Ιστοσελίδα προσφοράς στοιχείων για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο

Διάφορες σελίδες που ανακαλύψαμε και πιστεύουμε ότι ενδιαφέρουν και κάποιους άλλους.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Ιστοσελίδα προσφοράς στοιχείων για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο

Δημοσίευση από fiskilis » 08 Αύγ 2011 17:54

Ιστοσελίδα προσφοράς στοιχείων για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο

Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας νέος διαδικτυακός τόπος: «100 χρόνια Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος – ο πόλεμος όπως αποτυπώθηκε στην καθημερινότητα». Για πρώτη φορά ο κόσμος συμμετέχει μαζικά στην συλλογή αρχειακού υλικού.

Ήταν ιδέα της University of Oxford να αρχειοθετήσει ψηφιακά ό,τι υλικά υπάρχουν για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2014 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του πολέμου και η βρετανική βιβλιοθήκη γνωστοποίησε την πρόθεσή της να περάσει σε ψηφιακό αρχείο ό,τι έχει για και από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ιδέα υιοθέτησε η ΕΕ και σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο http://www.europeana1914-1918.eu/en

Ο νέος διαδικτυακός τόπος επιδιώκει να συγκεντρώσει αντικείμενα της καθημερινότητας από την εποχή του πολέμου και να τα αρχειοθετήσει ψηφιακά.

Έτσι εκτός από το αρχειακό υλικό που πέρασαν στη μνήμη του νέου διαδικτυακού τόπου οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία και τα μουσεία καλούνται τώρα ιδιώτες, σύλλογοι, ιδρύματα, γκαλερί και παλαιοπωλεία να προσφέρουν ότι έχουν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: κάρτες, φωτογραφίες, ημερολόγια, διάφορα αντικείμενα κλπ.

Στη Γερμανία ορίσθηκαν μάλιστα και ημέρες παράδοσης υλικού για 'σκανάρισμα' και ψηφιακή καταγραφή στην Stadt-und Regionalbibliothek της Ερφούρτης (14.06.11), στηνSächsische Landes- und Universitätsbibliothek της Δρέσδης (22.06.11), στηνZentralbücherei του Κιέλου (29.06.11) και στην Staatliche Bibliothek του Ρέγκενσπουργκ. Και τις τέσσερις ημέρες δημιουργήθηκε αδιαχώρητο, διότι προσήλθαν πολλοί πολίτες για να παραδώσουν διάφορα ενθυμήματα από ημερολόγια, φωτογραφίες, γράμματα, στολές, τσιγάρα, παράσημα, φυλαχτά, μέχρι αφίσες και πίνακες.

Μια Βαυαρή από τό Ρέγκενσμπουργκ παρέδωσε ταμπακέρα της εποχής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταμπακέρα είναι προϊόν της πρώτης καπνοβιομηχανίας της Γερμανίας Compagnie Laferme – Dresden και είχε κατασκευαστεί ειδικά για τους στρατιώτες στο μέτωπο, «τους Γερμανούς ήρωες» (=Deutsche Helden-Zigaretten).

Στη Δρέσδη παραδόθηκαν επίσης δύο 'μποτίλιες με αγαλματίδιο του εσταυρωμένου' στο εσωτερικό τους. Επρόκειτο για 'έργα στρατιωτών από το μέτωπο'. Τα περισσότερα υλικά είναι ωστόσο γράμματα, κάρτες, φωτογραφίες, ημερολόγια, σκίτσα και πίνακες από το μέτωπο και τα μετόπισθεν. Σε μερικούς μήνες ο διαδικτυακός αυτός τόπος θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας.

Για πρώτη φορά συμμετέχει ενεργά τόσο πολύς κόσμος στη δημιουργία αρχείου, σημειωτέον προσβάσιμου σε όλους. Πρόκειται για το πρώτο 'συμμετοχικό' αρχείο. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο των Ιστορικών του Βερολίνου που αξιολογεί για τη Γερμανία ό,τι υλικό συγκεντρώθηκε δήλωσε πως πρόκειται για «πολύτιμη προσφορά στη συλλογική ιστορική μνήμη».
-
http://www.dailynews24.gr

Απάντηση

Επιστροφή στο “Σελίδες που ανακαλύψαμε”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης