Αγορά λογισμικού από ebay

Εκφράστε την επιχειρηματική σας πλευρά. Μοιραστείτε την εμπειρία σας ή/και τα σχόλιά σας σχετικά με την οργάνωση μιας on-line επιχείρησης. Παρακαλώ όχι διαφημίσεις εδώ!

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Αγορά λογισμικού από ebay

Δημοσίευση από mechpanos » 17 Φεβ 2011 11:02

Καλημέρα σας!
Μιας και χθες μιλούσαμε για ebay και paypal εδώ, έχω την εξής υπόθεση σήμερα στην οποία θα ήθελα την συμβουλή σας και τυχόν εμπειρία σας, καθώς άπτεται και λογιστικών θεμάτων:

έχω κερδίσει σε δημοπρασία, ένα εξειδικευμένο λογισμικό με όλες τις άδειες χρήσης, από ιδιώτη στη Γερμανία που το πουλάει. Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε Α.Ε., τί γίνεται το αγοράζουμε και κόβουμε τιμολόγιο αγοράς από ιδιώτη + το χαρτόσημο;
Αυτός λέει ότι μπορεί να κόψει τιμολόγιο πώλησης σαν ιδιώτης, αλλά τί γίνεται από την εδώ εφορία περνάει κάτι τέτοιο;

2ον, θέλω να αγοράσω ένα windows server 2008 λειτουργικό για εγκατάσταση σε ήδη υπάρχον hardware, που το έχω βρει retail σφραγισμένο σε πολύ καλή τιμή στο ebay, από Αμερικάνο πωλητή. (Εδώ στην Ελλάδα συμφέρει καλύτερα να αγοράσεις έναν server ολόκληρο με ΟΕΜ λειτουργικό, παρά να πάρεις το λειτουργικό το ίδιο!!!)
Ήθελα να ρωτήσω και πάλι τιμολογιακά τί ισχύει, για να χρησιμοποιηθεί σε επιχείρηση.
Καταρχάς προσανατολίζομαι στο να περάσει κανονικά τελωνείο εφόσον αποκτηθεί, για να είμαι καλυμμένος ότι το εισήγαγα νόμιμα στην Ελλάδα (η επιχείρηση δηλαδή, όχι εγώ!).

Και επίσης, αν ξέρετε επειδή η εταιρεία δεν διαθέτει PayPal κλπ, αν είναι εντάξει να κάνω όλες τις διαδικασίες εγώ από το δικό μου λογαριασμό για λογαριασμό της επιχείρησης - μην μας κυνηγάνε τίποτα ράμπο και σβαρτζενέγκερ!
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Αγορά λογισμικού από ebay

Δημοσίευση από mechpanos » 17 Φεβ 2011 12:28

ενημέρωση:
Βρήκα και αυτό εδώ το σχετικό, που διαφωτίζει κάπως τα πραγματα:
https://www.epixeirisionline.gr/actions ... id=4717450

Επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρονικών υπολογιστών αγοράζει μέσω ιντερνετ από ιδιώτες ηλεκτρ. υπολογιστές και του τα αποστέλλουν μέσω ταχυδρομείου. Μπορεί επίσης να κάνει αγορές μέσω e-bay. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για να παρουσιάσω αυτά τα εμπορεύματα; Εκδίδω  τιμ. αγοράς κι ας είναι ιδιώτες εξωτερικού; Αποδίδω κάπου ΦΠΑ με έκτακτη δήλωση; Το μόνο παραστατικό που αποδεικνύει την συναλλαγή είναι το χαρτί από τον courier και στην δεύτερη περίπτωση η πληρωμή μέσω e-bay.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Αγορές από ιδιώτες Ελλάδας ή κρατών - μελών της ΕΕ

Για την αγορά αγαθού από ιδιώτες - μη επιτηδευματίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 5, του άρθρου 12 του ΚΒΣ, σύμφωνα με τις οποίες εκδίδεται τιμολόγιο αγοράς. Επί του τιμολογίου αυτού υπολογίζεται χαρτόσημο (πλέον εισφορά υπέρ ΟΓΑ 2,4 %, παρ. 1α, του άρθρου 15 του ΚΝΤΧ  ή 3,6 % παρ. 1α, του άρθρου 13 του ΚΝΤΧ) αν η αγορά γίνεται από ΑΕ – ΕΠΕ ή λοιπή επιχείρηση, αντίστοιχα. Εν συνεχεία, εφόσον τα αγαθά παραλαμβάνονται από την συγκεκριμένη επιχείρηση με σκοπό τη περαιτέρω διακίνησή τους (π.χ. μεταφορά και πώληση σε πελάτη του εσωτερικού ή μεταφορά σε άλλη εγκατάσταση) θα πρέπει να εκδοθεί «ανάποδο» δελτίο αποστολής, βάσει των διατάξεων της περ. β, της παρ. 1, του άρθρου 11. Τονίζεται ότι για την παραλαβή αγαθών που ανήκουν σε ιδιώτη, δεν είναι απαραίτητη η έκδοση θεωρημένου δελτίου ποσοτικής παραλαβής της παρ. 1, του άρθρου 10 του ΚΒΣ, εφόσον:

Η παραλαβή γίνεται με σκοπό την αγορά τους από την επιχείρηση και για την αγορά αυτή εκδίδεται άμεσα τιμολόγιο αγοράς (παρ. 1.6 της εγκ. ΥΠΕΕ 11667/20.9.2007).

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται κατά τις αγορές που πραγματοποιούνται τόσο από ιδιώτες του εσωτερικού, όσο και από χώρες της ΕΕ όπου οι σχετικές συναλλαγές (αγορές για την επιχείρηση) βρίσκονται εκτός πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ.

2. Αγορές από ιδιώτες τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ)

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εν λόγω αγορές θεωρούνται «εισαγωγές» αγαθών (παρ. 1 & 2 του άρθρου 10 του ΦΠΑ) και υπόκεινται σε ΦΠΑ στην Ελλάδα. Εφόσον τα αγοραζόμενα αγαθά δεν εκτελωνίζονται και συνεπώς δεν καταβάλλεται ο αναλογών ΦΠΑ στο τελωνείο, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο με την υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης. Η υποβολή της δήλωσης και η πληρωμή του σχετικού ποσού στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον της έκδοσης του στοιχείου από τον προμηθευτή σας (σχετική Πολ. 1019/2003 ). Ως αξία υποκείμενη στον ΦΠΑ θα ληφθεί η αξία της εισαγωγής όπως αυτή υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 20, του κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000 ) και αφού η αξία του τιμολογίου μετατραπεί σε € (με βάση την επίσημη τιμή συναλλάγματος της προτελευταίας Τετάρτης του μηνός της συναλλαγής, η οποία ανακοινώνεται στον τύπο από την αρμόδια 14η διεύθυνση του Υπ. Οικονομικών). Τονίζεται ότι στην προκειμένη περίπτωση, δε θα υπολογισθεί χαρτόσημο επί του τιμολογίου αγοράς που θα εκδοθεί από επιχείρηση, αλλά ΦΠΑ, ο οποίος θα αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο με την ως άνω διαδικασία.
Οπότε το δίνω στον λογιστή μου, και επιστρέφω για σχόλια.
Παρατήρηση για τους λογιστές: οι άνθρωποι είναι ήρωες, μιας και αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτό το τέρας που λέγεται ελληνική φορολογική νομοθεσία! Όταν τους ρωτάς λοιπόν τέτοια περίπλοκα θέματα, τί να σου απαντήσουν αφού τα έχουν δει και ακούσει όλα από τους εφοριακούς!!! Εμένα ο δικός μου μού έλεγε να μην κάνω τις συγκεκριμένες αγορές, γιατί θα μπλέξουμε αλλά τί να κάνω να πάρω το σερβερ με 1000 ευρω όταν το βρίσκω στην Αμερική retail και σφραγισμένο, με 200$?
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Άβαταρ μέλους
DGeorge
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3757
Εγγραφή: 13 Σεπ 2007 12:59
Τοποθεσία: Καλλιθέα Γενικώς

Αγορά λογισμικού από ebay

Δημοσίευση από DGeorge » 17 Φεβ 2011 14:44

mechpanos έγραψε:Παρατήρηση για τους λογιστές: οι άνθρωποι είναι ήρωες, μιας και αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτό το τέρας που λέγεται ελληνική φορολογική νομοθεσία! Όταν τους ρωτάς λοιπόν τέτοια περίπλοκα θέματα, τί να σου απαντήσουν αφού τα έχουν δει και ακούσει όλα από τους εφοριακούς!!! Εμένα ο δικός μου μού έλεγε να μην κάνω τις συγκεκριμένες αγορές, γιατί θα μπλέξουμε
mechpanos έγραψε:....αλλά τί να κάνω να πάρω το σερβερ με 1000 ευρω όταν το βρίσκω στην Αμερική retail και σφραγισμένο, με 200$?
Μετά από όλα τα τονισμένα, που εσύ αναφέρεις, και την τελική απάντηση του λογιστή σου, προσωπικά θα έλεγα ότι: "Πας φιρί φιρί για δαχτυλιά στο συκώτι!! :lol: " (Ατάκα από παλιό Asterix).
Ο σοφός ανθρωπούλης, που έχεις και πληρώνεις, και που κάνει τόσο καλά τη δουλίτσα του, είναι σαν να σου λέει: "Ξέρεις... Μπορεί μεν να έχει τόσο μεγάλη διαφορά στη "φαινομενική αξία"!... Αν όμως ο φτηνότερος, μ'αυτά και μ'αυτά, σού κοστίσει δύο φορές ακριβότερα από τον ακριβό (~2000Ευρώ), πόσο φτηνότερος -τελικά- σου ήρθε;
Μήπως φίλτατε, ζητάς και την πίττα σωστή και τον σκύλο χορτάτο; :wink: :wink:

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Αγορά λογισμικού από ebay

Δημοσίευση από mechpanos » 17 Φεβ 2011 14:56

όχι, το σκύλο χορτάτο ζητάω αλλά με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο...
Το μπλέξιμο έγκυται στό ότι πρέπει να κόψουμε εμείς τιμολόγιο σε αυτόν και λοιπά και λοιπά...
Η Siemens Hellas που της έστειλα mail για το πρώτο πρόγραμμα, μου απαντά επί λέξει:
"θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αν η άδεια που θα προμηθευτείτε είναι γνήσια, τότε θα απολαμβάνεται όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που έχουν οι αντίστοιχοι πελάτες της εταιρείας μας"
άρα αυτοί δεν έχουν πρόβλημα που το λογισμικό θα είναι μεταχειρισμένο (σ.σ. το καινούριο έχει 2000 € και εγώ το πήρα με 155 μαζί με τα μεταφορικά μεταχειρισμένο με όλες τις άδειες μέσα και τον πωλητή δεν τον παίρνει να κάνει μαϊμουδιές, γιατί έχει 100% feedback και άνετα τον μαυρίζω!).
Το μόνο θέμα είναι το φορολογικό, αλλά αφού συζήτησα με το λογιστή το παραπάνω quote που έχω κάνει, μου είπε ότι το γνωρίζει αυτό και η μόνη αντίρηση που είχε είναι κατά πόσο θα αποδεικνύαμε την αυθεντικότητα του λογισμικού με δικό μας τιμολόγιο προς ιδιώτη. Αλλά και με το παραπάνω email που μου απάντησε η siemens hellas, νομίζω ότι είμαι καλυμμένος όσον αφορά την γνησιότητα. Με την έκδοση τιμολογίου προς ιδιώτη όπως περιγράφεται παραπάνω, είμαι και φορολογικά εντάξει - αποδίδοντας και τα χαρτόσημά μου, και όλα...

Και όπως έχουμε ξαναπεί, με την παρούσα κατάσταση προσπαθούμε να κάνουμε δουλίτσα γλιτώνοντας κάθε δυνατό κόστος!
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Άβαταρ μέλους
DGeorge
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3757
Εγγραφή: 13 Σεπ 2007 12:59
Τοποθεσία: Καλλιθέα Γενικώς

Αγορά λογισμικού από ebay

Δημοσίευση από DGeorge » 17 Φεβ 2011 15:06

Αυτό θα σε συμβουλέψει πάλι ο λογιστής σου.
Έτσι όπως τον περιγράφεις, κι απ'ό,τι τον 'κόβω' δείχνει και φιλότιμος, και τσακαλάκι.
Οπότε μάλλον θα έχει αρκετό βάρος η άποψή του. :wink:
mechpanos έγραψε:Αλλά και με το παραπάνω email που μου απάντησε η siemens hellas, νομίζω ότι είμαι καλυμμένος όσον αφορά την γνησιότητα. Με την έκδοση τιμολογίου προς ιδιώτη όπως περιγράφεται παραπάνω, είμαι και φορολογικά εντάξει - αποδίδοντας και τα χαρτόσημά μου, και όλα...
Τι λέει αυτός δηλαδή, για τον όλο συνδυασμό;

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Αγορά λογισμικού από ebay

Δημοσίευση από mechpanos » 17 Φεβ 2011 16:03

Φιλότιμος είναι, και γάτος δεν πιάνεται αδιάβαστος σε τίποτα!
Για τον όλο συνδυασμό μου λέει ότι όποιος μας πει κουβέντα, θα έχουμε να του δείχνουμε το email της siemens hellas!
Λες να στείλω αντίστοιχο email στην Microsoft, ρωτώντας για τα retail server 2008?
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Άβαταρ μέλους
DGeorge
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3757
Εγγραφή: 13 Σεπ 2007 12:59
Τοποθεσία: Καλλιθέα Γενικώς

Αγορά λογισμικού από ebay

Δημοσίευση από DGeorge » 17 Φεβ 2011 16:22

Δεν Γνωρίζω... Δεν Απαντώ :lol: :lol:

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Αγορά λογισμικού από ebay

Δημοσίευση από pimpogio » 18 Φεβ 2011 02:44

αμα βαλω εγω debian linux που ειναι δωρεαν πρεπει
να εχω αποδειξη/τιμολογιο αγορας που να λεει κοστος 0 ευρω ?
Και αν ναι ποιος θα μου την δωσει ?

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Αγορά λογισμικού από ebay

Δημοσίευση από mechpanos » 18 Φεβ 2011 09:03

Αυτό είναι άλλο θέμα από αυτό που έχω ανοίξει συζήτηση εγώ.
Κανονικά όχι, δεν θέλεις. Αλλά καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον που γνωρίζει.
Μπορείς να πας σε κάποιο κατάστημα πληροφορικής που συνεργάζεσαι, και να ζητήσεις ένα μηδενικό τιμολόγιο, ή ένα πολύ χαμηλό για εγκατάσταση ή για το cd που υποτίθεται ότι σου το έγραψε αυτός και στο έδωσε. Τυπώνεις και την GNU Licence που συνοδεύει το debian και είσαι εντάξει!
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Η Επιχείρηση”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης