Εξωτερικός σκληρός ως κύριος δίσκος - Πρόβλημα με HD

Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας κάποια από τις συσκευές που απαρτίζουν τους Η/Υ μας.

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
goofakos
Δημοσιεύσεις: 494
Εγγραφή: 18 Απρ 2005 00:05
Τοποθεσία: Somewhere between that riff and the other one.

Εξωτερικός σκληρός ως κύριος δίσκος - Πρόβλημα με HD

Δημοσίευση από goofakos » 26 Νοέμ 2009 23:14

Υπολογιστής TurboX από πλαίσιο-μπλιαχ- και έχει το εξής πρόβλημα:
δεν φορτώνουν τα windows

Πάω να κάνω format. Όταν θέλω να κάνω εγκατάσταση τα windows, δεν αναγνωρίζει κάποιον σκληρό ώστε να δημιουργήσω ένα partition ή οτιδήποτε. Όταν πατάω κάποιο κουμπί όπως πχ f10 για πληροφορίες απ'το wininstall, μου πετάει bsod με error σε "startupdd.sys".

Δεν νομίζω να φταίει το cd γιατί πριν κανα μήνα το χρησιμοποιήσα σε άλλον υπολογιστή.

Το πρόβλημα υποθέτω είναι με τον σκληρό? Θα δοκιμάσω σύντομα να τον χρησιμοποιήσω σε άλλον υπολογιστή να δώ αν λειτουργεί.

Αυτό που θέλω ακόμα να μάθω είναι αν γίνεται να χρησιμοποιήσω έναν εξωτερικό HDD (WD) (usb) για να εγκαταστήσω εκεί τα windows και να τον χρησιμοποιώ ως κύριο δίσκο.
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

Άβαταρ μέλους
DGeorge
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3757
Εγγραφή: 13 Σεπ 2007 12:59
Τοποθεσία: Καλλιθέα Γενικώς

Εξωτερικός σκληρός ως κύριος δίσκος - Πρόβλημα με HD

Δημοσίευση από DGeorge » 27 Νοέμ 2009 11:55

Καλή σου μέρα :D
Συγγνώμη, αλλά έχω χαθεί λίγο ανάμεσα σ'αυτά που γράφεις.
Λέγοντας "..δεν αναγνωρίζει κάποιον σκληρό" μήπως εννοείς ότι ο σκληρός αυτός είναι ο USB που αναφέρεις πιο κάτω; Διότι για εσωτερικό σκληρό, χλωμό το βλέπω να μην τον αναγωρίζουν τα Windows στην εγκατάστασή τους. Αν όμως είναι όντως εσωτερικός σκληρός, τι είδους είναι (IDE, SATA);
Αν όντως είναι εσωτερικός, και στην εκκίνηση (μαύρη οθόνη) το PC σου τον αναγνωρίζει, ενώ δεν τον αναγνωρίζουν τα Windows στην εγκατάσταση/partition/format, τότε μάλλον κάτι κακό τρέχει με τον δίσκο :cry:
Μην απενοχοποιείς εύκολα ο,τιδήποτε (γράφεις π.χ. ότι αποκλείεται να φταίει το CD γιατί το δοκίμασες πριν ένα μήνα κι ήταν ΟΚ)! Όπως λέω ταχτικά: "Κι η γιαγιά μου 'έπαιζε' χτες και σήμερα τη συγχωρέσαμε!"... Ύλη είναι! Υπόκειται στους νόμους της φθοράς (αύξηση εντροπίας) και δεν ξέρεις πότε θα σου την κάνει!!!
Ακόμα όμως κι αν δεν φταίει το CD, το CD-Reader είναι σίγουρα ΟΚ;
Επίσης...
Τα Windows -απ'όσο γνωρίζω- για να εγκατασταθούν κάπου, πρέπει πρώτα απ'όλα να ξεκινήσουν από το CD τους. (Ίσως γίνεται κι ενώ έχουν φορτωθεί στο PC, αλλά αποφεύγω τέτοιους τρόπους για διάφορα μπερδέματα) :crash:
Μετά, πρέπει ο δίσκος συστήματος, (όπου θα εγκατασταθούν):
1) Να έχει αναγνωριστεί από το BIOS ως συσκευή εκκίνησης, ώστε να μπορεί να τον διαχειριστεί το λειτουργικό και/ή το PC, όχι μόνο ως απλό δίσκο και αλλά και ως δίσκο εκκίνησης. Αν ο δίσκος έχει αναγνωριστεί μόνο μετά το φόρτωμα των Windows, και είναι -φυσικά- USB, υποψιάζομαι ότι μπορεί να έχεις προβλήματα σαν αυτό που περιγράφεις
2) Να μην περιέχει κάποιο άλλο λειτουργικό (και πάλι για ν'αποφευχθούν μπερδέματα).

Υποψιάζομαι ότι λέγοντας 'κύριο δίσκο', εννοείς δίσκο συστήματος. Θέλεις δηλαδή να κάνουν εκκίνηση 'boot' τα Windows από αυτόν... Θαύμα :)
Αν θυμάμαι καλά, αυτό είναι ρύθμιση από το BIOS του PCιού σου, κι όχι από τα Windows.
Αν το ψάξεις, θα βρεις κάπου να σου προτείνει 'ιεραρχία' υποσυστημάτων(hdd, cd, usb, κλπ) για εκκίνηση του PCιού. Εκεί μπορείς να ορίσεις ως πρώτο υποσύστημα το usb. Όμως δεν θα μπορέσω να σου δόσω περισσότερες πληροφορίες, εφόσον δεν ξέρω τη motherboard-BIOS του PCιού σου. Θα χρειαστεί η μάρκα και το μοντέλο (π.χ. ASUS AZ1300)
Αυτό, ανοίγοντας το PC σου, κάπου θα το δεις φάτσα-μόστρα πάνω στη motherboard :wink:
Αυτά τα ολίγα για αρχή... Αν δεν σε μπέρδεψα περισσότερο :D στείλε μας περισσότερα στοιχεία, κι εδώ είμαστε και πάλι.
PC-Ponemenos
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Hermeia
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 987
Εγγραφή: 02 Αύγ 2004 00:14
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Εξωτερικός σκληρός ως κύριος δίσκος - Πρόβλημα με HD

Δημοσίευση από Hermeia » 27 Νοέμ 2009 22:45

Εχουν πεθάνει και τα δικά μου Vista .. η σχετική έρευνα λέει αρκετά χαζά (ολοι επιμένουν πως φταίει το υλικό.. αλλα το δικό μου υλικο λειτουργεί σήμερα άψαγα με άλλο λειτουργικό..) - κι ενα ενδιαφέρον δίνει ένα cd που μπορεί να αποκαταστήσει MONO τη διαδικασία εκκίνησης των win
Υπάρχει σιγουρα για vista και χπ ..google για περισσότερα
- δεν το δοκίμασα.

Πάντως πρώτα πρέπει να διασφαλίσεις ότι είναι εντάξει το υλικό σου..
α. το Bios βλέπει τον εσωτερικό δίσκο ? (οτι υπάρχει κι ότι εχει το σωστό μέγεθος). Αν δεν τον βλέπει τότε πας για εργαλεία ελέγχου του δίσκου - και σιγουρα δεν κάνεις καμιά εγκατάσταση σε άφαντο δίσκο.

β. πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος ελέγχου του cd ..
τουλάχιστο να το δεις σε άλλο σύστημα.. να ανοιξεις άλλο υπολογιστή σε αυτό (πχ στα διαγνωστικά του, μην κάνεις εγκατάσταση..)

γ. πολλοι παράλληλοι παράγοντες.. πχ. οι πρόσφατες εκδόσεις των win είναι κλειδωμένες σε ένα συγκεκριμένο δίσκο.. πρέπει να επικοινωνήσεις με τον αντιπρόσωπό τους για να τα βάλεις σε άλλο δίσκο αν πέθανε ο παλιός..

δ. οι περισσότεροι σε ενα τέτοιο πρόβλημα πρώτα δοκιμάζουν ένα Live-cd .. κυρίως για να πάρουν τα αρχεία τους, αλλα έτσι ελέγχεις κι αν δουλεύει το υλικό ..

για το αν μπορεί να ανοιξει απο usb, δες στο bios πάλι..
Μπορεί να μην φαίνετε αν δεν εχεις συνδεδεμένο ένα usb..
Πας να ανοιξεις boot) με συνδεδεμένο ενα (οποιοδήποτε) usb, και μπαίνεις στο bios, στη σειρά προτεραιότητας εκκίνησης (boot sequence) και δες αν σου δίνει επιλογή για το usb - μπορεί να είναι μέσα σους δίσκους κι όχι ξεχωριστά μόνο του.. Αν στο δείχνει, τότε το δέχεται.

καλη επιτυχία
Hermeia the InfoSharer
Η Γνώση είναι Δύναμη
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Εξωτερικός σκληρός ως κύριος δίσκος - Πρόβλημα με HD

Δημοσίευση από mechpanos » 28 Νοέμ 2009 10:40

Φίλε goofakos από ότι λες εγώ κατάλαβα, ότι μάλλον λείπουν κάποιοι drivers sata σκληρού από το cd εγκατάστασης των windows σου, και γιαυτό δεν βλέπει τον σκληρό όταν πας να κάνεις format.
Πρώτα τσεκάρισε μέσα από το BIOS ότι το σύστημα βλέπει τον δίσκο σου και δες αν όντως είναι sata.
Μετά, καθώς θα φορτώνει το cd εγκατάστασης, θα δεις μια συντόμευση για φόρτωση και άλλων drivers (F5 νομίζω, δεν θυμάμαι και καλά)...Πάτησέ την, και ακολούθησε τις οδηγίες, έχε δίπλα και κανένα cd με SATA drivers της motherboard σου αν έχεις διαθέσιμο μπορεί να σου το ζητήσει...
Νομίζω αυτό θα πρέπει να είναι το πρόβλημά σου.

Εγώ θα συνέστηνα να κατεβάσεις ή να βρεις από κάπου ένα CD των Windows 7, να κάνεις από εκεί εγκατάσταση και μόλις τα έχεις έτοιμα αγόρασε και ένα νόμιμο κλειδί από κάποιον καλό πωλητή στο ebay να τα ενεργοποιήσεις, και θα είσαι κομπλέ - θα ταλαιπωρηθείς λιγότερο από το να ψάχνεις sata drivers και το ένα το άλλο, ενώ τα 7 θα τρέχουν πολύ καλύτερα από τα Vista...
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Άβαταρ μέλους
goofakos
Δημοσιεύσεις: 494
Εγγραφή: 18 Απρ 2005 00:05
Τοποθεσία: Somewhere between that riff and the other one.

Εξωτερικός σκληρός ως κύριος δίσκος - Πρόβλημα με HD

Δημοσίευση από goofakos » 28 Νοέμ 2009 14:50

Γειά χαρρρά και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :)
DGeorge έγραψε:Καλή σου μέρα
Συγγνώμη, αλλά έχω χαθεί λίγο ανάμεσα σ'αυτά που γράφεις.
Λέγοντας "..δεν αναγνωρίζει κάποιον σκληρό" μήπως εννοείς ότι ο σκληρός αυτός είναι ο USB που αναφέρεις πιο κάτω; Διότι για εσωτερικό σκληρό, χλωμό το βλέπω να μην τον

αναγωρίζουν τα Windows στην εγκατάστασή τους. Αν όμως είναι όντως εσωτερικός σκληρός, τι είδους είναι (IDE, SATA);
Αν όντως είναι εσωτερικός, και στην εκκίνηση (μαύρη οθόνη) το PC σου τον αναγνωρίζει, ενώ δεν τον αναγνωρίζουν τα Windows στην εγκατάσταση/partition/format, τότε μάλλον κάτι κακό τρέχει με τον δίσκο
Μην απενοχοποιείς εύκολα ο,τιδήποτε (γράφεις π.χ. ότι αποκλείεται να φταίει το CD γιατί το δοκίμασες πριν ένα μήνα κι ήταν ΟΚ)! Όπως λέω ταχτικά: "Κι η γιαγιά μου 'έπαιζε' χτες και σήμερα τη συγχωρέσαμε!"... Ύλη είναι! Υπόκειται στους νόμους της φθοράς (αύξηση εντροπίας) και δεν ξέρεις πότε θα σου την κάνει!!!
Ακόμα όμως κι αν δεν φταίει το CD, το CD-Reader είναι σίγουρα ΟΚ;
Επίσης...
Τα Windows -απ'όσο γνωρίζω- για να εγκατασταθούν κάπου, πρέπει πρώτα απ'όλα να ξεκινήσουν από το CD τους. (Ίσως γίνεται κι ενώ έχουν φορτωθεί στο PC, αλλά αποφεύγω τέτοιους τρόπους για διάφορα μπερδέματα)
Όχι όχι, ακόμα δεν έχω δοκιμάσει να κάνω κάτι με το USB. Για τον εσωτερικό μιλάω. Δεν ξέρω τι είδος είναι, θα το κοιτάξω σήμερα που θα ξαναδώ το PC(δεν είναι δικό μου).
Συγγνώμη για τη σύγχυση, αν υπήρχε, θα ξαναγράψω εδώ βήμα-βήμα τι γίνεται:

-Όταν ανοίγω το PC, σταματάει στα αρχικά screens που έχει και δεν φορτώνει μετά τα windows(ούτε safe)
-Ρυθμίζω να κάνει boot από cd και βάζω το cd των windows (XPsp3, όχι vista :P)
-Reboot, μπαίνει στο cd. Στην αρχή βλέπω να φορτώνονται κάποια αρχεία για drivers(μάλλον) κλπ. Μετά επιλέγω να γίνουν εγκατάσταση τα windows και με πάει στην οθόνη όπου

επιλέγω(κανονικά) πού θέλω να γίνει η εγκατάσταση. Αλλά εκεί, δεν εμφανίζει όυτε C:\ όυτε τίποτα. Επιλέγω να δημιουργηθεί καινούριο partition αλλά δεν γίνεται τίποτα(όυτε λέει

ξέρω γω ότι υπάρχει ο τάδε σκληρός με τόσο ελεύθερο χώρο). -->(εφόσον γίνονται όλα αυτά, δουλεύει το cd, έστω και.. λίγο :P)
-Πατάω ένα κουμπί "για περισσότερες πληροφορίες" και μου πετάει την μπλε οθόνη.

Έγραψα ένα καινούριο cd με τα XP και έχω ένα με τα 7, θα τα δοκιμάσω τώρα στο δικό μου και μετά και στο άλλο(που έχει το πρόβλημα).
DGeorge έγραψε:Μετά, πρέπει ο δίσκος συστήματος, (όπου θα εγκατασταθούν):
1) Να έχει αναγνωριστεί από το BIOS ως συσκευή εκκίνησης, ώστε να μπορεί να τον διαχειριστεί το λειτουργικό και/ή το PC, όχι μόνο ως απλό δίσκο και αλλά και ως δίσκο εκκίνησης.

Αν ο δίσκος έχει αναγνωριστεί μόνο μετά το φόρτωμα των Windows, και είναι -φυσικά- USB, υποψιάζομαι ότι μπορεί να έχεις προβλήματα σαν αυτό που περιγράφεις
2) Να μην περιέχει κάποιο άλλο λειτουργικό (και πάλι για ν'αποφευχθούν μπερδέματα).
Στο BIOS απ'όσο θυμάμαι έχει πχ στο bootsequence επιλογή για HD αλλά νομίζω δεν τον αναφέρει ονομαστικά(πχ seagate μπλαμπλα).Hermeia έγραψε:Πάντως πρώτα πρέπει να διασφαλίσεις ότι είναι εντάξει το υλικό σου..
α. το Bios βλέπει τον εσωτερικό δίσκο ? (οτι υπάρχει κι ότι εχει το σωστό μέγεθος). Αν δεν τον βλέπει τότε πας για εργαλεία ελέγχου του δίσκου - και σιγουρα δεν κάνεις καμιά εγκατάσταση σε άφαντο δίσκο.
Όπως απάντησα και στον DGeorge, έχει επιλογή για HD αλλά δεν λέει ακριβώς το όνομά του. Θα ψάξω λίγο περισσότερο, να βρώ δηλαδή αν αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του.
Hermeia έγραψε:γ. πολλοι παράλληλοι παράγοντες.. πχ. οι πρόσφατες εκδόσεις των win είναι κλειδωμένες σε ένα συγκεκριμένο δίσκο.. πρέπει να επικοινωνήσεις με τον αντιπρόσωπό τους για να τα βάλεις σε άλλο δίσκο αν πέθανε ο παλιός..
Δεν το έπιασα αυτό :P
Hermeia έγραψε:δ. οι περισσότεροι σε ενα τέτοιο πρόβλημα πρώτα δοκιμάζουν ένα Live-cd .. κυρίως για να πάρουν τα αρχεία τους, αλλα έτσι ελέγχεις κι αν δουλεύει το υλικό ..
Δεν το είχα σκεφτεί αυτό, έκαψα ένα cd με ubuntu τώρα για να δοκιμάσω.
Hermeia έγραψε:για το αν μπορεί να ανοιξει απο usb, δες στο bios πάλι..
Μπορεί να μην φαίνετε αν δεν εχεις συνδεδεμένο ένα usb..
Πας να ανοιξεις boot) με συνδεδεμένο ενα (οποιοδήποτε) usb, και μπαίνεις στο bios, στη σειρά προτεραιότητας εκκίνησης (boot sequence) και δες αν σου δίνει επιλογή για το usb - μπορεί να είναι μέσα σους δίσκους κι όχι ξεχωριστά μόνο του.. Αν στο δείχνει, τότε το δέχεται.
Ναί αλλά τι πρέπει να έχει μέσα του το usb? Πχ.. να εγκαταστήσω από άλλο PC τα windows μέσα σε αυτό(!?), να έχω απλά ένα .iso μέσα?
Hermeia έγραψε:καλη επιτυχία
Ευχαριστώ
mechpanos έγραψε:Εγώ θα συνέστηνα να κατεβάσεις ή να βρεις από κάπου ένα CD των Windows 7, να κάνεις από εκεί εγκατάσταση και μόλις τα έχεις έτοιμα αγόρασε και ένα νόμιμο κλειδί από κάποιον καλό πωλητή στο ebay να τα ενεργοποιήσεις, και θα είσαι κομπλέ - θα ταλαιπωρηθείς λιγότερο από το να ψάχνεις sata drivers και το ένα το άλλο, ενώ τα 7 θα τρέχουν πολύ καλύτερα από τα Vista...
Γιατί, με τα 7 δεν χρειάζονται :S ?
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

Άβαταρ μέλους
Hermeia
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 987
Εγγραφή: 02 Αύγ 2004 00:14
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Εξωτερικός σκληρός ως κύριος δίσκος - Πρόβλημα με HD

Δημοσίευση από Hermeia » 28 Νοέμ 2009 20:15

Ναί αλλά τι πρέπει να έχει μέσα του το usb? Πχ.. να εγκαταστήσω από άλλο PC τα windows μέσα σε αυτό(!?), να έχω απλά ένα .iso μέσα?Για το αν μπορεί το BIOS να δεχτει να ανοιξει (boot) απο usb,
- το δικό μου bios :

Αν δεν υπάρχει συνδεδεμένο usb κατα την εκκίνηση, δεν εμφανίζει καμιά σχετική επιλογή (μπορεί κάποιος να νομίζειότι δεν το υποστηρίζει.. Δεν ισχύει)

Αν υπάρχει συνδεδεμένο usb (φορμαρισμένο με καποιο σύστημα αρχείων, ανεξάρτητα απο το σύστημα αρχείων, ανεξάρτητα απο το αν είναι Bootable)
Τοτε εμφανίζει αυτή τη συσκευή σαν επιλογή για συσκευή boot - μεταξύ των άλλων HD-
Φυσικά αν την επιλέξω και δεν εχει σύστημα/bootable, με πάει στην οθόνη άθους ότι δεν βρήκε λειτουργικό...
Αλλα και μόνο που την εμφανίζει σαν επιλογή, μου δίνει την πληροφορία ότι υποστηρίζει boot απο usb


Σχετικά με τον εσωτερικό δίσκο τώρα.. το Bios πρεπει να τον βλέπει και να αναφέρει κάποιο μέγεθος για αυτο (στις συσκευές, όχι στην ακολουθία Boot)
- ακόμα κι αν το μέγεθος που αναφέρει δεν είναι ακριβώς σωστό
(κατι με παλια Bios και νεους μεγάλους δίσκους σχετικά..)
Αν δεν τον αναφέρει, τότε μάλλον φταίει κάτι στην επικοινωνία του δίσκου, πχ. θα ελεγχα πρώτα τα καλώδιά του (data & power), και τον ίδιο το δίσκο σε άλλο υπολογιστή.
Αν τον αναφέρει .. πας για ένα έλεγχο του δίσκου .. με άλλο λειτουργικό ή/και σε άλλη σύνδεση (αλλο υπολογιστή ή κουτί..)

Παίζει ακόμα αυτό που λέει ο φίλος για τους οδηγούς sata, είναι απαραίτητοι (αν ο δίσκος είναι Sata) και τα ΧΡ δεν τους έχουν μέσα
.. αλλα δεν καταλαβαίνω εκεί μέσα.. το γεγονός ότι αρχίζει εγκατάσταση με μπερδεύει..

Νομίζω πρώτα πρεπει με καποιο τρόπο να δεις το δίσκο (οπουδήποτε) ..

Ενας καλός ύποπτος είναι και το τροφοδοτικό.. μια και θα μπορούσε άνετα να τα δημιουργεί όλα αυτό αν δεν ειναι σταθερή η παροχή του ρεύματος..
Αλλα κι αν είναι ο controler επίσης μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στο δίσκο και στο cd ..
Αλλά κάτι μου λέει ότι αυτά είναι όλο και πιο μακριά από το θέμα.. Πρώτα δες οτι δουλεύει ο δίσκος και κάνε κανένα διαγνωστικό στο μηχάνημα

Οσο αστείο κι αν ακούγεται, αν το πρόβλημα άρχισε μετά απο μετακίνηση του υπολογιστή, ο βασικος ύποπτος είναι οι συνδέσεις στα καλώδια.
Hermeia the InfoSharer
Η Γνώση είναι Δύναμη
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
goofakos
Δημοσιεύσεις: 494
Εγγραφή: 18 Απρ 2005 00:05
Τοποθεσία: Somewhere between that riff and the other one.

Εξωτερικός σκληρός ως κύριος δίσκος - Πρόβλημα με HD

Δημοσίευση από goofakos » 29 Νοέμ 2009 00:16

Στην αρχική οθόνη/μαύρη/ λέει απ'ότι καταλαβαίνω δεν βρίσκει δίσκο, αφού λεει
IDE Master .. 0
IDE Slave .. 0

και στο BIOS δεν τους αναφέρει.

Επίσης μπήκα με LiveCD και δεν εμφανιζόταν κάποιος σκληρός.

Άνοιξα το κουτί αλλά δεν κατάλαβα και τίποτα.. Το άνοιξα να δώ απλώς τον σκληρό αν δεν είναι καλά τοποθετημένος αλλά μου φάνηκε ότι είναι καλά στερεωμένος. Μέσα υπήρχε ένα καλώδιο (βασικά πολλά μικρά καλώδια που τελείωναν σε μία "υποδοχή" και αυτή δεν έμπαινε πουθενά, ήταν έτσι μέσα στο κουτί. Είναι δυνατόν αυτό? Πρέπει όλα τα καλώδια να χρησιμοποιούνται? :x :-?
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

Άβαταρ μέλους
Hermeia
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 987
Εγγραφή: 02 Αύγ 2004 00:14
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Εξωτερικός σκληρός ως κύριος δίσκος - Πρόβλημα με HD

Δημοσίευση από Hermeia » 30 Νοέμ 2009 08:48

Ο δισκος εχει 2 καλώδια που πρέπει να είναι καλά συνδεδεμένα πάνω του
- ζητα βοήθεια απο κάποιο φίλο που ξέρει, ή αναζήτησε σο διαδίκτυο - υπάρχουν οδηγοί με φωτογραφίες.

Το καλώδιο που λες με τα πολλα χρωματιστά καλωδιάκια (4ή5 μονόχρωμα), είναι το ρεύμα, κι έρχεται απο το τροφοδοτικό, Χωρίς αυτό δεν εχει ρεύμα ο δίσκος και φυσικά δεν δουλεύει.

το άλλο,
μια πλατιά καλωδιοταινια (συνήθως γκρι, αλλα μπορεί και μαυρη..) - για δίσκους IDE,
έρχεται απο τον κοντρόλερ στη μητρική (σπανια σε κάρτα), και είναι για τα δεδομένα (data cable)- την επικοινωνία του με το σύστημα.
Σε sata δισκους αυτό είναι ένα λεπτό καλωδιάκι με μικρό βισματάκι, που επίσης έρχεται απο τον δικό του contoler στη μητρική.
Χωρίς data cable, ο δίσκος δεν επικοινωνεί με το σύστημα, αρα δεν φαίνεται στο Bios ούτε μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις.

Οταν δεν βλέπουμε ένα δίσκο, πρώτα κοιτάμε αν είναι καλά συνδεδεμένα σταθερά τα δυο αυτά καλώδια - το δεύτερο και στον κοντρόλερ του (το πρώτο έρχεται μέσα απο το τροφοδοτικό.. αν φτάσουμε εκεί μετράμε τις εξόδους του τί ρεύμα βγάζουν..)


βρηκα πρόχειρα καποιες φωτο εδω αλλα είναι μικρές..
http://www.waterwheel.com/Guides/how_to ... drives.htm
Ψαξε και θα βρεις καλυτερες..
Αν βρεις και κανενα Manual απο παρόμοι δίσκο, θα πρέπει να εχει τις οδηγές και σκίτσα (τυπωμένο είτε σε ηλεκτρονικό έγγραφο)
πχ. ενα εδω.. http://www.wdc.com/WDProducts/library/Q ... 705037.pdf
(όπου λέει pata στο σχήμα είναι ide δίσκος.. το ρευμα του πάει στην άκρη δεξιά )


μπορει να μη χρησιμοποιούνται ολα τα καλώδια μεσα στο κουτι,
αλλα κάθε δίσκος πρέπει να εχει αυτά τα δυο πάνω του
- πχ το τροφοδοτικο συχνά έχει παραπάνω δυνατότητες για μελλοντικές προσθήκες, κλπ..
Hermeia the InfoSharer
Η Γνώση είναι Δύναμη
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “PC Hardware”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης