Το σαβουάρ βιβρ του email

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
alexsoft

Το σαβουάρ βιβρ του email

Δημοσίευση από alexsoft » 13 Αύγ 2009 06:22

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Τα συχνότερα λάθη και πώς μπορείτε να αποφύγετε τις παγίδες, κυρίως λόγω βιασύνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα

Τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα η Google παρέχει μια υπηρεσία, το Μail Googles, που έχει στόχο να προστατεύσει όποιον επιχειρήσει να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο χρήστης καλείται να «περάσει» ένα τεστ πέντε ερωτήσεων και μπορεί να στείλει το email μόνο αν επιτύχει.

Στα emails όμως μπορεί κάποιος να κάνει γκάφα ακόμη και χωρίς να έχει πιει ένα ποτηράκι παραπάνω...

Πλέον τα emails αποτελούν καθημερινότητα, τόσο για την επαγγελματική όσο και για τη διαπροσωπική επικοινωνία. Βιασύνη, οικονομικοί λόγοι- είναι από τους φθηνότερους τρόπους να επικοινωνήσεις με κάποιον σε όποια γωνιά του πλανήτη και αν βρίσκεται- αλλά και η ευκολία έκφρασης με τον γραπτό λόγο σε σχέση με τον προφορικό συγκαταλέγονται στα «υπέρ» τους. Ωστόσο, ακριβώς αυτά τα προτερήματα αποτελούν και τις μεγαλύτερες παγίδες. Σύμφωνα με το «Send»- το βιβλίο δύο βετεράνων των μίντια, του David Shipley και του Will Schwalbe- τα email είναι «επικίνδυνο εργαλείο». Η βιασύνη, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, συνεπάγεται έλλειψη προσοχής σε αυτά που γράφει κάποιος και η ευκολία έκφρασης που προκαλεί η απόσταση από τον παραλήπτη κάνει συχνά τους ανθρώπους αγενείς και εριστικούς, αφού λένε πράγματα που δύσκολα θα έλεγαν κατά πρόσωπο.

«Ενεργούν πριν σκεφθούν»
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Βασιλάκο, εκπρόσωπο της ομάδας Ιnternet Νow, «το email δεν κάνει τους ανθρώπους αγενείς ή επιθετικούς. Στην πραγματικότητα η ευκολία του μας κάνει πιο βιαστικούς. Και η βιασύνη πολύ συχνά κάνει τους ανθρώπους αγενείς ή επιθετικούς επειδή ενεργούν πριν ακόμη προλάβουν να σκεφθούν» επισημαίνει. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «στο εργασιακό περιβάλλον το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτελεί ευλογία επειδή ο γραπτός λόγος μας βοηθάει να μεταφέρουμε πληροφορίες και να αποφεύγουμε παρανοήσεις».

Ο κ. Μιχάλης Μεϊμάρης, καθηγητής Νέων Τεχνολογιών στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει ότι «αυτή που φαίνεται να είναι και η δύναμη των emails, πιθανόν να προκαλεί και προβλήματα στους χρήστες τους αφού αυτά που γράφουμε συχνά μπορεί να εκληφθούν διαφορετικά από τον αναγνώστη. Όταν έχεις τον άλλο μπροστά σου ή έστω στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, μπορείς με το ύφος ή τον τόνο της φωνής σου να μεταδώσεις και άλλα μηνύματα και να μετριάσεις ή να τονίσεις την ένταση των λεγομένων σου. Έτσι δεν κινδυνεύεις να παρερμηνευθείς. Στα emails όμως υπάρχει σε μεγάλο βαθμό αυτός ο κίνδυνος».

Προώθηση χωρίς έλεγχο
«Ανάλογα προβλήματα προκαλεί συχνά και το λεγόμενο forwarding, όπου μηνύματα που έχει θεωρήσει αξιόλογα κάποιος χρήστης προωθούνται στους φίλους και γνωστούς του συνήθως χωρίς πολύ έλεγχο της ποιότητας, της αξιοπιστίας ή της καλαισθησίας του περιεχομένου τους, με αποτέλεσμα συχνά να προκαλούνται παρεξηγήσεις ή και καβγάδες», τονίζει ο κ. Βασιλάκος.

«Η σωστή χρήση της γραμματικής, ειδικά των σημείων στίξης, μπορεί να προσδώσει ύφος και τόνο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», τονίζει ο κ. Μεϊμάρης. Βέβαια επισημαίνει ότι «η γραμματική είναι εργαλείο κυρίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες έμαθαν να γράφουν έτσι. Οι λεγόμενοι αυτόχθονες του Διαδικτύου, τα νέα παιδιά που μεγάλωσαν με Η/Υ και Ίντερνετ, γράφουν με συντμήσεις και μάλιστα δεν τυπώνουν καν τα emails τους, ενώ τα χρησιμοποιούν και ως μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο, κάτι σαν τα SΜS». Ωστόσο, «είναι συνήθως λιγότερο υποψιασμένοι για την ποιότητα των πληροφοριών που βρίσκουν online και γι΄ αυτό είναι πιθανότερο να προωθήσουν spam, αστικούς θρύλους ή άλλο κακής ποιότητας περιεχόμενο σε τρίτους», λέει ο κ. Βασιλάκος.

«ΑΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΙΣΤΙΚΟΙ»

«Η βιασύνη συνεπάγεται έλλειψη προσοχής σε αυτά που γράφει κανείς και συχνά η ευκολία έκφρασης κάνει τους ανθρώπους αγενείς και εριστικούς»


«Έχασα σημαντικό συνέδριο από λάθος στο e-mail»

Ο 21ΧΡΟΝΟΣ φοιτητής Εκπαιδευτικών και Πολιτικών Έργων Υποδομής Οδυσσέας Κώνστας αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα συνέδριο σχετικό με τις σπουδές του. «Ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα να υποβάλω αίτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Βέβαια το μετάνιωσα, αφού δεν απέφυγα τα λάθη που πολλοί κάνουν στα e-mails και από εδώ και πέρα θα καταθέτω τα χαρτιά μου αυτοπροσώπως», λέει στα «ΝΕΑ».

Βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα από αυτά που έχουν παρουσιαστεί στους περισσότερους χρήστες.

«Είχα στείλει με mail περίπου ταυτόχρονα τρεις αιτήσεις συμμετοχής.

Μία εξ αυτών των αιτήσεων περιείχε δικά μου στοιχεία, ενώ οι άλλες δυο φίλων μου. Ήταν πολύ σημαντικό συνέδριο για όλους μας. Οι φίλοι μου ειδοποιήθηκαν να συμμετάσχουν. Εγώ όχι. Η ειρωνεία της υπόθεσης δεν σταματάει εδώ, αφού παρ΄ όλο που δεν κλήθηκα, το όνομά μου υπήρχε γραμμένο στο παρουσιολόγιο με τα άτομα που είχαν αποστείλει με e-mail την αίτηση, αλλά το έμαθα τελευταία μέρα και δεν μπορούσα να πάω. Ακόμη προσπαθώ να βρω πού είχα κάνει λάθος στο e-mail. Για να γίνει όλο αυτό το μπέρδεμα όμως είμαι σίγουρος ότι κάτι δεν έγινε κατανοητό από αυτούς που διάβασαν τις αιτήσεις.

Συχνά ο τρόπος που γράφουμε στα e-mail μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις», λέει ο φοιτητής.

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Το σαβουάρ βιβρ του email

Δημοσίευση από fiskilis » 13 Αύγ 2009 06:44

alexsoft έγραψε:Τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα η Google παρέχει μια υπηρεσία, το Μail Googles, που έχει στόχο
μα καλα ουτε μια λεξη δεν μπορουν να γραψουν σωστα ??

Mail Goggles ???

Άβαταρ μέλους
MrTrAnE
Δημοσιεύσεις: 220
Εγγραφή: 23 Ιαν 2009 17:38

Το σαβουάρ βιβρ του email

Δημοσίευση από MrTrAnE » 13 Αύγ 2009 09:34

fiskilis έγραψε:μα καλα ουτε μια λεξη δεν μπορουν να γραψουν σωστα ??

Mail Goggles ???
Έτσι γράφετε. :wink:
http://gmailblog.blogspot.com/2008/10/n ... later.html

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Το σαβουάρ βιβρ του email

Δημοσίευση από fiskilis » 13 Αύγ 2009 14:42

MrTrAnE έγραψε:
fiskilis έγραψε:μα καλα ουτε μια λεξη δεν μπορουν να γραψουν σωστα ??

Mail Goggles ???
Έτσι γράφετε. :wink:
http://gmailblog.blogspot.com/2008/10/n ... later.html
αυτο λεω και εγω !
αυτοι εχουν γραψει ετσι >>> Μail Googles που ειναι λαθος !

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Το σαβουάρ βιβρ του email

Δημοσίευση από dimsis » 13 Αύγ 2009 15:24

Mail Goggles <> Μail Googles
Μιλάμε για optical illusion test είναι αυτό... ας βάλουν τους σουρωμένους να βρουν αυτήν την διαφορά :p Εδώ ξεσούρωτοι και δεν την βλέπουμε Εικόνα

Άβαταρ μέλους
agrippas
Script Master
Δημοσιεύσεις: 494
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 14:52
Τοποθεσία: Υπερπέραν
Επικοινωνία:

Το σαβουάρ βιβρ του email

Δημοσίευση από agrippas » 13 Αύγ 2009 21:58

Μακαρόνια goggljes.

[flash]http://www.youtube.com/v/O6A1itigtmo&hl=en&fs=1&[/flash]

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες