Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

ζητάτε υπηρεσίες σχετικά με την κατασκευή σελίδων; (design, web hosting, graphics, web programming).

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27648
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από cordis » 22 Ιαν 2010 15:21

Στον χώρο του web hosting υπάρχουν αρκετές συζητήσεις που προκαλούν ιδιαίτερες αντιδράσεις και διαφωνίες. Η πιο αμφιλεγόμενη λέξη που θα συναντήσετε είναι ο προσδιορισμός "unlimited". "Unlimited hosting","unlimited bandwidth", "unlimited disk space".

Από τη μία πλευρά, η λέξη "απεριόριστο" ακούγεται σε έναν υποψήφιο αγοραστή πολλά υποσχόμενη και ιδιαιτέρως δελεαστική συγκριτικά με πακέτα που παρέχουν περιορισμένα resources. Αυτό συμβαίνει γιατί σε γενικές γραμμές ένας αγοραστής προτιμάει να νιώθει ότι έχει "ελευθερία" κινήσεων κι ότι δεν θα αντιμετωπίσει περιορισμούς σε περίπτωση που θελήσει να αναπτύξει περαιτέρω το site του.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει δικαίως η αμφιβολία για το πόσο ακριβής και αντιπροσωπευτικός είναι τελικά αυτός ο όρος. Η εύλογη απορία που προκύπτει, κινείται στις γραμμές του:

"Μα πώς είναι δυνατόν να μου παρέχεις απεριόριστο χώρο; Και όταν λες απεριόριστο χώρο πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να χωρέσει στα μετρήσιμα πλαίσια ενός σκληρού δίσκου σε έναν υπολογιστή; Και πού μπορώ τέλος πάντων να βρω κι εγώ ένα τέτοιο δίσκο με άπειρα bytes;".

Και κάπου εδώ εγείρονται αμφιβολίες και σαρκασμοί για το overselling και την λογική που αυτό προωθεί σχετικά με την "απειρότητα" του hosting.

Aς δούμε, όμως, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται ως unlimited.

* Disk Space Είναι ο παρεχόμενος σκληρός δίσκος στον οποίο φιλοξενούνται τα περιεχόμενα ενός site και η χωρητικότητά του μετριέται σε bytes.
Διαφωνία: Δεν υπάρχουν απεριόριστοι δίσκοι. Αν υπήρχαν, όλα τα δεδομένα του κόσμου θα αποθηκεύονταν σε ένα δίσκο και τέλος. Απεριόριστος είναι μόνο ο ορίζοντας.
* Τraffic
Όταν μιλάμε για traffic στην ουσία αναφερόμαστε στον όγκο δεδομένων που κινείται μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα μεταξύ του server στον οποίον φιλοξενείται το site και όσων το επισκέπτονται. Το μέγεθος προκύπτει από τον συνδυασμό του αριθμού επισκέψεων και του μεγέθους που έχουν οι ιστοσελίδες.
Διαφωνία:Το traffic είναι ουσιαστικά "δεδομένα", άρα όγκος. Εφόσον το hardware της δικτυακής υποδομής είναι πεπερασμένο, πώς μπορεί να προσφέρει απεριόριστο traffic; Και για να μην ξεχνιόμαστε, απεριόριστος είναι μόνο ο ορίζοντας.

Τι σημαίνει τελικά "Unlimited";
Ας δούμε καταρχήν πώς ξεκίνησε η χρήση της συγκεκριμένης ορολογίας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιριών που παρέχουν Hosting υπηρεσίες, οδήγησε τα αντίστοιχα marketing τμήματα στο να χρησιμοποιήσουν έναν όρο ο οποίος θα ξεχώριζε μέσα από το πλήθος των προσφορών. Όπως προανέφερα, ένας μελλοντικός αγοραστής προτιμά να νιώθει ότι έχει "ελευθερία κινήσεων", οπότε, όταν μια εταιρία τού προσφέρει τη συγκεκριμένη επιλογή, αποκτά αυτόματα συγκριτκό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών που θέτουν περιορισμούς στα πακέτα τους. Η απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση για τη χρήση του όρου είναι να μπορεί η εταιρία να τον υποστηρίξει και πρακτικά και να μην χρησιμοποιεί τον όρο απλά σαν μέσο προσέλκυσης πελατών.

Ποια μπορεί να είναι, όμως, η συμβατότητα μεταξύ του "Πρακτικά" και του "απείρου";
Για να απαντήσουμε σ’ αυτό, ξεκινάμε από το γεγονός ότι είναι λάθος προσέγγιση να οπτικοποιούμε τον όρο "unlimited" και να προσπαθούμε να τον εκλάβουμε κυριολεκτικά, μετρώντας διαστάσεις δίσκων. Σύμφωνοι, δεν υπάρχουν δίσκοι με άπειρα bytes. Αλλά πώς να περιγράψεις κάτι στο οποίο δεν θέτεις αριθμητικούς περιορισμούς; Και κάπως έτσι φτάνουμε στη λογική του "unmetered hosting" που χρησιμοποιείται εναλλακτικά αντί του "unlimited" ως περισσότερο αντιπροσωπευτικός και περιγραφικός όρος. Και αυτή είναι η λογική που ακολουθεί η Tophost στην παροχή των πακέτων της κι αυτό που εννοεί είναι ότι: "Δεν μετράω αυτό που σου παρέχω, αλλά σου προσφέρω τόσο όσο χρειάζεσαι. Σου διαθέτω τους αρχικούς πόρους, αλλά αν στην πορεία χρειαστείς περισσότερο δίσκο ή περισσότερο bandwidth, στο παρέχω χωρίς να σε χρεώσω επιπλέον".΄

Η επόμενη διαφωνία που προκύπτει πάνω σ’ αυτό είναι:
Αφού το "unlimited" υπάρχει σαν επιλογή και τα πακέτα υπόσχονται απεριόριστα resources, γιατί να υπάρχουν οι dedicated servers;
Καταρχήν, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ισχύει για όλους τους χρήστες Shared Hosting, ανεξάρτητα από το αν είναι Unlimited. Αυτό το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί και να γίνει κατανοητό σχετικά με τα shared hosting πακέτα, είναι ότι δεν απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες πελατών. Το ποια ακριβώς είναι η επιτρεπόμενη χρήση των πακέτων, προσδιορίζεται από τους όρους χρήσης της εκάστοτε εταιρίας.

Όπως είναι γνωστό, στο shared hosting τα resources ενός server μοιράζονται μεταξύ των πελατών που φιλοξενούνται σ’ αυτόν. Εκτός από τον δίσκο και το bandwidth, οι πελάτες μοιράζονται και την επεξεργαστική ισχύ αλλά και τη διαθέσιμη μνήμη (RAM). Κάποια sites, λοιπόν, ενδέχεται να κάνουν κατάχρηση των συγκεκριμένων πόρων. Aν κάποιος χρήστης για παράδειγμα ενδιαφέρεται για video ή audio streaming ή αν το site του δέχεται χιλιάδες μοναδικές επισκέψεις την ημέρα, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι το site του θα καταναλώσει μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη από αυτή που του αναλογεί και επομένως θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για τους υπόλοιπους πελάτες.

Επομένως oι πελάτες αυτοί, οι οποίοι εκτός από σκληρό δίσκο και traffic, έχουν υψηλές απαιτήσεις σε μνήμη και ισχύ, δεν μπορούν να προβούν σε αγορά απλών shared πακέτων, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να φιλοξενήσουν τα site τους σε VPS, semi-dedicated servers ή dedicated servers, όπου θα έχουν το δικαίωμα ως μοναδικοί χρήστες να μονοπωλήσουν τα resources στο σύνολό τους. Γι αυτή την κατηγορία πελατών προφανώς δεν μπορεί να ισχύσει και η λογική του shared hosting ούτως ή άλλως, είτε αυτό είναι unlimited/unmetered είτε limited/metered. Αυτό άλλωστε είναι πολιτική και όλων των εταιριών που πουλάνε Shared Hosting. Στόχος των ορίων (limits) είναι να οδηγήσουν τον πελάτη να επιλέξει ένα μεγαλύτερο πακέτο.

Mε το unlimited ξεκαθαρίζουμε από πριν στον πελάτη ότι αν αγοράσει το συγκεκριμένο πακέτο, η εμπορική μας πολιτική δεν θα στοχεύσει άλλο στο πορτοφόλι του για μερικά GB traffic ή χώρου.

Τελικά να εμπιστεύομαι τις εταιρίες που έχουν πακέτα με Unlimited Hosting;
H παρoχή Unlimited υπηρεσιών, δεν αποτελεί κριτήριο για την εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει ο πελάτης σε μια εταιρία. Υπάρχουν εταιρίες που δεν παρέχουν απεριόριστους πόρους και που αξίζουν εμπιστοσύνης, καθώς και εταιρίες της ίδιας κατηγορίας που για άλλους λόγους δεν μπορεί κάποιος να τις εμπιστευθεί. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για εταιρίες που παρέχουν Unlimited Hosting. Tα κριτήρια για να επιλέξει κάποιος μια εταιρία hosting και να της εμπιστευθεί την φιλοξενία της σελίδας του, έχουν αναφερθεί σε προηγούμενο post.

Aκούγεται ότι οι εταιρίες που έχουν Unlimited πακέτα, κάνουν overselling. Μπορώ να τις εμπιστεύομαι;

Είναι λάθος να συνδέουμε το overselling με τα Unlimited πακέτα. Overselling μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εταιρία hosting ανεξάρτητα από το αν παρέχει πακέτα με απεριόριστα χαρακτηριστικά. Η εμπιστοσύνη σε μια εταιρία, προκύπτει όπως προαναφέρθηκε, από επι μέρους παράγοντες όπως είναι η τεχνική υποστήριξη της εταιρίας, οι όροι χρήσης και το κόστος.

Αν είναι έτσι όπως τα περιγράφετε, τότε γιατί δεν παρέχουν όλες οι εταιρίες hosting Unlimited πακέτα;
Μια εταιρία θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες υποδομές αλλά και τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να παρέχει αξιόπιστα, πακέτα με Unmetered όρια. Θα πρέπει επίσης, να είναι τόσο μεγάλη ώστε να έχει τη δυνατότητα αγοράς resources σε χαμηλή τιμή, για να μπορεί να φιλοξενεί λίγα sites ανά server και να παράλληλα να είναι κερδοφόρα. Το κέρδος άλλωστε αποτελεί ένδειξη μιας υγιούς εταιρίας.

Eν κατακλείδι, η φράση "unlimited hosting", δεν αποτελεί αφορμή για να επιδίδεται κάποιος σε αγώνες sprint προς αντίθετες κατευθύνσεις.

* το παραπάνω κείμενο είναι repost, μετά από άδεια, από το blog της TopHost
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
Figaro
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2706
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 19:48

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από Figaro » 22 Ιαν 2010 16:03

Vasika pleon... oi prosfores web hosting vriskonte sta ToS kai oxi stis selides omorfa sxediasmenes me ta paketakia ktlp.
Diavase to "makrinari" an thes na matheis pou kaneis signup :P

Apo tin allh... einai ok.. o pelaths ofilei na diavasei to ToS opws diavazei kai ta diafora contracts (tilefono, ISP, ktlp).


An kai den tin paw katholou ti sigkekrimeni etairia... simfonw 100% me to post.

orfeo
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: 17 Μάιος 2001 03:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από orfeo » 22 Ιαν 2010 17:40

Eν κατακλείδι, η φράση "unlimited hosting", δεν αποτελεί αφορμή για να επιδίδεται κάποιος σε αγώνες sprint προς αντίθετες κατευθύνσεις.
Διαφωνώ κάθετα. Η λέξη "απεριόριστα" δεν πρέπει να έχει διαφορετικές ερμηνείες. Εγώ δεν συνεχίζω να διαβάζω όταν βλέπω Unlimited ή Απεριόριστα.

Δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η εταιρία είναι για πέταμα αλλά το θέμα είναι ότι unlimited δεν υπάρχει στον χώρο του hosting. Είτε δεν το καταλαβαίνουν είτε το κάνουν εκ του πονηρού. Και στις 2 περιπτώσεις ευχαριστώ δεν θα πάρω. Για να καταναλώσει κάποιος 10TB traffic χρειάζεται πολλά - πολλά resources σε CPU και RAM. Είναι σαν να πουλάς σε κάποιον ένα αυτοκίνητο και να του λες ότι οι του δίνεις απεριόριστη βενζίνη μαζί με την αγορά αρκεί να μην το βγάλει ποτέ από το γκαράζ.

Παλιά σκεφτόμουν να βάλω ένα site με 4TB+ data traffic πάνω σε μια τέτοια εταιρία για να δω τι θα γίνει, αλλα τώρα το έχω ξεπεράσει. Κοιτάζω να βρω συνεργάτες που είναι σε θέση να εκφράσουν ξεκάθαρα τι είναι σε θέση να μου παρέχουν και να μην παίζουν marketing παιχνίδια με τις λέξεις.

η άποψη μου φυσικά...

Άβαταρ μέλους
Figaro
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2706
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 19:48

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από Figaro » 22 Ιαν 2010 18:02

To 95% twn pelatwn den exei idea omos ti einai to unmetered kai unlimited kai pernoun apo ekei.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από dimsis » 22 Ιαν 2010 18:36

Πολύ σωστά τα γράφουν στην tophost. Καλύτερα να χρησιμοποιούν τον όρο unmetered (μη μετρίσιμο) ή κάτι σαν το "όσο χρειαστείτε", που στην πράξη θα μεταφράζεται σε αυτόματες αναβαθμίσεις χωρίς καν να τις ζητήσει ο φιλοξενούμενος, όποτε πραγματικά τις χρειαστεί.

Προσωπικά όσο λάθος μου φαίνεται όταν βλέπω το unlimited στους διάφορους hosters, τόσο άσχημο μου φαίνεται και όταν βλέπω πακέτα φιλοξενίας με λίγα GB μηνιαίο traffic.

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 22 Ιαν 2010 19:02

πολυ καλό αρθρο.
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

orfeo
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: 17 Μάιος 2001 03:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από orfeo » 22 Ιαν 2010 19:04

Πάντως η tophost δίνει στο Pro Unlimited απεριόριστο χώρο και απεριόριστο data transfer.

Αν πάλι έδιναν unmetered θα πρέπει να λένε τι είναι αυτό που μετράνε.

Δεν είμαι κακόπιστος απέναντι στην TopHost απλά το απεριόριστα μας πηγαίνει λίγο πίσω πιστεύω. Δώστε ένα μεγάλο πακέτο και τελείωσε.

Άβαταρ μέλους
Figaro
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2706
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 19:48

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από Figaro » 22 Ιαν 2010 19:05

dimsis έγραψε:Καλύτερα να χρησιμοποιούν τον όρο unmetered (μη μετρίσιμο) ή κάτι σαν το "όσο χρειαστείτε", που στην πράξη θα μεταφράζεται σε αυτόματες αναβαθμίσεις χωρίς καν να τις ζητήσει ο φιλοξενούμενος, όποτε πραγματικά τις χρειαστεί.
Xwris na anaferome sti sigkekrimeni etairia mias kai den eimai pelaths tous.. poles fores otan ftaneis ta prwta oria tou "unmetered" metafrazete se email pros to pelath gia upgrade se VPS i server :)

Άβαταρ μέλους
Figaro
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2706
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 19:48

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από Figaro » 22 Ιαν 2010 19:06

orfeo έγραψε:Πάντως η tophost δίνει στο Pro Unlimited απεριόριστο χώρο και απεριόριστο data transfer.

Αν πάλι έδιναν unmetered θα πρέπει να λένε τι είναι αυτό που μετράνε.

Δεν είμαι κακόπιστος απέναντι στην TopHost απλά το απεριόριστα μας πηγαίνει λίγο πίσω πιστεύω. Δώστε ένα μεγάλο πακέτο και τελείωσε.
Kai 100MB orio sto kathe mail account (ToS) :P

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από dimsis » 22 Ιαν 2010 19:49

Το έχω βιώσει σε 2-3 servers που χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν αυτό :p
Τη μια μάλιστα μου χρέωσαν και την πιστωτική για το κατά τα άλλα unlimited :)

Θα συμφωνήσω με τον orfeo στο "Δώστε ένα μεγάλο πακέτο και τελείωσε." Το πιο σωστό και καθαρό και για τις 2 πλευρές. Και όταν λέμε μεγάλο να σου πει π.χ. >=150gb traffic / hd + καμιά >=3 domains σε ανά account 9.99 ευρώ το μήνα :)

Άβαταρ μέλους
Basilakis
PHP Moderator
Δημοσιεύσεις: 8575
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 13:03
Τοποθεσία: Womans' Brain
Επικοινωνία:

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από Basilakis » 23 Ιαν 2010 00:43

Papa τo παπάκι!

Ωραίο άρθρο γράψανε τα παιδιά εκει :)

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από cdhyper » 23 Ιαν 2010 00:56

Όσο και να το ωραιοποιήσουμε, το "απεριόριστο" είναι ψέμα και δημιουργήθηκε από τον ανταγωνισμό. Δηλαδή αν πάω στην tophost και αποθηκεύσω τεράστια αρχεία τα οποία απλά θα τα κατεβάζουν αρκετοί κάθε μερα χωρίς να τρέχουν scripts/βάσεις δεδομένων κλπ, απλό download ώστε να μην υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τα resources θα με κρατήσουν;

Επίσης χρειάζομαι για τα backups του freeplay και μερικών άλλων ιστοσελίδων 1.5-2TB χώρο. Απλό χώρο για rsync backup. 10 ευρώ το μήνα θα μου στοιχίσει; Αν βγω στο κουρμπέτι και λέω ότι διαθέτω πακέτα για backup hosting 1ΤΒ με 15 ευρώ το μήνα και βγάζω και ένα ταληράκι σαν μεταπωλητής της tophost και μαζέψω sites σαν το freeplay με πολλά terabytes νόμιμου υλικού, δεν θα μου πουν ποτέ τίποτα;

Αναμένω απαντήσεις για να ξεκινήσω να φέρνω κόσμο αμα είναι.

Όταν το marketing μπαίνει στην πληροφορική και τα μαθηματικά τα κάνει θεολογία τότε έχουμε εκτροπές.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από dimsis » 23 Ιαν 2010 01:00

θα σου πετάξουν (γενικώς αναφέρομαι όχι για την tophost) κανένα bandwidth limit (δεν γίνετε;) θα αρχίσει να σέρνεται το site οπότε θα αναγκαστείς να φύγεις μόνο σου μετά :p Αυτό δεν είναι μέσα στα χαρακτηριστικά των πακέτων συνήθως έτσι δεν είναι; Σου δίνει κανείς εγγυημένες ταχύτητες; :p

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από cdhyper » 23 Ιαν 2010 01:02

Μα δεν θα υπάρχει site. Αυτό λέω. Rsync backup. Πόσο να σέρνεται πια! Το Rsync δεν είναι copy. Απλά χώρο στο σκληρό θα πιάνει. Μου δίνουν 4-5TB με 10 ευρώ το μήνα;
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
Figaro
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2706
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 19:48

Τι είναι το Unlimited / Unmetered hosting;

Δημοσίευση από Figaro » 23 Ιαν 2010 10:56

Diavase tous orous xrisis...
Den mporeis na xrisimopiiseis to xoro gia backups.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση Υπηρεσιών διαδικτύου”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες