Affiliate Marketer Interview - Παναγιώτης Παπαδόπουλος (free3yourmind)

Affiliate marketing, προγράμματα συνεργατών. Όσα θέλετε να μάθετε για τον τρόπο επιλογής και χρήσης τους.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27647
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Affiliate Marketer Interview - Παναγιώτης Παπαδόπουλος (free3yourmind)

Δημοσίευση από cordis » 20 Ιούλ 2011 14:45

Γεια σου Παναγιώτη (free3yourmind), εδώ και 4 χρόνια το επάγγελμά σου είναι το affiliate marketing, τι σε έκανε να ακολουθήσεις αυτόν τον τομέα;

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2007 οπότε και πήρα την απόφαση να αφήσω την εώς τότε δουλειά μου ως manager σε online ταξιδιωτικό γραφείο και να ξεκινήσω κάτι δικό μου, δεν είχα κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλω να κάνω και μέχρι τότε δεν είχα ακούσει τον όρο affiliate, ωστόσο πάντα με εντυπωσίαζε η δύναμη του διαδυκτίου και κυρίως ο τρόπος με τον οποίον μπορεί κάποιος να κάνει ευρύτερα γνωστές ιδέες, απόψεις, υπηρεσίες απλά μέσα απο μια ιστοσελίδα. Στις αρχές του 2008 έφτιαξα την πρώτη μου affiliate ιστοσελίδα προωθώντας ξενοδοχεία απο το δίκτυο συνεργατών της Booking.com.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες στα πρώτα σου βήματα, και πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνεις τώρα ποια για την εργασία σου;

Η αρχή ήταν δύσκολη αλλα ταυτόχρονα ευχάριστη γιατί είχα επιλέξει έναν τομέα που αγαπούσα, τα ταξίδια. Τον πρώτο χρόνο τα έσοδα ήταν ελάχιστα και όλος μου ο χρόνος περνούσε διαβάζωντας άρθρα και απόψεις άλλων affiliates μέσα απο διάφορα forums του εξωτερικού, κάνωντας δοκιμές και συνεχείς αλλαγές πάνω στην σελίδα μου ώστε να μπορέσω να βρώ την καλύτερη δομή που θα μπορέσει να κάνει το πρόγραμμα να αποδόσει καλύτερα και εστιάζοντας πάντα στο πως θα μπορέσω να κάνω την σελίδα μου πιο δημοφιλή σε ενα στοχευμένο κοινό. Η ελλειπής γνώση μου πάνω σε θέματα ιστοσελίδων, design και κώδικα, μου δημιούργησαν αρκετές δυσκολίες στα πρώτα βήματα ωστόσο δεν στάθηκαν εμπόδιο άφου είχα πλέον πόλυ χρόνο για να μελετήσω και να βρώ τις λυσεις που έψαχνα.
Σήμερα διαχειρίζομαι πάνω απο 20+ affiliate ιστοσελίδες και ο χρόνος που αφιερώνω διαφέρει σημαντικά απο μέρα σε μέρα π.χ υπάρχουν μέρες που μπορεί να με βρούν να δουλεύω πάνω σε ένα νέο project και να αφιερώνω 15 ώρες την μέρα, άλλες μέρες που να ταξιδεύω και να μην ανοίγω τον υπολογιστή για 1 εβδομάδα και άλλες μέρες που απλά ενημερώνομαι, ψάχνω, συντηρώ τις σελίδες και χαζεύω στο ίντερνετ, γενικά δεν υπάρχει standard χρόνος δουλειάς η κάθε μέρα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της offline ζωής μου.


Στην Αγγλία τα μεγαλύτερα networks δεν αφήνουν τους υπαλλήλους τους να λειτουργούν ανταγωνιστικά των affiliates. Εδώ βλέπουμε τα ίδια τα networks να λειτουργούν ανταγωνιστικά. Πως το βλέπεις αυτό; Και πότε βλέπεις να ωριμάζει η Ελληνική αγορά του affiliate marketing;

Η Ελληνική αγορά βρίσκεται ακόμα στο πρωϊμο στάδιο (ίσως στο τέλος αυτού) και είναι σχετικά ανώριμη, αλλά αυτο θεωρώ οτι είναι απόλυτα φυσικό, έχουμε αντιγράψει το δυτικό μοντέλο ανάπτυξης του affiliate marketing και έχουμε φέρει την ίδεα, τις πλατφόρμες και την τεχνογνωσία απο το εξωτερικό, η «αγορά» όμως - η εξοικίωση και η ωρίμανση - δεν μεταφέρετε με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να περάσει ο χρόνος που απαιτείτε, να γίνουν ζυμώσεις και να αποκτηθεί εμπερία (affiliates, networks, merchants), οπως ακριβώς το ίδιο συναίβει στην Βρετανική αγορά και στις άλλες αγορές ανα τον κόσμο... πρόκειται για μια διαδικασία εξέλιξης.


Με πόσα διαφορετικά affiliate networks συνεργάζεσαι; (Ελληνικά ή ξένα), και τι κριτήρια βάζεις στην επιλογή σου για συνεργασία με κάποιο;

Είμαι εγγεγραμμένος σε πολλά networks αλλα σαν ενεργός affiliate αυτην την στιγμή συνεργάζομαι μονο με 3, απο την Ελλαδα με την Linkwise και απο το εξωτερικό με την TradeDoubler και την Zanox. Επίσης συνεργάζομαι με τα in-house affiliate αλλων τριών εταιρειών.
Γενικά επιλέγω πολύ συγκεκριμένα προγράμμα για προώθηση και δεν θα επιλέξω ποτέ να βάλω banners απο προϊοντα/υπηρεσίες άσχετες με το θέμα της σελίδας μου. Αναφορικά με τα κριτήρια για την επιλογή του network που θα συνεργαστώ δεν θα έλεγα οτι είναι τόσο αυστηρά αν βρώ το πρόγραμμα που με ενδιαφέρει, ωστόσο μερικά που σίγουρα παίζουν ρόλο είναι:

- Τα διαθέσιμα μέσα προώθησης της καμπάνιας (links, banners, search forms κτλ)
- Τρόποι και χρόνος πληρωμής
- Cookie Length
- Επικοινωνία με τους affiliate (ειναι σημαντικό να έχεις απαντήσεις άμεσα σε τυχον ερωτήσεις και προβλήματα που θα συναντήσεις.)
- User Interface, στατιστικά και αναφορές.


Όλοι στην Ελλάδα, έχουμε φτιάξει κι έναν deal aggregator. Εσύ έχεις κάποιον; πως την βλέπεις αυτή την μαζική υστερία;


Δεν έχω ασχοληθεί και δεν νομίζω οτι πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ με την προώθησει Deal Sites γιατί δεν ειναι κάτι που με ενδιαφέρει. Επίσης δεν βλέπω πολύ μέλλον στα εκατοντάδες deal sites που υπάρχουν αυτην την στιγμή στην Ελληνική αγορά, ο χρόνος θα ωριμάσει την αγορά, η φούσκα θα σκάσει και θα μείνουν αυτα που αξίζουν, τόσα οσά μπορεί να αντέξει η Ελληνική ζήτηση.

Τι νομίζεις ότι χρειάζεται κάποιος για να γίνει επιτυχημένος affiliate;

Δεν νομίζω οτι υπάρχει standard συνταγή ωστόσο για κάποιον που θα ήθελε να ξεκινήσει σήμερα απο το μηδέν και αν μπορούσα να του δώσω μερικές συμβουλές θα του έλεγα:

1) Σίγουρα χρειάζεται χρόνο, μελέτη, υπομονή και την αποβολή της αντίληψης οτι το affiliate marketing ειναι για το εύκολο χρήμα.

2) Η προσπάθεια εκμετάλευσης μιας υπάρχουσας ιστοσελίδας με την χρήση affiliate μεθόδων μπορεί να έχει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα απο οτι το χτίσιμο εξ’αρχής μιας νέας ιστοσελίδας με άξονα το affiliate marketing.
.
3) Επελέξτε ενα προιόν/υπηρεσία και προσπαθήστε να το προωθησετε σε ένα στοχευμένο κοινό, τοποθετώντας διαφορετικά άσχετα banners και περιμένωντας απο τύχη να βρεθεί ο κατάληλος επισκέπτης είναι σαν να ζητάς μια βελόνα στα άχυρα.

4) Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες και πεδία δράσης με μικρό ανταγωνισμό, επιλέγωντας το κατάλληλο ο δρόμος θα είναι αρκετά πιο εύκολος.

5) Ποτέ μην παίρνετε τις μετρητής τις συμβουλές άλλων. Υπάρχουν πάντα διαφορετικοί δρόμοι προσέγγισης ενός θέματος και οι νέες ιδέες έρχονται οταν ξεφεύγουμε απο τους πεπατημένους δρόμους.


Mini sites, mini sites, mini sites. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό για να επιτύχει κάποιος στο affiliate marketing;

Η επιτυχία μπορεί να έρθει και απο 1 site ωστόσο καλό είναι ο affiliate να προσπαθήσει να αποδεσμεύσει την «εξάρτηση» του απο ένα και μόνο site, μια μόνο αγορά, ενα γλωσσικό κοινό, ένα μόνο κανάλι εσόδων. Οτι ισχύει σήμερα δεν σημαίνει αναγκαστηκά οτι θα ισχύει και αύριο και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβει ο affiliate αν θέλει να έχει μια συνεχή πορεία, οι ιστοσελίδες, τα networks, το κοινό μπορεί να χαθούν απο την μια μέρα στην άλλη, τα εναλλακτικά κανάλια προσφαίρουν την απαραίτιτη σταθερότητα για τον επαγγελματία που ζεί απο το affiliate marketing.


Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά που σου έχει δώσει το affiliate marketing;

Σίγουρα η μεγαλύτερη χαρά ειναι η δυνατότητα του να δουλεύω απο όποιο σημείο του πλανήτη θέλω, έτσι μπορώ να ταξιδεύω όποτε και όσο θέλω και να καθορίζω τον χρόνο που θα αφιερώνω στην δουλειά μου με βάση τις ανάγκες μου.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση που σου έχει δώσει;


Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν στις αρχές οταν δούλευα στην προώθηση του προγράμματος της αεροπορικής εταιρείας SkyEurope μέσω του network της TradeDoubler και δεν πήρα τις προμήθειες ποτέ λόγω χρεωκοπίας της εταιρείας (SkyEurope), δεν ήταν πολύ μεγάλο το χρηματικό ποσό αλλα εκείνη την περίοδο το είχα ανάγκη και κυρίως γιατι το είχα υπολογίσει για τις καλοκαιρινές μου διακοπές, οπως καταλαβαίινεις ήρθε μεγάλη απογοήτευση :)


Πως βλέπεις το μέλλον σου σε αυτήν την αγορά;

Αυτήν την περίοδο ασχολούμε κυρίως με αυτο που ανέφερα παραπάνω, το να αποδεσμευτώ απο συγκεκριμένες αγορές και να δημιουργήσω νέα κανάλια εσόδων, εχω στραφεί προς αγορές του εξωτερικού και αν και εκει τα πράγματα ειναι αρκετά πιο δύσκολα και ανταγωνιστικά - απο οτι στην ελληνική αγορά - θέλω να πιστεύω πως θα τα καταφέρω αλλα ακομα και αν δεν έρθουν όπως τα θέλω αυτο θα μου δώσει πολύτιμη γνώση και εμπειρίες για νεες προσπάθειες για το μέλλον.


Ταξιδεύεις πολύ. Ποια είναι η αγαπημένη σου πόλη, και σε ποια πόλη θα ήθελες πολύ να πας αλλά δεν το έχεις καταφέρει ακόμα;

Χμμ αρχίσαν οι δύσκολες ερωτήσεις :) Θα επιλέξω μάλλον το Μίνσκ στην Λευκορωσία σαν αγαπημένη μου πόλη, σκέφτομαι απο το φθινόπωρο αν όλα πάνε καλά να πάω να μείνω εκεί για 1 χρόνο. Θα ήθελα πολύ να επισκευθώ το Ανόι και την Σαιγκόν στο Βιετνάμ.


Σε ποιο μέρος έχεις περάσει τις καλύτερες διακοπές σου;

Backpacking στα Νησία Φίτζι, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς σήμα στο κινήτο, για 15 μέρες, στα γαλαζοπράσινα νερά και τους κοραλλιογενείς υφάλους στο απέραντο του Ειρηνικού Ωκεανού.


Με τι ασχολείσαι τις ελεύθερες ώρες σου;

Μουσική. Παίζω πιάνο και κιθάρα, εχουμε φτιάξει ενα γρουπάκι και όποτε είμαι στην Ελλάδα ηχογραφούμε νέα κομμάτια και διασκευές. Επίσης μου αρέσει πολυ η φωτογραφία, οταν ταξιδεύω ειμαι πάντα με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι :)


Πες μας τρία πράγματα που θα ήθελες ο κόσμος να ξέρει για εσένα.

1) Πολλές φορές στα γενέθλια φίλων για δώρο αγοράζω ενα domain :)
2) Το 2005 έκανα τον γύρο του Κόσμου σε ένα ταξίδι διάρκειας 5 μηνών.
3) Το αγαπημένο μου συγκρότημα είναι οι Pink Floyd.

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη για τα χρήσιμα πράγματα που μας είπε.


ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος είναι επαγγελματίας affiliate marketer από το 2008
και περιπλανώμενος σε Αθήνα, Πολωνία, Λιθουανία, Αγγλία...
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
Geobak
SEM Moderator
Δημοσιεύσεις: 736
Εγγραφή: 03 Ιουν 2008 19:04
Τοποθεσία: Athens,Greece
Επικοινωνία:

Affiliate Marketer Interview - Παναγιώτης Παπαδόπουλος (free3yourmind)

Δημοσίευση από Geobak » 20 Ιούλ 2011 15:38

Making money online while travelling the world...

Μαι χαρά μου ακούγεται...

Πέρα από την πλάκα ο Παναγιώτης είναι απο τους δυνατούς affiliates στις αγορές που δραστηριοποιείται...

Kudos...

Άβαταρ μέλους
electrofunny
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: 27 Ιαν 2009 23:28

Affiliate Marketer Interview - Παναγιώτης Παπαδόπουλος (free3yourmind)

Δημοσίευση από electrofunny » 09 Σεπ 2011 15:58

"Νησία Φίτζι, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς σήμα στο κινήτο, για 15 μέρες¨"

ότι πρέπει για λίγη αποτοξίνωση

Απάντηση

Επιστροφή στο “Affiliate marketing - γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες