Ψάχνεις για δουλειά; Και τώρα τι, πως... τα πρώτα βήματα...

Ψάχνετε για δουλειά; Καταχωρήστε το βιογραφικό σας εδώ.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GeoStuff
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 7496
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2005 03:12
Τοποθεσία: Στα αλατορυχεία της Ζουαζιλάνδης...

Ψάχνεις για δουλειά; Και τώρα τι, πως... τα πρώτα βήματα...

Δημοσίευση από GeoStuff » 10 Νοέμ 2009 21:14

Το παρακάτω δεν είναι βασισμένο σε κανένα οδηγό και σε κανένα μοντέλο συμπεριφοράς κτλ. Αποτελεί προσωπική εμπειρία από αρκετές συνεντεύξεις, αρκετά βιογραφικά και συναντήσεις με ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, προτιμήσεων και ικανοτήτων. Επίσης βασίζεται στην εμπειρία μου από πολλούς HRάδες και λοιπούς περίεργους...

Έρευνα αγοράς...

Αποφοίτησες, πήγες στρατό, ή όχι, και αποφάσισες να βρεις δουλειά... Αποφάσισες ότι θες να κάνεις ένα επάγγελμα και ξεκίνησες να βρεις δουλειά πάνω σε αυτό.

Μερικά βασικά λάθη που όλοι κάνουμε είναι να κοιτάμε γρήγορα γρήγορα τις αγγελίες ή να εμπιστευόμαστε αυτό που μας είπε ο κολλητός ή αυτό που μας είπε η θεία μας, γιατί αυτή ξέρει καλά την αγορά. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εμάς τι μας αρέσει να κάνουμε και που θέλουμε να πάμε να δουλέψουμε...

Όταν ψάχνουμε για δουλειά κάνουμε έρευνα αγοράς, κοιτάμε εταιρίες, μαθαίνουμε ανταγωνιστές, βλέπουμε τάσεις και οργανωνόμαστε... Δεν πας ξυπόλητος στα αγκάθια γιατί ο πόνος είναι σίγουρος. Ήρεμα και ωραία... Καλύτερα να καθυστερήσεις τις επικονωνίες για 10 μέρες παρά να χάσεις 10 θέσεις επειδή δεν έψαξες!

Προσωπικότητα, Ταλέντα και Γνώσεις


Πριν ψάξεις για δουλειά δες σε τι είσαι καλός και πορεύσου ανάλογα... Έχω δει αγγελιές που ζητάνε προγραμματιστή, που να ξέρει σφουγγάρισμα και σίδερο. Προφανώς ο εργοδότης που έβγαλε τέτοια αγγελία δεν ξέρει τι θέλει, αλλά επειδή εσύ ξέρεις τι είσαι, μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις μαζί του και να του προσφέρεις αυτά που εσύ ξέρεις.

Ο μοναδικός άνθρωπος που είναι ικανός να σε "πουλήσει" και να σε προωθήσει είσαι εσύ και κανείς άλλος... Δες σε τι είσαι καλός και πούλα αυτό στο οποίο είσαι καλός!!! Μην κολλάς σε λεπτομέρειες όπως "έχω πρόβλημα στο excel" ενώ μπορείς να πεις ότι "είμαι καταπληκτικός στο Word"! (τυχαίο παράδειγμα)...

Βιογραφικό

Δεν υπάρχει ωραίο βιογραφικό, καινοτόμο βιογραφικό και ζουζουνιάρικο βιογραφικό. Υπάρχει δομημένο βιογραφικό, οργανωμένο βιογραφικό και επιτυχημένο βιογραφικό!

Ξέρουμε τι είναι η θέση, ξέρουμε τι είναι αποδεκτό στο μάτι, arial 10, black και ωραία στοίχηση, δύο σελιδούλες και φύγαμε!

Με λένε Geostuff και έχω τα εξής στοιχεία... Έχω τα εξής πτυχία... Έχω την εξής καριέρα... Έχω τα εξής ενδιαφέροντα...

Διακριτά, περιεκτικά και δομημένα... Αν δεν έχεις κάτι να γράψεις, προϋπηρεσία για παράδειγμα, μην γράψεις τίποτα. Κάνε σαφές, με ένα ωραίο, ορθογραφημένο κειμενάκι, ότι μόλις αποφοίτησες και ψάχνεις να ξεκινήσεις την καριέρα σου. Εμπλούτισέ το όμως με παραδειγματάκια από ομαδικές εργασίες στην σχολή σου, κάτι που να δείχνει ότι μπορείς να συνυπάρχεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον και να σέβεσαι το περιβάλλον αυτό!

Κάθε φορά που πας να ανακαλύψεις τον τροχό στο βιογραφικό σου σκέψου το εξής... Όποιος το διαβάζει έχει δει άλλα 1000 σαν το δικό σου οπότε κάνε το περιεχόμενο να αξίζει και άσε τα ροζ γραμματάκια και την ωραία φωτογραφιούλα στην άκρη... Το πιθανότερο είναι ότι δεν ενδιαφερθεί καν!

Επέλεξε τι θα βάλεις μέσα στο βιογραφικό γιατί αυτό είναι που μετράει... Αν έχεις κάνει 300 μαθήματα στην σχολή, που λογικά θα έχεις κάνει, κανένας δεν ενδιαφέρεται να δει και τα 300. Βάλε τα 10 που έχουν σχέση με το αντικείμενο της εταιρίας που πας να πιάσεις δουλειά. Φρόντισε να τα αλλάζεις ανάλογα την εταιρία! Δεν ξάχνουν όλες το ίδιο!

Το βιογραφικό είναι δυναμικό και αντικατοπτρίζει πάντα την τωρινή σου κατάσταση... Μην το παρατάς!!! Φρόντισε να το συντηρείς!!!

Συνέντευξη

Έφτασες μέχρι εδώ, όμορφα και ωραία, άρα ότι έγραψες στο βιογραφικό σου έπιασε τόπο!!! Ωραία... Τώρα πρέπει να καταφέρεις να το υποστηρίξεις με έργα και λόγια. Πρέπει να είσαι σε θέση να υποστηρίξεις κάθε γραμμή σε αυτό αλλιώς δεν έχεις ελπίδα να προσληφθείς! Δεν μπορεί να αναφέρεις "Κάτοχος ECDL με εξαιρετικές γνώσης Word" και να μην ξέρεις τουλάχιστον 2 τρόπους για να κάνεις Copy στο Word...

Μπες μέσα, με καλή ψυχολογία... Είσαι εκεί επειδή σε επέλεξαν, άρα σε θέλουν, κανείς δεν έχει χρόνο για χάσιμο για να κανονίζουν συνεντεύξεις με άσχετους! Άρα τους κάνεις, μπες και απέδειξέ το...

Δείξε τους ότι ξέρεις τι θες, ρώτα πράγματα, μην είσαι παθητικός... Όσο σε επιλέγουν άλλο τόσο τους επιλέγεις!!!

Ρούχα και στυλ έχουν σημασία, εντός ορίων... Δεν έχουν όλες οι θέσεις τις ίδιες απαιτήσεις και σίγουρα δεν πρέπει να τις έχουν... Μάθε που πας, δες το προφίλ της εταιρίας, κάνε μια έρευνα!!! Είπαμε, όχι ξυπόλητος στα αγκάθια!!!

Επίσης ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΕΙΣ!!!! Και μην φτάσεις εκεί καταϊδρωμένος και αναψοκοκκινισμένος από το τρέξιμο!!! Είναι τραγικό λάθος!!!

Και επίσης, η ευγένια και ένα καλό χαμόγελο, μια σίγουρη χειραψία είναι μεγάλα χαρτιά... Μάθε να τα κάνεις σωστά!!!

Ψυχολογία νικητή

Ίσως το σημαντικότερο εφόδιό του επίδοξου εργαζόμενου!!! Μπες στην συνέντευξη και δείξε ότι γουστάρεις που είσαι εκεί!!! Δείξε ότι θες να είσαι εκεί και όχι "έτυχε να περάσω και απο εδώ, πάρτε με σας παρακαλώ!" Ακόμα και αν μέσα σου τρέμεις και τρέχει κρύος ιδρώτας δεν είναι ανάγκη να το ξέρει κανείς και κυρίως αυτός που σου παίρνει συνέντευξη. Προετοιμασία, ηρεμία και καθαρές απαιτήσεις και φύγαμε!!!

Μπες, χαιρέτα σωστά, συστήσου, κάθησε σαν άνθρωπος και όχι σαν γομάρι, κοίτα αυτόν που του μιλάς, αν είναι παραπάνω από ένας κοίτα τους όλους, αργά και ήρεμα, όχι σαν λιγούρι... Πάρε τον χρόνο σου να απαντήσεις, σκέψου πριν μιλήσεις!!!

Είστε ίσοι, εργαζόμενος προς εργαζόμενο, εκεί που είσαι ήταν... Σίγουρα!!! Ξέρει τι περιμένει, διάβασε το βιογραφικό που σε έφερε μέχρι εδώ!!!

Τελείωσε η συνέντευξη??? Σήκω, χαιρέτησέ τους πάλι, χαμογέλα!!!! Δώσε το χέρι και ευχαρίστησέ τους για τον χρόνο τους!!! Δείξε ότι είσαι σωστός επαγγελματίας και όχι ένα παιδάκι που θέλει χάρες!!!

Μετά τι???

Τελείωσε και αυτό!!! Πάς σπίτι τώρα και κοιτάς για το επόμενο...

Αν το έχασες στείλε ένα email στην εταιρία που δεν σε πήρε! Μάθε γιατί δεν σε πήρε, ρώτα με όμορφο τρόπο ώστε να πάρεις μια απάντηση και να μάθεις κάτι από την εμπειρία!!! Ακόμα και η αποτυχία είναι μια πιθανότητα!!! Αποτυχημένος είναι αυτός που δεν μαθαίνει γιατί κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος να προσληφθεί χωρίς λίγο πόνο...

Αν σε πήραν μπράβο!!! Όρμα στην αρένα και κάνε τους να χαρούν που σε πήραν και που δεν έπεσαν έξω!!! Και στείλε πάλι και εκείνο το email να πεις ευχαριστώ, και αν τύχει να πετύχεις κάπου στην εταιρία τον τύπο/τύπισσα που σου έκανε την συνέντευξη ευχαρίστησέ τον προσωπικά πλέον και δες τι έκανες καλά τότε??? Μάθε και ψάξε για να πας καλά και στην επόμενή σου συνέντευξη!!!

Αυτά τα ολίγα από εμένα...

Αν θυμηθώ κάτι άλλο θα το προσθέσω... Αν θέλετε να προσθέσω κάτι άλλο πείτε μου!!!
Κούκλα Μου Φρεγάτα Σκίζεις Τον Ωκεανό... Μοιάζεις Στον Τιτανικό!!!

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Ψάχνεις για δουλειά; Και τώρα τι, πως... τα πρώτα βήματα...

Δημοσίευση από cherouvim » 10 Νοέμ 2009 22:50

Ωραίος.

Και μην πεις ψέματα στο CV ή στη συνέντευξη γιατί είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για την έξοδο :)

HelenIronMaiden
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2009 00:44

Ψάχνεις για δουλειά; Και τώρα τι, πως... τα πρώτα βήματα...

Δημοσίευση από HelenIronMaiden » 11 Νοέμ 2009 00:48

ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ Κ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΕΛΕΙΩΝΩ Κ ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Κ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΝΙΩΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ....ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΤΑ Κ ΔΥΝΑΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ...ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΑ Κ ΤΟ FB ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕ...ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ

ALR
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1712
Εγγραφή: 09 Απρ 2005 17:30

Ψάχνεις για δουλειά; Και τώρα τι, πως... τα πρώτα βήματα...

Δημοσίευση από ALR » 11 Νοέμ 2009 01:48

Πολύ ωραίο άρθρο.

2 Πράγματα μόνο.

Η εμφάνιση του CV μετράει και δείχνει στοιχεία του χαρακτήρα του συνεντευξιαζόμενου.
Ένα συντηρητικό βιογραφικό πάντα είναι αποδεκτό. Ένα μη συντηρητικό είναι ρίσκο, αλλά έχει ελπίδες να πάρει το κάτι παραπάνω, ανάλογα με το ποιος θα το διαβάσει.
Οπότε πρέπει να παίξει αρκετή έρευνα πριν :)

Το δεύτερο είναι το "Είστε ίσοι". Μερικές φορές αυτό δεν ισχύει όταν μιλάς με διευθυντικό στέλεχος που τοποθετήθηκε λόγω συγγένειας και δεν πέρασε ποτέ από θέση απλού υπάλληλου.
Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξέρει τι περιμένει ή ότι δε διάβασε το βιογραφικό σου. Ξέρει και παρά ξέρει, απλά ίσως δεν έχει νοιώσει ποτέ αυτό που νοιώθεις εσύ εκείνη τη στιγμή.
Γίνονται πραγματάκια

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

Ψάχνεις για δουλειά; Και τώρα τι, πως... τα πρώτα βήματα...

Δημοσίευση από Sheena » 11 Νοέμ 2009 16:12

Συγχαρητήρια για το κείμενο. :clap: Είναι άψογο και αληθινό πέρα για πέρα. :D

Επίσης, αυτό που λέω πάντα. "Μην ψάχνεις για δουλειά, ψάξε για εταιρεία." Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείς. Είναι σοβαροί; Μην κοιτάς μόνο το όνομα που έχουν αποκτήσει στην αγορά. Δες τους εκ των έσω, με διακριτικότητα. Αυτός που σου παίρνει την συνέντευξη σε εμπνέει να συνεργαστείς μαζί του; Τι άνθρωπος είναι εκ πρώτης όψεως; Τι ξέρεις γι' αυτόν και την εταιρεία; Σε αντιπροσωπεύει η θέση για την οποία αύριο μεθαύριο θα εργαστείς;
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
GeoStuff
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 7496
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2005 03:12
Τοποθεσία: Στα αλατορυχεία της Ζουαζιλάνδης...

Ψάχνεις για δουλειά; Και τώρα τι, πως... τα πρώτα βήματα...

Δημοσίευση από GeoStuff » 11 Νοέμ 2009 21:14

HelenIronMaiden έγραψε:ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ Κ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΕΛΕΙΩΝΩ Κ ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Κ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΝΙΩΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ....ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΤΑ Κ ΔΥΝΑΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ...ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΑ Κ ΤΟ FB ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕ...ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ
Να σαι καλά... Ελπίζω να σε βοηθήσει... :D
ALR έγραψε:Πολύ ωραίο άρθρο.

2 Πράγματα μόνο.

Η εμφάνιση του CV μετράει και δείχνει στοιχεία του χαρακτήρα του συνεντευξιαζόμενου.
Ένα συντηρητικό βιογραφικό πάντα είναι αποδεκτό. Ένα μη συντηρητικό είναι ρίσκο, αλλά έχει ελπίδες να πάρει το κάτι παραπάνω, ανάλογα με το ποιος θα το διαβάσει.
Οπότε πρέπει να παίξει αρκετή έρευνα πριν :)
Όπως λες είναι... Και όπως λέει και ο λαός, με ένα μαύρο κουστούμι δεν μπορείς να κάνεις ποτέ λάθος!!! :D
ALR έγραψε:Το δεύτερο είναι το "Είστε ίσοι". Μερικές φορές αυτό δεν ισχύει όταν μιλάς με διευθυντικό στέλεχος που τοποθετήθηκε λόγω συγγένειας και δεν πέρασε ποτέ από θέση απλού υπάλληλου.
Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξέρει τι περιμένει ή ότι δε διάβασε το βιογραφικό σου. Ξέρει και παρά ξέρει, απλά ίσως δεν έχει νοιώσει ποτέ αυτό που νοιώθεις εσύ εκείνη τη στιγμή.
Το σχόλιο είναι πιό πολύ στο ότι είσαι επαγγελματίας προς επαγγελματία, δεν είσαι λιγότερος από αυτόν, και να είσαι περισσότερο, καλύτερα κράτα το για μετά γιατί οι άνθρωποι τρομάζουν εύκολα και νιώθουν να απειλούντε... Ιδίως στην περίπτωση που αναφέρεσαι...
Κούκλα Μου Φρεγάτα Σκίζεις Τον Ωκεανό... Μοιάζεις Στον Τιτανικό!!!

Άβαταρ μέλους
iNDEFiX
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2569
Εγγραφή: 20 Δεκ 2002 00:48
Τοποθεσία: κλειστή λόγω έργων
Επικοινωνία:

Ψάχνεις για δουλειά; Και τώρα τι, πως... τα πρώτα βήματα...

Δημοσίευση από iNDEFiX » 19 Νοέμ 2009 09:13

Sheena έγραψε:Συγχαρητήρια για το κείμενο. :clap: Είναι άψογο και αληθινό πέρα για πέρα. :D

Επίσης, αυτό που λέω πάντα. "Μην ψάχνεις για δουλειά, ψάξε για εταιρεία." Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείς. Είναι σοβαροί; Μην κοιτάς μόνο το όνομα που έχουν αποκτήσει στην αγορά. Δες τους εκ των έσω, με διακριτικότητα. Αυτός που σου παίρνει την συνέντευξη σε εμπνέει να συνεργαστείς μαζί του; Τι άνθρωπος είναι εκ πρώτης όψεως; Τι ξέρεις γι' αυτόν και την εταιρεία; Σε αντιπροσωπεύει η θέση για την οποία αύριο μεθαύριο θα εργαστείς;

Πάρα πολύ σωστή παρατήρηση... σωστή :)

starfish
Δημοσιεύσεις: 600
Εγγραφή: 15 Δεκ 2006 12:58

Ψάχνεις για δουλειά; Και τώρα τι, πως... τα πρώτα βήματα...

Δημοσίευση από starfish » 19 Νοέμ 2009 10:37

Όταν σε πάρουν μάθε ξεκάθαρα τι ακριβώς δικαιώματα έχεις σε όλους τους τομείς.

Μην αφήσεις να σε εκμεταλευτούν και απόδειξε τους ότι εάν είσαι ευχαριστημένος και είναι δίκαιοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερο απο την αντίθετη περίπτωση.

Εάν δεις ότι σε εκμεταλλεύονται και το ίδιο κάνουν και στους υπόλοιπους ψάξε ταυτόχρονα για κάτι άλλο. Δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση Εργασίας”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες