«έξυπνα» δίκτυα ηλεκτρισμού

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

«έξυπνα» δίκτυα ηλεκτρισμού

Δημοσίευση από Sheena » 21 Μάιος 2009 17:25

Τα δίκτυα ηλεκτρισμού πλέον θα βασίζονται στο πρωτόκολλο TCP/IP, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την κατανάλωση ενέργειας και να περιορίσουμε την άσκοπη κατανάλωση της. Περισσότερα διαβάστε παρακάτω:

Και τώρα, «έξυπνα» δίκτυα ηλεκτρισμού

Η νέα φιλοδοξία του είναι τα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρισμού να γίνουν «έξυπνα», βασισμένα πλέον στο Πρωτόκολλο του Ίντερνετ (IP), έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν στο μέλλον να παρακολουθούν και να ελέγχουν κατά βούληση την κατανάλωση ενέργειας, μια δυνατότητα που, μεταξύ άλλων, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων, περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο της γιγάντιας αμερικανικής εταιρίας Cisco, του κυριότερου στον κόσμο παραγωγού και παρόχου τεχνολογίας και εξοπλισμού για τα δίκτυα Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο. Όπως δήλωσε στο BBC διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας, ήδη αναπτύσσει έναν εξοπλισμό «έξυπνης» διασύνδεσης, που επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στους καταναλωτές ηλεκτρισμού (σπίτια, γραφεία, εργοστάσια κλπ) και στις εταιρίες παραγωγής-κοινής ωφέλειας (όπως η ΔΕΗ).

Η βασική ιδέα είναι να συνδεθούν τα διαφορετικά μέρη του ηλεκτρικού δικτύου, από το παραμικρό σπίτι μέχρι τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, με βάση ένα νέο δίκτυο που θα στηρίζεται – που αλλού;- στο γνωστό Διαδικτυακό Πρωτόκολλο (ΙΡ). Η Cisco εκτιμά ότι η νέα αγορά θα έχει στο μέλλον τζίρο 20 δισ. δολ. το χρόνο και θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις σε κεφάλαια και πάγιο εξοπλισμό, «που γίνεται μια φορά σε κάθε γενιά».

Στο δελεαστικό παιγνίδι μετατροπής των ηλεκτρικών δικτύων σε «έξυπνα», παίζουν και άλλες μεγάλες εταιρίες, όπως η ΙΒΜ και η General Electric, καθώς και άλλες μικρότερες, που έχουν διαβλέψει τις διαγραφόμενες τεράστιες ευκαιρίες. Η Cisco ισχυρίζεται ότι το δικό της σύστημα είναι τελείως διαφορετικό, επειδή θα μεταφέρει τα διαδικτυακά δεδομένα (IP data) μέσω των ίδιων των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι μέσω του Ίντερνετ (όπως π.χ. κάνει το λογισμικό της ΙΒΜ).

Με αυτή την προοπτική όμως, τίθεται αναπόφευκτα το ζήτημα του αυξημένου κινδύνου ασφάλειας. Κανείς δεν θα ήθελε οι χάκερ να…βάλουν χέρι και στο δίκτυο του ηλεκτρικού! Πρόσφατα η εφημερίδα "Wall Street Journal" είχε αναφέρει ότι χάκερ (πιθανώς κατάσκοποι ξένης χώρας) είχαν διεισδύσει στο δίκτυο ηλεκτρισμού των ΗΠΑ και άφησαν πίσω τους κακόβουλα προγράμματα λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εν καιρώ για να αποδιοργανώσουν το σύστημα.

Η Cisco θεωρεί ότι το νέο σύστημά της δικτυωμένου ηλεκτρισμού θα είναι πιο αδιαπέραστο για τους χάκερ, επειδή θα είναι διαφορετικό από το κυρίως Ίντερνετ, αν και παραδέχεται ότι δεν μπορεί να είναι κατά 100% απρόσβλητο.
Πηγή:
enet.gr
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
c0d3punk
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1076
Εγγραφή: 15 Σεπ 2008 22:32
Τοποθεσία: Puerto pollo
Επικοινωνία:

«έξυπνα» δίκτυα ηλεκτρισμού

Δημοσίευση από c0d3punk » 21 Μάιος 2009 20:18

τι καινοτόμα εταιρία αυτή η Cisco!! πολύ συμπάθια την έχω!

anyway αν και αφήνει πάρα πολλά ερωτηματικά το άρθρο, καλό είναι να περιμένουμε μια αναλυτική παρουσίαση της τεχνολογίας αυτής για να βγάλουμε συμπεράσματα.

φανταστείτε πόσα lamerια θα πάθουν ηλεκτροπληξία στις αρχές ! :-D :-D
like ants in a colony we do our share
but there's so many other f****' insects out there || Ανανεωμένα Παρτάλια || biZfind.gr

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

«έξυπνα» δίκτυα ηλεκτρισμού

Δημοσίευση από fiskilis » 21 Μάιος 2009 20:37

Βαστα μονο να μην τρελαθει καμια ηλεκτρικη συσκευση και εχουμε τον Μax Ηeadroom σε εκδοση Ελληνικη !!!


Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες