Ερώτηση Για την δημιουργία ενός Domain

ότι θέλουμε να ρωτήσουμε και να μάθουμε για τα domains στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
LLeonidas
Δημοσιεύσεις: 433
Εγγραφή: 22 Ιαν 2010 14:52

Ερώτηση Για την δημιουργία ενός Domain

Δημοσίευση από LLeonidas » 30 Ιαν 2011 03:36

Είμαι τελείως άσχετος από αυτά θέλω να φτιάξω ένα domain από την αρχή θέλω δηλαδή να κατοχυρώσω το όνομα και να βρω χώρο να το φιλοξενήσω .

Μπορείτε να μου δείξετε μια γραμμή να ακολουθήσω ( το domain θα είναι ΠΟΛΥ απλό εταιρικό site χωρίς μεγάλες απαιτήσεις )

ευχαριστώ για τον χρόνο σας
:(

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Ερώτηση Για την δημιουργία ενός Domain

Δημοσίευση από dimsis » 30 Ιαν 2011 10:58

Πάρα πολλοί domain registers παρέχουν και φιλοξενία (hosting) ή και το ανάποδο αν προτιμάς. Οι περισσότεροι που παρέχουν hosting, είναι και domain registers. Μάλιστα σε πολλούς με το που κλείνεις ένα πακέτο φιλοξενία παρέχουν δωρεάν και ένα domain name, συνήθως .com, .net, .org αλλά έχει και κάποιους που δίνουν και .gr

Παρόλα αυτά σαφώς μπορείς να κατοχυρώσεις σε άλλον το domain και αλλού να κάνεις την φιλοξενία.

Για παράδειγμα εγώ όσα domains είχα κλείσει παλιότερα και έχω κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια τα έχω στην http://www.domains.gr επειδή έχω συνηθίσει και μου αρέσει η διαχειριστική εφαρμογή που έχουν για τα κατοχυρωμένα domains που έχει αρκετές ευκολίες. Αλλά μη σε τρομάζει αυτό που γράφω, όλοι οι domain registers έχουν κάποια domain control panels που λίγο να τα ψάξεις θα τα μάθεις.

Στο τέλος σου παραθέτω και κάποιες συμβουλές.

Η σειρά που θα ακολουθήσεις όπως καταλαβαίνεις είναι σχετική με το ποιον επέλεξες. Το πιο ευκολότερο είναι να βρεις ένα πακέτο φιλοξενίας που θα σου δίνει και ένα domain δώρο ή τέλος πάντων έναν hoster που να είναι και domain register και να τα κάνεις όλα σε έναν.
Θα μπορούσα να σου πω συγκεκριμένα βήμα βήμα για τις εταιρείες που έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά, αλλά μετά θα αδικήσουμε κάποιους άλλους. Αν και τώρα που το σκέφτομαι αυτές οι πληροφορίες που ζητάς θα έπρεπε να είναι φάτσα κάρτα στα sites των hosters, ένας δηλαδή απλός οδηγός με βήματα και screenshots για το πώς θα κατοχυρώσει κανείς domain name και πως πακέτο φιλοξενίας…
Αν παρόλα αυτά δεν σε καλύπτουν αυτές οι πληροφορίες και δεν υπάρχει πρόβλημα παρεξήγησης από την άμεση διαφήμιση που θα γίνει εφόσον παρουσιάσουμε την διαδικασία όσων συνεργαζόμαστε, προσωπικά μπορώ να σου ανεβάσω ένα βοήθημα με τα βήματα από 2 εταιρείες (μια για τα domains και μια για hosting) που χρησιμοποιώ αν και επαναλαμβάνω και ελπίζω να εισακουσώ από τους hosters εδώ μέσα, το καλύτερο θα ήταν να έφτιαχναν αυτοί κάποιους visual guides με τα βήματα που ακολουθεί ένας αρχάριος α) για να κατοχυρώσει ένα domain names και β) για να κλείσει ένα πακέτο φιλοξενίας, εφόσον πάντε δεν υπάρχει πρόβλημα και με τον cordis. Εδώ μέσα υπάρχουν και σχετικές σελίδες από hosters: http://hosting.freestuff.gr/ και τα πακέτα τους.


---
Τι να προσέξετε στα πακέτα φιλοξενίας (hosting) & κατοχύρωσης domain names

Θέλετε να κατοχυρώσετε ένα domain name (π.χ. www.to_site_mou.gr ή www.to_site_mou.com) και χρειάζεστε μερικές συμβουλές; Το παρακάτω κείμενο ίσως σας βοηθήσει:

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε πως οι περισσότεροι που παρέχουν φιλοξενία (hosting) παρέχουν και υπηρεσίες κατοχύρωσης ονομάτων είναι δηλαδή και domain register. Μάλιστα σε πολλούς με το που κλείνετε ένα πακέτο φιλοξενία, παρέχουν δωρεάν και ένα domain name, συνήθως .com, .net, .org αλλά έχει και κάποιους που δίνουν και .gr . Παρόλα αυτά αν το επιθυμείτε, μπορείτε να κατοχυρώσετε σε άλλον το domain name και σε άλλον να κλείσετε ένα πακέτο φιλοξενίας.

Κάποιες συμβουλές για πακέτο domain + hosting:

* Συγκρίνετε τις τιμές των πακέτων φιλοξενίας αλλά και της κατοχύρωσης domain names. Κατά διαστήματα βγαίνουν διάφορες προφορές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε όπου όταν λήξουν μπορείτε εύκολα να μετακομίσετε το domain σας στον βασικό σας domain register (εφόσον έχετε και άλλα domain names και τα θέλετε να είναι κάπου όλα μαζί). Ειδικά πάντως για τα domains οι διαφορές τιμών είναι πολύ μικρές. Δηλαδή στα 2 χρόνια για παράδειγμα για ένα .gr domain το πολύ να βρείτε μια διαφορά της τάξης των 6-7 Ευρώ.

* Συγκρίνετε χαρακτηριστικά πακέτων φιλοξενίας και αν καλύπτουν τις ανάγκες του/των sites που θέλετε να ανεβάσετε. Δεν είναι όλοι lamp servers (linux, apache, mysql, php) υπάρχουν και windows servers, οπότε πρέπει να δείτε σε περίπτωση που το site σας δεν αποτελείτε μόνο από απλές html σελίδες αλλά είναι δυναμικό (π.χ. joomla, wordpress, drupal, custom κλπ), τι χρειάζεστε για να τρέξει σωστά σε έναν shared server. (shared server = hosting server που μαζί με εσάς φιλοξενεί και αρκετούς άλλους στον ίδιο υπολογιστή (server), οπότε μοιράζεστε την ταχύτητα και τα resources του server (μνήμη, cpu κλπ) με άλλους. Όσο περισσότεροι φιλοξενούνται σε έναν server, τόσο πιο πολύ θα αργεί εφόσον δεν υπάρχει κάποιος διαμοιρασμός του φόρτου αλλά αυξάνονται και οι πιθανότητες να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα, για παράδειγμα να κρασάρει ο server και να βγαίνουν offline όλα τα sites, επειδή κάποιος από όσους φιλοξενούνται ανέβασε μια εφαρμογή με λανθασμένο κώδικα που κράσαρε τον server. Αυτή είναι μια πληροφορία που δεν την δίνουν τις περισσότερες φορές όσοι πουλάνε hosting. Δεν θα σας πουν δηλαδή ότι έχουμε 500 sites σε έναν server. Και ακριβώς αυτό είναι που αναφέρεται συχνά ως "overselling", όταν δηλαδή οι hosters, πουλάνε πακέτα φιλοξενίας με χαρακτηριστικά που αν στην πραγματικότητα τα χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα όλοι όσοι φιλοξενούνται στον ίδιο server, δεν υπήρχε περίπτωση να τους αντέξει. Στην ουσία, όλοι κάνουν overselling, απλά βασίζονται στις πιθανότητες.

* Κάποια πακέτα φιλοξενίας προσφέρουν μαζί και δωρεάν domain names για 1 ή 2 χρόνια. Επίσης συχνά οι hosters βγάζουν πολύ καλές προσφορές φιλοξενίας οπότε καλό είναι να κάνετε μια ιστότσαρκα από τα site τους μήπως και ανακαλύψετε κάοια προσφορά που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να κάνετε και το ανάποδο. Να ζητήσετε εσείς προσφορές από τους hosters είτε μέσα από forums που πιθανότατα συμμετέχουν, όπως για παράδειγμα στο www.freestuff.gr που έχει πολλούς και πιθανότατα θα σας στείλουν pm κάποιοι από αυτούς με προσφορές τις οποίες έπειτα μπορείτε να αξιολογήσετε.

* Ψάξτε για hosting reviews για τον hoster που σας ενδιαφέρει. Αν δείτε να αναφέρουν σε διάφορα forums ή reviews sites περισσότερες κακές κριτικές από ότι καλές, τότε καλό είναι να το ξανασκεφτείτε αν θα το ρισκάρετε, γιατί έπειτα μπορεί να είστε εσέις οι επόμενοι που θα τους τα "χώνετε" σε κάποιο forum/site.

* Ένα χαρακτηριστικό των πακέτων φιλοξενίας που μετράει πάρα πολύ για αρκετούς, είναι τα λεγόμενα addon domains ή multiple domain hosting όπου στην ουσία πληρώνετε για ένα πακέτο φιλοξενίας το οποίο όμως σας επιτρέπει να φιλοξενήσετε πολλά domain names. Δηλαδή πληρώνετε για ένα χρόνο το πακέτο φιλοξενίας και μπορείτε να φιλοξενείτε σε αυτό για παράδειγμα 10 sites, που σε άλλους hosters θα έπρεπε να πληρώσετε 10 διαφορετικά πακέτα φιλοξενίας.
Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα α) τι χώρο στους δίσκους σας δίνουν (πόσα MB, GB), β) τι μηνιαίο traffic, γ) πόσες βάσεις δεδομένων και τι μέγεθος η καθεμία αλλά και δ) τι resources usage επιτρέπουν (x%) που συνήθως δεν αναφέρονται στα βασικά χαρακτηριστικά του πακέτου. Δηλαδή το να πάρετε ένα πακέτο για πολλά sites και να σας δίνουν για παράδειγμα 100mb χώρου ή 1gb μηνιαίου traffic πιθανότατα να μην είναι αρκετά εφόσον έχετε sites μεγαλύτερων απαιτήσεων. Δεν είνα σπάνια η τακτική ορισμένων hosters που πουλάνε τέτοια πακέτα, με το που δουν ότι δεν τους συμφέρει να σας φιλοξενούν στους server, να σας πουν ότι χρησιμοποιείται πολλά resources και για αυτό θα πρέπει να πάτε σε dedicated server, πράγμα που αν γίνει σημαίνει πάρα πολύ μεγαλύτερο μηνιαίο κόστος για εσάς.

* Όλα τα πακέτα φιλοξενίας έχουν και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που χρειάζονται κάποιες τεχνικές γνώσεις για να τα αξιολογήσετε, αλλά σε γενικές γραμμές αυτά που σας ενδιαφέρουν κυρίως είναι: Χώρος, Traffic, υποστήριξη τεχνολογιών (php, mysql, python, ruby, asp, coldfusion, sql server, mod rewrite, .htaccess κλπ). Τα υπόλοιπα λίγο πολύ θα σας καλύπτουν π.χ. emails κανείς δεν δίνει κάτω από 10, στατιστικά ακόμα και να μην έχει το πακέτο σας βάζετε google analytics, ssl θα το χρειαστείτε μόνο αν πουλάτε μέσω του site σας.

* Βασική είναι και η υποστήριξη που παρέχεται από τους hosters. Να μπορείτε να τους βρίσκετε εύκολα και να σας εξυπηρετούν όποτε τους χρειάζεστε και να παίρνουν καθημερινά backups για την αποφυγή απρόβλεπτων καταστάσεων.

* Τέλος βασικότατη είναι και η ασφάλεια που παρέχεται, το οποίο όμως τις περισσότερες φορές κρίνετε στην πράξη. Αν δηλαδή κάθε τόσο βλέπετε πως ένας server πέφτει θύμα από hackers,τότε με βεβαιότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος όσων αφορά την ασφάλεια του.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Domains - γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες