O δημοσιογράφος ξέρει πάντα περισσότερα από τον επιστήμονα!

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13310
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

O δημοσιογράφος ξέρει πάντα περισσότερα από τον επιστήμονα!

Δημοσίευση από EneMe » 14 Σεπ 2003 22:50

Αναφέρομαι στο θέμα που "προέκυψε" τις τελευταίες μέρες με τις σωλήνες αμιάντου που χρησιμοποιούσε παλιά η ΕΥΔΑΠ για το δίκτυό της.

Είναι γεγονός πως η χρήση αμιαντοσωλήνων σε ρευστοδίκτυα και γενικότερα σε δίκτυα, έχει απαγορευτεί εδώ και κάποια χρόνια! Είναι επίσης γεγονός πως μεγάλο (αν όχι το μεγαλύτερο) μέρος του δικτύου της ΕΥΔΑΠ είναι από αμιαντοσωλήνες!

Ο «έξυπνος» δημοσιογράφος λοιπόν κατηγόρησε την ΕΥΔΑΠ πως δεν κάνει αλλαγή του δικτύου. Στην συνέχεια του ρεπορτάζ φιλοξενήθηκαν απόψεις ειδικευμένων επιστημόνων (τόσο από την ΕΥΔΑΠ όσο και καθηγητών Πανεπιστημίου). Όλοι εξέφρασαν την άποψη πως δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του δικτύου, μιας και δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις (αλλά ούτε τεκμηριωμένες ενδείξεις) ότι ο καταπινόμενος αμίαντος αποτελεί καρκινογόνο υλικό.

Αμέσως μετά ο δημοσιογράφος έκλεισε το ρεπορτάζ με τις ίδιες κατηγορίες τις οποίες το άνοιξε, λες και δεν είχε ακούσει τις επιστημονικές απόψεις που ο ίδιος φιλοξένησε στο ρεπορτάζ του! Έδρασε παρωπιδικά κι εκφράστηκε με τον τρόπο που μόνο οι «γνωστοί» νέοι «δημοσιογράφοι» ξέρουν (εκφράσεις του τύπου «Ας αφυπνιστούν συνειδήσεις, ας ξυπνήσουν οι καρεκλοκένταυροι!»)

Επειδή έτυχε να έχω διδαχθεί μαθήματα τεχνικής οικονομικής, υδραυλικής μηχανικής αλλά και το πλέον σχετικό μάθημα «Καθαρισμός Νερού» πιστεύω πως μπορώ να σχολιάσω:

Μεγάλα έργα (όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση το εθνικό δίκτυο ύδρευσης) έχουν περίοδο σχεδιασμού αρκετές δεκάδες έτη, οπότε δεν μπορούμε να αχρηστεύσουμε ή να αντικαταστήσουμε ένα έργο. Πέραν της αντικειμενικής δυσκολίας, είναι οικονομικά αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα! Κάποιος θα πει «Μα αφού είναι από υλικό που προκαλεί καρκίνο!».

Ο αμίαντος λοιπόν είναι ένα ανόργανο ινώδες ορυκτό το οποίο πράγματι χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες για την κατασκευή αμιαντοτσιμέντου (από το οποίο μεταξύ άλλων κατασκευάζονταν και οι αμιαντοσωλήνες δικτύων ύδρευσης).

Ο εισπνεόμενος αμίαντος έχει τεκμηριωθεί ως καρκινογόνο υλικό (οι ίνες αμιάντου επικάθονται κυρίως στο εσωτερικό των πνευμόνων) και έχει αποδειχθεί πως συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων, του υπεζωκότος, του περιτόναιου και της γαστρεντερικής οδού.

Για τον καταπινόμενο αμίαντο οι απόψεις δεν συγκλίνουν απόλυτα. Η πιο «αυστηρή» κρίση έχει γίνει από την EPA (Environmental Protection Agency, ΗΠΑ), η οποία έχει κατατάξει τον καταπινόμενο αμίαντο σαν καρκινογόνο υλικό της ομάδας C (βλ. Παρακάτω).

To American Water Works Association Research Foundation εκφράζει την άποψη πως «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απόδειξη ότι η σωστή χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία από την κατάποση ινών αμιάντου. Υπολογισμοί… …δείχνουν ότι η πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου από τον καταπινόμενο αμίαντο που προέρχεται από το δίκτυο ύδρευσης είναι πάρα πολύ μικρή, σχεδόν μηδενική

Παρεμβάλω την κατηγοριοποίηση των υλικών με βάση την δυνατότητα καρκινογένεσης: Υπάρχουν οι ομάδες Α, Β, Β1, Β2, C, D και Ε. Η ομάδα Α αντιστοιχεί στα καρκινογόνα υλικά και η Ε στα μη καρκινογόνα. (Οι ομάδες Β1 και Β2 δεν είναι υπο-ομάδες της Β).
Η ομάδα C αντιστοιχεί σε πλήρη έλλειψη αποδείξεων για τον άνθρωπο και πολύ περιορισμένες ενδείξεις σε πειραματόζωα.

Έτσι βλέπουμε πως δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Οι επισκευές και η συντήρηση χωρίς υλικά με αμίαντο είναι αρκετή! Δεν το λέω εγώ, αυτό είναι συμπέρασμα της επιστήμης!

Σέβομαι λοιπόν τις οικολογικές ανησυχίες του δημοσιογράφου, αλλά, φίλε όταν φιλοξενείς στο ρεπορτάζ ειδικούς για το θέμα με το οποίο ασχολήσε, μην κάνεις τον ξερόλα! Μην λες αρλούμπες σαν κατίνα! Απλά βγάλε τον σκασμο!


Υγ: Και σε αυτό το σημείο θα πείτε: «Καλά, παλάβωσε ο EneMe, τί καθεται και μας λέει εδώ πέρα!». Απλά είδα το συγκεκριμένο ρεπορτάζ κι επειδή κατέχω επί του θέματος τα πήρα λιγάκι, μιας και με νευριάζουν οι δημοσιογράφοι-κατίνες! Από την άλλη έμαθα πως το αυριανό μάθημα δεν το δίνω, λόγω απεργίας, όλοι οι φίλοι μου δίνουν άλλα μαθήματα, κοπέλα δεν έχω να ασχοληθώ (κορίτσια τρέξτε, ο EneMe), οπότε κάθησα 15 λεπτάκια στο Word και… Πάρτε ένα αρθράκι!

Άβαταρ μέλους
Elli
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 817
Εγγραφή: 27 Νοέμ 2002 15:25
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

O δημοσιογράφος ξέρει πάντα περισσότερα από τον επιστήμονα!

Δημοσίευση από Elli » 15 Σεπ 2003 10:23

EneMe έγραψε: Και σε αυτό το σημείο θα πείτε: «Καλά, παλάβωσε ο EneMe, τί καθεται και μας λέει εδώ πέρα!». Απλά είδα το συγκεκριμένο ρεπορτάζ κι επειδή κατέχω επί του θέματος τα πήρα λιγάκι, μιας και με νευριάζουν οι δημοσιογράφοι-κατίνες! Από την άλλη έμαθα πως το αυριανό μάθημα δεν το δίνω, λόγω απεργίας, όλοι οι φίλοι μου δίνουν άλλα μαθήματα, κοπέλα δεν έχω να ασχοληθώ (κορίτσια τρέξτε, ο EneMe), οπότε κάθησα 15 λεπτάκια στο Word και… Πάρτε ένα αρθράκι!
Καλά και εμάς δεν μας σκέφτηκες καθόλου; Τι σου χρωστάμε πρωινιάτικα; :P :P :P

Δεν είχες που δεν είχες να κάνεις κάτι δεν μας έγραφες τίποτα για τον γάμο της Τατιάνας με τον Ευαγγελάτο να ενημερωθούμε και εμείς και να μην νιώθουμε κοινωνικά αμόρφωτοι; :kaloe: :kaloe: :kaloe:

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13310
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

O δημοσιογράφος ξέρει πάντα περισσότερα από τον επιστήμονα!

Δημοσίευση από EneMe » 15 Σεπ 2003 16:57

Elli έγραψε:Καλά και εμάς δεν μας σκέφτηκες καθόλου; Τι σου χρωστάμε πρωινιάτικα; :P :P :P
Σήμερα που το ξαναείδα... Πω πω, τί με έπιασε χθες! :P
Elli έγραψε:Δεν είχες που δεν είχες να κάνεις κάτι δεν μας έγραφες τίποτα για τον γάμο της Τατιάνας με τον Ευαγγελάτο να ενημερωθούμε και εμείς και να μην νιώθουμε κοινωνικά αμόρφωτοι; :kaloe: :kaloe: :kaloe:
Με μάλωσες :cry:

Από εδώ και πέρα μόνο Χριστίνα Λαμπίρη και Τατιάνα Ευαγγελάτου! :P

Υγ1: Ο Νικολάκης, ο "δικός μας" παρουσιαστής, το κάνει κάθε μέρα στο δελτίο! Δεν μπορούσε να το κάνει και στον γάμο του; (Να καλύψει με -δεν ξέρω πιο καλλυντικό χρειάζεται- το ξύρισμα του.). Αφού έχεις ανεπτυγμένη τριχοφυϊα, κάνε μια προσπάθεια! Δεν θα είναι η πρώτη φορά! :wink:

Υγ2: Η Τατιάνα παραπονέθηκε πως έμπαινε το ρύζι από το ντεκολτέ και της έβγαινε από το κάτω μέρος, στα πόδια! Τί να πεις, "φαρδύ" το νυφικό, μην ζορίσουμε το μωρό!

Άβαταρ μέλους
Elli
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 817
Εγγραφή: 27 Νοέμ 2002 15:25
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

O δημοσιογράφος ξέρει πάντα περισσότερα από τον επιστήμονα!

Δημοσίευση από Elli » 15 Σεπ 2003 17:12

Το πόδι του γαμπρού το πάτησε η Τατιάνα; Τα σημαντικότερα δεν μας λες :kaloe: :kaloe: :kaloe:

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13310
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

O δημοσιογράφος ξέρει πάντα περισσότερα από τον επιστήμονα!

Δημοσίευση από EneMe » 16 Σεπ 2003 12:48

Elli έγραψε:Το πόδι του γαμπρού το πάτησε η Τατιάνα; Τα σημαντικότερα δεν μας λες :kaloe: :kaloe: :kaloe:
Φυσικά! Με τσαχπινιά και νάζι! :P

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης