Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από dimsis » 03 Νοέμ 2009 10:53

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν έναν «τηλεπαθητικό» υπολογιστή που μπορεί να αναδημιουργήσει τις εικόνες που βλέπει ή θυμάται ένας άνθρωπος και να τις εμφανίσει σε μια οθόνη.

Η συσκευή καταγράφει τα πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας και τα μετατρέπει σε μια κινούμενη εικόνα στην οθόνη. Αν και η ιδέα ενός τηλεπαθητικού μηχανήματος ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί κάποια μέρα να αποτελεί πραγματικότητα και μάλιστα να έχει σημαντικές πρακτικές εφαρμογές, π.χ. για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος.
Όλο το άρθρο: http://www.imerisia.gr/article.asp?cati ... d=20325146
Και στο ΣΚΑΙ: "Τηλεπαθητικός" υπολογιστής "διαβάζει" το νου

Νέα που μου δίνουν την ευκαιρία αναδημοσίευσης ενός παλιού μου κειμένου από το log.gr με τίτλος Σκέψεις και θεωρίες επιστημονικής φαντασίας.... Συμπληρωματικά προσθέτω και κάποια σχόλια που είχα κάνει στη συζήτηση με κάποια μέλη του log.

----------

Σκέψεις και θεωρίες επιστημονικής φαντασίας...
Άρθρα 03.03.05 15:48 από: dimsis (Δημήτρης Σισκόπουλος)

Ένα πράγμα που πολλές φορές δυσκολευόμαστε ή αρνούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ως λάτρεις της τεχνολογίας είναι η μείωση της «φιλοσοφικής σκέψης» και του διαλογισμού γενικότερα. Σε μια εποχή όπου κατακλυζόμαστε από δεδομένα, δύσκολα βρίσκει κανείς πλέον τον χρόνο να κάνει μια παύση, να ηρεμήσει και να «παράγει» σκέψεις και ιδέες και όχι απλώς να λαμβάνει από τα διάφορα - κυρίως ηλεκτρονικά - μέσα.

Όσοι εργάζονται με υπολογιστές, τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς ανάγνωσης, είτε όσων γράφουν οι ίδιοι, είτε στοιχείων από φόρμες και κείμενα άλλων. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταφέρεις να συγχρονίσεις την σκέψη σου με το ταυτόχρονο γράψιμο αλλά και την υποχρεωτική ανάγνωση για την επαλήθευση όσων γράφεις σε ένα κειμενογράφο, χωρίς να χάσεις τον ειρμό της σκέψης σου. Αυτό σημαίνει πως πολλές φορές ξεκινάς να γράψεις κάτι χωρίς πλάνο, έχοντας όμως συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό σου και πριν προλάβεις να ολοκληρώσεις το γράψιμο έχεις ξεχάσει τι ήθελες να γράψεις, επειδή αποσπάστηκε η προσοχή σου από την ίδια την συγγραφή.

Τυχαία έπεσα πριν λίγο στο σύνδεσμο http://filosofia.itgo.com/arxaiaellas.htm και διάβαζα «τι είπαν και τι πίστευαν» ορισμένοι γνωστοί αρχαίοι φιλόσοφοι και σκεπτικιστές και για ακόμη μια φορά συνειδητοποίησα πως πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία μέρα που κατάφερα να «αδειάσω το κεφάλι μου» από όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας, να μην βομβαρδίζομαι από εικόνες, βίντεο ή ήχους από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα και να καταφέρω να συλλογιστώ ή να «πλάσσω» και δικές μου θεωρίες για πράγματα που δεν έχω ξαναδιαβάσει, δει ή ακούσει, όπως φαντάζομαι πως έκαναν σε πολύ ιδιωτικές και ήσυχες στιγμές και αυτοί οι αρχαίοι Έλληνες.

Η καθημερινότητα σήμερα τις περισσότερες φορές αλλά και η ίδια η επικοινωνία και η συναναστροφή με τους συνάνθρωπους μας, είναι στην ουσία μια «ανταλλαγή πληροφοριών», που στα μέσα όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα διάφορα έντυπα είναι μονόδρομη, αφού δεν συμμετέχουμε αλλά απλώς λαμβάνουμε πληροφορίες (εκτός και αν θεωρεί κανείς το zapping ή την αλλαγή σταθμού στο ραδιόφωνο αμφίδρομη επικοινωνία Τρελή ματιά ) ενώ με τους υπολογιστές υπάρχει κάποια αμφίδρομη επικοινωνία και ένα μεγαλύτερο περιθώριο σκέψης, ιδιαίτερα όταν το είδος της ασχολίας την απαιτεί. (π.χ. συγγραφή κειμένων, προγραμματισμός κλπ).

Το κακό είναι πως και πάλι ο τρόπος με τον οποίο γίνετε αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία ή διαφορετικά η καταχώρηση δεδομένων (το data entry) των σκέψεων μας στους υπολογιστές μειονεκτεί υπερβολικά στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος έχει μάθει να σκέπτεται. Η ιδανική φαντάζομαι εφεύρεση θα ήταν η ένας καταγραφέας σκέψης, που αυτόματα δηλαδή θα κατέγραφε τα πάντα σε ηλεκτρονικά (ή άλλης τεχνολογίας) αποθηκευτικά μέσα, κάτι που πιστεύω πως θα ωθούσε την εφευρετικότητα και θα ωθούσε τους ανθρώπους να σκέφτονται περισσότερο και όχι αυτό που κάνουμε σήμερα και το τεράστιο χάσιμο χρόνου που έχουμε τελικά για την καταγραφή ορισμένων και μόνο σκέψεων μας.

Κάτι τέτοιο ασφαλώς και είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά φανταστείτε να μπορούσατε να είχατε όλες σας τις σκέψεις αλλά ακόμα και των λεγομένων σας ή και όσων βλέπουν τα μάτια μας σαν αρχεία βίντεο έως και δυνατότητα καταγραφής όλων των υπόλοιπων αισθήσεων μας, για μια ολόκληρη ζωή, καταγεγραμμένες αυτομάτως και τι έξτρα δυνατότητες θα πρόσφερε. Αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όποια ζητήματα ασφαλείας, καταπάτησης προσωπικών δικαιωμάτων κλπ προκύψουν λόγω βλακείας μιας μερίδας ανθρώπων που πάντα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους συνανθρώπους, πιστεύω πως μπορεί να προσφέρει και πάλι στον άνθρωπο τον χρόνο που χρειάζεται για να «δημιουργεί» πολύ περισσότερο και όχι απλώς να καταγράφει παθητικά.

Φανταστείτε πως θα ήταν να μπορούσαμε να μελετήσουμε στην ουσία «το μυαλό» σπουδαίων ή σημαντικών ανθρώπων που άφησαν ιστορία, ή τα τρισέγγονα σας να μπορούν να βλέπουν τις σκέψεις που κάνατε από την στιγμή της γέννησης σας, πόσο θα άλλαζε και θα μειωνόταν λογικά η εγκληματικότητα από την στιγμή που οι αρχές θα είχαν την δυνατότητα να βρουν τους πραγματικούς ενόχους, πόσο αχρείαστα θα ήταν κάποια επαγγέλματα που βασίζονται σε προσπάθειες αποδείξεις των γεγονότων, όπως για παράδειγμα αυτό των δικηγόρων αφού η αλήθεια θα μπορούσε να αποδειχθεί εύκολα, πόσο θα αλλάζαμε ίσως και εμείς συμπεριφορά και θα προσέχαμε περισσότερο τι πράττουμε και κατά πόσο είμαστε νόμιμοι κλπ...

Προχωρώντας ακόμα περισσότερο τα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εκτός του ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια γενικής χρήσης παγκόσμια βιβλιοθήκη από επιλεγμένες καταγραφές μετά από τις απαραίτητες άδειες από τους «δημιουργούς» τους, για παράδειγμα για ιστορικούς ή επιστημονικούς σκοπούς, θα υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας ενός mindblog, αν μου επιτρέπετε ο όρος, όπου αυτόματα θα μπορούσε κανείς να δημοσιεύει αυτόματα όσα σκέπτεται και επιθυμεί να δημοσιευτούν για παράδειγμα σε έναν ιστότοπο, χωρίς καθόλου κόπο και χάσιμο χρόνου στην εισαγωγή δεδομένων.

Σαφώς αν κάποτε γίνει κάτι τέτοιο, γιατί μη ξεχνάμε πως πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασία σήμερα έχουν υλοποιηθεί, σίγουρα θα δημιουργήσουν και διάφορους ηθικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς, αλλά η πρόοδος που μπορεί να προσφέρει και τα οφέλη, προσωπικά θεωρώ πως θα είναι τεράστια. Το σίγουρο είναι πως θα υπάρχουν αντιδράσεις καταπάτησης της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος.

Αν ποτέ φτάσει η ανθρωπότητα στην υλοποίηση ενός τέτοιου επιτεύγματος, πιθανών να έχει φτάσει και στο σημείο όπου θα μπορεί να κάνει και το αντίστροφο, δηλαδή την «εγγραφή» δεδομένων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. (που την φαντάζομαι χωρίς επεμβάσεις τύπου Johny Mnemonic). Εκεί βέβαια γεννιέται και ως απορία η «χωρητικότητα» του εγκεφάλου μας και πόσα δεδομένα αντέχει να καταχωρήσει πριν εκφυλιστεί, όπως δηλαδή γίνετε με την πάροδο του χρόνου.

Και για να τελειώσω αυτό το ντελίριο σεναρίων και υποθέσεων να προσθέσω άλλη μια σκέψη-θεωρία που αν γίνει κάποτε εφικτή, δεν θα χρειαζόμαστε καταγραφή, τουλάχιστον των προσωπικών οπτικοαουστικών μας δεδομένων. Σκεφτείτε ένα «εικονικό τηλεσκόπιο» που μπορεί να ρίχνει ματιές στο παρελθόν, να προλαβαίνει δηλαδή «τον χρόνο» κοιτώντας πολλά δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά «ξεπερνώντας» με κάποιο τρόπο την ταχύτητα του φωτός, άρα και τον χρόνου και να βλέπει «κατοπτρικά» την γη… Όλα εκεί θα υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα.-

--------- Από τα ΣΧΟΛΙΑ ---------

Όπως το φαντάζομαι, θα είναι θέμα δικής σου επιλογής το ΤΙ θα καταγραφεί και το τι θα κρατήσεις και τι θα σβήσεις από τα καταγεγραμμένα και ασφαλώς το ποιος θα έχει πρόσβαση σε όλα αυτά. Στο ερώτημα σου λοιπόν απαντώ πως δεν θα με χαλούσε καθόλου να γινόταν συνεχείς καταγραφή όσων σκέφτομαι από την στιγμή που εγώ θα διαλέξω τι τελικά θα "μοιραστώ" με τους άλλους...

Καταρχήν αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, ξεχνάμε ότι ξέρουμε από data entry και "GUI" εφαρμογών αφού δεν έχει νόημα να υπάρχουν ποντίκια και πληκτρολόγια. Το λειτουργικό θα πρέπει να προσαρμοστεί να αντιδρά σε εντολές που γίνονται με την σκέψη και ο δείκτης του ποντικιού θα είναι στην ουσία εκεί που εστιάζουμε με τα μάτια μας και το κλικ θα γίνετε με την σκέψη της αντίστοιχης εντολής.
Με τον ίδιο τρόπο για παράδειγμα με το που θα σκέφτεσαι "word" θα σου ανοίγει το Word, και με το που σκέφτεσαι π.χ. "Start Rec" ότι σκέψεις κάνεις από εκεί και έπειτα θα τις καταγράφει αυτόματα ο κειμενογράφος... σκέφτηκες "Stop Rec" ; τέλος.
Δηλαδή υποθέτω πως θα πρέπει να δημιουργηθεί και νέο hardware και software για όλη αυτή την αλλαγή τρόπου εργασίας με του Η/Υ.

Γενικώς αν μπορέσουμε να μετατρέψουμε σε «ενέργεια» ή «data» την σκέψη, όλα αυτά που αναφέρεις «.. μπορώ να γράψω, μπορώ να ζωγραφίσω, να παίξω μουσική …» θα μπορούν να γίνουν ευκολότερα και πάρα πολύ γρηγορότερα … φαντάσου ένα software που θα μπορεί να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ την ζωγραφιά που σκέφτεσαι και όπως ακριβώς την σκέφτεσαι σε αρχείο ηλεκτρονικής μορφής ή το ίδιο για την μουσική σου! Από την στιγμή που ότι ακριβώς σκέφτεσαι είναι για τον υπολογιστή δεδομένα, τι πιο εύκολο να δημιουργηθεί λογισμικό που να μπορεί να τα διαχειριστεί και να τα αποθηκεύσει στις κατάλληλες μορφές; Έπειτα ο καθένας από εμάς δεν θα περιοριζόταν στο κατά πόσο έχει καλό ταλέντο στο να ζωγραφίζει ή να γράφει μουσική αλλά στο πόσο καλός είναι να φαντάζεται και να σκέφτεται….

Η κουλτούρα και ο πολιτισμός, ούτως η άλλως αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου και με τις νέες τεχνολογίες, και ο άνθρωπος προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και τρόπο διαβίωσης. (το κατά πόσο αυτό είναι σωστό ή λάθος χωράει τεράστια κουβέντα)

Όσο για την ομοιογένεια της σκέψης, δεν νομίζω πως θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Είναι σαν την τηλεόραση ή και το διαδίκτυο και τα υπόλοιπα ΜΜΕ που βλέπεις εικόνες και βίντεο από τον κόσμο και ακούς συζητήσεις, ενημερώνεσαι κλπ Δεν πάει να πει ότι επειδή διαβάζεις, βλέπεις ή ακούς τις σκέψεις και τις απόψεις τον άλλων, χάνεις τις δικές σου… ίσα ίσα που έχεις πιο ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη.

Για τις επιπτώσεις που θα είχε τώρα σε μυαλά που πιθανών δεν άντεχαν την πληροφόρηση, υποθέτω πως θα είναι στο «χέρι» του καθενός να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που του δίνονται ή όχι… το «overload» δεδομένων πιστεύω μόνο η πράξη θα μπορούσε να το δείξει…

Στο τέλος που αναφέρεις για την αφομοίωση όλων αυτών των πληροφοριών, «παίζουν» δύο ενδεχόμενα. Ένα είναι να γίνουμε πιο «πλαδαροί» σε ότι αφορά τη συγκράτηση των δεδομένων που λαμβάνουμε αφού πλέον αν γίνετε καταγραφή ΔΕΝ θα χρειάζεται να τα συγκρατούμε από την στιγμή που θα μπορούμε να βρίσκουμε κάτι όποια στιγμή το χρειαζόμαστε, με απλές αναζητήσεις των καταγεγραμμένων δεδομένων….δηλαδή σίγουρα θα γινόμασταν πιο «επιλεκτικοί» στο τι θα διαλέγαμε να κρατούμε στο μυαλό μας ως πληροφορία και τι θα αφήναμε απλώς να καταγράφετε. Έτσι πιστεύω πως τα πράγματα που αγαπάμε περισσότερο π.χ. τις οικογένειες μας, τα χόμπι μας κλπ θα είχαν περισσότερο «χώρο» στην μνήμη μας, ενώ βαρετές στιγμές και καταστάσεις όπως μια μέρα ρουτίνας στην δουλειά ίσως να την διαγράφαμε αυτόματα έχοντας την σιγουριά ότι θα καταγραφεί …
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι όντως αυτό που λες, δηλαδή να γίνουμε «αχόρταγοι» για πληροφόρηση (data freaks) και να υπερφορτώνουμε το μυαλό μας με γνώσεις που μπορεί να μας είναι άχρηστες, κάτι που όπως είπαμε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει.

Τέλος για τα 70-90 χρόνια που λες… όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να φτιάξουμε όσα φαντάζομαι ίσως και να μην υπάρχει όριο ηλικίας Τρελή ματιά
Ρίξε μια ματιά σε μια παλιά μου καταχώρηση:
http://www.log.gr/read.cfm?id=777

---------
και κάτι ακόμα που έχω ξεχάσει να αναφέρω στην όλη θεωρία, είναι το γεγονός ότι άτομα τα οποία σήμερα είναι αποκλεισμένα από την κοινωνία έχοντας κάποια μορφή αναπηρίας, ελαφριά η βαριά (π.χ. hawkins), θα μπορούν ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ να δημιουργούν έως και να λειτουργούν όπως όλοι οι υπόλοιποι "αρτιμελείς" και υγιείς άνθρωποι. Δηλαδή από την στιγμή που η σκέψη έχει μετατραπεί σε δεδομένα, το hardware σε συνδυασμό με το σωστό software, θα μπορεί να λάβει εντολή να κινήσει ένα μηχανικό μέλος ή ένα ολόκληρο μηχανικό κορμί...
Και ειλικρινά πιστεύω πως αν όλη αυτή η "ενέργεια" και το χρήμα που σπαταλιέται σε άλλου είδους συλλογικές προσπάθειες, έρευνες και πειράματα στρεφόταν στην ανακάλυψη αυτής της μετατροπής της σκέψης σε data, δεν θα ήταν απλώς σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά θα το προλαβαίναμε όλοι μας...
Αυτό θα ήταν για μένα ένα "open software / hardware project" που θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθώ και φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος ...
είναι πολλοί που ασχολούνται με ρομποτική, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία και ασφαλώς ιατρικοί και παρεμφερείς επιστήμες που σίγουρα θα συμμετείχαν με ευχαρίστηση...
---------
Πρόσθεσα μόνο όσα σχόλια είχα κάνει εγώ, είναι πολύ ενδιαφέροντες οι παρατηρήσεις και τα σχόλια και των άλλων παιδιών. Υπάρχει και άλλη μια σχετική καταχώρηση αργότερα: http://www.log.gr/read.cfm?id=1555

Όλα αυτά τα παρανοικά που τελικά φαίνεται πως μπορεί να γίνουν πραγματικότητα ήταν και ο λόγος που είχα βάλει κάποια φάση ως υπογραφή μου το:
Design is overrated. I just need a mind to data gadget. - DimSis

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από usercd80 » 03 Νοέμ 2009 11:00

Μακάρι να φτιαχτεί ένας τέτοιος υπολογιστής. Θα χάσουν τη δουλειά τους όλοι οι σκηνοθέτες και οι 3d animators :)

Πάντως δεν το βλέπω εφικτό για τα επόμενα χρόνια. Θέλει υπερβολική δουλειά για δεκαετίες και αν.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από dimsis » 03 Νοέμ 2009 11:26

Βάλε μέσα και web designers (στο slicing θα ρίχνουν δουλειά μετά), ζωγράφους, dpάδες και πολλά άλλα συναφή επαγγέλματα αλλά και όχι μόνο γιατί θα μιλάμε γενικότερα για μετατροπή σκέψης σε δεδομένα... οπότε με τις σωστές εφαρμογές η σκέψη θα μπορεί να γίνετε κείμενο, (ή κώδικας στον editor :) ), σκίτσο, βίντεο ή ακόμα και να κινεί μηχανικά μέρη...
Γενικώς ΑΝ το προλάβουμε, θα αλλάξει ριζικά και πολλά επαγγέλματα και τις ζωές μας. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας ίσως το ζήσουμε και αυτό.

Αν υπολογίσουμε πόσο χρόνο χάνει η ανθρωπότητα στην καταγραφή σκέψεων σε συμβατικά μέσα για την διάδοση τους και ότι ο μεγαλύτερος όγκος χρήσιμων πληροφοριών μένουν απλώς σαν σκέψεις που χάνονται χωρίς να καταγραφούν πουθενά, αν γίνει κάτι τέτοιο θα μιλάμε για μια ολοκληρωτική αλλαγή τόσο σε επίπεδο αξιολόγησης των ανθρώπων, αφού αυτό που θα μετράει περισσότερο θα είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι και όχι η εμφάνιση, η δύναμη, τα κονέ, το χρήμα και γενικότερα η ύλη αλλά το πνεύμα, όσο και στην κοινωνικότητα μας.
Σκέψου ένα μελλοντικό wireless mind network κάτι σαν "ηλεκτρονική τηλεπάθεια" :)

Άβαταρ μέλους
Zizo
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2256
Εγγραφή: 29 Οκτ 2006 03:21
Επικοινωνία:

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από Zizo » 03 Νοέμ 2009 19:31

μια ανασυγκρότηση στον εγκέφαλό μου θέλω εγώ, κάνει? :lol:

εγώ αυτό που θέλω είναι να μπορώ να εμφανίζω σε εικόνες κάποιες ιδέες μου ή όνειρα... :/
έχω τόσα abstract όνειρα και ιδέες, κιας μην έχει καλή ποιότητα, απλά να μοιραστώ τις σκέψεις μου αλλιώς μου παίρνει 2 a4 σελίδες να τις πω...
Εικόνα
What you waiting for?

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 03 Νοέμ 2009 22:24

Το κακο με τους Η/Υ ειναι - δυστηχως- ότι απλα κανουν οτι τους εχεις μαθει(Προγραμματισει)
Ακόμα και στα ανεπτιγμένα παιχνιδια της νεας γενιας(Action simulators,FPS simulators όπως πχ wwII) η λεγόμενη ΑΙ(artifficial inteligence) ειναι κατι το οποιο εσυ το προγραμματιζεις.

Αν καποτε βγει κατι αλλο- περαν του πιριτιου που δεν μπορει να σκεφτει- που θα μπορει να σκεφτετε μονο του, μακαρι.. (Den ξερω αν κατι τετοιο ειναι εφικτο με τους λεγομενους κβαντικους Η/Υ)
Θα ειμαι ο πρωτος που θα πει long live to the machines...
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
c0d3punk
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1076
Εγγραφή: 15 Σεπ 2008 22:32
Τοποθεσία: Puerto pollo
Επικοινωνία:

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από c0d3punk » 04 Νοέμ 2009 00:17

το σίγουρο είναι ότι θα πάει η τσοντοφαντασίωση σύννεφο, με εγκεφαλικές "υπερπαραγωγές" μικρού και μεγάλου μήκους.
like ants in a colony we do our share
but there's so many other f****' insects out there || Ανανεωμένα Παρτάλια || biZfind.gr

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από dimsis » 04 Νοέμ 2009 08:34

zizo φαίνεται είσαι μικρός ακόμα για αυτό δεν ζητάς και upgdade :)
Ιδιαίτερα για τα όνειρα από αρχαιοτάτων χρόνων προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν. Τουλάχιστον εσύ τα θυμάσαι τα όνειρα σου. Ξέρεις πόσοι δεν θυμούνται τίποτε ή έχουν την εντύπωση ότι δεν βλέπουν;

Connor MacLeod αυτό είναι σενάριο του terminator φίλε. (ps: καλό το "terminator salvation", ίσως το καλύτερο της σειράς)

c0d3punk Σίγουρα + ψυχαγωγία γενικότερα.
Αρκεί να δούμε πόσο βοηθάει το gaming εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Άβαταρ μέλους
Basilakis
PHP Moderator
Δημοσιεύσεις: 8575
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 13:03
Τοποθεσία: Womans' Brain
Επικοινωνία:

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από Basilakis » 04 Νοέμ 2009 10:03

c0d3punk έγραψε:το σίγουρο είναι ότι θα πάει η τσοντοφαντασίωση σύννεφο, με εγκεφαλικές "υπερπαραγωγές" μικρού και μεγάλου μήκους.
Θα είναι και η μέρα που επιτέλους θα με καλέσουν για να πάρω το Χρυσό πουλί, ένα βραβίο για τέτοιες παραγωγές... :kaloe: :kaloe: :kaloe: :kaloe:

Άβαταρ μέλους
GeoStuff
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 7496
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2005 03:12
Τοποθεσία: Στα αλατορυχεία της Ζουαζιλάνδης...

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από GeoStuff » 04 Νοέμ 2009 10:58

Κοίτα πως ένα θέμα καθαρά τεχνολογικό μετατρέπεται σε τσόντα σε 3 ποστ!!!

Έλα μην ξεφεύγουμε!
Κούκλα Μου Φρεγάτα Σκίζεις Τον Ωκεανό... Μοιάζεις Στον Τιτανικό!!!

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 04 Νοέμ 2009 12:52

Connor MacLeod αυτό είναι σενάριο του terminator φίλε.
Ακρηβως. Σκενάριο...
:( :(

Οχι και το καλητερο της σειρας το Salvation. T2 νομιζω. για μενα τουλαχιστον.
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

emphasy
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 4303
Εγγραφή: 16 Ιαν 2005 10:31

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από emphasy » 04 Νοέμ 2009 13:27

Ο Hawkins ήδη χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τεχνολογίες για να μπορεί να μιλάει. Anyway, δεν είναι και πολύ μακριά οι επιστήμονες από αυτό. Αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Χρησιμοποιείτε ήδη η AI, για να διευκολύνει κυρίως άτομα με προβλήματα.

Σε αυτό που συμφωνώ με τους αρχαίους είναι πως πρέπει να αδειάζουμε το μυαλό μας από την καθημερινότητα και πραγματικά έχει αποτελέσματα. Πολλές φορές η στείρα γνώση, πιστεύω, είναι η βάση για την στείρα σκέψη. Είχα διαβάσει την βιογραφία του John Nash, πριν το "beautiful mind", και μου είχε μείνει το σκεπτικό του πως δεν παρακολουθούσε μαθήματα του Princeton για τον λόγω ότι του περιόριζε την εφευρετικότητα, την σκέψη και τον απομάκρυνε από την δημιουργία.

Όταν υπάρχει καθαρή σκέψη, υπάρχει και αποτέλεσμα. Η σκέψη είναι κάτι πολύπλοκο και ποτέ και κανένα Ηλεκτρονικό μέσω δεν θα μπορέσει να την διαβάσει. Είναι αλήθεια πως στέλνουμε μηνύματα εγκεφαλικά ο ένας στον άλλο, αλλά και πάλι ο καθένας αντιλαμβάνεται αλλιώς το μήνυμα.

Άρα με τον να δημιουργήσουμε ένα είδους λογισμικό που θα δέχεται την σκέψη είναι σαν να περιορίζουμε την ελευθερία της σκέψης μας. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιλαμβάνεται ο κάθε Η/Υ αυτά τα μηνύματα θα είναι ο ίδιος και όμως η σκέψη από άτομο σε άτομο διαφέρει. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής και πάνω στο οποίο στηρίζεται και η τεχνητή νοημοσύνη είναι διαβάζει κάποιου είδους συνήθεια και έπειτα από σχετική επεξεργασία να μπορεί να "απαντά" σε αυτό κατάλληλα. Δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο και αυτό θα παραμείνει. Γιατί κάποια στιγμή όπως στην Βιολογία αναπτύχθηκε ο κλάδος της Βιοηθικής θα αναπτυχθεί με την ίδια ευκολία ο αντίστοιχος κλάδος και στην πληροφορική. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι μέσα σε όλα μίλησαν και για ελευθερία της σκέψης και όσο και αν μοιάζουμε μεταξύ μας έχουμε διαφορετικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων γύρω μας. Ακόμη και τα άτομα από την ίδια οικογένεια και με περίπου την ίδια νοοτροπία!

Άβαταρ μέλους
DGeorge
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3757
Εγγραφή: 13 Σεπ 2007 12:59
Τοποθεσία: Καλλιθέα Γενικώς

Υπολογιστής διαβάζει τη σκέψη!

Δημοσίευση από DGeorge » 05 Νοέμ 2009 10:46

Προσωπικά είμαι τόσο επιφυλακτικός για το "τηλεπαθητικό" της υπόθεσης, όσο -ίσως- και γι'αυτήν την ίδια την υπόθεση... Κατά πόσον έχουν βάση όσα γράφονται από τους δημοσιογράφους, και κατά πόσον ανταποκρίνονται στη φάση/καθεστώς στο οποίο βρίσκονται τα πράγματα!
Για να γίνω πιό σαφής: Ενώ, όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα άμεσης/σωστής μετάφρασης του λόγου, από γλώσσα σε γλώσσα, θέλουν να πιστέψουμε ότι μετέφρασαν σκέψη;.... Σε τί;;;; Σε εικόνα; Και μπορούν -άραγε- να ξεχωρίσουν, αν η εικόνα που -έστω- ανέκτησαν είναι από φαντασία, από μνήμη, ή από τρέχον ερέθισμα (εικόνα που βλέπει);
Κάποτε πιστεύω ότι θα το καταφέρουν, καλωδιακά πρώτα, και σε τηλεπαθητική φάση έπειτα. Πιστεύω επίσης όμως:
1) Ότι υπάρχει πολύς και μακρύς δρόμος ακόμα και
2) Θα ήταν καλό, να μπει μια ηθική τάξη στην έρευνα/πείραμα και ειδικά αν αφορούν σε τέτοια θέματα.
Μπορεί μια τέτοια ανακάλυψη να επιφέρει επαναστάσεις στη θεραπευτική ιατρική, στη δίωξη του εγκλήματος, και σε πολλούς -ίσως- άλλους τομείς που δεν φαντάζομαι!
Όμως, ως όπλο, θα επιφέρει επαναστάσεις στην κατασκοπεία, στον περιορισμό -ίσως- των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Χρειάζεται πολλή προσοχή με τον χειρισμό της 'φωτιάς'! Όπως έλεγαν κι οι παλιοί: "Όποιος παίζει με τη Φωτιά καίγεται στο τέλος!" :wink: :wink:
PC-Ponemenos
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες