Γνωρίστε τους Steps without Gravity

Ας χαλαρώσουμε και λίγο... Aς κουτσομπολέψουμε μια σταλιά, ας πούμε και κανένα ανέκδοτο!

Συντονιστές: theiapythia, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Γνωρίστε τους Steps without Gravity

Δημοσίευση από fiskilis » 29 Μάιος 2011 04:14

Γνωρίστε τους Steps without Gravity

Σας παραθέτουμε την συνέντευξη που πήραμε από την ομάδα steps without Gravity που τους συναντήσαμε ένα πρωινό στο πάρκο Μητέρας στην Αγία Βαρβάρα να κάνουν εξάσκηση σε ένα ομολογουμένως πρωτότυπο και θεαματικό χόμπι η τρόπο μετακίνησης κατ΄αλλους .

Δείτε φωτογραφίες διαβάστε τι μας είπαν τα παιδιά και δείτε ένα ομολογουμένως πολύ καλό Video από τις προπονήσεις τους .

1) Τι είναι το Parkour;

Το Parkour ("παρ-κώρ" στα αγγλικά και "παγ-κούγ" στα γαλλικά), γνωστό και ως Η Τέχνη της Φυγής, είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη, ασφαλής και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Οι μαθητές του Parkour ονομάζονται traceurs και οι μαθήτριες traceuses.

Εικόνα

Στο parkour περιλαμβάνονται και η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια, ή κάγκελα. Ένας traceur καλλιεργεί την ικανότητα να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τόσο στην καθημερινή του ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Γι'αυτό το λόγο η κατηγοριοποίηση του Parkour ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν άθλημα ενώ κάποιοι πολεμική τέχνη. Πολλοί, ωστόσο, είναι ευχαριστημένοι με το να τοποθετούν το Parkour στη δική του κατηγορία: "Το Parkour είναι Parkour."

Το Parkour καθιερώθηκε από το David Belle (Νταβίντ Μπελ) τη δεκαετία του '80, και ως γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, ένα προάστιο του Παρισιού της Γαλλίας. Εμπνευστής του Parkour, ωστόσο, είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής Raymond Belle, στρατιώτης, πυροσβέστης, μαθητής της Methode Naturelle, και πατέρας και μέντορας του David Belle. Ο όρος Parkour προκύπτει από το Parcours du Combattant, ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ'εμποδίων. Ο Hubert Kounde, φίλος του David Belle, είχε την ιδέα να δανειστούν τη λέξη parcours (που σημαίνει διαδρομή), να αντικαταστήσουν το γράμμα "c" με "k" για να υποδηλώνει μαχητικότητα, και να αφαιρέσουν το άηχο "s", γιατί ήταν αντίθετο με τη φιλοσοφία του Parkour περί ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας.

2) Ποιος είναι ο ιδρυτής του Parkour;

Το Parkour, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε στη Γαλλία και ήταν δημοφιλές από ένα traceur που ονομάζεται David Belle.

Βεβαίως, όμως, η ιστορία του Parkour πάει πίσω στις ρίζες του ανθρώπου.

Ο Sebastien Foucan, ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους traceur, και πρόσφατα στην ταινία Casino Royale, έχει δηλώσει ότι, όταν οι πρόγονοί μας κυνήγησαν ή ήταν κυνηγημένοι και έπρεπε να ξεφύγουν κάνανε εξάσκηση στο Parkour.

Εικόνα

Η έμφαση που δίνεται στη χρησιμότητα του Parkour είναι ένα κοινό θέμα μεταξύ των Γάλλων traceurs.

Οι ρίζες του Parkour μπορούν να εντοπίζουν στον George Hebert.

Ήταν Γάλλος στρατιώτης και φιλόσοφος της φύσης και του πολιτισμού, εμπνευσμένος από τα αθλητικά προσόντα των ιθαγενών που συνάντησε κατά τη διάρκεια της σύμβασης με τον στρατό στην Αφρική.

Ανέπτυξε μια φιλοσοφία, για τη φύση και τον πολιτισμό από τις παρατηρήσεις του, την οποία ονόμασε Methode Naturelle ("φυσική μέθοδο").

Η Methode Naturelle βασίζεται στην ιδέα ότι ο άνθρωπος έχει δέκα βασικές ικανότητες να περπατάει, να τρέχει, να πηδάει, να σκαρφαλώνει, να περπατάει στα τέσσερα, να κολυμπάει, να ισορροπεί, να σηκώνει αντικείμενα, να πετάει αντικείμενα, και να αμύνεται.

Μία από τις βασικές μεθόδους του Hebert για την κατάρτιση αυτών των δυνατοτήτων ήταν τα μαθήματα με εμπόδια.

Τα μαθήματα αυτά, που είναι γνωστά ως Parcours Du Combatant, έχουν γίνει μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ολόκληρο τον κόσμο (στίβος μάχης).

Μέρος της φιλοσοφίας του Hebert ήταν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η φυσική κατάρτιση κάποιου και ηθικά.

Το σύνθημα ήταν "etre fort pour etre utile," ("να είσαι ισχυρός για να είσαι χρήσιμος").

Όπως κάθε traceur μπορεί να σας πει, ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θεμέλιο της φιλοσοφίας Parkour.

3) Δεν είναι επικίνδυνο το Parkour;

Το πόσο επικίνδυνο είναι εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό άμεσα από τον ίδιο τον traceur. Αν προχωρεί κανείς υπομονετικά, μεθοδικά, και πειθαρχημένα, οι πιθανότητες ατυχήματος μειώνονται δραματικά. Οι μικροτραυματισμοί στο Parkour (μελανιές, γρατσουνιές, γδαρσίματα, κτλ) είναι εξαιρετικά συχνοί, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το αν τραυματιστείς εξαρτάται κυρίως από εσένα τον ίδιο, όχι από το αν σε κλαδέψει ένας αμυντικός με υπερβάλλοντα ζήλο. Ο λόγος που πολλοί νέοι τραυματίζονται συχνά είναι προφανείς. Βιάζονται υπερβολικά να βελτιωθούν, και καταλήγουν με ένα σωρό τραυματισμούς: από σπασμένα χέρια ή δόντια, μέχρι μόνιμες ζημιές στις αρθρώσεις. Φυσικά, όλοι θα πέσουν κάποια στιγμή. Αυτό είναι βέβαιο. Γι'αυτό, εξασκούμαστε και στα breakfalls, ώστε να ελαχιστοποιούμε τη ζημιά των πτώσεών μας.

4) Το parkour είναι δραστηριότητα του δρόμου;

Όχι. Το parkour δεν συγγενεύει με καμία δραστηριότητα η οποία έχει την «φιλοσοφία του δρόμου», ούτε εκφράζει κάποια μαγκιά.

Ο λόγος που εξασκείται σε εξωτερικούς και μη-ειδικά διαμορφωμένους χώρους είναι επειδή στόχος του είναι η εφαρμογή του σε ρεαλιστικό περιβάλλον και η προσαρμογή του traceur σε αυτό.

5) Τι παπούτσια να αγοράσω για να κάνω Parkour;

Άνετα, ελαφριά παπούτσια, που προσφέρουν καλή στήριξη στα πόδια. Δε θα σου πω εγώ τι μάρκα και μοντέλο να πάρεις, αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εσένα. Ένα παπούτσι που βολεύει εμένα μπορεί να μη βολεύει εσένα. Πάντως, να θυμάσαι ότι τα παπούτσια σου θα διαλυθούν. Αν δεν είσαι ζάπλουτος, μην πας να αγοράσεις τα πιο ακριβά... Πάντως, διάβασε και αυτό εδώ.

6) Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός;

Αν σε κάνει να νιώθεις πιο ασφαλής και δε σε ενοχλεί στην κίνηση, φόρα και κράνος. Δική σου η απόφαση.

7) Ποια η διαφορά μεταξύ Parkour και Free-Running;

Το επίσημο όνομα της Τέχνης της Φυγής ήταν και είναι "Parkour". Ωστόσο, ο Guillaume Pelletier (ο οποίος είχε μηδενική γνώση επί του θέματος), σκέφτηκε ότι το όνομα "Free-Running" είναι πιο διεθνές και πιο εύκολα προωθήσιμο εκτός Γαλλίας. Καθώς, όμως, ο Sebastien Foucan προσέθετε στο Parkour κινήσεις και τεχνικές που αφορούσαν το αισθητικό μέρος της κίνησης, η κοινότητα άρχισε σιγά-σιγά να αναφέρεται στο "Parkour του Sebastien Foucan" ως "Free-Running", προς αποφυγή συγχύσεων. Με τον καιρό, το Free-Running εξελίχθηκε, αποκτώντας τη δική του φιλοσοφία και τις δικές του τεχνικές, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια εντελώς ξεχωριστή τέχνη.

8) Τι είναι αυτό το "conditioning" που ακούω να αναφέρεται συνέχεια;

Το Conditioning αποτελεί τη διαδικασία έντονης και εντατικής εκγύμνασης του σώματος, ώστε να είναι έτοιμο για το Parkour. Στόχοι του είναι η δύναμη, η αντοχή, η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα, η σκληρότητα, η καλή υγεία, η ισορροπία, κτλ. Ουσιαστικά, χτίζεις τα θεμέλια ώστε από πάνω να βάλεις το Parkour. Χωρίς θεμέλια, είσαι ένα τίποτα.

9) Πρέπει να γραφτώ σε κάποιο όμιλο για να μάθω Parkour;

Προς το παρόν, έχουν γίνει μερικές κινήσεις στην Θεσσαλονίκη. Βέβαια όποιος θέλει να ασχοληθεί, δεν έχει παρά να συμμετάσχει στις ομαδικές προπονήσεις, ή να το πάρει απόφαση και να ξεκινήσει μόνος του, παρόλα αυτά, στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον με Δασκάλους, δεν έχει παρά να επιλέξει κάποιον σύλλογο.

10) Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς θα ξεκινήσω το Parkour;

Πρώτα θα διαβάσεις όσο το δυνατόν πιο πολλά σχετικά κείμενα μπορείς. Μετά, θα ξεκινήσεις conditioning και προπόνηση.

11) Πόσο καιρό ασχολείστε με αυτό το άθλημα;

Εμείς σαν ομάδα ασχολούμαστε 2 χρόνια με σκληρό ωράριο προπονήσεις, προπονήσεις με άτομα που ξέρουν παραπάνω πράγματα από εσένα τον ίδιο είναι καλύτερο γιατί θα γίνεις σύντομα καλός και με πολλή προσοχή σε ότι θα σου δείχνει ένας άλλος traseur, και θα έχεις πιο πολλή ασφάλεια.

12) Που κάνετε προπονήσεις;

Ο κάθε τόπος έχει το δικό του πρόγραμμα και τη δική του οργάνωση. παντού στο δρόμο έχει να περνάς κάποια εμπόδια, το καλύτερο είναι να γνωρίσεις άτομα τα οποία μένουν κοντά σου και να πηγαίνεις στα μέρη π κάνουν προπόνηση.
Προπόνηση γίνεται σε μέρη τα οποία έχει πολλά εμπόδια και διάφορα πράγματα να κάνεις μπορεί και σε πλατείες και σε άλλα πολλά μέρη.

13) Είναι κάτι άλλο που θέλετε να μας πείτε;

Είμαστε η steps without Gravity θα μας βρείτε στο youtube (http://www.youtube.com/user/SWGMediaParkour)
Η στο facebook με το όνομα (Steps Without Gravity parkour & Freerunning Team).

http://www.youtube.com/watch?v=DyOnujybGxk

http://www.periodiko.net/2011/05/steps- ... avity.html

Απάντηση

Επιστροφή στο “Χαλαρά κι Ανάλαφρα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες