Ραδιενέργεια Πώς σας Απειλεί;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Ραδιενέργεια Πώς σας Απειλεί;

Δημοσίευση από fiskilis » 15 Μαρ 2011 10:38

Ραδιενέργεια—Πώς σας Απειλεί;

http://www.periodiko.net/2011/03/blog-post_1727.html

«ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ!» Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε αυτή τη λέξη; Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ακτινοβολία είναι «ανεξήγητη, αόρατη, κάτι που δεν γίνεται αισθητό με την αφή και είναι σχεδόν αινιγματικά κακό», υποστηρίζει η επιτροπή περιβάλλοντος της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Μόλις πριν από έναν αιώνα, η ύπαρξη της ραδιενέργειας ήταν άγνωστη. Σήμερα, τα ραδιενεργά υλικά χρησιμοποιούνται τόσο εκτεταμένα που συχνά μπορεί να δει κανείς το χαρακτηριστικό σήμα κινδύνου σε νοσοκομεία, σε φορτηγά που μεταφέρουν ραδιενεργά υλικά, σε εργοστάσια, καθώς επίσης και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τα ραδιενεργά υλικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ζωή.

Από την άλλη πλευρά, τις τελευταίες μέρες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι εκρήξεις των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι απελευθέρωσαν μαζικές δόσεις πυρηνικής ακτινοβολίας και επέφεραν όλεθρο και καταστροφή που δεν είχαν προηγούμενο. Πιο πρόσφατα, τα ατυχήματα στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στο Θρι Μάιλ Άιλαντ (Η.Π.Α.), στο Τσερνόμπιλ (Ουκρανία) και κοντά στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) έχουν εντείνει το φόβο των ανθρώπων για τη ραδιενέργεια.

Τι είναι, λοιπόν, η ραδιενέργεια; Πώς μπορεί να σας απειλήσει;

Ένα Ισχυρό Φαινόμενο

Κάθε μορφή ύλης αποτελείται από άτομα, και τα περισσότερα άτομα είναι σταθερά. Οι εξαιρέσεις, δηλαδή τα άτομα που έχουν ασταθείς πυρήνες, λέγονται «ραδιενεργά». Το πιο γνωστό από αυτά είναι το ουράνιο. Προκειμένου να γίνει σταθερός, ο ασταθής πυρήνας μεταβάλλεται και, στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εκπέμπει ακτινοβολία με τη μορφή μικρών σωματιδίων και ακτίνων. Με αυτόν τον τρόπο, το ουράνιο μετασχηματίζεται σε μια διαδοχή άλλων στοιχείων και τελικά γίνεται το σταθερό στοιχείο μόλυβδος.

Κάθε είδους ακτινοβολία είναι διεισδυτική, αλλά σε διαφορετικό βαθμό η καθεμιά. Τα βαρύτερα σωματίδια (άλφα) κατά μέσο όρο διαπερνούν τον αέρα σε βάθος μικρότερο των πέντε εκατοστών. Τα ρούχα σας ή η επιδερμίδα σας τα σταματούν. Τα μικροσκοπικά ηλεκτρόνια που σχηματίζουν την ακτινοβολία βήτα διαπερνούν τον αέρα σε βάθος λίγων μέτρων, αλλά ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου ή ένα λεπτό τζάμι θέτει τέρμα στην κίνησή τους. Πολύ πιο διεισδυτικό είναι ένα τρίτο είδος ακτίνων, οι ακτίνες γάμα. Βαριά μολύβδινα ή τσιμεντένια φράγματα μπορούν να μας προστατέψουν από αυτό το είδος ακτινοβολίας. Όταν, όμως, είμαστε απροστάτευτοι, απειλούμαστε. Πώς;

Πώς Προκαλεί Βλάβη η Ακτινοβολία

Όταν ακτινοβολία των παραπάνω τύπων διαπερνά το ανθρώπινο σώμα, στο πέρασμά της προκαλεί αλλαγές σε μερικά άτομα των κυττάρων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χημικές αλλαγές οι οποίες ίσως να βλάψουν ή ακόμη και να σκοτώσουν τα κύτταρα. Το συνολικό αποτέλεσμα στο σώμα εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης και τον αριθμό των κυττάρων που θανατώθηκαν. Αν η βλάβη συμβεί στα μόρια του DNA, τα οποία βρίσκονται στα χρωμοσώματα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό επειδή αυτά κατευθύνουν την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η βλάβη συνδέεται με τον καρκίνο.

Μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας που εκπέμπονται σε μικρό χρονικό διάστημα καταστρέφουν τόσο τους ιστούς των οστών όσο και τα αιμοσφαίρια, προκαλώντας ακτινοπάθεια και θάνατο. Το Σεπτέμβριο του 1987, η πόλη Γκοϊάνια της Βραζιλίας έγινε μάρτυρας μιας τραγωδίας, την οποία ο Δρ Τζέραλντ Χάνσεν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λέγεται ότι περιέγραψε ως «το χειρότερο [πυρηνικό] ατύχημα του Δυτικού ημισφαιρίου, δεύτερο μόνο σε σύγκριση με αυτό του Τσερνόμπιλ». Κάποιος που εμπορευόταν παλιοσίδερα ήρθε σε επαφή με υψηλά ραδιενεργή σκόνη καισίου από ένα πεταμένο μηχάνημα ακτινοθεραπείας. Αυτός και άλλοι στη γειτονιά απορρόφησαν μαζική δόση ακτινοβολίας. Ο φόβος απλώθηκε καθώς τα πτώματα των πρώτων θυμάτων τοποθετήθηκαν σε μολύβδινα φέρετρα και θάφτηκαν σε τάφους που είχαν επενδυθεί με μπετόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δε Τάιμς (The Times) του Λονδίνου, οι επιζώντες που απορρόφησαν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας αντιμετώπιζαν «σχεδόν βέβαιο καρκίνο ή στειρότητα».

Επίσης, οι μικρότερες δόσεις ραδιενέργειας που λαβαίνονται σε μια περίοδο χρόνου επαυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί μερικές φορές να επανορθώσει με επιτυχία τα κύτταρα που πλήγηκαν από την ακτινοβολία. Ωστόσο, όταν η επανόρθωση είναι ελαττωματική, μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος. Κατά παράδοξο τρόπο, η ραδιενέργεια χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία για τη σκόπευση και την καταστροφή καρκινικών κυττάρων.

Πώς την Προσλαμβάνουμε

Ως συνέπεια της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ το 1986, αρκετές κυβερνήσεις επέβαλαν απαγορεύσεις σε διάφορα τρόφιμα που κρίθηκαν μολυσμένα σε επικίνδυνο βαθμό. Για παράδειγμα, στη Σουηδία απαγορεύτηκε η κατανάλωση κρέατος τάρανδου με υψηλό επίπεδο ραδιενεργού καισίου. Παρόμοια, τέθηκαν απαγορεύσεις στο εμπόριο αρνιών που προέρχονταν από πολλά αγροκτήματα της Ουαλίας και της Σκοτίας όταν ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια πάνω από το προσδιορισμένο όριο ασφαλείας σε κοπάδια που είχαν εκτραφεί το 1987.

Το κοινό δικαιολογημένα εκφράζει ανησυχία για τα μολυσμένα τρόφιμα και τα ραδιενεργά κατάλοιπα από τα οποία απειλείται· όμως σπάνια, αν όχι ποτέ, ανησυχεί για τα ραδιενεργά φάρμακα και τις ακτινογραφίες. Ωστόσο, αυτά είναι υπεύθυνα για το 12 τοις εκατό περίπου της δόσης που λαβαίνουμε συνολικά σε ένα έτος. Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας που δεχόμαστε προέρχεται από φυσικές πηγές. Οι κοσμικές ακτίνες από το διάστημα ευθύνονται για το 14 τοις εκατό αυτής της ακτινοβολίας. Καθώς τρώμε και πίνουμε λαβαίνουμε ένα επιπλέον 17 τοις εκατό. Ακόμη και τα πετρώματα και το χώμα της γης, που φυσιολογικά έχουν ραδιενέργεια, εκπέμπουν ένα σημαντικό ποσοστό, δηλαδή 19 τοις εκατό. Από πού προέρχεται, λοιπόν, η υπόλοιπη;

Κίνδυνος—Ραδόνιο!

‘Στις παρυφές του Ντάρτμουρ, στη νοτιοδυτική Αγγλία, βρίσκεται το χωριό Τσάγκφορντ. Ένα από τα κτίριά του, που χρησιμοποιείται ως ιατρικό κέντρο, στεγάζει αυτό που αποκαλείται το πιο ραδιενεργό λουτρό του κόσμου. Αν επισκέπτεστε αυτό το μέρος τέσσερις φορές την ημέρα επί 15 λεπτά τη φορά, θα εκτεθείτε σε υψηλότερο από το προτεινόμενο ετήσιο εθνικό επίπεδο ενός ραδιενεργού αερίου, του ραδονίου, το οποίο πιθανότατα είναι η κυριότερη αιτία καρκίνου στη Βρετανία μετά το κάπνισμα’.—Νέος Επιστήμονας (New Scientist), 5 Φεβρουαρίου 1987.

Μολονότι αυτή η είδηση προκαλεί αίσθηση, κατά μέσο όρο περίπου το ένα τρίτο ως το μισό της ετήσιας δόσης ακτινοβολίας που δεχόμαστε προέρχεται από το ραδόνιο και το συγγενικό του ραδιενεργό αέριο, το θορόνιο. Ως αέριο, το ραδόνιο είναι κάτι το ξεχωριστό από τη σειρά των ραδιενεργών διασπάσεων η οποία ξεκινά με τη μεταστοιχείωση του ουρανίου. Διαφεύγει μέσα από τις ρωγμές που βρίσκονται στο βραχώδες υπόστρωμα, εισχωρεί στο σπίτι μέσα από τα θεμέλια και μολύνει τον αέρα με ραδιενέργεια.

Μελέτες που διεξήγαγε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιολογικής Προστασίας της Βρετανίας αποκάλυψαν περιοχές όπου ο αέρας είναι σε τέτοιο βαθμό μολυσμένος με ραδόνιο, ώστε «δεν θα ήταν ανεκτός ούτε μέσα σε ένα σταθμό πυρηνικής ενέργειας», αναφέρει το περιοδικό Νέος Επιστήμονας. Πράγματι, το συμβούλιο υπολογίζει ότι 20.000 σπίτια στη Βρετανία έχουν συγκεντρώσεις ραδιενέργειας που υπερβαίνουν κατά δέκα φορές τη συνήθη ετήσια δόση ακτινοβολίας. Επειδή πολλά σύγχρονα σπίτια με τον τρόπο που κατασκευάζονται εγκλωβίζουν τον αέρα, παγιδεύουν τα ραδιενεργά αέρια στο εσωτερικό τους και αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Μπορεί οι κίνδυνοι να είναι μικροί, αλλά δεν είναι ασήμαντοι. Σύμφωνα με τωρινούς υπολογισμούς, κάθε χρόνο περίπου 2.500 άτομα στη Βρετανία προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα ως αποτέλεσμα της ραδιενέργειας του ραδονίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια έρευνα που διεξάχθηκε σε δέκα πολιτείες αποκάλυψε ότι το ένα πέμπτο όλων των σπιτιών έχουν επίπεδα ραδονίου που θεωρούνται μη ασφαλή· σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο σημειώνονται 2.000 ως 20.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα που προκαλείται από αυτό το αέριο. Ερευνητές από τη Σουηδία αναφέρουν ότι, εξαιτίας του αερίου ραδονίου που βρίσκεται παγιδευμένο σε χαλίκια, το επίπεδο της ραδιενέργειας σε μερικά σπίτια έχει υπολογιστεί πως είναι τετραπλάσιο από εκείνο στη Βρετανία.

Πόσο Πραγματικοί Είναι οι Κίνδυνοι;

«Από όσο μπορεί να γνωρίζει κανείς», σχολιάζει το περιοδικό Δι Ικόνομιστ (The Economist), «κάθε ακτίνα [γάμα] μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, και όσο περισσότερες ακτίνες διέρχονται το σώμα σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν κάποια από αυτές να προκαλέσει βλάβη». Αλλά προσθέτει καθησυχαστικά: «Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι ελάχιστη».

Η πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος θανατηφόρο καρκίνο από έκθεση σε δόση ενός μιλιζίβερτ (ποσότητα κατά πολύ μεγαλύτερη από τις δόσεις που προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον) είναι, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ραδιολογικής Προστασίας (ICRP), μία προς 80.000. Έτσι, αυτή η επιτροπή συμβουλεύει να «μην υιοθετείται καμιά τεχνική εκτός αν είναι βέβαιο πως η εφαρμογή της παράγει τελικά θετικό αποτέλεσμα». Συστήνει ότι «όλες οι εκθέσεις πρέπει να διατηρούνται στο χαμηλότερο επίπεδο που είναι λογικά εφικτό, λαβαίνοντας υπόψη τους οικονομικούς και τους κοινωνικούς παράγοντες».

Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο εξαιτίας μιας τέτοιας δόσης ακτινοβολίας μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερος. Από την άλλη πλευρά, ομάδες περιβαλλοντολόγων, που ασκούν ισχυρή πίεση και υποστηρίζονται από αρκετούς ερευνητές, ισχυρίζονται ότι πρέπει να μειωθούν τα προτεινόμενα επίπεδα ασφαλείας. Κάποιος συνιστά να αλλάξουν οι οδηγίες της Διεθνούς Επιτροπής Ραδιολογικής Προστασίας και να αναφέρουν ότι όλες οι εκθέσεις πρέπει να διατηρούνται «στο χαμηλότερο επίπεδο που είναι τεχνικά εφικτό».

Εν τω μεταξύ, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από την απειλή της ακτινοβολίας; Ναι, σίγουρα υπάρχει.

Προφυλάξεις που Μπορείτε να Πάρετε

Όπως μπορείτε να πάρετε προφυλάξεις για να προστατευτείτε από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και έτσι να αποφύγετε τον καρκίνο του δέρματος, παρόμοια μπορείτε να πάρετε προφυλάξεις για να προστατευτείτε από τους κινδύνους της ραδιενέργειας. Έτσι, αναζητήστε και ακολουθήστε τις προειδοποιήσεις.

Αν ζείτε σε περιοχή όπου υπάρχουν πετρώματα τα οποία παράγουν ραδόνιο, ίσως είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε εξαερισμό στις βάσεις του σπιτιού σας ώστε να αποτραπεί η επικίνδυνη συγκέντρωση του αερίου στο σπίτι. Όταν ο γιατρός σάς δώσει συνταγή για ιατρικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ραδιενεργά υλικά ή ακτινογραφίες, ρωτήστε τον πόσο απαραίτητες είναι αυτές. Ίσως μπορεί να προτείνει μια λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική λύση. Και όταν βλέπετε το σήμα κινδύνου ραδιενέργειας, να παίρνετε επαρκείς προφυλάξεις και να ακολουθείτε τις διαδικασίες ασφαλείας που είναι καθορισμένες για αυτή την περιοχή.

Σίγουρα, η ραδιενέργεια είναι αόρατη και δεν γίνεται αισθητή με την αφή. Αλλά αν παραμείνει στη θέση της, τότε η απειλή της μειώνεται. Κάτω από τέλειες συνθήκες, δεν θα αποτελεί ποτέ πια απειλή.

Η κοσμική ακτινοβολία διαφέρει από την πυρηνική ακτινοβολία η οποία εκλύεται από ραδιενεργά υλικά.

Το ζίβερτ είναι μονάδα μέτρησης της ποσότητας ενέργειας που μεταβιβάζει η ακτινοβολία στους ιστούς του σώματος. Ένα μιλιζίβερτ (mSv) είναι ένα χιλιοστό του ζίβερτ. Η μέση ετήσια δόση στη Βρετανία είναι περίπου 2 mSv, και μια ακτινογραφία θώρακα δίνει περίπου 0,1 mSv.

migz
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2010 21:31

Ραδιενέργεια Πώς σας Απειλεί;

Δημοσίευση από migz » 16 Μαρ 2011 01:57

Πηγή;


Άβαταρ μέλους
deninho
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 7066
Εγγραφή: 17 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: σ'άλλη διάσταση
Επικοινωνία:

Ραδιενέργεια Πώς σας Απειλεί;

Δημοσίευση από deninho » 16 Μαρ 2011 22:08

δηλαδή περιοδικό για την πυρηνική φυσική; ποιο;

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Ραδιενέργεια Πώς σας Απειλεί;

Δημοσίευση από fiskilis » 16 Μαρ 2011 22:21

deninho έγραψε:δηλαδή περιοδικό για την πυρηνική φυσική; ποιο;
οχι
δεν ειναι περιοδικο για πυρηνικη φυσικη
αλλα περιοδικο γενικου ενδιαφεροντος με συκγεκριμενο target
αν θες μου δινεις την διευθυνση σου μεσω pm να σου στειλω το περιοδικο αν και εφοσον βρω εντυπο στο αρχειο μου καθως το κειμενο ειναι απο ηλεκτρονικο αρχειο

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες