Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη εγκαθιστά την σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice

Γράψτε τις Ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου σας και ενημερώστε μας για τις νέες υπηρεσίες σας.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
greeklug
Δημοσιεύσεις: 35
Εγγραφή: 26 Ιαν 2012 03:31
Επικοινωνία:

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη εγκαθιστά την σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice

Δημοσίευση από greeklug » 28 Μαρ 2012 02:54

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη εγκαθιστά την σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice

Έχουν γραφεί πολλά για τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων Ελεύθερου Λογισμικού στο Δημόσιο Τομέα. Τα οφέλη είναι πολυάριθμα και κρίσιμης σημασίας, αλλά ενώ ορισμένα από αυτά αναδεικνύονται μόνο σε βάθος χρόνου, κάποια άλλα, αντιθέτως, εντυπωσιάζουν άμεσα! Στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, εκείνο που αναμφισβήτητα αναδεικνύεται άμεσα, είναι η σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος του Δήμου!

To Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, μετά από γόνιμη συζήτηση με την Ένωση Ελλήνων χρηστών και φίλων ΕΛ/ΛΑΚ (GreekLUG), προχώρησε στην εγκατάσταση του LibreOffice.

Μέχρι τώρα, έγιναν συνολικά 91 εγκαταστάσεις:

Στην έδρα του Δήμου, στο Πανόραμα: LibreOffice 3.4 σε 75 θέσεις εργασίας.
Στα γραφεία του Δήμου στην Πυλαία: LibreOffice 3.4 σε 15 θέσεις εργασίας,
Στα γραφεία του Ασβεστοχωρίου: LibreOffice 3.4 σε μία (1) θέση εργασίας.Υπολείπονται ακόμη: 45 θέσεις εργασίας στην Πυλαία, 10 στο Ασβεστοχώρι και 1 στο Φίλυρο.

Μετά την περάτωση του έργου, θα έχει επιτευχθεί η εφαρμογή του LibreOffice σε ένα σύνολο 147 θέσεων!
Με δεδομένη την τρέχουσα τιμή αγοράς του MS Office για τον δημόσιο τομέα να κυμαίνεται περί τα 380€/ άδεια, αυτό σημαίνει ότι με την κίνηση αυτή επιτυγχάνεται μία εξοικονόμηση (συμπεριλαμβάνοντας τον ΦΠΑ) της τάξης των 70000€ !

Από την πλευρά του, ο GreekLUG, ως Σύλλογος υποστήριξης και προώθησης του Ελεύθερου Λογισμικού που συνεργάζεται με τον Δήμο, βοήθησε προτείνοντας λύσεις για τα αρχεία αυτόματης ορθογραφικής διόρθωσης στα Ελληνικά και ενημερώνοντας για τις τελευταίες επεκτάσεις και δυνατότητες που προσφέρει το LibreOffice.

Ο καθένας μπορεί να "κατεβάσει" νόμιμα το LibreOffice από το Διαδίκτυο, εντελώς δωρεάν. Το πρόγραμμα διαθέτει ένα περιβάλλον με τα διάφορα μενού και επιλογές στα Ελληνικά, καθώς και ένα εγχειρίδιο χρήσεως (σε μορφή PDF, ή αρχείου .odt). Η δωρεάν φύση του σημαίνει, όπως είδαμε παραπάνω, την επίτευξη μεγάλης εξοικονόμησης χρημάτων για το Δημόσιο Τομέα, όχι μόνο λόγω της ελεύθερης διάθεσής του, αλλά και λόγω της μη καταβολής χρημάτων για την ανανέωση των αδειών χρήσης για τα εμπορικά προγράμματα γραφείου που ήδη υπάρχουν. Η σουίτα LibreOffice περιλαμβάνει διάφορα προγράμματα παραγωγικότητας γραφείου: τον επεξεργαστή κειμένου Writer, το λογιστικό φύλλο εργασίας Calc, το πρόγραμμα παρουσιάσεων Impress, το πρόγραμμα μαθηματικών εξισώσεων Math, το πρόγραμμα διαχείρισης βάσης δεδομένων Base, κλπ.

Προσφέρει ισάξια απόδοση σε σύγκριση με αντίστοιχα λογισμικά άλλων, εμπορικών προγραμμάτων, με τα οποία ήταν ως τώρα εφοδιασμένος ο Δήμος. Υποστηρίζεται από μία παγκόσμια κοινότητα αφοσιωμένων χρηστών και από την αντίστοιχη Ελληνική κοινότητα. Το διεθνές αυτό δίκτυο εθελοντών υποστηρικτών και χρηστών προσφέρει απάντηση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, μέσα από τα διάφορα forum και λίστες υποστήριξης. Ο βασικός συντονιστικός οργανισμός για την ανάπτυξη του LibreOffice είναι το "The Document Foundation", ένα μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα, με έδρα στη Γερμανία. Η σουίτα LibreOffice κυκλοφορεί υπό την γνωστή άδεια GNU GPL, που διασφαλίζει απόλυτα τις 4 ελευθερίες που πρέπει να πληρούνται, για να μπορεί το λογισμικό να θεωρείται ελεύθερο. Η GNU GPL εγγυάται στους χρήστες ότι το λογισμικό θα παραμείνει ελεύθερο για πάντα
.
Η υλοποίηση Ανοικτών Προτύπων στο LibreOffice, συνεπάγεται ότι οι πολίτες θα έχουν εγγυημένη πρόσβαση στα αρχεία τους (των οποίων τη διαχείριση εμπιστεύονται στο Κράτος), ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, καθώς είναι εγγυημένη η αναδρομική συμβατότητα της κάθε έκδοσης του LibreOffice με όλες τις προηγούμενες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει την ικανότητα να ανοίγει και να αποθηκεύει αρχεία που προέρχονται από άλλα γνωστά μη-ελεύθερα προγράμματα, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη επικοινωνία με τους χρήστες άλλων προγραμμάτων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα, διότι εξοικονομεί για τον Δήμο και για την χώρα μας πολύτιμα ποσά, αλλά και διότι αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις στον Ελληνικό χώρο, όπου αποφασίζεται μία οραματική υιοθέτηση Ελεύθερου Λογισμικού από ένα δημόσιο φορέα, σε μεγάλη κλίμακα, αξιοποιώντας την γνώση και τη συνεισφορά ενός εθελοντικού οργανισμού υποστήριξης ΕΛ/ΛΑΚ.
Ευελπιστούμε η διαδικασία αυτή να αποτελέσει θετικό παράδειγμα σε ευρύτερο εθνικό επίπεδο, που θα εφαρμόσουν και θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι.
Ελληνική Ένωση Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ | GreekLUG

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη εγκαθιστά την σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice

Δημοσίευση από cpulse » 31 Μαρ 2012 16:59

Συγχαρητήρια στο δήμο Πυλαίας. Μάλλον ξέφυγε από την παράγκα.

Τυχαίνει πριν μερικές μέρες να αναρτήθηκε και ένα άρθρο στο slashdot σχετικά με το Μόναχο της Γερμανίας που κι αυτό έχει πάει σε linux.

Παραθέτω το άρθρο για να αρχίσουν να παίρνουν μπροστά κι άλλοι δήμοι:

http://linux.slashdot.org/story/12/03/2 ... h-to-linux
"Ο δήμαρχος Ude ανακοίνωσε σήμερα οτι η πόλη του Μονάχου έχει εξοικονομήσει 4 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής αλλάζοντας την μηχανοργάνωση από Windows NT και Office σε linux και OpenOffice. Την ίδια στιγμή τα αιτήματα προβλημάτων (trouble tickets) μειώθηκαν από 70 σε 46 ανα μήνα. Η οικονομία ήταν 2.8 εκατομμύρια ευρώ σε άδειες χρήσης λογισμικού και 1.2 εκατομμύρια ευρώ από μηχανήματα (hardware) γιατί οι απαιτήσεις είναι μικρότερες για Linux συγκρινόμενες με τα Windows 7."

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου (μη κερδοσκοπικά)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες