Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από dimsis » 27 Δεκ 2008 12:46

Εν μέση μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επηρεάζει πολλούς τομείς μεταξύ αυτών και την τεχνολογία / πληροφορική, βλέπουμε να εμφανίζονται κάποιες νέες τάσεις στο αγοραστικό κοινό όσων αφορά τη χρήση κάποιων ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και στον τομέα του λογισμικού και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών όπου χάρη στο διαδίκτυο και τα MMO games, γίνονται ή έχουν γίνει ήδη σημαντικότατες αλλαγές που ίσως δεν τις αντιλαμβάνονται ή δεν τις δίνουν μεγάλη σημασία όλοι, ιδιαίτερα οι νέοι και οι απλοί χρήστες.

ΕικόναΜέσα σε ελάχιστα χρόνια έχουμε δει μια τεχνολογική έκρηξη στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, φτάνοντας στο σήμερα όπου βλέπουμε καθημερινά νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων που έχουν ξεπεράσει σε δυνατότητες τους υπολογιστές που είχαμε στα σπίτια μας πριν από μια δεκαετία, προσφέροντας σε πραγματικά μικρά μεγέθη φορητούς υπολογιστές, με ενσωματωμένες ψηφιακές φωτογραφικές, βιντεοκάμερες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, φωτογραφικά άλμπουμ, walkman, gps, πάσης φύσεως εφαρμογές και παιχνίδια και gadgets που προ δεκαετίας τα βλέπαμε μόνο σε ταινίες του James Bond.

ΕικόναΣτο τομέα των υπολογιστών ήδη τα notebooks φαίνεται να κερδίζουν τις προτιμήσεις των χρηστών, σε σχέση με τους κλασικούς υπολογιστές γραφείου κάτι που οφείλετε στη σημαντική μείωση των τιμών τους τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην εξάπλωση των ασύρματων δικτύων. Η τελευταία μόδα που αγγίζει τα όρια της τρέλας στο εξωτερικό είναι τα ακόμα μικρότερα σε μέγεθος notebooks, τα λεγόμενα netbooks ή mini books που ήδη έχουν κερδίσει τις καρδιές αλλά και τις τσέπες των καταναλωτών, προσφέροντας σε πολύ λογικές τιμές (200 μέχρι 400 Ευρώ συνήθως οπότε αρκετά φθηνότερα και από τα περισσότερα tablets) σχεδόν τις περισσότερες δυνατότητες ενός κανονικού φορητού υπολογιστή, αλλά με μεγαλύτερη ευκολία μεταφοράς λόγω του μικρού τους μεγέθους. Οι ψηφιακές φωτογραφικές και βιντεοκάμερες επίσης αναβαθμίζονται συνεχώς και μειώνονται οι τιμές τους.

Βλέπουμε καθημερινά διάφορες «μίξεις». Κινητά με GPS, GPS σκέτα, Notebooks με κάρτες GPS, βιντεοκάμερες που τραβάνε και φωτογραφίες, φωτογραφικές που τραβάνε και βίντεο, κινητά που παίζουν μουσική, μουσικές συσκευές που παίζουν και βίντεο ή παίρνουν και τηλέφωνο κ.ο.κ.

Γιατί γίνονται όλοι αυτοί οι συνδυασμοί; Ποιες είναι οι κλασικές ατάκες που ακούμε και από πωλητές, και από κατασκευαστές αλλά που συζητάμε και εμείς οι ίδιοι στις παρέες μας:
 • Κόστος
  Άλλο κόστος θα έχει μια συσκευή που θα παίζει μόνο μουσική, άλλη μια που κάνει τα πάντα. Έτσι μπορείς να βρεις mp3 player gadget με 20 Ευρώ, ενώ η πολυσυσκευή θα κοστίζει ακριβά.
 • Δεν μπορεί μια συσκευή να είναι τέλεια σε όλα
  Κλασική ατάκα πωλητών, όπου ρωτάς γιατί να αγοράσω το x GPS αφού το netbook μου έχει δέκτη και software που μπορεί να μου κάνει την ίδια δουλειά και παίρνεις ως απάντηση πως οι «εξειδικευμένες» συσκευές, κάνουν καλύτερη δουλειά, ακριβώς επειδή δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την εκάστοτε υπηρεσία.
 • Έχω ήδη άλλη συσκευή που μου κάνει την δουλειά μου τέλεια.
  Μετρήστε πόσες συσκευές έχετε σπίτι που μπορούν να παίξουν mp3. Κινητό; DVD player;Υπολογιστή; Φορητό υπολογιστή; Στερεοφωνικό; Ψηφιακή κορνίζα ίσως; Φορητό mediaplayer; Ποιο κάνει καλύτερα την δουλειά; Είναι όλα τα άλλα άχρηστα; Χρησιμοποιείται μόνο αυτό που παίζει καλύτερα τη μουσική αποκλειστικά; Και έστω ότι ισχύει αυτό. Θα ενοχλούσε κανέναν μια ακόμα πολυσυσκευή που θα έπαιζε και αυτή μουσική; Μπορείτε να κάνετε παρόμοιες ερωτήσεις στον εαυτό σας και για τις υπόλοιπες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες κλπ.
 • Καμιά πολυσυσκευή δεν μπορεί να τα έχει όλα, από τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες gadgetsκαι υπηρεσίες και καθημερινά βγαίνει και κάτι νέο.
  Δεν διαφωνώ, αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει μια πολυσυσκευή που να καλύψει όλες τις σημερινές τεχνολογίες που ήδη μας παρέχουν οι κοινότερες ευρείας χρήσης συσκευές;
ΕικόναΚάνω μια προσπάθεια να γράψω μια λίστα υπηρεσιών και τεχνολογιών που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει αυτή ή all in one συσκευή ώστε να είναι και η μοναδική συσκευή που θα χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας (ή ακόμα καλύτερα να φοράμε – π.χ. στο χέρι μας ή στο λαιμό μας ή στη μέση μας):
 • Ηλεκτρονικός υπολογιστής τουλάχιστον προδιαγραφών gaming notebook (με οθόνη – κάρτα γραφικών – μνήμη και αποθηκευτικό χώρο που να μπορεί να παίξει και να χωρέσει οτιδήποτε. Μας καλύπτει και όλες τις ανάγκες για αναπαραγωγή εικόνας, βίντεο, ήχου, gaming, προγραμματισμού κλπ)
 • Ασύρματο / κινητό / void τηλέφωνο
 • Διασύνδεση. Σύνδεση σε δίκτυα / διαδίκτυο
 • GPS
 • Δυνατότητες καταγραφής εικόνας και ήχου (Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Ψηφιακή βιντεοκάμερα, Μουσική, TV, Radio)
 • Ηλεκτρονικές συναλλαγές (συναλλαγές μέσω αυτής της συσκευής σαν να χρησιμοποιούμε πιστωτική / ηλεκτρονική κάρτα, ώστε να καταργήσουμε και το πορτοφόλι μας)
 • Ηλεκτρονικές προσωπικές κλειδαριές, ώστε να μας επιτρέπει να ανοίγουμε τις πόρτες στα σπίτια μας, στα αυτοκίνητα μας, στα καταστήματα μας κλπ
Είναι πλέον εμφανές μετά από όλα αυτά τα στάδια που περάσαμε και περνάμε, ότι αυτό που ψάχνουμε τελικά οι περισσότεροι καταναλωτές, είναι μια «όλα σε ένα» συσκευή, που να μπορούμε όμως να την κουβαλάμε συνέχεια μαζί μας, όπως γίνετε με το κινητό μας και θα καλύπτει όλες μας τις ανάγκες για ψυχαγωγία, εικόνα και ήχο αλλά και προσωπική βοήθεια.

Στην ουσία θέλουμε μια συσκευή που θα προσφέρει σε μέγεθος κινητού ή έστω μεταξύ κινητών και netbooks, όσα προσφέρουν τα top notebooks, με όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφικές και βιντεοκάμερες και τις υπόλοιπες διαδεδομένες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και gadgets.

Βέβαια ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα που οφείλει να λυθεί πολύ σύντομα, είναι το είδος ενέργειας το οποίο θα τροφοδοτεί για πολλές ώρες (και όχι τα maximum 3 ωρών χρήσης που βλέπουμε σήμερα στις περισσότερες συσκευές με τις μπαταρίες) αυτές τις συσκευές, όπου και εκεί βλέπουμε πως είναι πλέον στραμμένες πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες.

Επίσης θα πρέπει να βρεθεί λύση και στο πρόβλημα των μικρών αναλύσεων / οθονών, είτε με προβολή (π.χ. ενσωματωμένοι projectors) εικόνας, είτε με νέες τεχνολογίες, ώστε ούτε να χρειάζεται να βγάζουμε τα μάτια μας στην προσπάθεια να διαβάσουμε από τις οθόνες, ούτε και να βλέπουμε το 1/5 από αυτά που βλέπουμε στις οθόνες των σημερινών υπολογιστών που έχουμε στα σπίτια μας.

Ήδη γίνονται διάφορες απόπειρες κυρίως από τη μεριά των κινητών τηλεφώνων που έπιασαν και περισσότερο, όπου ήδη έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν από GPS μέχρι και τηλεοράσεις, αλλά ακόμα καμιά συσκευή δεν καταφέρνει να ενσωματώσει όλα αυτά με υψηλή ποιότητα, ευκολία χρήσης και ταυτόχρονα προσιτή τιμή. Αυτό πιστεύω πως θα γίνει σύντομα, ίσως μέσα στα επόμενα 6-7 χρόνια.

Πηγή: Log.gr - Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Άβαταρ μέλους
cristusflo
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: 07 Οκτ 2007 00:36
Τοποθεσία: Salonica city
Επικοινωνία:

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από cristusflo » 27 Δεκ 2008 14:15

θα διαφωνησω ...το θεμα δεν ειναι το τεχνολογικο απο αποψης hardware οπως τιθεται στο αρθρο ( προσπαθειες μιξης πολλων λειτουργιων -τηλεφωνο/γωτογραφικη/GPS/κτλ - ) αλλα θεμα OS. απο την στιγμη που θα βρουμε το OS που θα μας καλυπτει τοσο απο αποψης λειτουργιων και κυριως απο αποψης interface τοτε πανω σε αυτο θα μπορεσουν να χτισουν οι κατασκευαστες και να αναπτυξουν τις ιδεες τους για συσκευες που πρωτο στοχο θα χουν την χρηστικοτητα τοσο για τον απλο χρηστη οσο και για τον πιο "ψαγμενο".

Tasos-21

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από Tasos-21 » 27 Δεκ 2008 19:21

cristusflo έγραψε:θα διαφωνησω ...το θεμα δεν ειναι το τεχνολογικο απο αποψης hardware οπως τιθεται στο αρθρο ( προσπαθειες μιξης πολλων λειτουργιων -τηλεφωνο/γωτογραφικη/GPS/κτλ - ) αλλα θεμα OS. απο την στιγμη που θα βρουμε το OS που θα μας καλυπτει τοσο απο αποψης λειτουργιων και κυριως απο αποψης interface τοτε πανω σε αυτο θα μπορεσουν να χτισουν οι κατασκευαστες και να αναπτυξουν τις ιδεες τους για συσκευες που πρωτο στοχο θα χουν την χρηστικοτητα τοσο για τον απλο χρηστη οσο και για τον πιο "ψαγμενο".
Εγώ γιατί θα έλεγα πως το OS είναι αυτό που θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της συσκευής; Κατά τη γνώμη μου, ο προγραμματισμός και η κατασκευή ενός πολύ-OS δεν είναι και τόσο δύσκολο (αφού γίνεται από επαγγελματίες του χώρου ή από τους ίδιους τους κατασκευαστές), εφόσον βέβαια δίνεται η δυνατότητα, από πλευράς κατασκευαστή hardware.

Όπως αναφέρεται και παρά πάνω, πιστεύω πως το κυριοότερο από όλα αυτά τα προβληματα είναι η ενέργεια και η διάρκεια των συσκευών αυτών. Οι συσκευές μπορεί να είναι απλά ένας συνδυασμός OMNIA/iPhone 3G με το καλύτερο Qosmio της σειράς, αλλά ποια μπαταρία θα άντεχε τέτοιο πράμα σήμερα... θέλει μπαταρία αυτοκινήτου... :P

Τώρα, το πως θα το καταφέρουν αυτό δεν έχω ιδέα... θα αυξήσουν την πυκνότητα των μπαταριών, θα αλλάξουν τη μορφή ενέργειας ή τις μετατροπές, αλλά θα πρέπει κάτι να γίνει.

Άβαταρ μέλους
CyberCr33p
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3203
Εγγραφή: 06 Νοέμ 1999 01:00
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από CyberCr33p » 27 Δεκ 2008 21:30

Μπαταρίες που θα φορτίζουν με την κίνηση ή τον ήλιο.

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14099
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από fiskilis » 28 Δεκ 2008 15:37

CyberCr33p έγραψε:Μπαταρίες που θα φορτίζουν με την κίνηση ή τον ήλιο.
και τα δυο υπάρχουν εδώ και καιρό!!

απλά στο πρώτο δεν είναι και ωραίο το οπτικό αποτέλεσμα οταν κουνάς για παράδειγμα εναν φακό με παλινδρομική κίνηση για να φορτίσεις την μπαταρία του ( φέρνει άλλα πράγματα στον νου )

και το δεύτερο η nokia έχει βγάλει μπαταρίες για κινητά με ενσωματωμένο solar panel εδώ και χρόνια !!

Άβαταρ μέλους
Rapid-eraser
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 6851
Εγγραφή: 05 Απρ 2003 17:50
Τοποθεσία: Πειραιάς
Επικοινωνία:

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από Rapid-eraser » 28 Δεκ 2008 19:35

fiskilis έγραψε:απλά στο πρώτο δεν είναι και ωραίο το οπτικό αποτέλεσμα οταν κουνάς για παράδειγμα εναν φακό με παλινδρομική κίνηση για να φορτίσεις την μπαταρία του ( φέρνει άλλα πράγματα στον νου )
Πιστεύω παραβλέπουμε μια αρχαιότατη υλοποίηση στα ρολόγια ... τα Seiko Kinetic.
Cu, Rapid-eraser, Tα αγαθά copies κτώνται.
Love is like oxygen, You get too much you get too high
Not enough and you're gonna die, Love gets you high


21century
Δημοσιεύσεις: 409
Εγγραφή: 11 Ιούλ 2002 15:44

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από 21century » 29 Δεκ 2008 10:22

Θα συμφωνήσω μαζί σου στα περισσότερα. Ωστόσο η τεχνολογία υποαγορεύεται απο τις ανάγκες των χρηστών και όχι για να το παίξουμε γκατζετάκηδες. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις αγορές οπότε υπομονή...

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από dimsis » 30 Δεκ 2008 11:14

Με τις νέες οθόνες, επεξεργαστές και SSD δίσκους χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος, τις ultra capacity μπαταρίας, nanobatteries, fuel cell κλπ ήδη έχουν καταφέρει και αύξησαν το όριο διάρκειας των μπαταριών, αλλά και πάλι για μένα δεν είναι αρκετό.
Μόνο όταν καταφέρουμε να έχουμε μια οικολογική πηγή ενέργειας που να προσφέρει ενέργεια διάρκειας αρκετών ημερών (και όχι ωρών) χρήσης (και όχι standby) θα μπορούμε να πούμε πως έχουμε κάνει πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.


Εννοείται πως πρέπει να υπάρχουν και λογικοί χρόνοι πλήρης επαναφόρτισης.

Σημερινή είδηση στο slashdot:
Storing the Breeze: New Battery Might Make Wind Power More Reliable
Άλλες ειδήσεις στο ίδιο site σχετικές με ενέργεια:
http://www.sciam.com/energy

Σχετικά με ενέργεια άλλα sites:
http://www.cnet.com/topic-news/cell.html
http://www.eetimes.eu/france/208401325
http://www.akihabaranews.com/en/news-17 ... r+Use.html
http://news.cnet.com/Fuel-cell-holds-no ... 09019.html

mirrage
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 23 Ιαν 2006 14:14

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από mirrage » 31 Δεκ 2008 09:50

Η λύση είναι η νανοτεχνολογία παιδιά!
Λιγότερες απαιτήσεις ενέργειας κ τρομακτικά μικρό μέγεθος, αλλά
ακόμα αργεί κάπως...'Οταν όμως γίνει ευρέως διαθέσιμη και αρκετά
φθηνή το iphone θα είναι παντόφλα και στο μέγεθός του θα έχουμε
υπολογιστές που θα κάνουν τα πάντα και παντού!
Υπομονή χρειάζεται...

Χρόνια σας πολλά!!!
Παναγιώτης Ελ Σισι

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από mechpanos » 02 Ιαν 2009 22:24

Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, γιατί είναι θέμα marketing αλλά και αναγκών.
Οι μαρκετίστες και οι εταιρείες φυσικά δεν πρόκειται να επιτρέψουν να βγει μια συσκευή all in one ακόμα και αν η τεχνολογία το επιτρέψει, για να μπορούν να σου πουλήσει πολλές διαφορετικές συσκευές η ίδια εταιρεία με σκοπό να σου καλύψουν τις διάφορες ακάλυπτες ανάγκες. Ακόμα περισσότερο, βλέπουμε να παλεύουν να σου δημιουργήσουν νέες ανάγκες (βλ. broadband mobile internet, σιγά σιγά πάει να γίνει μόδα και μετά...guess what, ανάγκη!).

Δεύτερον, ακόμα και αν κάποιες συσκευές θα μπορούσαν να συγχωνευθούν, πχ home cinema, pc, console, HiFi, πάλι θα είχαμε ανάγκη για κάτι πιο mobile...Αλλά και το κάτι πιο mobile να είχαμε, θα θέλαμε και το κάτι πιο super mobile (δλδ αντιστοιχία laptop-smartphone)...

Εγώ απλώς πιστεύω στην εξέλιξη των προϊόντων και εμπλουτισμού με νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, προς όφελος της χρηστικότητας και της μεγιστοποίησης της χρησιμότητας που αντλεί ο καταναλωτής από αυτά...

Καλή χρονιά σε όλους!
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Άβαταρ μέλους
geraki
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1404
Εγγραφή: 26 Ιαν 2004 20:10
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από geraki » 03 Ιαν 2009 13:08

Δεν είναι μόνο λόγοι τεχνικοί ή marketing. Είναι και θέμα κόστους, και όγκου. Εξ'ορισμού μια συσκευή με τόσες δυνατότητες θα ήταν μεγάλη, ειδικά με οθόνη επαφής ή qwerty πληκτρολόγιο. Και δεν μπορεί να γίνει μικρότερη γιατί δεν θα είναι χρηστική: Δεν μπορεί να είναι σουπερμικρό ως κινητό και να σε βολεύει και για gps, ή για να βλέπεις ταινίες ή για να μπαίνεις στο internet. E, δεν είναι ότι και το βολικότερο ή ασφαλέστερο να την κουβαλάς όλη την ημέρα μαζί σου όπως ένα κινητό τηλέφωνο. Όσοι δεν έχουν πρόβλημα για μια μεγαλύτερη συσκευή απλώς δεν μετακινούνται πολύ ή δεν κάνουν δουλειές εκτός γραφείου, οπότε ένα laptop τους καλύπτει άνετα.
Εικόνα ← Αυτό το έκλεψα απ'τον Eneme.

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Η τεχνολογία σήμερα και η τεχνολογία που θα ήθελα αύριο

Δημοσίευση από mechpanos » 04 Ιαν 2009 16:28

Ακριβώς, γιαυτό μίλησα και για ανάγκες. Αλλά και το marketing επιδιώκει να έχει πολλές συσκευές και φυσικά να έχει πολλές ανάγκες για να καλύψει... Επίσης σου δημιουργεί νέες ανάγκες, και αφού πχ έχεις δώσει χρήματα για ένα πολύ καλό και λειτουργηκότατο κινητό, σου σκάει και το επόμενο μοντέλο με δέκτη gps για να σε βάλη στην διαδικασία να πάρεις καινούριο, και να συνεχιστεί το παιχνίδι της κατανάλωσης.
Έτσι πάει σε όλα τα θέματα, όχι ότι εμάς δεν μας αρέσει όμως, έτσι; Είμαστε γκατζετάκηδες και γουστάρουμε την τεχνολογία τί να κάνουμε!
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες