Τυχαία κολλήματα/reboots

Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας κάποια από τις συσκευές που απαρτίζουν τους Η/Υ μας.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Reinhardt
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 21 Οκτ 2009 12:18

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από Reinhardt » 29 Οκτ 2009 13:46

Εδώ και δύο βδομάδες το τριών ετών λάπτοπ μου (Toshiba M45-S2653) έχει φάει κάποιο κόλλημα και παγώνει ή ξαναρχίζει μόνο του χωρίς προφανή αιτία. Μιας και είναι dual boot XP / Ubuntu 9.04 και το πρόβλημα εμφανίζεται και στα δύο, απέκλεισα την περίπτωση εφαρμογής ή ιού και υποψιάζομαι κυρίως hardware. Στο Πλαίσιο που το πήγα μου είπαν δεν βρήκαν πρόβλημα σε cpu/mobo/σκληρό/μνήμη αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Αφού έκανα update με το πιο πρόσφατο BIOS της Toshiba και μετά από δεκάδες ώρες πειραματισμού και εκατοντάδες reboots, τα κύρια ευρήματα είναι τα εξής:

Σε Windows:
- Το πρόβλημα παραμένει και αφού φόρμαρα το partition και εγκατέστησα τα XP Pro (SP2) από την αρχή.
- Το Safe Mode στα XP αποδεικνύεται σταθερό, δε θυμάμαι να μου κόλλησε ποτέ έτσι.

Σε Linux:
- Από Ubuntu με τα default kernel options σπάνια ολοκληρώνει το boot, κάνει reboot πριν τελειώσει.
- Δοκιμάζοντας διάφορες παραμέτρους, η απενεργοποίηση του ACPI (acpi=off) το αφήνει να φορτώσει αλλά δυστυχώς δεν αρκεί, μου κολλάει ή κάνει reboot αργότερα.
- Απενεργοποιώντας κι άλλα πράγματα (pnpbios=off noapic nolapic noapm) ίσως βελτιώνει λίγο τη σταθερότητα (ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μου δίνει) αλλά και πάλι είναι θέμα χρόνου μέχρι να κολλήσει, συνήθως εντός μισάωρου/ώρας.
- Δοκίμασα να bootάρω από Knoppix live cd (6.01.). Με τα default options αποτυγχάνει όπως και το Ubuntu. Με acpi=off όμως τα καταφέρνει και είναι πολύ πιο σταθερό. Ωστόσο αν θυμάμαι καλά ούτε αυτό ήταν 100% σταθερό, και φυσικά δεν είναι μόνιμη λύση να πρέπει να bootάρω από cd κάθε φορά.

Με βάση τα παραπάνω υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως έχει πρόβλημα το ACPI, και ενδεχομένως και άλλα. Ερωτήματα:
- Καμιά ιδέα για το τι συμβαίνει ? Τι άλλο μπορώ να δοκιμάσω για να εντοπίσω σίγουρα την αιτία ?
- Έχει κανείς εμπειρία από το service της Toshiba ? Αξίζει τον κόπο και τα λεφτά να το πάω ή δε θα βρουν ούτε κι εκείνοι κάτι συγκεκριμένο ?

Εννοείται πως έχω μεταφέρει όλα τα χρήσιμα δεδομένα σε εξωτερικό σκληρό οπότε είμαι διατεθειμένος να δοκιμάσω τα πάντα πριν τα παρατήσω και πάρω ένα Eee PC να κάνω τη δουλειά μου.

Ευχαριστώ για οποιαδήποτε βοήθεια.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από dimsis » 29 Οκτ 2009 14:35

Μετά από αυτό:
"- Το Safe Mode στα XP αποδεικνύεται σταθερό, δε θυμάμαι να μου κόλλησε ποτέ έτσι. "
ποντάρω σε φρίκη που τρώει η κάρτα γραφικών σου μετά από ζέσταμα... δλδ ζεσταίνεται αφού δουλέψεις κάποια ώρα και σου κάνει τα κολήματα. Αν είναι αυτό θα το έχεις μέχρι να τα παίξει τελείως.

Reinhardt
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 21 Οκτ 2009 12:18

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από Reinhardt » 29 Οκτ 2009 20:46

Χμμ... μα δεν θέλει πολύ ώρα να κολλήσει, συνήθως λίγα λεπτά μετά το boot το κάνει πριν προλάβω να τρέξω κάτι βαρύ. Επίσης από Knoppix CD έχει μείνει ώρες χωρίς κόλλημα, με μόνο το ACPI απενεργοποιημένο.

Υπάρχει μήπως κάποια ρύθμιση για debugging, π.χ. να πετάει μπλε οθόνη με μήνυμα λάθους αντί απλά να κολλάει ή να ξαναρχίζει ?

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από dimsis » 29 Οκτ 2009 21:14

Στο knoppix φορτώνονται και χρησιμοποιούνται στο gui του κανονικά drivers της κάρτας γραφικών;
Στα windows για να δεις το error code, πήγαινε δεξί κλικ στο Ο υπολογιστής μου > Ιδιότητες > Για προχωρημένους > στο εκκίνηση και αποκατάσταση κλικ το Ρυθμίσεις και ξετσέκαρε την αυτόματη επανεκκίνηση ώστε να δεις το μήνυμα στην blue screen. Έπειτα σημείωσε το και ψάξτο στο web.

Reinhardt
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 21 Οκτ 2009 12:18

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από Reinhardt » 29 Οκτ 2009 23:28

dimsis έγραψε:Στο knoppix φορτώνονται και χρησιμοποιούνται στο gui του κανονικά drivers της κάρτας γραφικών;
Έτσι πιστεύω, μέχρι και τα εφέ του Compiz τρέχουν μια χαρά.
dimsis έγραψε:Στα windows για να δεις το error code, πήγαινε δεξί κλικ στο Ο υπολογιστής μου > Ιδιότητες > Για προχωρημένους > στο εκκίνηση και αποκατάσταση κλικ το Ρυθμίσεις και ξετσέκαρε την αυτόματη επανεκκίνηση ώστε να δεις το μήνυμα στην blue screen. Έπειτα σημείωσε το και ψάξτο στο web.
Το έκανα και πάλι δεν έβγαλε μπλε οθόνη, απλά παγώνουν τα πάντα. :(

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από dimsis » 30 Οκτ 2009 09:04

Θα σου έλεγα να ψάξεις και τα error logs αλλά έτσι όπως κολλάει τυχαία το μηχάνημα σου δεν θα νομίζω να σε βοηθήσει αφού το πρόβλημα φαίνεται να είναι hardware και όχι software ή drivers.

Όσες φορές συνάντησα τέτοια προβλήματα σε υπολογιστές τις περισσότερες φορές οφειλόταν σε προβληματικές κάρτες γραφικών ή σε ανεμιστηράκια που είχαν πάψει να γυρίζουν λόγω σκόνης / βλάβης π.χ. του τροφοδοτικού ή της κάρτας γραφικών ή του επεξεργαστή, με αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα χρήσης αφού υπερθερμαινόταν να κρασάρει το μηχάνημα.
Αν δούλευαν αυτά, η αμέσως επόμενη δοκιμή ήταν άλλες μνήμες.
Σε κάποιες περιπτώσεις που ενώ κάναμε δοκιμές στο service για ώρα και σε εμάς δεν κολλούσαν αλλά ο πελάτης συνέχιζε να διαμαρτύρεται για κολλήματα, ο υπαίτιος βρισκόταν σε προβλήματα ηλεκτροδότησης στο σπίτι του πελάτη. Σε πολύμπριζα που είχε άλλες 10 συσκευές, σε πτώσεις τάσης κλπ. Φώναζαν έναν ηλεκτρολόγο για έλεγχο, έπαιρναν και ένα σταθεροποιητή τάσης και λυνόταν τα προβλήματα.

Σε φορητό για να πεις ότι δοκιμάζεις αλλαγές hardware και δοκιμές για να δεις αν αυτό που άλλαξες ήταν η αιτία του προβλήματος, δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο ζόρικα γιατί μιλάμε και για onboard hardware (π.χ. κάρτα γραφικών) για να βγάλεις άκρη και να εντοπίσεις το πρόβλημα.
Πήγαινε το πάλι στο Πλαίσιο και εξήγησε τους πως δεν κολλάει κατευθείαν αλλά μετά από κάποια χρήση και το πολύ πολύ φόρτωσε κανένα προγραμματάκι που απασχολεί το hardware και πες τους να το τρέξουν και να το αφήσουν να δουλεύει όσο το έχουν στο service για να το δουν ότι θα κολλήσει.
Γιατί αλλιώς το αφήνουν ανοιχτό και περιμένουν να κρασάσει στα καλά καθούμενα, ή το βάζουν 5 λεπτά στο ρεύμα και δεν κολλήσει κρίνουν πως δεν έχει πρόβλημα.

Άβαταρ μέλους
Banavas
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1367
Εγγραφή: 21 Νοέμ 2004 20:25
Επικοινωνία:

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από Banavas » 30 Οκτ 2009 14:30

Kατά την άποψή μου με ποσοστό 99% φταίει η μνήμη. Αφήνω και ένα γεναιόδωρο ποσοστό 1% για κάτι άλλο. Έχω παρόμοια εμπειρία σε 2 laptops και διορθώθηκαν και τα δύο αλλάζοντας μνήμη.
Ταυτόχρονα έκανα και αναβάθμιση της ποσότητας.... :wink:

Υπ' όψη οτι όλα τα διαγνωστικά ήταν εναντίον μου, δηλαδή έβγαζαν την μνήμη καλή.

Υ.Γ. Επειδή είναι 3 ετών και τα service γενικώς ξυρίζουν πάρε μια μνήμη 2Gb τιμή < 25 ευρώ και άλλαξέ την μόνος σου (είναι πολύ εύκολο, συνήθως έχει ένα πορτάκι με μια βίδα από κάτω και οι μνήμες μπαίνουν κουμπωτές) Αν δουλέψει σωστά βάζεις και άλλη μια και είσαι jet.
Προσοχή μόνο στο τί μνήμες παίρνει το φορητό σου.
Happy coding....
Μάρκος
http://lasernet.gr

Άβαταρ μέλους
deninho
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 7066
Εγγραφή: 17 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: σ'άλλη διάσταση
Επικοινωνία:

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από deninho » 31 Οκτ 2009 03:49

Κι εγώ μνήμες θα έλεγα, αλλά αναφέρει ότι σε Safe Mode δεν του έχει κρασάρει. Αν ήταν μνήμες, λογικά κι εκεί κάποια στιγμή θα του έβγαζε πρόβλημα.

Μάι γουέι (Windowz style):

Πας με κάποιον τρόπο (έχεις και XP, και δε τα θυμάμαι :P) στο System properties, καρτέλα advanced, startup & recovery και ξετικάρεις το automaticaly restart. Έτσι την επόμενη φορά θα σου εμφανίσει μια αγαπημένη μπλε οθόνη, και θα σου λέει εν πολλοίς τις πταίει.
Επειδή μάλλον θα σου λέει αν έβαλες κανένα καινούριο hardware να το βγάλεις και να δεις αν στο ξαναεμφανίζει, το οποίο δε μας πολυεξυπηρετεί, θα δεις πιο κάτω ένα error code. Το γράφεις, κάνεις restart και είτε το αναφέρεις εδώ, είτε κάνεις μια αναζήτηση, είτε και τα δύο.

Στη συνέχεια βλέπουμε :)

Reinhardt
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 21 Οκτ 2009 12:18

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από Reinhardt » 31 Οκτ 2009 13:16

Ακολούθησα κάποιες οδηγίες για το πως να μετατρέψεις τα XP από ACPI σε standard PC. Φάνηκε να πιάνει αρχικά αλλά είδα καμιά εικοσαριά και βάλε ερωτηματικά στο device manager και κάθε τόσο αναγνώριζε "νέες" συσκευές, μέχρι που σκάλωσε πάλι σε κάποιο σημείο κι από τότε κολλάει στο login screen ή σχεδόν αμέσως μετά, ακόμα και από safe mode. Κοινώς το XP partition ξεσκίστηκε για τα καλά :violi:

Απ'την άλλη το Knoppix με acpi=off συνεχίζει να είναι αξιόπιστο ξεκινώντας από cd, οπότε τώρα κατεβάζω το ολόφρεσκο Ubuntu 9.10 να τσεκάρω αν παίζει εξίσου καλά από cd. Αν ναι, το πρόβλημα (εκτός του ACPI) μάλλον είναι ο δίσκος ή η επικοινωνία του με τη μητρική. Αν είναι δίσκος έχει καλώς, αλλάζει εύκολα, αν είναι η επικοινωνία με mobo χλωμά τα πράγματα.

Catalyst
Δημοσιεύσεις: 195
Εγγραφή: 06 Μαρ 2009 21:40

Τυχαία κολλήματα/reboots

Δημοσίευση από Catalyst » 31 Οκτ 2009 13:24

απο θερμοκρασιες πως ειναι;

Απάντηση

Επιστροφή στο “PC Hardware”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες