Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Ας χαλαρώσουμε και λίγο... Aς κουτσομπολέψουμε μια σταλιά, ας πούμε και κανένα ανέκδοτο!

Συντονιστές: theiapythia, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Nikrom
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 15 Μάιος 2003 08:54
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από Nikrom » 19 Μάιος 2003 18:35

Ίσως βέβαια θα έπρεπε να μπει το θέμα αυτό στον Κινηματογράφο, όμως νομίζω ότι εδώ είναι πιο ταιριαστό, γιατί είναι μια ταινία "Μεταφυσικού Προβληματισμού". Νομίζω αν διαβάσετε το μήνυμά μου αυτό, θα συμφωνήσετε μαζί μου...

Σε δύο μέρες, κάνει στη χώρα μας πρεμιέρα η δεύτερη συνέχεια του Μάτριξ, που αναμένεται να «σπάσει τα ταμεία», κάνοντας νέο ρεκόρ όλων των εποχών στον κινηματογράφο. Ποιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας της πέρα από τα εξαιρετικά εφέ;

Για όποιον γνωρίζει από θρησκείες, είναι εύκολο να διαπιστώσει, ότι οι σκηνοθέτες της, έχουν ενσωματώσει στην ταινία αυτή, ένα πλήθος στοιχείων, από διάφορες θρησκείες, θεωρίες και απόψεις. Είναι τόσο ευρεία η γκάμα των θρησκειών στις οποίες γίνεται συμβολική αναφορά μέσα από την ταινία αυτή, που θα χρειαζόταν ένα βιβλίο για θιχτούν μόνο περιληπτικά όλα αυτά τα στοιχεία. Γι’ αυτό εδώ θα περιορισθούμε μόνο στους Χριστιανικούς συβολισμούς που υπήρξαν στην πρώτη ταινία του Μάτριξ. Έτσι, όλοι οι Ματριξ-όφιλοι, θα θυμηθούμε την παλιά ταινία, και θα παρακολουθήσουμε τη δεύτερη έτοιμοι να εντοπίσουμε όλα όσα θέλουν να μας «περάσουν» οι σκηνοθέτες της μέσω κάποιων συμβολισμών για τον Χριστιανισμό.

Ας αρχίσουμε από το όνομα του Νήο, του ήρωα της ταινίας. Το όνομά του, σημαίνει: «νέος», «καινούργιος». Σημαίνει όμως και: «Ένας», αν το αναγραμματίσουμε. (neo – one). Και φυσικά η ταινία μας δίνει το κλειδί για τις έννοιες αυτές. Ο Νίο είναι μια Μεσσιανική φιγούρα, ισοδύναμη με τον Ένα και μοναδικό σωτήρα, τον Ιησού Χριστό. Γι’ αυτό και το: «ένας». Το κλειδί μας το δίνει ο φίλος του που έρχεται στο σπίτι του στην αρχή του φιλμ, για να αγοράσει παράνομα κλιπάκια, και λέει: «Αλληλούια, είσαι ο Σωτήρας μου, είσαι ο δικός μου Ιησούς Χριστός», προλέγοντας έτσι το ρόλο του Νήο στην ταινία. Και φυσικά στο πλαίσιο αυτό, έρχεται και η λέξη: «νέος», καθώς αυτός είναι η ελπίδα για τον νέο κόσμο, τον απαλλαγμένο από τους εχθρούς του ανθρώπου.

Με τον ίδιο τρόπο, ο Μορφέας, λέει κάποια στιγμή στον Νήο στην ταινία, ότι στην αρχή υπήρχε άλλος ένας σαν κι αυτόν που μπορούσε να αλλάξει το Μάτριξ ελευθερώνοντας πολλούς ανθρώπους. Και ότι κάποιος άλλος σαν κι αυτόν, θα το έκανε στο μέλλον. Εδώ γίνεται σαφής αναφορά στον Αδάμ, που απέτυχε να φέρει τον παράδεισο στη γη, και στη θέση του ήρθε «ο δεύτερος Αδάμ», ο Χριστός.

Το πρώτο όνομα του Νήο, (στον κόσμο του Μάτριξ), είναι «Thomas», δηλαδή «Θωμάς». Και το όνομα αυτό, με την αναφορά του στον ορθολογιστή μαθητή του Χριστού, δείχνει την απιστία που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος πριν αποδεχθεί την αλήθεια του Θεού. Βλέπει τα πράγματα ορθολογιστικά, και θέλει για όλα αποδείξεις. «Να βάλει το δάχτυλό του στα τραύματα της σταύρωσης» για να πεισθεί. Μόλις όμως πείθεται, είναι έτοιμος να πεθάνει για την αλήθεια, όπως τελικά πέθανε και ο Θωμάς.

Ο Νήο, γεννιέται στην ταινία σε μια «τεχνητή μήτρα», που μας θυμίζει τη θαυματουργική γέννηση του Χριστού, χωρίς τη σεξουαλική επαφή. Γιατί στην ταινία, όλοι γεννιούνται σε τεχνητές μήτρες που «καλλιεργούνται» από μηχανές. Οπότε και ο Νήο, έχει ασεξουαλική γέννηση.

Όπως ο Χριστός είχε έναν πρόδρομο, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, έτσι και ο Νήο έχει τον Μορφέα, (συμβολικό όνομα από τον θεό του ύπνου της μυθολογίας), που οδηγεί τον Νήο να ξυπνήσει από την παραίσθηση του Μάτριξ. Είναι αυτός που τον αναγνωρίζει ως τον Μεσσία, και τον συστήνει στους «μαθητές του», δίνοντάς του τη θέση του στην ηγεσία της ομάδας.

Ο Μορφέας μαζί με τον Νήο και την Τρίνιτυ (Ελληνικά «Τριάδα»), είναι σαφής συμβολισμός της Αγίας Τριάδος, (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), που κατευθύνουν όλη την ταινία. Η Τρίνιτυ μάλιστα, σε ρόλο «Αγίου Πνεύματος», πνεύματος αγάπης, δυνάμεως και ζωής, δίνει με την αγάπη της στον Νήο την ανάσταση από τον θάνατό του στον κόσμο του Μάτριξ. Και όπως ο Χριστός έμεινε τμήματα τριών ημερών νεκρός και αναστήθηκε, ο Νήο μένει στην οθόνη νεκρός για 3 λεπτά, και ανασταίνεται, σε μια νέα ζωή, όπως ο Χριστός. Με σώμα πλέον «αφθαρσίας», που κατευθύνει τους φυσικούς νόμους του Μάτριξ, όπως ο Χριστός υπερέβη την φθαρτή φύση και αναστήθηκε άφθαρτος, για να νικήσει τους εχθρούς του.

Όμως για να πεθάνει, χρειάστηκε και εδώ ένας «Ιούδας». Είναι ο προδότης «Σάιφερ» (cypher = μηδενικό, κρυπτογραφία, μηδέν, αλλά θυμίζει και Lucifer = Εωσφόρος). Αυτός προδίδει τον Μορφέα, με αμοιβή αντί για τα 30 αργύρια, «μια μπριζόλα». Λέει στον πράκτορα Σμιθ: «Γνωρίζω ότι η μπριζόλα αυτή δεν υπάρχει», αλλά την απολαμβάνει στον τεχνητό κόσμο του Μάτριξ, και λέει μάλιστα ότι «η άγνοια είναι πηγή ευδαιμονίας». Ζητάει τις ανέσεις του ψεύτικου αυτού κόσμου, για να προδώσει, και να μείνει με άγνοια ευτυχισμένος σε έναν ψεύτικο κόσμο. Και φυσικά όπως ο Ιούδας, χάνει και αυτόν τον κόσμο, και τον αληθινό.

Ο ίδιος ο κόσμος του Μάτριξ, είναι ένας κόσμος παραισθήσεων. Οι άνθρωποι ζουν και κινούνται σε αυτόν, χωρίς να υποψιάζονται την πραγματική «ψεύτικη» κατάστασή του. Όπως ακριβώς η Χριστιανική πίστη, μιλάει για τον κόσμο αυτόν που «παρέρχεται», και για τον νέο, τον πραγματικό που περιμένουμε. Και όπως στον κόσμο του Μάτριξ υπάρχουν και διοικούν «αόρατα» οι μη βιολογικές μορφές ζωής οι μηχανές ως εχθροί του ανθρώπου, έτσι και στον αληθινό κόσμο, διοικούν αόρατα οι δαίμονες, και χρησιμοποιούν τους πράκτορές τους (πράκτορας Σμιθ), για να διευθύνουν τον κόσμο κατά τα δικά τους συμφέροντα, κατά τα λόγια του Χριστού για «τον άρχοντα του κόσμου τούτου». Και όπως ο Νήο ήλθε για να καταστρέψει τον κόσμο του Μάτριξ, έτσι και ο Χριστός ήλθε να «καταστρέψει τα έργα του Σατανά».

Οι μηχανές στο Μάτριξ «απομυζούν» για δικό τους συμφέρον την ενέργεια και τη ζωή των ανθρώπων του Μάτριξ, δίνοντάς τους μια ψεύτικη ευδαιμονία. Ομοίως, οι δαίμονες, απομυζούν απολαύσεις από τους ανθρώπους, καταστρέφοντας τις ψυχές τους, δίνοντάς τους ψεύτικη και προσωρινή «δόξα», «χρήμα», «ηδονή», κλπ. Ένα πραγματικό Μάτριξ.

Όμως δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι να ξεφύγουν από το Μάτριξ. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να αντικρύσουν την φοβερή πραγματικότητα. Θέλουν σαν το Σάιφερ να ζουν στον ψεύτικο κόσμο μας. Δεν πιστεύουν και γελοιοποιούν τους Χριστιανούς όταν τους λένε ότι «το σχήμα του κόσμου τούτου παρέρχεται». Και μένουν προσκολλημένοι στον υλιστικό και χωρίς «πίστη» κόσμο που έχουν φτιάξει στη φαντασία τους με τη βοήθεια των δαιμονικών τους αφεντικών. Όταν τους δίνουν το «κόκκινο και το μπλε χάπι», δεν θέλουν όλοι το κόκκινο που θα τους οδηγήσει στο «ξύπνημα». Προτιμούν να μένουν στο όνειρο, παρά να αντιληφθούν το μέγεθος του εφιάλτη στον οποίο είναι έτσι κι αλλιώς μπλεγμένοι.

Όταν μυείται με το κόκκινο χάπι, ο Νήο ξυπνάει στο υγρό του κουκούλι σαν ένας Νέος άνθρωπος, κάτι που θυμίζει τη μύηση του βαπτίσματος, ειδικά τη στιγμή που αναδύεται από το νερό. Έχει πεθάνει για τον παλαιό κόσμο, και γεννιέται (αναγεννιέται με το βάπισμα) σε έναν νέο. Όμως ο νέος κόσμος, δεν είναι τόσο φανταχτερός όπως ο παλιός. Τον περιμένουν αγώνες, και «έρημος», όπως λέει ο Μορφέας: «Καλώς ήρθες στην έρημο του πραγματικού».

Από τη στιγμή εκείνη ο Νήο, καθώς προχωράει στην εκπαίδευσή του, (ανάλογη με τη Χριστιανική εκπαίδεση στην πάλη κατά των δαιμόνων), μαθαίνει να έχει πίστη, και να ξεπερνάει με την πίστη τους «φυσικούς νόμους» αυτού του παλιού κόσμου, όπως οι άγιοι υπερβαίνουν τους νόμους της φύσης του κόσμου μας και θαυματουργούν. Και όπως ο Νήο βλέπει πίσω από τον πλασματικό κόσμο τους κώδικες του Μάτριξ, έτσι και οι άγιοι, όταν ανοίξουν τα μάτια τους, βλέπουν πίσω από τον κόσμο μας «τους λόγους των όντων», και μπορούν έτσι να χειρισθούν την ίδια την υφή του κόσμου μας, αφήνοντας τους άλλους έκθαμβους με τις θαυματουργικές τους δυνάμεις. Και στις δύο περιπτώσεις, και στο Μάτριξ, και στον κόσμο μας, τον βασικό ρόλο γι’ αυτό έχει η πίστη, κατά τα λόγια του Χριστού: «αν έχετε πίστη ως κόκκον σινάπεως, θα πείτε στο βουνό να μετακινηθεί και αυτό θα μετακινηθεί», και κάθε θεραπεία που έκανε, έλεγε: «αν πιστεύεις μπορείς».

Τέλος, όπως στο Μάτριξ υπάρχει η «Σιών», το τελευταίο καταφύγιο των ανθρώπων από τους εχθρούς τους, έτσι και στην πραγματικότητα, υπάρχει κατά την Αγία Γραφή, η «Νέα Σιών», η Εκκλησία. Και όπως στην ταινία η Σιών κινδυνεύει από τις μηχανές, έτσι και η Εκκλησία, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των εχθρών της.

Το θέμα της νέας ταινίας λοιπόν, είναι οι προσπάθειες των μηχανών, να βρουν την Σιών, το καταφύγιο των ανθρώπων. Εύχομαι σε όσους το δουν να το απολαύσουν.

(Τα περισσότερα στοιχεία για την ανάλυση αυτή, τα πήρα από το εξαίρετο άρθρο του Λεωνίδα Αποσκίτη, στο περιοδικό 3ο Μάτι Νο 113).

Stop1967
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 07 Μάιος 2003 01:40

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από Stop1967 » 19 Μάιος 2003 18:48

Μάλιστα...άλλη μια χολιγουντιανή π*π*ρα στον ορίζοντα


--------------------------------------------------------------------------------------

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από cdhyper » 19 Μάιος 2003 19:38

Δεν είναι μεταφυσικός προβληματισμός αυτό. Μεταφέρθηκε στις τέχνες.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27647
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από cordis » 20 Μάιος 2003 01:12

oute peri texnis... parto piso... :hammer: :pint:
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
telxinas
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 15 Ιούλ 2002 03:10
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από telxinas » 20 Μάιος 2003 01:16

John Sclavos έγραψε:oute peri texnis... parto piso... :hammer: :pint:
Axxx nai Gianni mpravooo dixtous oti epikrati sigxisi sto mialo tous, etsi na tous to dixnoume :lol: :lol: :lol:

(kita pou tha to sinithiso tora :evil: )

Άβαταρ μέλους
telxinas
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 15 Ιούλ 2002 03:10
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από telxinas » 20 Μάιος 2003 01:19

Kai gia na milsioume liiiigo sovara tora, kita pos epiveveonete to sionistiko Hollywood gia auta pou theli na pernai(an ipothesoume oti to apokiima tis fantasias pou anadikniete se auto to topic einai vasimo).

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από cdhyper » 20 Μάιος 2003 01:27

John pou tha paei auto to topic. Valto aggelia na to parei kanenas perastikos. :lol: :lol: :lol: :lol:

to piga sta xalara. den pistevo na mou ksanagirisei. :lol: :lol: :lol:
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27647
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από cordis » 20 Μάιος 2003 02:07

parkare to edo... :roll: opa kala eisai... :o
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
Elli
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 817
Εγγραφή: 27 Νοέμ 2002 15:25
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από Elli » 20 Μάιος 2003 07:01

Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι οι σκηνοθέτες της ταινίας ουδόλως είχαν τον Χριστιανισμό στο μυαλό τους αλλά μόνο την τρελλή κονομησιά που τους περιμένει; Σκέφτηκαν οι άνθρωποι ότι η πρώτη ταινία είχε τρομερή επιτυχία και είπαν "Δεν βγάζουμε άλλη μία να μαζέψουμε όλο το χαρτί της αγοράς";

Όσο για τον παραλληλισμό των ονομάτων των ηρώων με το χριστιανισμό τον βρίσκω τουλάχιστον παιδαριώδη και καλό θα είναι οι υποβάλλοντες τέτοιου είδους θέματα να έχουν κατά νου ότι είμαστε άνθρωποι σκεπτόμενοι και ότι το μόνο που δεν ψάχνουμε εδώ μέσα είναι κάποιον να μας κάνει προπαγάνδα. Υπάρχουν άλλοι χώροι για θρησκευτική προπαγάνδα. Στα δικά μου τα χρόνια τους έλεγαν "Κατηχητικά".

Άβαταρ μέλους
Drizzt
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 993
Εγγραφή: 20 Μαρ 2002 01:00
Τοποθεσία: Kallithea
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από Drizzt » 20 Μάιος 2003 13:15

ΕΛΕΟΣ... Δεν μιλάει για τον Χριστιανισμό η ταινία, ουτε για κανένα ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΙΚΟ-ΑΡΧΑΙΟ ΔΟΓΜΑ. Αυτοί που το γράψανε καμιά σχέση έχουν με τον Χριστιανισμό.... ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝΕ

Μπορούμε φυσικά να την πάρουμε και αντίθετα.... ότι οι εκκλησίες έχουν τυφλώσει τους ανθρώπους... ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΧΑΖΕΣ -ΑΒΣΙΜΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αν είναι δυνατό... στην ταινία υπάρχουν και η Νιόβη (αρχαίο ελληνικό όνομα και η Περσεφόνη το ίδιο και γίνεται αναφορά κάποια στιγμή στην Ελληνική Μυθολογία ) σημαίνει κάτι αυτό;
Υπάρχει το πλοίο Ναβουχοδονόσορ (βασιλιάς της Βαβυλώνας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λατρεύουνε την Βαβυλώνα.

Αν είναι δυνατόν η ταινία αποδεικνύει ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΔΑ, ωραίο επιχείρημα, σύμφωνα με την φανταστική ταινία Μatrix, η διδασκαλία της Τριάδας είναι αληθινή. Επειδή ξέρω και τι θα γίνει στο Revolution.... δεν θέλω να πω ΄περισσότερα γιατί θα καταστρέψω την ταινία....

Όπως λεει και ο Γεωργίου ΗΜΑΡΤΟΝ

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από cdhyper » 20 Μάιος 2003 14:37

παιδία cool. Είναι μια ταινία και θα πάμε να τη δούμε για να διασκεδάσουμε. Γι αυτό και αυτή η συζήτηση είναι χαλαρή και ανάλαφρη άλλωστε.

Τίποτα παραπάνω.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
telxinas
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 15 Ιούλ 2002 03:10
Επικοινωνία:

Οι Χριστιανικοί συμβολισμοί στην ταινία "Μάτριξ"

Δημοσίευση από telxinas » 20 Μάιος 2003 21:19

Ma fisika ola stin zoi einai simvolika. An diavasete anapoda to Nikrom, tha vgi to Morkin.
Kai epidi eimai enas sinomosiologos, na

http://www.ysrnry.co.uk/ys3/issue9/review_morkin2.html

Tha meletiso poli kala to gegonos auto kai tha vgalo ta simperasmata mou

:hammer:
:lol:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Χαλαρά κι Ανάλαφρα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης