα που έχει εξασφαλιστεί 1. απο την αρχιτεκτονική του και 2. απο το community. Η αρχιτεκτονική σου επιτρέπει να γράψεις κώδικα και να επεμβεις σε βασικές λειτουργίες του συστήματος χωρίς να επεμβεις στα αρχεία του συστήματος. Μπορεις να φτιαξεις δηλ μια εφαρμογη "καθαρή" και εύκολα διαχειρισημη. Σου εχει συμβει φανταζομαι να θελεις να κανεις upgrade το joomla και να μην το κανεις επειδη εχεις πειραξει βασικα αρχεια του συστηματος. Απο την αλλη, το community δουλευει με τέτοιο τροπο που τα modules που δημιουργούνται λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο, και όχι ανταγωνιστικά όπως συμβαίνει με το joomla/wordpress. Ισως να μην το γνωρίζεις, αλλα δεν υπάρχουν πληρωμένα drupal modules. Το αντιτIμο είναι ότι πρέπει να γνωρίζεις php.

Απο αυτα που διαβασα και απο ότι κατάλαβα, εχω ήδη στο μυαλό μου την αρχιτεκτονική και τα modules που πρέπει να χρησιμοποιήσεις:

Μιλάς για οντότητες. Στο drupal 7 έχουν εισάγει τα entités. Entity είναι οτιδήποτε θέλεις να ορίσεις πχ μαθητής, δάσκαλος, blog page, article, προϊόν κτλ. Στα entities κρεμάς ότι και όσα πεδία θέλεις, είτε ένα απλό text field, είτε ένα αρχείο, είτε ότι αλλο θέλεις.  Επίσης υπάρχει το entity reference ή το relations, μέσω του οποίου δημιουργεις σχέσεις μεταξύ τους.
Θέλεις να έχεις διαφορετικούς χρήστες με διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης; Στο drupal οριζεις χρήστες, και κάθε χρήστης μπορεί να ανήκει σε ένα ή περισσότερα groups. Κάθε group μπορεί να έχει διαφορετικά δικαιώματα πρόσβασης και δημιουργίας περιεχομένου.
Θέλεις évents και προβολή τους σε ημερολόγιο; Γίνεται με το Date module.
Θέλεις αναζήτηση; Μπορείς να εχεις μέχρι και facets για να κανείς φιλτραρισμα των αποτελεσμάτων. Αν θέλεις ακόμα πιο εξειδικευμένη αναζήτηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το solr για backbend που σου επιτρέπει αναζήτηση βάση πχ διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας, βάση απόστασης αν έχεις spatial περιεχομενο και διάφορα αλλα.
Διαχείριση banners? Ad module.
Media player δεν έχω χρησιμοποιήσει, αλλα δεν θα με ανησυχούσε καθόλου.
Τέλος, μιλάς για Facebook. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το drupal for Facebook module, για να κάνει ο χρήστης έγγραφη στη σελίδα μέσω του Facebook και να εκδίδονται στο Facebook πχ τα comments που κάνει στη σελίδα σου.

Αυτά τα λίγα, καλή επιτυχία στην αναζήτηση σου.
Προσωπικά, δεν θα είχα καμία αμφιβολία. :)

Άβαταρ μέλους
galher
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: 08 Απρ 2012 12:08
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από galher » 13 Ιουν 2012 09:11

Οτι δεν θα χρησιμοποιησετε joomla! ειναι σιγουρα θετικο.
Τωρα αναμεσα σε Drupal και Wordpress σιγουρα το πρωτο ταιριαζει καλυτερα στην περιγραφη του project αλλα σαν αρχαριοι θα ειναι αρκετα δυσκολο στην αρχη. Επισης θα χρειαστεί να φτιαξετε το template μονοι σας.
Αν εχετε λοιπον χαλαρο προγραμμα και εναν front end developer στην ομαδα σας τοτε drupal else wordpress.

Άβαταρ μέλους
apitsos
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2007 22:37
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από apitsos » 13 Ιουν 2012 09:23

Καλημέρα σας,

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα μηνύματα σας και τις τόσο σημαντικές διευκρινήσεις. Πράγματι κι εμείς κλίνουμε προς το Drupal, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι περιορισμοί και οι φραγμοί του Joomla θα αποτελέσουν εμπόδιο σε αυτό το project.

Το Joomla είναι λίγο-πολύ αρθροκεντρική πλατφόρμα CMS και είναι πολύ καλό και εύχρηστο για απλά commercial websites, άντε και μέχρι ένα απλό e-shop χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Το Wordpress παρομοίως, με τις επιπρόσθετες δυνατότητες που έχει βέβαια για blogging. Συνεπώς εδώ χρειάζεται μια πλατφόρμα ανάπτυξη στην οποία δεν θα υπάρξουν φραγμοί, περιορισμοί και "δυσκολίες", αλλιώς το project θα αποτύχει.

Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι για τις διευκρινήσεις και το χρόνο σας!
Anything can be achieved!

alou
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1374
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007 19:52
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από alou » 13 Ιουν 2012 10:11

mkst έγραψε:Αν θέλεις ακόμα πιο εξειδικευμένη αναζήτηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το solr για backbend που σου επιτρέπει αναζήτηση βάση πχ διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας, βάση απόστασης αν έχεις spatial περιεχομενο και διάφορα αλλα.
sorry για το off topic, mkst φαντάζομαι μιλάς για αυτό, αν έχεις εμπειρία από το integration και όρεξη :D μου στέλνεις ένα pm ή κάνεις ένα παραπάνω post με εντυπώσεις γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον.

mkst
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 26 Ιαν 2007 01:07

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από mkst » 13 Ιουν 2012 12:28

alou έγραψε:
mkst έγραψε:Αν θέλεις ακόμα πιο εξειδικευμένη αναζήτηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το solr για backbend που σου επιτρέπει αναζήτηση βάση πχ διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας, βάση απόστασης αν έχεις spatial περιεχομενο και διάφορα αλλα.
sorry για το off topic, mkst φαντάζομαι μιλάς για αυτό, αν έχεις εμπειρία από το integration και όρεξη :D μου στέλνεις ένα pm ή κάνεις ένα παραπάνω post με εντυπώσεις γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον.
Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον, το μαθάινω τώρα και έχω εντυπωσιαστεί.

Το apache solr είναι ένας search server που τρέχει ανεξάρτητα από το drupal. Μπορείς ωστόσο εγκαθιστώντας το module που λες να κάνεις τη γεφύρωση μεταξύ drupal και solr. Το module αυτό αντικαθιστά το core drupal search με το solr serach.
Έτσι όταν ο χρήστης κάνει μία αναζήτηση στο drupal, το module ρωτάει το solr server (πχ http://localhost:8080/q=query), ο οποίος απαντάει με xml ή json. Το module παίρνει το server response, το παρσαρει και παρουσιάζει τα αποτελέσματα στο χρήστη.

Τώρα δουλεύω ένα project με solr+drupal και θέλω να sortaρω τα αποτελέσματα-καταχωρήσεις βάση κάποιου score. Το score προκύπτει από την απόσταση της καταχώρησης (lon/lat) από κάποιο σημείο αναζήτησης ('όσο πιο κοντά, τόσο μεγαλύτερο score), από το hotness της καταχώρισης (δηλ. πόσα views είχε η καταχώρηση μέσα στην ημέρα), από το density του search keyword μέσα στην καταχώρηση, από το αν κάποιος φίλος σου έχει κάνει comment στη καταχώρηση. Παράλληλα θέλω να δείχνω φιλτρα στον χρήστη ώστε να μπορεί να φιλτράρει το περιεχόμενο. Όπως στο Πλαίσιο πχ που με τα φίλτρα μπορείς να ψάξεις για α) laptop με β) Χ inches γ) Υ μάρκα δ) Ζ μνήμη
Φυσικά έχω αγγίξει μόνο στην επιφάνεια τις δυνατότητες του solr.
Εδώ είναι το wiki: http://wiki.apache.org/solr/FrontPage
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mkst την 13 Ιουν 2012 12:40, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
apitsos
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2007 22:37
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από apitsos » 13 Ιουν 2012 12:31

Ωραία πράγματα...!
Anything can be achieved!

alou
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1374
Εγγραφή: 24 Αύγ 2007 19:52
Επικοινωνία:

Ποιο cms είναι το καταλληλότερο?

Δημοσίευση από alou » 13 Ιουν 2012 12:49

Για solr είχα υπόψιν, από το integration με drupal ήθελα να ακούσω συμπεράσματα.

Thanks :D

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικές ερωτήσεις κατασκευής ιστοσελίδων”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες