Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5

Δημοσίευση από dimsis » 26 Ιαν 2012 08:43

Μια αναφορά φίλου στο facebook ( http://www.facebook.com/alphait ) μου έδωσε αφορμή ώστε να διαβάσω πιο αναλυτικά τις προδιαγραφές του Geolocation API που μας φέρνει η HTML5.
Ως γενική απλουστευμένη περιγραφή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που πλέον υποστηρίζεται από τους γνωστότερους μοντέρνους φυλλομετρητές (web browsers), θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως μια δυνατότητα που δίνετε από την HTML 5, δηλαδή την γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείται για την δημιουργία των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, στους web browsers να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες φυσικών γεωγραφικών θέσεων των συσκευών από τις οποίες συνδεόμαστε σε κάποιες ιστοσελίδες.
Για παράδειγμα έστω ότι συνδέεστε με τον Internet Explorer 9 στο site log.gr , να έχουν την δυνατότητα οι διαχειριστές του, να ανακαλύψουν την φυσική σας διεύθυνση από την οποία συνδέεστε και να την χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν. Όπως γίνετε για παράδειγμα με τα GPS όπου βρίσκουν το στίγμα σας μέσω δορυφόρου.


Το θετικό που μπορεί να προσφέρει αυτή η δυνατότητα είναι ή άμεση παροχή προσαρμοσμένων πληροφοριών αλλά και υπηρεσιών για την περιοχή σας.
Για παράδειγμα, φανταστείτε να συνδέεστε σε ένα site το οποίο κατευθείαν να σας εμφανίζει πληροφορίες για αξιοθέατα, καταλύματα, εστιατόρια, νοσοκομεία κλπ που βρίσκονται γύρω από την περιοχή σας. (κάτι αντίστοιχο με τα POIs της τριγύρω περιοχής του λογισμικού πολλών συσκευών GPS) ή στην αναζήτηση που κάνετε στην google να σας εμφανίζει πρώτα αποτελέσματα που αφορούν την περιοχή σας, ειδησεογραφία της περιοχή σας, παρουσίαση προϊόντων του αντιπροσώπου στην πόλη σας καθώς και των στοιχείων του, αυτόματη αλλαγή της γλώσσας του site βάση της χώρας από την οποία συνδέεστε, ή σε ένα site γνωριμιών ή κοινωνικού δικτύου να σας εμφανίζει άλλους χρήστες που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις κλπ


Μέχρι στιγμής όταν μπαίνετε σε κάποιο site που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την υπηρεσία, οι browsers που την υποστηρίζουν βγάζουν ένα μήνυμα του στυλ «Το Τάδε site επιθυμεί να εντοπίσει τη φυσική σας θέση» ή «Ο Τάδε επιθυμεί να μάθει που βρίσκεστε» και σας δίνετε η επιλογή αν θα επιτρέψετε να γίνει γνωστοποίηση της τοποθεσίας σας ή όχι. Φανταστείτε όμως τι μπορεί να προκύψει αν γίνει εφικτή η χρήση της, χωρίς την άδεια σας;


Κάποιοι με μια πρώτη σκέψη πιθανών να το δούνε θετικά, σκεφτόμενοι την άρση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, από τη στιγμή που πλέον τα sites που θα μπαίνετε θα μπορούν πέρα των πληροφοριών που ήδη αναγνωρίζονται από τον browser σας ( CGI Environmental Variables ) να γνωρίζει και την φυσική σας διεύθυνση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια ταυτοποίηση του χρήστη. Μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο, για να βρεθεί ένας χρήστης που έχει επισκεφθεί ένα website, θα πρέπει να υπάρξει εισαγγελική εντολή που δίνετε μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους, ώστε έπειτα ο παροχέας της υπηρεσίας πρόσβασης ( Internet service provider ) να δώσει στις διωκτικές αρχές τα αρχεία πρόσβασης (log files) του server στον οποίο συνδέθηκε και από εκεί να γίνει μια προσπάθεια ταυτοποίησης βάση της ip του χρήστη και της ώρας και του τηλεφώνου από το οποίο συνδέθηκε. Εφόσον όμως δοθεί η δυνατότητα της ανίχνευσης της φυσικής σας διεύθυνσης μέσω του Geolocation API ή άλλης νεότερης μελλοντικής υπηρεσίας, πρακτικά ο οποιοσδήποτε διαχειριστής ενός website, θα μπορεί εύκολα να βρίσκει τις φυσικές διευθύνσεις των επισκεπτών των ιστοσελίδων του.
Μιλάμε για μια κατάσταση παραπλήσια με το να περπατάτε στο δρόμο και να σκορπάτε χαρτάκια που γράφουν την διεύθυνση σας και τι καταστάσεις μπορεί να δημιουργήσει κάτι τέτοιο.


Σκεφτείτε να μπαίνετε σε έναν σύλλογο μιας ομάδας και να κάνετε σχόλια που οι συνήθως φανατισμένοι οπαδοί μπορεί εύκολα να παρεξηγήσουν. Πιθανών ήδη να κάνετε τέτοια σχόλια σε κάποια forums, στο facebook, στο twitter ή σε άλλα websites. Η για ένα πολιτικό κόμμα; Ή να κατεβάζετε από το διαδίκτυο ταινίες, τραγούδια ή εφαρμογές; Ή να κάνετε κάποιες ανώνυμες καταγγελίες ή σχόλια; Η να παίζετε τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο; Ή να θέλετε να παρακολουθείτε ροζ βίντεο ή εικόνες;
Πως θα σας φανεί ένα σενάριο όπου κάνοντας κάτι από αυτά αφήνετε στο κάθε site που επισκέπτεστε και ως «ίχνος» την διεύθυνση του σπιτιού σας στους webmasters; Ένα από τα σημαντικότερα προσωπικά σας δεδομένα, η φυσική σας διεύθυνση, να κινδυνεύει να δημοσιευτεί ανοιχτά στο διαδίκτυο. Μπορεί και να μη συμβεί ποτέ, αλλά δυστυχώς όπως και στην πραγματική μας ζωή, έτσι και στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετοί «συλλέκτες προσωπικών δεδομένων» που η χρήση που κάνουν με αυτά δεν είναι πάντοτε υπέρ των χρηστών, αλλά υπέρ των εσόδων τους.


Για όσους από εσάς θέλετε να δοκιμάσετε στην πράξη την ανίχνευση της φυσικής σας διεύθυνσης, απλά δοκιμάστε τα παρακάτω με νέες εκδόσεις των Firefox ή Internet Explorer:
1ο Απενεργοποιήσετε την ασύρματη κάρτα δικτύου σας και συνδεθείτε στο Internet μέσω καλωδίου δικτύου (lan). Αν έχετε για παράδειγμα έναν φορητό υπολογιστή, πατήστε το πλήκτρο FN + F2 ή όποιο άλλο συνδυασμό απενεργοποιεί προσωρινά το wireless network και συνδέστε με καλώδιο το router σας με τον υπολογιστή σας ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να συνδεθούμε στο διαδίκτυο.
2ο Ανοίξτε τον browser σας και πηγαίνετε στην διεύθυνση http://html5demos.com/geo. Επιτρέψτε να γίνει εμφανής η τοποθεσία σας στο μήνυμα που θα σας βγάλει. Σε αυτή τη φάση πιθανότατα να μην είναι επιτυχημένη η αναγνώριση της τοποθεσίας και να σας εμφανίσει την πόλη και την διεύθυνση του κοντινότερου κόμβου του provider σας.
3ο Ενεργοποιήστε την ασύρματη κάρτα δικτύου σας, αλλά παραμείνετε στο δίκτυο μέσω του καλωδίου. Κλείστε τον browser και έπειτα ανοίξτε τον πάλι και πηγαίνετε στην ίδια διεύθυνση: http://html5demos.com/geo . Λογικά τώρα θα δείτε να σας εμφανίζει στον χάρτη την γειτονιά σας :) .


Αν συνδυάσουμε αυτού του είδους τις υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την απόπειρα ψήφισης των SOPA / PIPA / ACTA, για άλλη μια φορά βγαίνει το συμπέρασμα πως υπάρχουν συνεχείς και οργανωμένες προσπάθειες ελέγχου του διαδικτύου. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην πετυχαίνουν 100% τον στόχο τους, αλλά σιγά σιγά και λίγο λίγο τελικά πιθανότατα να το καταφέρουν.

πηγή: log.gr

Άβαταρ μέλους
leopold
Δημοσιεύσεις: 358
Εγγραφή: 19 Νοέμ 2004 13:05
Τοποθεσία: Acquiring IP Address...

Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5

Δημοσίευση από leopold » 26 Ιαν 2012 12:21

Παρακάτω screenshot για το πως απενεργοποιούμε τον εντοπισμό μας σε Chrome. Υπάρχουν και αντίστοιχες ρυθμίσεις σε ΙΕ 9 και FF. Αν και ο Chrome ήδη είχε τη δυνατότητα εδώ και 2 χρόνια να δίνει πληροφορίες όταν ενεργοποιούσες μια συγκεκριμένη λειτουργία κατά την επίσκεψη σου στο Google Maps.

Εικόνα

fero
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2011 19:56

Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5

Δημοσίευση από fero » 26 Ιαν 2012 14:10

Νομίζω πως είναι μια τέτοια στάση είναι πολύ λάθος καθώς παρουσιάζει μια τεχνολογία από μια καχύποπτη και γενικά αρνητική γωνία.

Ναι, υπάρχει το Geolocation API, υλοποιήσεις απο τους διάφορους browsers υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια και προς έκπληξη πολλών, όχι .. δεν το έχετε χρησιμοποιήσεις χωρίς να το ξέρετε!

Σε κάθε browser, χωρίς εξαίρεση, ο χρήστης πρέπει να πατήσει κάποιο κουμπί αποδοχής για να μπορέσει ο browser να χρησιμοποιήσει το API. Σε μερικά λειτουργικά υπάρχει επίσης ένα ακόμα βήμα καθώς η χρήση των διάφορων μεθόδων εντοπισμού διαχειρίζονται από τον εκάστοτε πίνακα ελέγχου του λειτουργικού (σε περίπτωση που ο χρήστης χρησιμοποιεί κάποιον κακόβουλο browser)

Αντίθετα με τα παραπάνω, η τοποθεσία του χρήστη δεν βρίσκεται μόνο με εισαγγελικό ένταλμα αλλά και, προσεγγιστικά, με την διεύθυνση IP. Το επίπεδο της προσέγγισης εξαρτάται από τον τρόπο που είναι στημένο το δίκτυο του εκάστοτε παρόχου. Συνήθως μπορεί να βρει από ποιά πόλη συνδέεται ο χρήστης.

Φυσικά, χρησιμοποιόντας κάποια συσκεύη που έχει σύστημα GPS, (πχ smart phone) προσφέρει περισσότερα στοιχεία αλλά και αυτό πάλι εξαρτάται από την θέση της συσκευής και την επαφή της με τους δορυφόρους. Το μόνο δεδομένο που έχει είναι οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να δώσουν ένα κάποιο στίγμα για το που περίπου βρίσκεται η συσκευή.

Το παραπάνω άρθρο βέβαια αναφέρεται συγκεκριμένα σε υπολογιστές οπού εκεί το συστημα λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Ο υπολογιστής γνωρίζοντας την διεύθυνση IP του στο internet μπορεί να βρεί αρχικα την πόλη η την κοντινότερη 'μεγάλη' πόλη. Αυτό βέβαια όπως είπα και πιο πριν μπορεί να το βρεί ο καθένας.

Το μόνο στοιχείο που χρησιμοποιεί είναι τα ασύρματα δίκτυα που υπάρχουν στην περιοχή. Αν κάποιο από τα δίκτυα που υπάρχει σε κάποια απο τις βάσεις δεδομένων που περιέχουν την θέση απο την οποία εκπέμπει κάποιο δίκτυο, τότε μπορεί (με δεδομένο την περιορισμένη εμβέλεια του πρωτοκόλλου) να υπολογίσει τις συντεταγμένες του με μία απόκλιση της τάξης των 50-250 μέτρα.

Εκτός της περίπτωσης που ο χρήστης προσθέσει το δικό του ασύρματο δίκτυο σε κάποια από αυτές τις βάσεις δεδομένων, ο υπολογιστής και αντίστοιχα η ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί το API θα πρέπει να αρκεστεί με αυτό. Αρκεί βέβαια, και το επαναλαμβάνω αυτό, ο χρήστης να πατήσει 'Ναι, θέλω να μοιραστώ την τοποθεσία μου με το [κάποια ιστοσελίδα]'.

Τέτοιες τεχνολογίες επιτρέπουν άμεση πρόσβαση σε τοπικά δεδομένα, πχ τοπικές ειδήσεις, τοπικά εστιατόρια, και είναι η βάση για εφαρμογές όπως navigators, και κοινωνικές δίκτυα όπως το twitter.

Κλείνωντας, θα ήθελα να επισημάνω πως τέτοιες στάσεις συμβάλουν στην καθυστέρηση της διάθεσης τέτοιων υπηρεσιών που αποτελούν θεσμικό κομμάτι στην βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών στο διαδίκτυο. Όσο και αν δέχομαι την διαφορετική άποψη μερικών, η κάθε αλλαγή θα πρέπει να προσεγγίζεται όσο το δυνατόν αντικειμενικότερα.

Τέλος, τα SOPA / PIPA και ACTA δεν έχουν κάμια σχέση με αυτό και είναι πολύ λάθος να μπερδεύονται σαν έννοιες.

ΥΓ: Το Geolocation API δεν έχει καμία σχέση με τα GPS navigators, καθώς το δεύτερο δεν επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δορυφόρου και συσκευής

Serghio
Δημοσιεύσεις: 455
Εγγραφή: 08 Φεβ 2011 19:20
Τοποθεσία: Περιστέρι

Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5

Δημοσίευση από Serghio » 31 Ιαν 2012 19:28

Γιατί να χρειάζεται άραγε οπωσδήποτε και η ενσύρματη σύνδεση για να γίνει ο εντοπισμός;

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10250
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5

Δημοσίευση από Cha0s » 01 Φεβ 2012 05:04

fero έγραψε:Νομίζω πως είναι μια τέτοια στάση είναι πολύ λάθος καθώς παρουσιάζει μια τεχνολογία από μια καχύποπτη και γενικά αρνητική γωνία.

....

Κλείνωντας, θα ήθελα να επισημάνω πως τέτοιες στάσεις συμβάλουν στην καθυστέρηση της διάθεσης τέτοιων υπηρεσιών που αποτελούν θεσμικό κομμάτι στην βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών στο διαδίκτυο. Όσο και αν δέχομαι την διαφορετική άποψη μερικών, η κάθε αλλαγή θα πρέπει να προσεγγίζεται όσο το δυνατόν αντικειμενικότερα.

Δυστυχώς δεν συμφωνώ. Οποιαδήποτε τεχνολογία είναι επικίνδυνη για τις ελευθερίες μας δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και πολύ περισσότερο -πρέπει- να κατακρίνεται (κυρίως) από άτομα του χώρου με γνώμονα το κοινωνικό καλό και όχι το εταιρικό ή πολιτικό κέρδος.

Στον πραγματικό κόσμο που ζούμε σήμερα κάθε εξτρά δυνατότητα φακελώματος δεν φέρνει κανένα πραγματικό ώφελος στον τελικό χρήστη. Αν μιλάγαμε για τον ιδανικό κόσμο στον ιδανικό πλανήτη τότε ναι ας είχαμε και εμφυτευμένα chip. Αλλά με τα σημερινά-πραγματικά δεδομένα, φυσικά και θα είναι καχύποπτη και biased ή στάση όσων από εμάς μας ενδιαφέρουν οι ελευθερίες μας.

Θεωρώ πως ο dimsis είναι αρκετά κατάλληλος να κρίνει και να προβάλει όση καχυποψία τραβάει η ψυχή του για το εν λόγω θέμα (εξάλλου την άποψη μας λέμε εδώ άρα εκ των πραγμάτων θα είμαστε υποκειμενικοί)

Οι «υπηρεσίες» που αναφέρεσαι έχουν οικονομικά κίνητρα κατά βάση, και το να βγάζουμε στην φόρα επικίνδυνες τεχνολογίες απλά για να τσεπώνουν μερικές Google είναι το λιγότερο βλακεία.

Δεν νομίζω ότι όλο το πρόβλημα του Internet σήμερα είναι το αν θα μας βγάζει το google αποτελέσματα για την περιοχή που είμαστε την ώρα που κάνουμε το search.
Στο κάτω κάτω γιαυτό οι περιοχές που βρισκόμαστε έχουν ονόματα...
Ούτε θα αλλάξει ριζικά κάτι στο internet από πλευράς εμπειρίας (εκτός αν είσαι ο δικτυό-μπατσος όπου ναι θα σου λύσει τα χέρια άρα θα αλλάξει ριζικά το internet από αυτή την άποψη)

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την εμπειρία μας στο διαδίκτυο ας παλέψουμε να διώξουμε τις εταιρίες και τους εξουσιαστές που θέλουν να το κλειδώσουν προς δικό τους ώφελος και ας αφήσουμε τις τεχνολογίες που θα μας βάλουν μία ώρα αρχίτερα στην κατάσταση που θέλουν αυτοί που προωθούν τα SOPA και τα ACTA (όλα έχουν σχέση μεταξύ τους άσχετα τι μας αφήνουν να νομίζουμε ότι είναι αυτά τα νομοσχέδια - βλέπε πως χρησιμοποιείται σήμερα το DMCA και πως το πούλησαν στους Αμερικάνους τέλος της δεκαετίας του '90).

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5

Δημοσίευση από cpulse » 01 Φεβ 2012 06:59

Ο τρόπος να καθοδηγείς τη μάζα είναι η χρήση των κινήτρων και τα μικρά βήματα. Όποιος έχει μια ελάχιστη πολιτική παιδεία μπορεί να καταλάβει οτι φυσικά και έχουν σχέση αυτές οι μικρές λεπτομέρειες με ACTA/SOPA κτλ.

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10250
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5

Δημοσίευση από Cha0s » 01 Φεβ 2012 20:20

cpulse έγραψε:Ο τρόπος να καθοδηγείς τη μάζα είναι η χρήση των κινήτρων και τα μικρά βήματα. Όποιος έχει μια ελάχιστη πολιτική παιδεία μπορεί να καταλάβει οτι φυσικά και έχουν σχέση αυτές οι μικρές λεπτομέρειες με ACTA/SOPA κτλ.
++

Ή αλλιώς «Totalitarian Tiptoe».
Μικρά μικρά βήματα ώστε ο κόσμος να αποδεχτεί το τελικό βήμα που αν του το παρουσίαζες εξ'αρχής θα έλεγε κάθετα όχι.

Κρίμα που δεν έχουμε like στο forum να μην σπαμάρουμε με όσα συμφωνούμε :P

Άβαταρ μέλους
deninho
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 7066
Εγγραφή: 17 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: σ'άλλη διάσταση
Επικοινωνία:

Σχετικά με την δυνατότητα Geolocation της HTML 5

Δημοσίευση από deninho » 02 Φεβ 2012 15:20

το παράδειγμα του βατράχου με το ζεστό/βραστό νερό.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες