Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
georgegeorge
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 30 Οκτ 2009 23:45

Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Δημοσίευση από georgegeorge » 01 Ιαν 2011 22:59

Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στο πεδίο των υπολογιστών έχει αναλάβει να υλοποιήσει μια διεθνής επιστημονική ομάδα: τη δημιουργία ενός προσομοιωτή που θα καταγράφει και θα αναπαράγει οτιδήποτε συμβαίνει πάνω στον πλανήτη μας, από τις μεταβολές του καιρού και την εξάπλωση των ασθενειών μέχρι τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους των πόλεων.

Ο «Επιταχυντής της Γνώσης" που θα αναπτύξουν ευρωπαίοι επιστήμονες θα είναι ένα τεράστιο σύστημα υπολογιστών που θα προσομοιώσει οτιδήποτε συμβαίνει πάνω στη Γη
Το σχέδιο, με την ονομασία «Προσομοιωτής της Ζωντανής Γης» (Living Earth Simulator-LES) προωθείται από την ερευνητική ομάδα FuturICT (http://www.futurict.ethz.ch/FuturIcT), με επικεφαλής τον καθηγητή Ντερκ Χέλμπινγκ του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης.

Στόχος είναι στο μέλλον να παρακολουθούνται ταυτόχρονα όλα τα σημαντικά συστήματα της Γης (τεχνολογικά-κοινωνικά-οικονομικά-περιβαλλοντικά), ώστε αφενός να προλαμβάνονται τυχόν επικίνδυνες διεθνείς κρίσεις (οικονομικές, περιβαλλοντικές, πανδημίες κ.α.) και αφετέρου να εντοπίζονται και να αναδεικνύονται νέες καινοτομίες, κατά προτίμηση διεπιστημονικού χαρακτήρα.

Ο «Επιταχυντής της Γνώσης» ή «Παρατηρητήριο Κρίσεων», όπως έχει εναλλακτικά αποκληθεί, ευελπιστεί να φέρει σε συνεργασία τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά της Ευρώπης επί μια δεκαετία, σε ένα πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που θέλει να συμβάλει ώστε, να γίνει πιο βιώσιμο το μέλλον του πλανήτη μας, αξιοποιώντας με συνδυασμένο τρόπο τις γνώσεις από διάφορα πεδία έρευνας.

Το «φαραωνικό» έργο φιλοδοξεί να «αποκαλύψει» με πιο ολιστικό τρόπο τι συμβαίνει στον πλανήτη μας, πώς αλλάζουν οι κοινωνίες και από τι απειλούνται. «Πολλά προβλήματα που έχουμε σήμερα, όπως η κοινωνική και οικονομική αστάθεια, οι πόλεμοι και οι ασθένειες που εξαπλώνονται, σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά, όμως υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη στην κατανόησή μας σχετικά με το πώς λειτουργούν η κοινωνία και η οικονομία», δήλωσε ο Χέλμπινγκ, που πρόσθεσε ότι, χάρη σε πειράματα όπως αυτά του επιταχυντή του CERN, οι επιστήμονες γνωρίζουν τελικά περισσότερα για την απαρχή του σύμπαντος από ό,τι για το παρόν του δικού μας πλανήτη.

Γι αυτό, σύμφωνα με τον Χέλμπινγκ, χρειάζεται ένας «επιταχυντής γνώσης» για να φέρει σε «σύγκρουση» διαφορετικούς τομείς της γνώσης, ώστε «να αποκαλυφθούν οι κρυφοί νόμοι και διαδικασίες πίσω από τη λειτουργία των κοινωνιών». Ενδεικτικά, ο προσομοιωτής θα έχει ως στόχο να προβλέπει την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής ή τα πρώτα αδιόρατα σημάδια μιας επερχόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο «επιταχυντής γνώσης» θα τροφοδοτηθεί με ένα τεράστιο όγκο διαθέσιμων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από μια πληθώρα online πηγών (μεταξύ άλλων από τη Wikipedia, το Google Maps, κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, πανεπιστήμια, χρηματιστήρια, ιατρικά αρχεία, μέσα ενημέρωσης κ.α.). Όλα αυτά θα τα επεξεργάζονται μια σειρά από υπερ-υπολογιστές, που πρόκειται να κατασκευασθούν.

Η ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση όμως θα είναι η δημιουργία των κατάλληλων προγραμμάτων λογισμικού, που θα «μεταφράζουν» σε χρήσιμες πληροφορίες όλα τα παραπάνω δεδομένα, απεικονίζοντας με ακρίβεια τι πράγματι συμβαίνει στη Γη κάθε ώρα και στιγμή. Για το σκοπό αυτό προγραμματιστές υπολογιστών, μηχανικοί, κοινωνιολόγοι και άλλοι επιστήμονες, από τις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, θα συνεργαστούν. Σε αυτό θα βοηθήσει η νέα τεχνολογία του «Σημασιολογικού Ιστού», που σταδιακά ωριμάζει και επιτρέπει στους υπολογιστές να «καταλαβαίνουν» τι «σημαίνουν» (δηλαδή ποιο νόημα έχουν) τα στοιχεία, με τα οποία τροφοδοτούνται και έτσι να τα ερμηνεύουν ανάλογα με το ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ

georgegeorge
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 30 Οκτ 2009 23:45

Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Δημοσίευση από georgegeorge » 01 Ιαν 2011 23:09

Ενδεικτικά, ο προσομοιωτής θα έχει ως στόχο να προβλέπει την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής ή τα πρώτα αδιόρατα σημάδια μιας επερχόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης
την χειραγωγηση των μαζων....και οχι μονο
Ο «επιταχυντής γνώσης» θα τροφοδοτηθεί με ένα τεράστιο όγκο διαθέσιμων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από μια πληθώρα online πηγών (μεταξύ άλλων από τη Wikipedia, το Google Maps, κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, πανεπιστήμια, χρηματιστήρια, ιατρικά αρχεία, μέσα ενημέρωσης κ.α.).
το facebook ....και οχι μονο

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10250
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Δημοσίευση από Cha0s » 01 Ιαν 2011 23:34

Πω πω πάρτυ θα κάνουν εκεί στο United Masons :lol:

Τι άλλο θα μπορούσε να θέλει ο ΟΗΕ;
Ένα εργαλείο παρακολούθησης όλου του πλανήτη!

Τεχνολογία λουκούμι για την Παγκόσμοια κυβέρνηση που έχουν στο πρόγραμμα.

Και η πλάκα είναι ότι ο λόγος που επιστήμονες κάθονται και φτιάχνουν τέτοια επικίνδυνα εργαλεία το κάνουν για να μας προστατέψουν από οικονομικές κρίσεις και πανδημίες!

Οικονομικές κρίσεις και πανδημίες που κατασκευάστηκαν τεχνητά από έμεσα ή άμεσα από τους ίδιους τους οργανισμούς που υποτίθεται τους έχουμε για να το κοινό συμφέρον όλων (ΟΗΕ, Κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκές Ενώσεις, Τραπεζικοί μεγιστάνες κλπ κλπ)

We live in a mad mad world :kaloe:

Spyrostagas
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3233
Εγγραφή: 04 Νοέμ 2009 14:08
Τοποθεσία: Αμπελόκηποι / Αθήνα
Επικοινωνία:

Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Δημοσίευση από Spyrostagas » 02 Ιαν 2011 04:04

Πάλι χαμός θα γίνει με αυτό το θέμα όταν έρθει στο προσκήνιο, αλλά πάλι θα περάσει και θα γίνει το δικό τους... :)
Δεν φτάνει που θα βλέπουν τις κινήσεις μας, δεν θα παίρνουμε και φράγκα από καμία εταιρεία παραγωγής... :P
Εικόνα

georgegeorge
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 30 Οκτ 2009 23:45

Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Δημοσίευση από georgegeorge » 04 Ιαν 2011 22:17

Δεν τα παω πολυ καλα με τις θεωρίες συνωμοσιας αλλα αυτη η ειδηση μου εχει κανει μεγαλη εντυπωση.
Η Ε.Ε. χρηματοδοτει με ποσο "1 δισεκατομυριο ευρω"!! ενα εργαλειο παρακολουθησης όλου του πλανητη! δεν σας φαινεται αν μη τι αλλο "περιεργο"?

billiaswhs
Δημοσιεύσεις: 346
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2004 00:29
Επικοινωνία:

Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Δημοσίευση από billiaswhs » 05 Ιαν 2011 02:05

Hello big brother !!!
Αλήθεια έχει ακούσει κανείς για το φακέλομα
εδώ ( εννοούσα κάρτα του πολίτη)

Spyrostagas
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3233
Εγγραφή: 04 Νοέμ 2009 14:08
Τοποθεσία: Αμπελόκηποι / Αθήνα
Επικοινωνία:

Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Δημοσίευση από Spyrostagas » 05 Ιαν 2011 03:50

billiaswhs έγραψε:Hello big brother !!!
Αλήθεια έχει ακούσει κανείς για το φακέλομα
εδώ ( εννοούσα κάρτα του πολίτη)
Ναι έχω ακούσει, έχω διαβάσει αλλά και έχω γράψει... :D
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 05 Ιαν 2011 16:53

Κανεις δεν σχολιασε το τι θα χρειαστει απο πλευρας HW, για να υλοποιηθει αυτο το πραγμα σε επιπεδο SW μετα.

Για να κανεις μια απλη προσομιοση καιρικων φαινομενων, σε Pc, χριαζεται τρομερη επεξεργαστικη ησχης δηλαδη ενας supercomputer.

Για να προσομιόσεις εναν ολοκληρο κοσμο, με προσομιοση 1:1 (δηλαδη τα παντα, ακομα και τις μοναδες-ανθρωπους, το ποτε θα ξιπναει ο καθε ενας το πως δραστιριοποιητε καθε μερα... etc) χρειαζεσαι .... προφανως κατι που δεν υπάρχει.

Οποτε θα αρκεστουν στα βασικα προς το παρων για αυτη την προσομίοση.
(Σε 3-4 τομεις, οπως η κλιματικη αλλαγη που αναφέρθικε)

Εδω λοιπον δεν μιλαμε για πληρης προσομιοση ενος ολοκληρου πλανητη και τις δραστιριοτιτες των μοναδων του αλλα και του ίδιου του πλανιτη, Κατι που ειχε γινει εδω:

http://en.wikipedia.org/wiki/Simulacron-3
Simulacron 3 is the story of a virtual city (total environment simulator) for marketing research, developed by a scientist to reduce the need for opinion polls. The computer-generated city simulation is so well-programmed, that, although the inhabitants have their own consciousness, they are unaware, except for one, that they are only electronic impulses in a computer.
και εδω σε μεγαλητερο βαθμο:
http://tinyurl.com/d62w4p

Και όποιος ενδιαφέρετε και θέλει να κατσει να διαβάσει:

Simulated Reality

Και

Artificial Consciousness
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

21century
Δημοσιεύσεις: 409
Εγγραφή: 11 Ιούλ 2002 15:44

Ο "μεγαλος αδελφος" ξεκιναει ...

Δημοσίευση από 21century » 13 Ιαν 2011 13:34

Μηπως μας κρυβουνν κατι που δεν θελουν να γνωριζουμε?

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες