συσχετίσεις...

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από pimpogio » 08 Ιουν 2011 21:52

Στο youtube πως γινονται οι συσχετίσεις ?
Δηλαδη αμα βλεπω ενα video πως απο το πλαι μου δειχνει τα σχετικα videos ?

και γενικα σε οποιαδηποτε εφαρμογη ...

Εννοω αυτοματα πως γινονται οχι οταν τις εχεις ορισει ρητα εσυ...

Πως ειναι ο αλγόριθμος ?
Εχει κανεις καποια ιδεα που δινει καλα αποτελεσματα ?
με τεχνικες hashing γινετε ?

Επισης υπαρχει ανοικτου κωδικα web video player κατα προτίμηση σε java η αν δεν υπαρχει σε flash ? το θελω για video xvid / x264 κτλπ.
γενικα θελω να εχει καλη ποιοτητα video χωρις κολληματα...

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6236
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από fafos » 08 Ιουν 2011 22:05

an ta pedia einai se fulltext mporeis eukola na to kaneis me to match kai relevance .. gia paradeigma des edo: http://www.cruisenews.gr/cruise/92

aristera exei ena block me tis sxetikes krouazieres.. tis pairnoume me to exhs aplo query:

Κώδικας: Επιλογή όλων

$query="SELECT title,id,boat,type, MATCH (title, places, description, type) AGAINST ('$sxetika' IN BOOLEAN MODE)  AS relevance FROM cruises WHERE  id !='$id' ORDER BY relevance DESC LIMIT 10";
to $sxetika prokyptei apo tis lexeis toy titlou, ton poleon-xoron kai thn diarkeia (type)

sthn selida pou sou dino to $sxetika gyrna: Ancient Treasures Ιταλία Ελλάδα Κροατία Τουρκία 7ήμερη
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από pimpogio » 08 Ιουν 2011 22:39

δεν ειναι fulltext ...
οποτε η αναζητηση πρεπει να γινει εκτος db κ μαλιστα
να εχει και καποια τεχνικη caching ...

Αυτο τι αλγοριθμο hashing θελει ? που να κανει match
ελληνικα - greeklish - misspelings ktlp ...

ωστε βαση αυτου του hashcode να κανω τις συσχετισεις....

υπαρχει τετοιο πραγμα ? λογικα πρεπει να υπαρχει ...
γνωριζει καποιος ?

επισης στο fulltext search κανουνε match greeklish - ελληνικα ?

Αυτο τον αλγοριθμο τον εχει χρησιμοποιησει κανεις ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Rabin-Karp ... _algorithm
κανει δουλεια? υπαρχει καλλίτερος ?

Άβαταρ μέλους
dva_dev
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 16 Σεπ 2005 01:32
Επικοινωνία:

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από dva_dev » 08 Ιουν 2011 23:24

δεν ειναι fulltext ...
οποτε η αναζητηση πρεπει να γινει εκτος db κ μαλιστα
να εχει και καποια τεχνικη caching ...
Αφού έχεις πρόσβαση στη βάση και το ξέρεις ότι δεν είναι fulltext, γιατί δεν ρίχνεις και μια ματιά και στον κώδικα να σου λυθεί η απορία.

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από pimpogio » 09 Ιουν 2011 00:24

το προβλημα απο αυτα που διαβαζω τωρα ειναι τεραστιο...
και εξαιρετικα πολυπλοκο και δυσκολο στη λυση... (
ειναι παρα πολλες οι τεχνικες κ δεν υπαρχει στανταρ τροπος αλλα κατα περιπτωση

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από ThyClub » 09 Ιουν 2011 00:54

Ότι να ναι λέω εγώ...

http://sphinxsearch.com/forum/view.html?id=5436

http://lucene.apache.org/java/2_2_0/api ... /Term.html

//Απλός δικός μου τρόπος

Document A hits term 1, term 2

Document B hits term 3, term 1

Document C hits term 2, term 3

Search for term 1
First result Document A
Relative result Document B

Search for term 2
First result Document C
Relative result Document A

Ρίξε και κανα αλγόριθμο τώρα να ισιώσουμε ;)

Άβαταρ μέλους
burnmind
Script Master
Δημοσιεύσεις: 954
Εγγραφή: 26 Σεπ 2009 02:14
Τοποθεσία: UK
Επικοινωνία:

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από burnmind » 09 Ιουν 2011 01:51

@pimpogio: Όπως σωστά παρατήρησες, το πρόβλημα είναι τεράστιο και μπορεί να λυθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους κατά περίσταση.

Κατ'αρχήν υπάρχει η content-based τεχνική, που αναλύεις κείμενο και keywords για να βρεις ομοιότητες κι έτσι να μπορείς να κάνεις κάποια αυτόματη κατηγοριοποίηση με Χ αλγόριθμο (πχ k-nearest) ώστε να μπορείς να δίνεις τα recommendations.

Υπάρχει και η collaborative τεχνική, όπου καταγράφεις τις κινήσεις των χρηστών (τι είδαν, τι τους άρεσε κλπ), βρίσκεις χρήστες που μοιάζουν (παρόμοια κατηγοριοποίηση με παραπάνω) κι έτσι προτείνεις με βάση αυτά τα δεδομένα.

Τα περισσότερα recommendation systems βασίζονται με μίξεις αυτών των τεχνικών και αλγόριθμους ειδικά κατασκευασμένους (άσχετα που βασίζονται πάνω σε standard ιδέες κι υλοποιήσεις) για το εκάστοτε σύστημα, το περιεχόμενο και τους χρήστες του. Επίσης, η όλη διαδικασία (ανάλυση των δεδομένων, κατηγοριοποίηση κλπ) σε αυτά τα συστήματα που περιγράφω δε γίνεται on-the-fly.

Πολύ καλό βιβλίο επί του θέματος και το μόνο (τουλάχιστον 2 χρόνια πριν που το διάβασα) με υλοποιημένα παραδείγματα σε Java είναι το Collective Intelligence in Action.

Αυτά είναι όσα θυμάμαι από την τελευταία φορά που ασχολήθηκα σοβαρά.

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από korgr » 09 Ιουν 2011 11:30

ThyClub έγραψε: Ρίξε και κανα αλγόριθμο τώρα να ισιώσουμε ;)
χαχα α ρε Βασίλη μ' έστειλες :lol:

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από pimpogio » 09 Ιουν 2011 14:45

το βρηκα το βιβλιο που λες και λεει γι αυτο το προβλημα
ακριβως και εχει καποια παραδειγματα...
Απο οτι ειδα χρησιμοποιεί lucene.

Για προιοντα που τα περνεις απο xml/html η καταταξη σε κατηγοριες φανταζομαι γινετε με τον ιδιο τροπο ε?

Άβαταρ μέλους
burnmind
Script Master
Δημοσιεύσεις: 954
Εγγραφή: 26 Σεπ 2009 02:14
Τοποθεσία: UK
Επικοινωνία:

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από burnmind » 09 Ιουν 2011 15:53

Από που παίρνεις τα προϊόντα είναι άσχετο με το πως κάνεις την κατηγοριοποίηση. Ούτως ή άλλως το πιο πιθανό είναι πως όλα καταλήγουν σε μία βάση και από εκεί αντλεί τα δεδομένα το σύστημα που αναλαμβάνει να τα κατηγοριοποιήσει.

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από pimpogio » 09 Ιουν 2011 17:17

ναι αλλα οταν παει να γινει αυτοματα η καταχωρηση
δεν πρεπει να αποφασισει αυτοματα το συστημα σε ποια κατηγορια θα ανηκει το προιον ? δηλαδη πριν την καταχωρηση...

παραδειγμα στο σκρουτζ ετσι δεν κατηγοριοποιουνται τα προιοντα απο το συστημα ?

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από ThyClub » 09 Ιουν 2011 17:36

@pimpogio

Βαδίζεις σε δύσκολα μονοπάτια...

Ένα προιόν θα είναι στην κατηγορία ρολόγια, ένα άλλο θα είναι στην κατηγορία swatch και ένα άλλο στα ωρολόγια.

Επίσης άλλο μπορεί να είναι στα mens watches, ένα άλλο στα womens watches και ένα άλλο στο man's watches...

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις την κατηγοριοποίηση σου είναι map τις κατηγορίες των προιόντων στις δικές σου.

πχ Ρολόγια (δική σου κατηγορία)

κατηγορίες προιόντων:
ρολόγια -> Ρολόγια
womens watches -> Ρολόγια

κτλ κτλ...

Ελπίζω να τα καταφέρεις γρήγορα και να κερδίσεις (εκτός απο γνώσεις και χρήμα) απο αυτό που πας να κάνεις. Δεν το έχουν καταφέρει πολλοί αυτό να το συνδιάσουν...

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6236
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από fafos » 09 Ιουν 2011 18:02

Den yparxei periptosh na doulepsei site style Skroutz xoris anthropinh paremvash me thn shmerinh texnologia...
ektos apo thn antistoixish kathgorion pou anaferei o ThyClub kapoia analoga site (kai to Skroutz) zhtane ton kodiko proiontos pou dinei o kataskeuasths...
etsi to Skroutz mporei kai katatasei to proion stis analoges kathgories-ypokathgories.. alla kai pali, kapoioi ypalhloi prepei na dosoun tis kathgories-ypokathgories xeirokinhta gia kathe kodiko...

esy apo oti katalava, thes na feiaxeis merikes grammes kodika kai meta na kathese na vlepeis ton server na travaei kai na feiaxnei monos tou ta apotlesmata..
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από pimpogio » 09 Ιουν 2011 18:28

οχι τις κατηγοριες εγω θα τις κανω με το χερι...

απλα τα προιοντα θελω να μπαινουνε αυτοματα στις υπαρχουσες κατηγοριες χωρις παρεμβαση χεριου...

κατι τετοιο θελω και επισης να κανω και συσταση για παρομοια προιοντα/βιντεο κτλπ

απο οτι καταλαβα ειναι πολυ δυσκολο θελει πολυ διαβασμα πολυ πειραματισμο για να το φερεις να δουλευει στοιχειωδώς.

Εντελως αυτοματα το ξερω ειναι αδυνατον αλλα μεγαλο ποσοστο αυτοματα λογικα γινετε
και στο υπολοιπο μπορει να μπαινει στην κατηγορια "χωρις κατηγορια" οταν η σχετικοτητα ειναι μικρη και να τα μετακινεις με το χερι.

δηλαδη ο σκρουτζ εχει υπαλληλους που κανουνε data entry ? και πως και δεν το εχει κλεισει αφου αυτο θελει τρελλα μεροκαματα ...

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

συσχετίσεις...

Δημοσίευση από ThyClub » 09 Ιουν 2011 18:33

Το data entry είναι δύσκολο όταν ξεκινάς.

Όταν έχεις μια βάση σαν το skroutz τα προιόντα που δεν είναι σε κατηγορίες μπορούν να μπούν σε λίγα λεπτά.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες