Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από Sheena » 20 Μαρ 2009 11:48

Θυμάμαι πριν από καιρό τον Connor να διερωτάται γιατί χρειαζόμαστε τον ύπνο και τι παθαίνει κάποιος αν δεν κοιμηθεί. Ιδού η επιστημονική έρευνα. Μερικά πράγματα στην ζωή δεν γίνονται τυχαία. :wink:
Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια


Τι είναι ύπνος;

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική, περιοδική κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα. Μολονότι είναι αυτονόητο, αξίζει να σημειωθεί ότι περνάμε το ένα τρίτο περίπου της ζωής μας κοιμώμενοι.


Τα στάδια του ύπνου

Ο συνήθης νυκτερινός ύπνος μπορεί να διαιρεθεί σε κύκλους που διαρκούν περίπου 1½ ώρα ο καθένας. Οι περίοδοι του ύπνου REM (με ταχείες κινήσεις των οφθαλμών - Rapid Eye Movement), δηλαδή του ύπνου με όνειρα, εναλλάσσονται με τα τέσσερα διαφορετικά στάδια του ύπνου NREM (μη REM - non-REM).


Ύπνος NREM

Ο ύπνος NREM χωρίζεται σε τέσσερα στάδια:

Στάδιο 1 (υπνηλία): Διαρκεί τα πρώτα πέντε έως δέκα λεπτά μετά την έναρξη του ύπνου. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη μυϊκή δραστηριότητα, αργή κίνηση των οφθαλμών και εύκολη αφύπνιση
Στάδιο 2 (ελαφρύς ύπνος): Καταλαμβάνει το 50% του κύκλου του ύπνου. Οι οφθαλμοί αδρανοποιούνται, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και η θερμοκρασία μειώνεται
Στάδια 3 & 4 (βαθύς ύπνος): Οι οφθαλμοί είναι ακίνητοι και οι μύες χαλαρωμένοι. Είναι δύσκολο να ξυπνήσει κάποιος από βαθύ ύπνο και όταν αυτό συμβεί μπορεί να αισθάνεται ελαφρά ζάλη και αποπροσανατολισμό. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου παρουσιάζουν συχνά ενούρηση ή νυχτερινούς τρόμους. Ο βαθύς ύπνος θεωρείται το πιο αναζωογονητικό από όλα τα στάδια ύπνου. Η διάρκεια του βαθέως ύπνου μειώνεται όσο ο ύπνος συνεχίζεται.

Ύπνος REM

Η πρώτη περίοδος του ύπνου REM λαμβάνει χώρα περίπου 70-90 λεπτά μετά την έναρξη του ύπνου. Οι πρώτοι κύκλοι ύπνου περιλαμβάνουν σχετικά βραχείες περιόδους ύπνου REM, αλλά προς το τέλος της νύχτας ο ύπνος REM καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο μέρος κάθε κύκλου του ύπνου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οι κινήσεις των οφθαλμών είναι ταχείες (γι' αυτό ονομάσθηκε έτσι), οι μύες των άκρων προσωρινά παραλύουν, ενώ ο εγκέφαλος είναι εξίσου ενεργός, εάν όχι περισσότερο, απ' ό,τι κατά τη διάρκεια της γρήγορσης. Ο ύπνος REM είναι η περίοδος του ύπνου που παρουσιάζονται τα όνειρα.Γιατί χρειαζόμαστε τον ύπνο;

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν επακριβώς τους λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε τον ύπνο. Μελέτες στέρησης ύπνου έχουν, ωστόσο, δείξει χωρίς αμφιβολία ότι ο ύπνος αποτελεί μία σημαντική αναζωογονητική διαδικασία που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία, ενώ είναι επίσης καίριας σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου.

Μνήμη και μάθηση: Ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγίωση της μνήμης, τη μάθηση και τη σκέψη. Η απόδοση ενός ατόμου σε γνωστικές δοκιμασίες είναι σημαντικά μειωμένη όταν υπάρχει στέρηση ύπνου, ενώ σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται και η συγκέντρωση από την έλλειψη ύπνου.
Ανοσοποιητικό σύστημα: Όταν υποφέρουμε από έλλειψη ύπνου, είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και διάφορες άλλες νόσους, γεγονός που δείχνει ότι ο ύπνος παίζει ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Νευρικό σύστημα: Πιστεύεται ότι οι νευρώνες ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, επιτρέποντας έτσι την επιδιόρθωση οποιασδήποτε βλάβης και την ανάκτηση της βέλτιστης λειτουργίας τους
Αύξηση και ανάπτυξη: Κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου εκκρίνεται αυξητική ορμόνη, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι επίσης καλύτερη η κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση
Βελτίωση της διάθεσης και κοινωνική συμπεριφορά: Τα άτομα που πάσχουν από στέρηση ύπνου είναι συχνά βλοσυρά, κατηφή και απογοητεύονται εύκολα. Το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τα συναισθήματα και την κοινωνική λειτουργικότητα διακόπτει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του ύπνου προκειμένου να διασφαλισθεί η βέλτιστη απόδοσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;

Η 'ποσότητα' ύπνου που χρειάζονται οι άνθρωποι διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της γενετικής του προδιάθεσης, της άσκησης, των καθημερινών δραστηριοτήτων και της ποιότητας του ύπνου του. Η σύσταση ότι χρειαζόμαστε οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα ώστε να λειτουργούμε σωστά τις υπόλοιπες ώρες δεν ισχύει για όλους. Γενικά, εάν ξυπνάτε και αισθάνεστε ανανεωμένος και δεν νιώθετε νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ύπνος σας είναι επαρκής. Τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες, ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από το μέσο όρο.


Εάν δεν κοιμηθείτε μια νύχτα, ενδέχεται να χρειασθεί να αναπληρώσετε τις ώρες ύπνου που χάθηκαν τις επόμενες νύχτες.Προβλήματα ύπνου

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκδοση 10 της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων (International Classification of Diseases revision 10 - ICD-10), η κλινική αϋπνία ορίζεται ως εξής:

Δυσκολία ενός ατόμου να αποκοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του, ή κακή ποιότητα ύπνου
Η διαταραχή συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα
Η μη ικανοποιητική ποσότητα και/ή ποιότητα του ύπνου προκαλεί έντονη κόπωση ή επηρεάζει τις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του πάσχοντα.

Τα περισσότερα άτομα είναι εξοικειωμένα με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η στέρηση ύπνου στη γενική λειτουργικότητά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή με τη μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων και την αρνητική επίδραση στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.

Σε πρόσφατη έρευνα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 1 στους 3 ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο του. Πιο συχνά καταγράφεται το πρόβλημα στις γυναίκες, στους εργαζόμενους που δουλεύουν με βάρδιες, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών αναφέρεται ότι πάσχουν από αϋπνία σε ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 50%.
Οι επιπτώσεις της αϋπνίας φαίνεται ότι είναι πολλές και σημαντικές. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ότι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ επίσης παρουσιάζουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Πέραν αυτού φαίνεται ότι η αϋπνία συνδέεται στενά με ψυχικές νόσους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους μη πάσχοντες ενώ όταν η αϋπνία αντιμετωπίζεται έγκαιρα, η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης είναι ίδια με αυτή που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.


Σε μεγάλη διεθνή έρευνα για τις συνέπειες του διαταραγμένου ύπνου μεταξύ ασθενών με αϋπνία που επισκέπτονται Γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (μελέτη Equinox), στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, διαφαίνεται μεταξύ άλλων η συσχέτιση της αϋπνίας με τη χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία, αλλά και μεγαλύτερη επίπτωση ατυχημάτων.


H αϋπνία που αφορά στη διατήρηση του ύπνου είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα αϋπνίας στη Δυτική Ευρώπη και τις Η.Π.Α (75% κα 78% αντίστοιχα). Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης Equinox στον ελληνικό πλυθυσμό 75% του πληθυσμού που δηλώνουν προβλήματα στον ύπνο έχουν νυχτερινές αφυπνίσεις.
Στην χώρα μας υπάρχουν Κέντρα Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από αϋπνία.

Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Τηλ: 210-7289324
Νοσοκομείο Σωτηρία (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Τηλ: 210-7710012
Νοσοκομείο Ευαγγελισμού (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας, Τηλ: 210-7236743
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Τηλ: 210-8043203
Ευγενίδειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Τηλ: 210-7236743
Νοσοκομείο Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), Τηλ: 2310-358278
Νοσοκομείο ’γιος Παύλος (Θεσσαλονίκη), Τηλ: 2310-493500
Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (Ηράκλειο), Τηλ:2810-394824
Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας (Λάρισα), Τηλ:2410-301193

Το ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης, που σας δίνεται μπορεί να βοηθήσει να εκτιμήσετε το κατά πόσον έχετε πρόβλημα αϋπνίας και αν θα σας ωφελούσε για αυτό να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Πηγή: health.in.gr
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από dimsis » 20 Μαρ 2009 12:45

I haven't slept for 37 years
Ουκρανός δεν έχει κοιμηθεί για 20 χρόνια!!
Οκτώ χρόνια δεν μπόρεσε να κλείσει μάτι!

Παίζει να είναι και ψέματα... αλλά αν είναι αλήθεια δείχνουν πως ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει και χωρίς ύπνο (συμφέρει και τα "αφεντικά" να δουλεύουμε περισσότερο! :p )

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από Sheena » 20 Μαρ 2009 12:50

Αν εσένα δεν κουράζεται ο εγκέφαλος από τις πολλές ώρες δουλειά, τότε μάλλον έχεις πάθει κάτι σαν ανοσία.... Τι να πω..... Το υγιές είναι να κοιμάται κανείς και να ξεκουράζεται. ;)
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 20 Μαρ 2009 12:53

Xαζαμαρες τα λινκ πιο πανω.
O άνθρωπος δεν αντεχει χωρις υπνο γι απάνω απο 12-14 μέρες.
Αυτοι κοιμουντε απλα λιγο.
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από dimsis » 20 Μαρ 2009 13:02

Στην αρχή τα είχα δει όλα... στις 3-4 ώρες κώδικα τα έπαιζα. Αλλά μετά από 2-3 μήνες συνήθισα και πλέον όντως κάτι σε ανοσία έχω πάθει... απλώς όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο δεν έχω αντοχές, "κεφάλι" και όρεξη να ξαναγράψω κώδικα και σπίτι.
Και σε γενικές γραμμές προσωπικά κοιμάμαι συνολικά 5 - 6 ώρες εκτός της Κυριακής που το τραβάω παραπάνω και δεν κοιμάμαι ποτέ μεσημέρι.
Χαμένος χρόνος είναι ο ύπνος, θα κοιμηθούμε μια και καλή όταν έρθει η ώρα, τώρα ας το διασκεδάσουμε ... Βέβαια δεν λέει να βοηθήσουμε αυτήν την ώρα να έρθει γρηγορότερα λόγω έλειψης ύπνου.. μέτρο χρειάζεται.

Κόνορα σαν αρρώστια δες το, δεν το κάνουν από χόμπι... έχει πολύ κόσμο που έχει αυπνίες. Άλλοι από παθολογικά αίτια, άλλοι από ψυχολογικά... άλλοι από ανεξήγητα :)

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 20 Μαρ 2009 13:10

Δεν υπάρχει ανθρωπος που να μην κοιματε τουλάχιστον μια μια την μερα.
Ο ανθρωπος χορις υπνο REm δεν μπορει να ζησει.

Δεν το λεω εγω απο το μιαλο μου.Σε δοκιμαντερ στο Σκαι το είδα παλεότερα.

Χωρις υπνο ΡΕΜ ο ανθρωπος πεθαινει.
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
ksarm
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: 22 Μάιος 2007 10:47

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από ksarm » 20 Μαρ 2009 13:22

εκτός φυσικά και αν είναι... αθάνατος ( σαν τον Highlander ενα πράμα!)

alexsoft

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από alexsoft » 20 Μαρ 2009 13:25

dimsis έγραψε:Στην αρχή τα είχα δει όλα... στις 3-4 ώρες κώδικα τα έπαιζα. Αλλά μετά από 2-3 μήνες συνήθισα και πλέον όντως κάτι σε ανοσία έχω πάθει... απλώς όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο δεν έχω αντοχές, "κεφάλι" και όρεξη να ξαναγράψω κώδικα και σπίτι.
Και σε γενικές γραμμές προσωπικά κοιμάμαι συνολικά 5 - 6 ώρες εκτός της Κυριακής που το τραβάω παραπάνω και δεν κοιμάμαι ποτέ μεσημέρι.
Α ρε πολυτέλειες........ εγώ ζήτημα εάν κοιμάμαι πάνω από 2 ώρες. Άλλα μια μέρα το 15θήμερο το δίνω και καταλαβαίνει.... ένα 6ώρο :lol: :lol: :lol:

Υπάρχουν στιγμές που είχα 52 ώρες να κοιμηθώ, άμα σε πιέζει ο χρόνος έτσι είναι. Εδώ δεν προλαβαίνουμε ούτε να προλάβουμε, τον ύπνο θα σκεφτόμαστε.

Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 20 Μαρ 2009 13:36

"Με ρωτούν πολλές φορές πιό ήταν το μυστικό για την ευστροφία του μυαλού μου. Τούς απαντούσα πως έτρωγα και κοιμόμουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το αισθανόμουν".

Μέγας Ναπολέων.


Πάντως ο Connor έχει δίκιο. Ακόμα και ασθενείς με parkinson ή καρκίνο στο τελευταίο στάδιο κοιμούνται.
Εστω και λιγότερο απο το συνηθισμένο.

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 20 Μαρ 2009 13:42

Εγω το μεγιστο που κατάφερα ειναι 4μερες μονο.

:(
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
hik-hok
Reporter
Δημοσιεύσεις: 3571
Εγγραφή: 09 Μαρ 2003 10:45
Τοποθεσία: Agrrrrrrrrrr...... γάβ γάβ!!
Επικοινωνία:

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από hik-hok » 20 Μαρ 2009 14:39

alexsoft έγραψε:Α ρε πολυτέλειες........ εγώ ζήτημα εάν κοιμάμαι πάνω από 2 ώρες. Άλλα μια μέρα το 15θήμερο το δίνω και καταλαβαίνει.... ένα 6ώρο :lol: :lol: :lol:
Υπάρχουν στιγμές που είχα 52 ώρες να κοιμηθώ, άμα σε πιέζει ο χρόνος έτσι είναι. Εδώ δεν προλαβαίνουμε ούτε να προλάβουμε, τον ύπνο θα σκεφτόμαστε.
Μήν το πάρεις προσωπικά (και φυσικά δέν γνωρίζω τους λόγους που σε οδήγησαν να δουλεύεις τόσες ώρες) αλλά εγώ την ζωή ενός ανθρώπου με τέτοια ωράρια την θεωρώ χαμένη.

Και δέν είμαι κανένας δημόσιος υπάλληλος να έχω στάνταρ μισθό στο τέλος του μήνα, ένας απλός ελευθ επαγγελματίας είμαι αλλά έχω καταλάβει ότι όσο θάρρος δίνεις στους πελάτες τόσο απο κάτω σε βάζουν
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από Sheena » 20 Μαρ 2009 15:00

Καλά τα λες hik-hok. Εμένα ο γιατρός με προειδοποίησε για τα χειρότερα..... Τελικά κατάλαβα, πως κάνοντας και άλλα πράγματα στην ζωή από το να δουλεύω κάτι 20ωρα που έκανα για αρκετά χρόνια και να κοιμάμαι ελάχιστα, έγινα πιο παραγωγική και απέκτησε νόημα η ζωή μου. Κάτι που διάβαζα εχθές και σε ένα άρθρο. Developer Burnout
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 20 Μαρ 2009 15:12

Εμένα ο γιατρός με προειδοποίησε για τα χειρότερα.κατάλαβα, πως κάνοντας και άλλα πράγματα στην ζωή από το να δουλεύω κάτι 20ωρα που έκανα για αρκετά χρόνια και να κοιμάμαι ελάχιστα...
Sheena και λοιποι, καλη η δουλεια αλλα μην τρελενεστε. Προσεχτε την ηγεια σας πανω απο ολα.
Βλεπω πολλους ελ. επαγκελματιες ή και υπαλλιλους να ανχονοντε, να θελουν να δουλευουν παραπανω για να βγει η δουλεια ή να κανουν παραπανω δουλεια....
το να δουλευεις 20/24 δν ειναι λυση.καταστεφεσαι.
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από Sheena » 20 Μαρ 2009 15:15

Αυτό σίγουρα... Έχουμε την εμπειρία πλέον...... Η ζωή είναι γεμάτη με καλούδια και αν δεν την εμπλουτίσεις, δεν μπορείς να είσαι καλός (παραγωγικός) ούτε στην δουλειά..... ;)
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
paink1ller
Δημοσιεύσεις: 865
Εγγραφή: 21 Ιαν 2008 19:51

Ύπνος: Αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια

Δημοσίευση από paink1ller » 20 Μαρ 2009 15:25

Ναι ο υπνος ειναι αναγκαιοτητα γιατι ετσι λειτουργει και ειναι δομημενος ο ανθρωπινος οργανισμος.

Insomnia δεν σημαινει δεν κλεινω ματι αλλα εχω διαταραχες στον υπνο. Δεν υπαρχει ανθρωπος που να μην εχει κοιμηθει ποτε.
Δεν μπορει να γινει καποια γονιδιακη μεταλλαξη ταυτοχρονα σε τοσες λειτουργιες ωστε να μην χρειαζεσαι υπνο. Εξαλου κατι τετοιο δεν εχει και λειτουργικη λογικη για να το επιτρεψει η φυσικη επιλογη. Δεν μπορεις να επισκευασεις εναν κινητηρα ενω αυτος δουλευει ουτε να κανεις bypass μη σταματωντας την καρδια.

Οποιος "κλεβει" υπνο ειναι σαν να παιρνει δανειο απο τραπεζα. Αργα η γρηγορα θα κληθει να πληρωσει με καποιον τροπο.

Προσωπικα εχω καταφερει "φαρμακωμενος" να ειμαι παραγωγικος για 6 μερες με 2χ45λεπτα υπνο καθε μερα. Εβγαλα στερητικα μετα :-?
Natural με 3-4 ωρες υπνο δεν μπορω να συγκεντρωθω με τπτ την αλλη μερα. Ειδικα το πρωι κοιταω κωδικα και ειναι σαν να βλεπω αιγυπτιακα.
Ηobby: Shooting photons

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης