Μπορούμε και μόνοι μας!

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
georgegeorge
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 30 Οκτ 2009 23:45

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από georgegeorge » 29 Φεβ 2012 02:03

Φίλες και φίλοι,

Πριν λίγες μέρες, αγρότες από τη Δράμα μοίρασαν 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου μπροστά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι παραγωγοί διαμαρτύρονταν για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή με την οποία αγοράζουν την πατάτα τους οι έμποροι. Επιπλέον, κατήγγειλαν ότι το 70% της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο, ενώ την ίδια στιγμή εισάγονται στην Ελλάδα πατάτες από την Αίγυπτο.

Ήταν μια πρωτοβουλία η οποία, για ευνόητους λόγους, έγινε δεκτή από τους πολίτες και προβλήθηκε επαρκώς από τα ΜΜΕ, και ειδικά από την ιδιωτική τηλεόραση, η οποία τον τελευταίο καιρό δεν χάνει ευκαιρία να κάνει θέμα των οκτώ τον δοκιμαζόμενο πολίτη, που στέκεται στην ουρά, είτε για ένα πιάτο φαγητό ή για ένα σακί δωρεάν πατάτες.

Τώρα, όλοι γνωρίζουμε, πως οι αγρότες στο Νευροκόπι της Δράμας έχουν πρόβλημα με τη σοδειά τους. Ε, και λοιπόν, αυτό ήταν; Ποιος θα βοηθήσει αυτούς τους συμπολίτες μας; Ο υπουργός, ο βουλευτής, ο δήμαρχος, η επιτροπή …ανταγωνισμού; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες;

Εμείς, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, επειδή πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην κοινωνία πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση της, δηλαδή από εμάς τους απλούς πολίτες, λάβαμε την παρακάτω πρωτοβουλία και ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία της Πιερίας, κάνουμε την αρχή και ζητάμε να την στηρίξετε.

Η πρωτοβουλία μας «2,5 € το δεκάκιλο»

Επικοινωνήσαμε με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και βρήκαμε έναν γεωργό, ο οποίος έχει μεγάλη αδιάθετη ποσότητα πατάτας στην αποθήκη του. Ζητήσαμε από τον γεωργό, ο οποίος είναι κάτοχος άδειας πλανόδιου πωλητή, να φέρει 20 τόνους πατάτες στην Κατερίνη. Συμφωνήσαμε να μας πουλήσει τις πατάτες σε σάκους των 10 κιλών στην τελική τιμή των 2,5 Ευρώ το 10κιλο. Το κόστος της μεταφοράς θα επιβαρύνει τον ίδιο τον παραγωγό. Τα δέκα κιλά πατάτες στο Super Market κοστίζουν περίπου 7 ευρώ, δηλαδή στα ράφια τους είναι περίπου 300% ακριβότερες!

Η ομάδα μας έχει αναλάβει να βρει καταναλωτές για τους 20 τόνους και για τον σκοπό αυτό κατασκευάσαμε μια διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας μπορούν τα 1.000 μέλη μας, αλλά και όλοι οι δημότες της Κατερίνης να παραγγείλουν την ποσότητα που επιθυμούν. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των αγοραστών, ο γεωργός θα φέρει τις πατάτες στην Κατερίνη. Τότε, θα συναντηθούμε σε ένα δημόσιο χώρο π.χ. ένα μεγάλο πάρκινγκ, για να παραλάβουμε και να πληρώσουμε τις πατάτες που έχουμε παραγγείλει.

Γιατί αυτή η πρωτοβουλία;

Όλοι μας γνωρίζουμε, πως η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και η ενίσχυσή της με κάθε ευρώ είναι σημαντική. Οι επιλογές των καταναλωτών αποτελούν μία μεταβλητή, η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να ανακουφίσει τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας, να σώσει τις δουλειές μας.

Αλλάζουμε συνειδητά τις καταναλωτικές μας συνήθειες και επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα κατ ευθείαν από τον παραγωγό. Έτσι διασώζουμε θέσεις εργασίας, ανακυκλώνουμε το χρήμα μέσα στη χώρα μας, μειώνουμε τις εισαγωγές, συμβάλλουμε στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερες, ποιοτικότερες καλλιέργειες των δικών μας αγροτικών προϊόντων.

Κυρίως όμως, αναδεικνύουμε την αισχροκέρδεια και την αδικία που συντελείται σε βάρος των γεωργών, όπως επίσης, στέλνουμε το μήνυμα ότι εμείς οι καταναλωτές, οι απλοί πολίτες, δεν θα μείνουμε άπραγοι με σταυρωμένα τα χέρια. Η επιλεκτική επιβολή φόρων σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, η δραστική μείωση του εισοδήματός μας, και από την άλλη πλευρά, τα κέρδη των μεγαλοκαρχαριών στα ύψη, αποτελούν θρασύτατη πρόκληση και συσσωρεύουν μεγάλο θυμό! Η απάντηση των πολιτών είναι η αυτοοργάνωση! Σταματάμε να αγοράζουμε ξένα προϊόντα! Παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας και απαντάμε με το δικό μας τρόπο. Είμαστε το 99%, αντιστεκόμαστε ενωμένοι και επιβάλουμε τους δικούς μας όρους. Ναι, μπορούμε να τους αναγκάσουμε να ρίξουν τις τιμές!

Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις αυτή την πρωτοβουλία, να συμβάλετε στη διάδοσή της και να την οργανώσετε και στη δική σας πόλη. Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας έχουν όλη την καλή διάθεση να σας βοηθήσουν για να κάνετε τα πρώτα βήματα στον τόπο σας. Ταυτόχρονα, αναζητούμε και άλλους γεωργούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να μας πουλήσουν απευθείας τα προϊόντα τους (π.χ. ρύζι, όσπρια), χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσουν οι μεσάζοντες.

Σας παρακαλούμε να μας πείτε την άποψή σας.

Το κόστος συσκευασίας για τον παραγωγό είναι αρκετά υψηλό και επηρεάζει σημαντικά την τιμή πώλησης. Π.χ. η συσκευασία των 10 κιλών έχει διαφορετικό κόστος από αυτή των 20 ή των 30 κιλών. Όσο μεγαλύτερη είναι η συσκευασία, τόσο χαμηλότερη είναι τιμή πώλησης. Τα 30 κιλά θα μπορούσαμε να τα αγοράσουμε π.χ. ακόμη και προς 20 λεπτά το κιλό, δηλαδή 6 ευρώ το σάκο!

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως ο παραγωγός θα πρέπει να γνωρίζει το μέγεθος της συσκευασίας. Στο σημείο αυτό η γνώμη σας θα μπορούσε να μας φανεί πολύ χρήσιμη. Οργανώσαμε λοιπόν ένα απλό ερωτηματολόγιο και σας παρακαλούμε να απαντήσετε με ένα απλό κλικ στην ερώτηση: «Αν σήμερα αγοράζατε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα πατάτες, ποια συσκευασία θα προτιμούσατε;»

Έχοντας την πληροφορία αυτή θα μπορέσουμε να δώσουμε σαφείς οδηγίες στον παραγωγό για τις συσκευασίες που πρέπει να μας ετοιμάσει.

Σας ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας.

ΥΓ. Η διαδικτυακή εφαρμογή για τις παραγγελίες θα είναι έτοιμη προς χρήση από την επόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.
www.otoposmou.gr/

Άβαταρ μέλους
hitca
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1919
Εγγραφή: 13 Ιουν 2010 19:41
Τοποθεσία: Brussels
Επικοινωνία:

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από hitca » 29 Φεβ 2012 02:18

Πολύ καλή πρωτοβουλία και εξαιρετικό αποτέλεσμα για όλους !
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα κάτι απλό σαν ιδέα !
Μακάρι να γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα.
«Μάθε από τα λάθη των άλλων γιατί δε θα προλάβεις να τα κάνεις όλα μόνος σου»
Οι Έλληνες είμαστε «θεατές των λόγων και ακροατές των έργων» (.... ο Θουκυδίδης το είπε !)
«Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Αυτοί που κερδίζουν, αυτοί που χάνουν και αυτοί που καθορίζουν ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν! »

georgegeorge
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 30 Οκτ 2009 23:45

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από georgegeorge » 01 Μαρ 2012 00:44

hitca έγραψε:
Μακάρι να γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα.
Μηπως θα μπορουσε να βοηθησει το freestuff σε αυτο ;
Δηλαδη να δημιουργηθει μια εφαρμογη που θα μπορουσε να οργανωσει αυτη την διαδικασια πανελλαδικα ανα περιοχη και ανα ειδος;
Ισως αυτο θα ηταν μια προσφορα του freestuff στην κριση !

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από skeftomilos » 01 Μαρ 2012 03:05

24.000 κιλά προς 0.25€ το κιλό μας κάνει 6.000 euro. Απορία, το δημόσιο εισέπραξε ΦΠΑ από αυτήν την αγοραπωλησία; Ξέρει κανείς με ποιο τρόπο φορολογούνται οι πωλήσεις των πλανόδιων πωλητών (όπως ο συγκεκριμένος γεωργός);

Άβαταρ μέλους
webdevgr
Δημοσιεύσεις: 708
Εγγραφή: 11 Δεκ 2010 17:25
Τοποθεσία: Ηράκλειο
Επικοινωνία:

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από webdevgr » 01 Μαρ 2012 09:14

Καλά είναι το λιγότερο αστείο να ψάχνουμε φοροφυγάδες ανάμεσα στους παραγωγούς τι στιγμή που έχει βουίξει ο τόπος από την φοροδιαφυγή πρωτοκλασάτων ονομάτων που χρωστάνε εκατομμύρια στο κράτος.

Οι παραγωγοί έχουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης!!! εκτός τον εύκολο υπολογισμό 24.000 x 0.25... κάνε και τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής και συγκομιδής.

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από skeftomilos » 01 Μαρ 2012 12:31

Gigenis ο ΦΠΑ είναι φόρος προστιθέμενης αξίας. Μπαίνει πάνω από το κόστος παραγωγής, συγκομιδής, συσκευασίας, μεταφοράς κλπ. Αν είναι να καταργηθεί ο φόρος για να γίνουν πιο ελκυστικές οι τιμές για τους καταναλωτές, να καταργηθεί για όλους τους εμπόρους εξίσου ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δε νομίζω να υπάρχει φοροδιαφυγή λόγω της άδειας πλανόδιου πωλητή του παραγωγού. Υποθέτω ότι θα υπάρχει άλλος τρόπος φορολόγησης.

Άβαταρ μέλους
webdevgr
Δημοσιεύσεις: 708
Εγγραφή: 11 Δεκ 2010 17:25
Τοποθεσία: Ηράκλειο
Επικοινωνία:

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από webdevgr » 01 Μαρ 2012 12:42

Ξέρω τι είναι ΦΠΑ όπως ξέρω και το κόλπο μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα με θυγατρικές στη Βουλγαρία, όπου ότι εισάγουν, το εμφανίζουν ως εξαγώγιμο με εικονικά τιμολόγια στις θυγατρικές στην Βουλγαρία και απαλλάσσονται από το ΦΠΑ.

Προτιμώ να αγοράσω μαύρα από τον παραγωγό που έχει πρόβλημα επιβίωσης παρά να έχω την ψευδαίσθηση ότι με τον ΦΠΑ που θα πληρώσω στον μεσάζοντα, συν το καπέλο στη τιμή, σώζω αυτό το ερείπιο που θέλουμε να ονομάζουμε κράτος.

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από skeftomilos » 01 Μαρ 2012 13:29

Η ανειλικρίνεια δεν βοηθάει. Ο λόγος που προτιμάς να αγοράσεις μαύρα από τον παραγωγό είναι γιατί θα αγοράσεις με 0,25 το κιλό. Διότι εσύ έχεις πρόβλημα επιβίωσης, όχι εκείνος. Ο παραγωγός αν πεινάσει έχει τροφή από το χωράφι του, ενώ αν πεινάσεις εσύ τι θα φας, το iPhone και το laptop;

Ωραία το λες ότι το κράτος μας είναι ερείπιο και ποιος θα διαφωνήσει μαζί σου, αλλά μην ξεχνάμε ότι χωρίς κράτος δεν έχουμε ελπίδα επιβίωσης. Και δε μιλάω για το συγκεκριμένο κράτος, αλλά για ένα οποιοδήποτε κράτος. Η ίδια μας η ζωή εξαρτάται από την ύπαρξη κράτους, χωρίς αυτό όλοι εμείς οι αστοί είμαστε dead-meat. Και κράτος χωρίς φόρους δε νοείται. Χωρίς φόρους το κράτος δεν έχει έσοδα, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, αστυνόμευση, αστικό δίκαιο κλπ), και από Μπανανία θα γίνουμε τάχιστα η Χώρα των Ανθρωποφάγων.

Άβαταρ μέλους
webdevgr
Δημοσιεύσεις: 708
Εγγραφή: 11 Δεκ 2010 17:25
Τοποθεσία: Ηράκλειο
Επικοινωνία:

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από webdevgr » 01 Μαρ 2012 13:40

Μη κρίνεις εξ ιδίων... φρόντισα πριν από χρόνια και έφυγα από την τσιμεντούπολη και πλέον έχω άκρες στην γη και τρέφομαι και από αυτήν, μετά από προσωπική δουλειά.

Δεν έχω πρόβλημα με τους κανόνες, νόμους, φόρους κλπ που επιτρέπουν ένα κράτος να λειτουργήσει. Όταν όμως δεν είμαστε κράτος και οι κυβερνώντες δεν νοιάζονται αν ζω ή αν πεθαίνω και όλα τα λεφτά τα στέλνουν στις τσέπες των τραπεζιτών, τότε κι εγώ θα κινηθώ υπόγεια και κρυφά για να επιβιώσω.

Είμαι πάνω από 1 χρόνο άνεργος.... ποιος από αυτούς που μας κυβερνούν και έβγαλαν νύχτα τα λεφτά τους έξω, νοιάστηκε για μένα;

Η αγορά σε αρκετές περιπτώσεις άρχισε να λειτουργεί ανταλλακτικά... θα βάλουμε φόρο και στις ανταλλαγές προϊόντων; Απλά κάποιοι δεν έχουν κάτι να ανταλλάξουν εκτός από μερικά λεπτά του ευρώ.

Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και υπό κατοχή... και θα λειτουργούμε υπό αυτές τις συνθήκες και όχι με την ψευδαίσθηση ενός συντεταγμένου κράτους.

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από skeftomilos » 01 Μαρ 2012 14:00

Οι κυβερνώντες φροντίζουν ακόμα και πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, με λεφτά που προέρχονται όλο και λιγότερο από φόρους, και όλο και περισσότερο από φιλανθρωπία (ίσως απερίσκεπτη, ίσως υστερόβουλη) των Γερμανών και των άλλων βορειοευρωπαίων.

Σε γενικές γραμμές δε διαφωνούμε. Η επισήμανσή μου είναι στο να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να θυμηθούμε να ξεχάσουμε τις παρασπονδίες που κάνουμε τώρα όταν ομαλοποιηθούν τα πράγματα (αν είμαστε ακόμα ζωντανοί). Το να δίνουμε ραντεβού σε πάρκινγκ για να προμηθευόμαστε πατάτες και αλεύρι δεν είναι παραγωγικός τρόπος λειτουργίας μιας αγοράς. Υπάρχουν κρυμμένα κόστη τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές, που δεν συμπεριλαμβάνονται στα 0,25 euro. Ως μορφή πίεσης προς την αισχροκέρδεια των χοντρο-λιανεμπόρων καλή είναι, αλλά μέχρι εκεί.

Thoughtless
Δημοσιεύσεις: 888
Εγγραφή: 21 Αύγ 2007 11:50
Τοποθεσία: 51
Επικοινωνία:

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από Thoughtless » 01 Μαρ 2012 15:43

Πως ξέρουμε ότι δεν κόπηκαν αποδείξεις από τον πωλητή;
it's all about contribution ...

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27648
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από cordis » 01 Μαρ 2012 22:46

Τους εργατες που τις μαζεψαν τους ειχαν ασφαλισμενους;
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14099
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από fiskilis » 02 Μαρ 2012 00:13

Οι αγρότες, για την παράδοση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και για την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, υπάγονται στο καθεστώς του άρθρου αυτού και δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του φόρου του παρόντος νόμου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσης τους.

Η επιστροφή του φόρου ενεργείται από το Δημόσιο με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 11%, στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών του Παραρτήματος IV του παρόντος προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου.

Ειδικά για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων δικής τους παραγωγής που πραγματοποιούνται από αγρότες του παρόντος άρθρου από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή εξάγονται ή παραδίδονται σε άλλο κράτος - μέλος, η επιστροφή πραγματοποιείται με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 5% στην αξία των εν λόγω πωλήσεων, όπως αυτή προκύπτει από το τηρούμενο βιβλίο εσόδων εξόδων.

georgegeorge
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 30 Οκτ 2009 23:45

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από georgegeorge » 02 Μαρ 2012 00:23

Μηπως πρεπει να δημιουργηθει μια εφαρμογη που θα μπορουσε να οργανωσει αυτη την διαδικασια πανελλαδικα ανα περιοχη και ανα ειδος;
Το υπουργειο αναπτυξης διαβαζει το freestuff και αντεδρασε αμεσως!
Περιορισμός των μεσαζοντων με τη δημιουργία ηλεκτρονικής λαχαναγοράς από το υπ. Ανάπτυξης
Τη δύναμη του Διαδικτύου, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα και μέσα από το παράδειγμα της πατάτας Νευροκοπίου, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει η κεντρική διοίκηση....
Το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεργασία με την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης προωθούν τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα μπορούν να καταχωρούν τις διαθέσιμες ποσότητες προς πώληση, καθώς και τις τιμές στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους.
Στόχος αυτής της «ηλεκτρονικής λαχαναγοράς» είναι ο περιορισμός, όσο αυτό είναι δυνατόν, των μεσαζοντων προκειμένου να μειωθεί το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών λιανικής που σε ορισμένα προϊόντα, όπως η ντομάτα, μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και το 130%.Το έργο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και ήδη η ΓΓΕ καταρτίζει το τεχνικό δελτίο προκειμένου μέσα στον Μάρτιο να προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.
Το ελληνικο δημοσιο <<σεβεται >> τα λεφτα των φορολογουμενων.
Πώς θα λειτουργεί η «ηλεκτρονική λαχαναγορά»; Οι εγγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι χρήστες που διαθέτουν επαρκή ποσότητα νωπών προϊόντων θα ενημερώνουν το σύστημα διαδικτυακά για τα προσφερόμενα και ζητούμενα προϊόντα τους. Ενδεικτικές πληροφορίες που θα παρέχουν είναι το είδος, η ποιότητα και η προέλευση του προϊόντος, η διαθέσιμη ποσότητα, η τιμή, η τοποθεσία, η χρονική διαθεσιμότητα, η διάρκεια ζωής προϊόντων και ειδικές προσφορές. Μάλιστα, οι χρήστες του συστήματος θα μπορούν να ενημερώνουν τις εγγραφές τους στο σύστημα όσο συχνά επιθυμούν.

Ακριβώς δε επειδή ένας από τους βασικούς παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών σε υψηλά επίπεδα είναι το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, στην ίδια εφαρμογή θα λειτουργεί και μια άλλη πλατφόρμα, όπου οι μεταφορείς θα μπορούν να κοινοποιούν πληροφορίες για τα φορτία τους, αλλά και την κίνηση αυτών, σε όποιον ενδιαφέρεται να διακινήσει εμπορεύματα. Οι πληροφορίες της «ηλεκτρονικής λαχαναγοράς» θα είναι διαθέσιμες σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε κατασκευαστές λογισμικού να ενσωματώνουν τα δεδομένα σε δικές τους εφαρμογές.

Βεβαίως, μέχρι να λειτουργήσει η «ηλεκτρονική λαχαναγορά», κάτι που δεν αναμένεται άμεσα, το φαινόμενο η τιμή από τον παραγωγό να φτάνει στον καταναλωτή υπερδιπλάσια κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει. Σύμφωνα με τιμοληψίες της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς σειρά λαχανικών και φρούτων, εντός και εκτός εποχής, φτάνουν στον καταναλωτή με τιμή συχνά υπερδιπλάσια από αυτή του παραγωγού. Για παράδειγμα, η τιμή παραγωγού στα καρότα είναι 0,36 ευρώ/κιλό και η τιμή λιανικής, χωρίς ΦΠΑ, 0,86 ευρώ/κιλό, διαφορά δηλαδή 138%.

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Μπορούμε και μόνοι μας!

Δημοσίευση από skeftomilos » 02 Μαρ 2012 13:07

georgegeorge έγραψε:Το ελληνικο δημοσιο <<σεβεται >> τα λεφτα των φορολογουμενων.
Μιλάμε για τρελό σεβασμό, και μάλιστα αμοιβαίο. Όσο σέβεται το δημόσιο τα λεφτά των φορολογουμένων, άλλο τόσο σέβονται οι φορολογούμενοι τα λεφτά του δημοσίου. Όσο σκέφτομαι πώς θα βγούμε από το φαύλο κύκλο, τόσο απελπίζομαι.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης