Μπλε οθονη BSOD

Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας τα Windows και τα προγράμματά τους. Νέα & ειδήσεις.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
nackgr
Δημοσιεύσεις: 1444
Εγγραφή: 22 Ιαν 2006 20:02
Τοποθεσία: Αθηνα
Επικοινωνία:

Μπλε οθονη BSOD

Δημοσίευση από nackgr » 17 Ιαν 2011 10:50

Blue Screen

Λοιπόν όλοι λίγο πολύ θα έχετε ακούσει για το πρόβλημα της μπλε οθόνης, λίγοι όμως θα ξέρετε τι ακριβώς είναι αυτό το πρόβλημα, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.Tο πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε υλικό η αυλό (Software ή Hardware) κομμάτι του υπολογιστή μας, ή ακόμα χειρότερα μπορεί να προέρχεται και από τα δύο.


Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα ή ακόμα καλύτερα να το αποτρέψουμε.

  • Μνήμη RAM
  Πολύ πιθανό να έχετε πέσει σε ελαττωματικές RAM (μνήμες), σε αυτή την περίπτωση η μόνη λύση είναι η αγορά καινούργιων RAM.
Μπορείτε πολύ εύκολα να τις δοκιμάσετε με διάφορα TEST μνήμης που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο.
Επίσης το Crash μπορεί να συμβεί λόγο του ότι έχετε βάλει μνήμες που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Πιο αναλυτικά αν έχετε δύο μνήμες που η μία τρέχει στα 1033 MHz και η άλλη στα 800MHz. Αυτό στην πραγματικότητα θα αναγκάσει το σύστημα να τρέχει στην μικρότερη ταχύτητα (800 MHz) και σε περιπτώσεις που ζορίζεται το σύστημα πολύ εύκολα μπορεί να προκληθεί το Crash. Ενας τρόπος αντιμετώπισης είναι να μπείτε στα BIOS και να αυξήσετε τo Wait State ή δοκιμάστε να τις άλλαχτε Slot.
Κάτι τελευταίο όσων αφορά τις RAM μην βάζετε διαφορετικού τύπου RAM, δηλαδή όχι DDR2 με DDR3.
  • Hardware Conflict
Κάθε συσκευή (εκτυπωτής, σκάνερ, κτλ.) επικοινωνεί με τις άλλες συσκευές μέσω καναλιών,του υπολογιστή μας του IRQ (Interrupt Request Channel), αυτά είναι στην ουσία ένας συγκεκριμένος αριθμός που υποτίθεται ότι είναι μοναδικός για κάθε συσκευή.
Π.χ. ο εκτυπωτής ας πούμε χρησιμοποιεί το IRQ 7, το πληκτρολόγιο IRQ 1 κ.λ.π
Κάθε συσκευή που εγκαθιστάτε θα προσπαθήσει να πάρει μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ "τιμή" IRQ. Αν έχετε εγκατεστημένες πολλές συσκευές ή αν δεν είναι εγκατεστημένες σωστά τότε ίσως συσκευές μοιράζονται τον ίδιο αριθμό IRQ . Οταν επιχειρείτε λοιπόν να τρέξετε (χρησιμοποιήσετε) και τις δύο αυτές συσκευές που μοιράζονται τον ίδιο IRQ αριθμό είναι πολύ πιθανό να συμβεί το κακό (Crash-μπλε οθόνη)
  • Πώς μπορώ να δω αν συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Λοιπόν ακολουθούμε την διαδρομή Start Settings-Control Panel-System Device Manager ή Δεξί Click στον υπολογιστή μου Διαχείριση Διαχείριση συσκευών, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα τότε σε κάποια (ες) από τις συσκευές θα εμφανίζεται ένα κίτρινο ερωτηματικό (Εικόνα) αυτή (ες) η/οι συσκευή (ες) έχει/έχουνε το πρόβλημα. Μπορείτε να διαπιστώσετε αν 2 συσκευές μοιράζονται τον ίδιο αριθμό IRQ κάνοντας δεξί κλικ πάνω στην συσκευή με το κίτρινο ερωτηματικό (Εικόνα). Πολλές φορές η λύση σε αυτό είναι να κατεβάσετε πιο προσφάτους Drivers της συσκευής από το διαδίκτυο, αν η συσκευή είναι η κάρτα ήχου τότε το πρόβλημα ίσως λυνόταν αν απλά βάζατε την κάρτα ήχου σε διαφορετικό SLOT της μητρικής κάρτας (ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ).

Εικόνα

  • Η κάρτα γραφικών
Σοβαρό δείγμα για το ότι φταίει η κάρτα είναι το πότε μας βγάζει την μπλέ οθόνη. Δηλαδή αν συμβαίνει όταν τρέχουμε ένα παιχνίδι ή μία ταινία έχει αρκετές πιθανότητες να φταίει η κάρτα γραφικών. Η λύση που ίσως βοηθήσει είναι να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε νεότερους Drivers ή παλαιότερους της κάρτας γραφικών. Ψάχνουμε τον Driver που δεν θα εμφανίζει την μπλε οθόνη (Drivers μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας τις κάρτας γραφικών που έχετε)
  • Παροχή ρεύματος - Τροφοδοτικό
Εδώ δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να δείτε αν φταίει το τροφοδοτικό σας το μονο που μπορείτε να κάνετε είναι η αλλαγή του τροφοδοτικού σας με ένα ποιο ισχυρό
Δηλαδή αν έχετε ένα τροφοδοτικό τον 500W να πάρετε ένα τον 800W
  • Ιοί
Πολύ πιθανό να έχετε κολλήσει ιο ή κάτι περισσότερο από ιο έτσι καλο θα είναι να κάνετε ένα ολικό Scan τον υπολογιστή με περισσότερα από ένα πρόγραμμα καθαρισμού.
  • Anivirus
  • Anti Spyware
  • Προγράμματα
Αν έχετε εγκαταστήσει κάποιο προγράμματά πρόσφατα και έπειτα άρχισαν οι "μπλέ οθόνες" καλό θα ήταν να το απεγκαταστήσετε τελείως.


TIP:Έαν σας έχουν χτυπήσει είδη οι μπλέ οθόνες και δε μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα Windows ούτως ώστε να είστε σε θέση να πράξετε τα παραπάνω λόγο του ότι με το που μπαίνετε στα Windows σας εμφανίζει την μπλε οθόνη τότε δοκιμάστε να μπείτε σε Save Mode. Μπαίνοντας σε Safe Mode φορτώνουμε την μικρότερη δυνατή ποσότητα Drivers. Ετσι σας επιτρέπει να λύσετε τα προβλήματα σας χωρίς και εμποδίζει τα windows να φορτώσουν κανονικά.

Forumakias.gr
αυταααααααααααα...
e-Byte.gr
Dafuq.gr

Απάντηση

Επιστροφή στο “Windows Software Guide”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης