"Σκιές του Νού" Roger Penrose

Μια περιοχή για όλα τα είδη της έντυπης και διαδικτυακής Λογοτεχνίας και των αγαπημένων μας Κόμικς.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
hitca
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1919
Εγγραφή: 13 Ιουν 2010 19:41
Τοποθεσία: Brussels
Επικοινωνία:

"Σκιές του Νού" Roger Penrose

Δημοσίευση από hitca » 17 Ιούλ 2010 14:43

Αυτό το βιβλίο είναι μία εισαγωγή σε ένα 'άλλο' κόσμο.

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα

--- Για να διαβαστεί αυτό το βιβλίο απαιτείται άριστη γνώση (το εννοώ) της Ελληνικής γλώσσας.
Αλλιώς ούτε 2 σειρές δεν μπορούν να αναγνωστούν

---

περίληψη περιεχομένου......

Για να αποδείξει τη θέση του ο Penrose χρησιμοποιεί το βαρύ πυροβολικό των θετικών επιστημών. Επιστρατεύει το θεώρημα του Goedel, τα επιχειρήματα του Turing, τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας αλλά και τον αλλόκοτο κόσμο της κβαντομηχανικής.

Παρ' όλο που ο μέσος αναγνώστης θα δυσκολευθεί να παρακολουθήσει το βιβλίο, το οποίο περιέχει αρκετούς μαθηματικούς τύπους και δύσκολες φυσικομαθηματικές και βιολογικές έννοιες, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Ο ίδιος ο συγγραφέας αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και παροτρύνει τον αναγνώστη να κατανοήσει το βασικό επιχείρημα του βιβλίου, ακόμη κι αν χαθεί στις λεπτομέρειες.

Πράγματι, ανάμεσα στις κβαντομηχανικές εξισώσεις και στη δύσκολη ορολογία, το βασικό επιχείρημα είναι ορατό και η πορεία που ακολουθεί το βιβλίο προς τα συμπεράσματα είναι εξόχως γοητευτική. Οι «Σκιές του νου» δεν είναι ένα βιβλίο που δίνει τελικές απαντήσεις στα ερωτήματα της ανθρώπινης ευφυΐας αλλά σίγουρα διεγείρει τον νου και αναρριπίζει δημιουργικές σκέψεις για τα προαιώνια αινίγματα της ύπαρξης.

Εκτενέστερη παρουσίαση εδώ >>> http://goo.gl/MN4l

georgegeorge
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 30 Οκτ 2009 23:45

"Σκιές του Νού" Roger Penrose

Δημοσίευση από georgegeorge » 23 Ιούλ 2010 02:15

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=1 ... z0uS3MyE6q
O Penrose, εκτός από μια ολομέτωπη επίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη, πιστεύει ότι αυτό το κάτι άλλο που ευθύνεται για τη νοημοσύνη μας απαιτεί μια νέα φυσική θεωρία που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη.
Σήμερα πιστεύεται πως η βασική λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου γίνεται σε επίπεδο νευρώνων και νευρωνικών συνάψεων. Το μοντέλο αυτό, παρ' όλο που είναι εξαιρετικά πολύπλοκο (καθ' ότι υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο), μπορεί να προσομοιωθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάτι που ήδη γίνεται για τμήματα του εγκεφάλου. Κατά τον Penrose, όμως, η βασική μονάδα λειτουργίας του εγκεφάλου δεν είναι ο νευρώνας αλλά στοιχειωδέστερα τμήματα του κυττάρου, δηλαδή οι κυτταροσκελετοί και οι μικροσωληνίσκοι. Αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί σε αυτό το βαθύτερο επίπεδο, τότε η πολυπλοκότητα αυξάνεται τόσο πολύ που οι υπολογιστές δεν θα μπορέσουν ούτε θεωρητικά να προσεγγίσουν τη λειτουργία του. Επιπρόσθετα, είναι πιθανόν οι μονάδες αυτές να λειτουργούν κβαντομηχανικά, προσθέτοντας μία ακόμη διάσταση στη λειτουργία του εγκεφάλου και απομακρύνοντάς τον ακόμη περισσότερο από τους υπολογιστές, οι οποίοι λειτουργούν αλγοριθμικά εκτελούν, δηλαδή, ένα πρόγραμμα κατά γράμμα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Λογοτεχνία, Βιβλία & Κόμικς”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες