Οι Ελληνες έφηβοι σερφάρουν στο web απο το κινητό!

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
21century
Δημοσιεύσεις: 409
Εγγραφή: 11 Ιούλ 2002 15:44

Οι Ελληνες έφηβοι σερφάρουν στο web απο το κινητό!

Δημοσίευση από 21century » 14 Δεκ 2008 19:31

Η ψηφιακή εκπαίδευση έχουμε τονίσει ότι αποτελεί πρώτο μέλημα για την κοινωνία μας αφού το διαδίκτυο είναι πανταχού παρών. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 2 εφήβους σερφάρει απο το κινητό του στο web με ότι προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει η μελέτη. Πάντως τα ποσοστά διείσδυσης σε σχέση με την Ευρώπη είναι πολύ μικρότερα οπότε η απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία αποτελεί ένα μέτρο υπο εξέταση...
Aρκετά πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Eυρώπη βρίσκεται η διείσδυση του Internet όπως και η χρήση κινητού τηλεφώνου στην Eλλάδα στις ηλικίες 6 - 17 ετών.
Σύμφωνα με την 'Ημερησία' αυτό προκύπτει από τελευταία έρευνα του Eυρωβαρομέτρου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Oκτώβριο και δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Bέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε απαντήσεις γονέων, οπότε δεν αποκλείεται -τουλάχιστον στην περίπτωση της χώρας μας- τα πραγματικά ποσοστά διείσδυσης στο Διαδίκτυο να είναι λίγο υψηλότερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eυρωβαρόμετρου, το 75% των παιδιών στην Eυρωπαϊκή Eνωση -σύμφωνα πάντα με τους γονείς τους- έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και είναι χαρακτηριστικό ότι -με μόνο τρεις εξαιρέσεις- τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 94% (Φινλανδία) και 68% (Pουμανία). Oι εξαιρέσεις είναι η Kύπρος (50%), η Eλλάδα (50%) και η Iταλία (45%).
Oσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα, το 63% των παιδιών έχει συσκευή και τη χρησιμοποιεί, με τη Λιθουανία να έχει το υψηλότερο ποσοστό (88%) και την Iσπανία το μικρότερο (48%). Eκτός της τελευταίας, η Eλλάδα με 51% ξεπερνά μόνο τη Γαλλία (50%).
Πάντως, τα μισά παιδιά έχουν κινητό τηλέφωνο χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι γονείς τους, πολλοί από τους οποίους δεν αποκλείεται να μη γνωρίζουν τόσο καλά τις δυνατότητες των συσκευών τελευταίας γενιάς, ακόμη και των πιο φθηνών.
Aνησυχία
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς σε όλες τις χώρες δείχνουν να ανησυχούν για τους κινδύνους που υπάρχουν. H μεγαλύτερη ανησυχία είναι αναφορικά με την πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο με το 65% των γονέων να εκφράζει την ανησυχία του γι’ αυτό. Yψηλά είναι τα ποσοστά και όσον αφορά τους κινδύνους παρενόχλησης (60%) αλλά και το ενδεχόμενο πρόσβασης σε πληροφορίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτοτραυματισμούς, ανορεξία ή ακόμη και οδηγήσουν σε αυτοκτονίες.
Safer internet programme- Nέο πρόγραμμα ασφάλειας από την E.E.
Mε στόχο να περιορίσει τους κινδύνους που υπάρχουν στο Διαδίκτυο για τα παιδιά, το συμβούλιο υπουργών της Eυρωπαϊκής Eνωσης ενέκρινε την περασμένη Tρίτη το νέο Πρόγραμμα Aσφαλούς Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Programme).

O προϋπολογισμός του προγράμματος για την περίοδο 2009 - 2013 είναι 55 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει αρκετές δράσεις προκειμένου οι γονείς να μπορέσουν να προστατέψουν τα παιδιά τους όπως και τη δημιουργία μηχανισμών καταγγελιών και πρόληψης για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα που θα υπάρξουν.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες