Οpenoffice?

Είναι δωρεάν, είναι σταθερό, είναι γρήγορο.. ας το γνωρίσουμε και λίγο καλύτερα..

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Hris A
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 27 Μάιος 2010 00:52
Τοποθεσία: MAΚΕΔΟΝΙΑ

Οpenoffice?

Δημοσίευση από Hris A » 04 Ιουν 2010 20:07

Στο λάπτοπ έχω τα βίστα (γνήσια), αλλά το όφφις λήγει και σκέφτομαι αντί να αγοράσω όφφις να βάλω το οπενόφις. Ερωτήσεις: Είναι δωρεάν το να κατεβάσω και να χρησιμοποιήσω το οπενόφις; Είναι συμβατό με τα βίστα; Παίζει ρόλο το ότι το λάπτοπ έχει ελέυθερη ραμ μόνο 1 giga; Χρησιμοποιώ πολύ τα word,excel, πάουερποϊντ, pdf - acrobat, autocad, και σκέφτομαι να είναι συμβατό και με τα toolbook, ps, coreldraw, και τα ελεύθερα inkscape, gimp κτλ. Επίσης να παίνει και να δουλεύει τη γιαπωνέζικη γραμματοσειρά μίντσο + το βοήθημά της (τα γιαπωνέζικα έχουν μιά ιδιαιτερότητα, πρέπει να φορτώσεις κι ένα πράμα σαν βοήθημα, υπάρχει στα office εκεί που φορτώνονται οι γραμματοσειρές ανατολικής ασίας, είναι κάτω από την γραμματοσειρά, χωρίς αυτό δεν μπορείς να γράψεις - δεν είναι σαν τις δυτικές γλώσσες).:roll:
Ερώτηση2: Το ίδιο για τον σταθερό Η/Υ μου, 1,8 ελέυθερη μνήμη, όπου λέω να βάλω τα linux + openoffice. Eκεί φοβάμαι περισσότερο, δεν ξέρω γιατί... ίσως διότι έχουν εργασίες κι άλλοι στην οικογένεια και αν γίνει κανένα @#$% θα με κυνηγάνε... (:hammer: )

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Οpenoffice?

Δημοσίευση από soteres2002 » 05 Ιουν 2010 00:19

Μπορείς να κάνεις όλα όσα αναφέρεις τόσο σε Windows & Linux.
Το μόνο θέμα με το Λίνουξ είναι να γίνει σωστή εγκατάσταση, χωρίς πχ να κινδυνεύσεις να κάνεις format κάποιο λάθος τμήμα στο δίσκο ή ολόκληρο το δίσκο σου.
Μία λύση για αυτό είναι να αφιερώσεις έναν ολόκληρο δίσκο για το Λίνουξ και να τον αφαιρέσεις άν και όταν το βαρεθείς. Επίσης, σε διανομές όπως Ubuntu Linux το OpenOffice έρχεται προεγκατεστημένο στην τελευταία του πρόσφατη έκδοση από το δισκάκι της διανομής, υπότε δεν υπάρχουν hassles για διαδικασίες εγκατάστασης, αν και αυτή η διαδικασία είναι το λιγότερο straightforward για εναν μέτριο χρήστη αυτού του λειτουργικού συστήματος. Και μάλιστα γίνεται και από γραφική διεπαφή διαχείρισης πακέτων, το γνωστό σε όλους Synaptic Package Manager, επομένως δεν χρειάζονται περίπλοκες εντολές σε shell.

Ακόμη μπορείς να βάλεις 2 bootloaders τόσο στο partition του Λίνουξ όσο και σε αυτό τον Windows. Σε περίπτωση που αφαιρέσεις το δίσκο από το σύστημά σου, απλώς επαναφέρεις τις ρυθμίσεις στο BIOS με πολύ απλό τρόπο, ώστε να επανέλθει ή πρότερη προτεραιότητα εκκίνησης στο δίσκο που έχεις τα Win (προ εγκατάστασης Λίνουξ) -- και μάλιστα χωρίς τον περιττό κόπο του να bootάρεις από δισκάκι για να επαναφέρεις το boot των Win. Just simple!!

Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Οpenoffice?

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 05 Ιουν 2010 14:08

Απο ότι έχω διαβάσει το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με το OpenOffice είναι οτι δεν υποστηρίζει καλά κάποιες μακροεντολές. Κατά τα άλλα κάνει ότι και το MS Office και πολλές φορές καλύτερα.
Η συμβατότητα με τα άλλα τα προγράμματα (AutoCad, CorelDraw κ.λ.π.) εξαρτάται κυρίως από τα fonts και τις codepages των Windows.
Βέβαια επειδή τελικά δεν κατάλαβα αν θα το εγκαταστήσεις σε Windows ή Linux, πιθανώς να έχεις κάποιο πρόβλημα με τις γραμματοσειρές, γιατί το Linux χρησιμοποιεί γενικώς διαφορετικές γραμματοσειρές. Μερικές φορές οι γραμματοσειρές του έχουν απλώς άλλη ονομασία, άλλες όμως όντως είναι διαφορετικές.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να το ψάξεις λίγο για το αν υπάρχουν προς εγκατάσταση οι γραμματοσειρές που θέλεις. Είτε μέσω του OpenOffice είτε μέσω κάποιου προγράμματος σαν το wine.

Για την εγκατάσταση Linux:
Αν μπορείς να αποφύγεις τις "βαριές" διανομές (Ubuntu, Mint, OpenSuSe) και στήσεις σωστά το λειτουργικό το μηχάνημα θα σπέρνει.
Αλλά και με αυτές θα τρέχει πολύ ικανοποιητικά. Ξέχνα ότι ξέρεις με τα Vista.
Το μόνο πρόβλημα που είναι πιθανόν να προκύψει είναι με τα updates γιατί κατεβάζουν κι αυτά ένα σκασμό updates, όπως τα Windows.
Το μόνο που θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου είναι το αν οι εφαρμογές που τρέχουν οι δικοί σου τρέχουν και στο Linux.
π.χ. το AutoCad δεν τρέχει, κάτι εφαρμογές σε στύλ Eurofasma και τέτοια πολύ απλά τις ξεχνάς, το αυτό και για τα περισσότερα games.
Το Photoshop τρέχει μόνο με wine και παλιά έκδοση.
Για όλα αυτά (εκτός των λογιστικών εφαρμογών) βέβαια υπάρχουν ισάξια και πολλές φορές καλύτερα native Linux προγράμματα αλλά η εκμάθησή τους σίγουρα θα είναι ένα πολιτισμικό σόκ γι αυτούς.

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Οpenoffice?

Δημοσίευση από soteres2002 » 05 Ιουν 2010 17:35

Το καλό όμως είναι ότι μετά τα updates δεν χρειάζεται reboot. Εκτός φυσικά αν αυτά περιλαμβάνουν ενημερώσεις στον kernel.

Άβαταρ μέλους
Black_Elk
Δημοσιεύσεις: 461
Εγγραφή: 26 Ιαν 2010 15:58
Επικοινωνία:

Οpenoffice?

Δημοσίευση από Black_Elk » 05 Ιουν 2010 17:50

το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα με το open office, είναι ότι δεν μπορεί να ανοίξει πολύ μεγάλα αρχεία. Είχα το πρόβλημα αυτό όταν χρειάστηκα να επεξεργαστώ αρχεία csv με μέγεθος 1gb+

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Οpenoffice?

Δημοσίευση από soteres2002 » 05 Ιουν 2010 17:59

Το πρόβλημα αυτό λύνεται. Είναι πιθανό το default πακέτο του OpenOffice να είχε γίνει build με απενεργοποιηημένη την υποστήριξη μεγάλων αρχείων. Αυτό αφορά την κλήση συστήματος open() την οποία χρησιμοποιεί το OOfice για να διαχειρίζεται αρχεία.

Αν κατεβάσεις το source code και κάνεις compile to OO από την αρχή, μπορείς να βάλεις στο configure την παράμετρο για υποστήριξη μεγάλων αρχείων και να είσαι οκ. Το Λίνουξ kernel έχει τη δυνατότητα διαχείρισης αρχείων άνω των 2GB, πράγμα που χρησιμοποιείται από πολλές εφαρμογές που καλούν τις σχετικές κλήσεις συστήματος, ειδικά εφαρμογές που τροποποιούν και διατηρούν μαζικά δεδομένα μεγάλου όγκου.

Επειδή όμως αυτές οι λειτουργίες κοστίζουν στο σύστημα, πολλοί συγγραφείς ανοικτού λογισμικού βάζουν αυτές τις λειτουργίες προεραιτικά. Επίσης στο Ubuntu τα πακέτα για Desktop και Server είναι compiled με διαφορετικές παραμέτρους. Συνήθως σε εφαρμογές όπως πχ FTP server ή SSH/SFTP σε Λίνουξ διανομές η επιλογή για αποδοτική υποστήριξη αρχείων >2GB είναι ενεργοποιημένη by default.

Αυτά σε όσους γνωρίζουν προγραμματισμό συστήματος και όχι προγραμματισμό σε ανώτερο επίπεδο με abstraction layers είναι συνήθως γνωστά.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Linux Guide”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες