Ανθρώπινος εγκέφαλος: ο επόμενος στόχος των χάκερ

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Ανθρώπινος εγκέφαλος: ο επόμενος στόχος των χάκερ

Δημοσίευση από fiskilis » 15 Ιούλ 2009 15:39

Χάκερ: ένας όρος ο οποίος εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Ίντερνετ, χαρακτηρίζοντας τους «μάγους» της τεχνολογίας οι οποίοι είχαν τη θέληση και τη δυνατότητα να παραβιάζουν καλά προστατευμένα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όπως πιστεύουν κάποιοι ειδικοί του χώρου, ενδεχομένως να πλησιάζει η στιγμή που οι δυνατότητες των χάκερ θα ξεπεράσουν τα όρια του περιβάλλοντος των υπολογιστών και θα απειλήσουν τον «απόλυτο στόχο» : τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μέσα στο προηγούμενο έτος επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνολογία η οποία καθιστά ικανό ένα χρήστη να ελέγξει έναν υπολογιστή, ναι χειριστεί μια αναπηρική καρέκλα, ακόμη και να χρησιμοποιήσει το Twitter, μέσω της σκέψης του, ανοίγοντας ένα νέο, «νευρωνικό» ορίζοντα στο χώρο των υπολογιστών. Ωστόσο αυτό εγείρει ανησυχίες.

«Οι νευρωνικές συσκευές αναπτύσσονται με ταχύτατο ρυθμό και αποτελούν έναν τομέα που υπόσχεται πολλά στο μέλλον…αλλά αν δεν αρχίσουμε να προσέχουμε το θέμα της ασφαλείας, φοβάμαι ότι μέσα σε 5-10 χρόνια θα πούμε ότι κάναμε ένα μεγάλο λάθος» είπε ο Τανταγιόσι Κόνο, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο χρησιμοποιείται πάνω στο θέμα είναι αυτό ενός χάκερ ο οποίος αποκτά πρόσβαση σε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα το οποίο έχει τοποθετηθεί για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον ή ενδεχομένων καταθλιπτικών τάσεων, ή σε ένα το οποίο ελέγχει την κίνηση τεχνητών μελών.

Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν από τον Κόνο και άλλους ερευνητές στο περιοδικό «Neurosurgical Focus».

«Είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσεις ένα σύνθετο σύστημα το οποίο δεν έχει 'bugs' (κατασκευαστικές ατέλειες). Καθώς αυτές οι ιατρικές συσκευές γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες, γίνεται ολοένα και πιο εύκολο να παραβλεφθεί ένα πρόβλημα, το οποίο θα εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας. Μπορεί κάτι τέτοιο να θυμίζει επιστημονική φαντασία σήμερα, αλλά το ίδιο πίστευαν και για το ταξίδι στη Σελήνη πριν από 50 χρόνια» πρόσθεσε ο Κόνο.

Πολλοί θα ρωτούσαν «μα για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να 'χακάρει' έναν εγκέφαλο; «. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει προηγούμενο παραβίασης υπολογιστών με σκοπό την πρόκληση νευρολογικών προβλημάτων: το Νοέμβριο του 2007 και το Μάρτιο του 2008, άγνωστοι εισβολείς προκάλεσαν ζημιές σε ιστοσελίδες υποστήριξης ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιληψίας, τοποθετώντας εικόνες που αναβόσβηναν (τα φώτα που αναβοσβήνουν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν επιληπτική κρίση).

«Συνέβη σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις» είπε η Ταμάρα Ντένινγκ, μια εκ των συντελεστών της έρευνας. «Αποτελεί απόδειξη για το ότι υπάρχουν άνθρωποι με κακές προθέσεις, οι οποίοι και θα προσπαθήσουν να βλάψουν άλλους χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές τους- ειδικά αν εξαπλωθεί η χρήση νευρωνικών συσκευών».

Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδεχομένως οι ίδιοι οι ασθενείς να επέμβουν στα εμφυτεύματά τους: στην περίπτωση εμφυτευμάτων με αναλγητικούς ή αντικαταθλιπτικούς σκοπούς, που λειτουργούν μέσω εκπομπής ηλεκτρικών σημάτων και λαμβάνουν οδηγίες μέσω ασυρμάτων εκπομπών, οι ασθενής θα μπορούσε να δώσει τις οδηγίες που θα επιθυμούσε να δώσει στο εμφύτευμά του, αυξάνοντας το ρυθμό και την ένταση της λειτουργίας του.

Μέχρι τώρα, ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα της «νευροασφαλείας» (όπως περιγράφεται ο εν λόγω τομέας από την έρευνα). «Τα θέματα ασφαλείας και προστασίας ιδιωτικότητας δεν λαμβάνουν τη σημασία που πρέπει. Δε θα με εξέπληττε αν μάθαινα ότι κανείς στο χώρο δεν έχει σκεφτεί καν ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο πρόβλημα» είπε σχετικά ο Κόνο.

Κατά το Τζάστιν Ουίλιαμς, νευρωνικό μηχανικό του πανεπιστημίου του Ουϊσκόνσιν (ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα), ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσει κάποιος να σκέφτεται το θέμα της ασφαλείας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι σήμερα ελάχιστες από τις συσκευές που υπάρχουν σήμερα είναι τρωτές σε τέτοιου είδους επίθεση και ότι τέτοιου είδους φόβοι δε θα έπρεπε να παρεμποδίσουν την πρόοδο στο χώρο. «Τέτοιες ανησυχίες πρέπει να συμβαδίζουν με τη σταδιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας» είπε σχετικά.

http://enimerwsi-gr.blogspot.com

Άβαταρ μέλους
Stadem
Δημοσιεύσεις: 198
Εγγραφή: 10 Μαρ 2007 20:45

Ανθρώπινος εγκέφαλος: ο επόμενος στόχος των χάκερ

Δημοσίευση από Stadem » 15 Ιούλ 2009 17:51

Αν δεν θέλουν να το χακάρουν να μην βάλουν θύρα Lan στο μηχάνημα που θα συνδέεται ο εγκέφαλος σου. :D
web-IQ Interactive Quality
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Ανθρώπινος εγκέφαλος: ο επόμενος στόχος των χάκερ

Δημοσίευση από dimsis » 16 Ιούλ 2009 01:00

"μα για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να 'χακάρει' έναν εγκέφαλο;"
Συνήθως η απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι: "επειδή μπορεί" ή "επειδή θέλει να δει αν μπορεί".

Εδώ ελέγχουν τους εγκεφάλους μας τώρα με τόση παραπληροφόρηση από τα σκουπιδοκάναλα και τα λοιπά ΜΜΕ σκέψου να γίνουμε και Johnny Mnemonic, όχι μόνο hackers θα πέσουν να μας κάνουν κουμάντο αλλά και οι κυβερνήσεις οι ίδιες θα το εκμεταλευτούν :)

PS: Αν με ακούσετε να λέω καλά λόγια για τους SEOτζήδες να ξέρετε πως με χάκεψαν... :kaloe:

Άβαταρ μέλους
CyberCr33p
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3203
Εγγραφή: 06 Νοέμ 1999 01:00
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Ανθρώπινος εγκέφαλος: ο επόμενος στόχος των χάκερ

Δημοσίευση από CyberCr33p » 16 Ιούλ 2009 01:52

Στο τέλος θα φοράμε κράνος από μόλυβδο για να μην μας "χακάρουν".

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10250
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Ανθρώπινος εγκέφαλος: ο επόμενος στόχος των χάκερ

Δημοσίευση από Cha0s » 21 Ιούλ 2009 20:07

Δεν πρόλαβα να διαβάσω όλο το κείμενο (μόνο την πρώτη γραμμή γιατί βιάζομαι να φύγω) αλλά ο όρος Hacker δεν εμφανίστηκε μαζί με το internet.

Hacker είναι αυτός ο οποίος παίρνει κάτι που έχει μία Α χρήση, και το τροποποιεί αναλόγως ώστε να το χρησιμοποιήσει με άλλο τρόπο για διαφορετικό σκοπό και αποτέλεσμα.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με παράνομες ενέργειες.

Στην πραγματικότητα όλοι οι εφευρέτες πολύ πριν το internet θεωρούνται hackers.

Και οι περισσότερες καινοτομίες και εξελίξεις στην ασφάλεια των εφαρμογών του internet οφείλονται αν όχι αποκλειστικά, αλλά τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στους 'Hackers' όπου το Hacking μπορεί να γίνει και νόμιμα και με μεγάλο οικονομικό κέρδος (πχ μεγάλες τράπεζες προσλαμβάνουν άτομα Penetration Testing με official reports για ότι τρύπα βρήκαν καθώς και τρόπους επίλυσης τους).

Απλά μία παρένθεση πριν καταδικάσουμε λέξεις και ολόκληρα communities ως 'παράνομους' και με μοναδικό σκοπό την 'καταστροφή υπολογιστικών συστημάτων'.
Τουλάχιστον εμείς που θεωρούμαστε του τομέα καλό είναι να γνωρίζουμε καλύτερα από αυτά που λένε τα ΜΜΕ ;)


Sorry για το offtopic :)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης