Σας έκλεψαν το laptop; Πλέον θα μπορείτε να το εντοπίσετε !

Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας τα Windows και τα προγράμματά τους. Νέα & ειδήσεις.

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14099
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Σας έκλεψαν το laptop; Πλέον θα μπορείτε να το εντοπίσετε !

Δημοσίευση από fiskilis » 06 Οκτ 2008 12:15

Adeona: Σας έκλεψαν το laptop; Πλέον θα μπορείτε να το εντοπίσετε… (δωρεάν)

Όλο και πιο συχνά ακούμε για κλοπές ηλεκτρονικών ειδών είτε από δημόσιους χώρους είτε από σπίτια . Οι ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κτλ. ) είναι και ακριβές αλλά μπορεί να κλαπούν εύκολα λόγω του μεγέθους τους.
Ειδικά για τα laptop, υπάρχουν αρκετές λύσεις οι οποίες άλλoτε με κάποιο κόστος, άλλωτε με κάποια δωρεάν εφαρμογή, προσπαθούν να βοηθήσουν τον ατυχή κάτοχο να βρει τον χαμένο υπολογιστή.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι λύσεις αυτές παρακολουθούν το laptop αλλά δεν εξασφαλίζουν και την ιδιωτικότητα του ίδιου του χρήστη μιας και η εταιρεία που έχει αναλάβει να το παρακολουθεί μπορεί να γνωρίζει που βρίσκεται όχι μόνο ο κλέφτης αλλά και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Σε μια εποχή όμως που η ανάγκη για προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει γίνει πιο έντονη από ποτέ, ήταν ανάγκη να βρεθεί μια καλύτερη λύση.

Από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ο βοηθός καθηγητή Tadayoshi Kohno και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν μία δωρεάν εφαρμογή που εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα του χρήστη, και βρίσκει την τοποθεσία του laptop όταν αυτό κλαπεί.
Το πρόγραμμα ονομάζεται Adeona, και μπορεί να αποθηκεύει την τοποθεσία που βρίσκεται ο φορητός υπολογιστής με τέτοιον τρόπο ώστε μόνο ο ίδιος ο χρήστης να μπορεί να ανακτήσει την πληροφορία αυτή και να την αποστέλλει σε έναν server από όπου μπορεί να ανακτηθεί από τον ενδιαφερόμενο οποιαδήποτε στιγμή.

Οι περισσότερες εφαρμογές αυτού του τύπου αφού εγκατασταθούν και το laptop συνδεθεί στο internet, στέλνουν βάση της IP και κάποιων άλλων παραμέτρων, στοιχεία που δείχνουν τη θέση του υπολογιστή. Από τη στιγμή όμως που τα δεδομένα αυτά είναι χωρίς κρυπτογράφηση, μπορούν να να υποκλαπούν και να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για παρακολούθηση του ιδιοκτήτη εν αγνοία του.

Αυτό που έκανε ο Tadayoshi και οι συνεργάτες του ήταν να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα αυτά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατο να ανακτηθούν από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες.

Για την ακρίβεια η εφαρμογή στέλνει τα δεδομένα της τοποθεσίας σε έναν server, τα οποία όμως είναι με τέτοιο τρόπο κρυπτογραφημένα ώστε είναι απαραίτητη η χρήση κρυπτογραφικού κλειδιού (που έχει μόνο ο χρήστης, για να μπορέσουν να γίνουν ορατά).

Συγκεκριμένα κατά την εγκατάσταση του προγράμματος δημιουργείται ένα κλειδί το οποίο αποθηκεύεται σε ένα USB stick ή ακόμα και σε ένα DVD ή μπορείτε να το αποστείλλετε και στο mail σας. Με βάση το κλειδί αυτό δημιουργείται ένας αλγόριθμος ο οποίος κωδικοποιεί το μήνυμα που στένεται από την εφαρμογή στον server.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, με κάθε αποστολή μηνύματος δημιουργείται ένα νέο κλειδί το οποίο προκύπτει από το αρχικό με έναν εντελώς τυχαίο τρόπο.

Εκτός των λειτουργιών αυτών υάρχει και ένα add-on στο Adeona, το οποίο μπορεί να αναλάβει να τραβάει φωτογραφίες ανα περιόδους από την ενσωματωμένη σε πολλά laptop webcam, ώστε να υπάρχει και η απεικόνιση του κλέφτη.

Το πρόγραμα του Tadayoshi και των συνεργατών του είναι δωρεάν, και λειτουργεί τόσο σε Windows, Macintosh, αλλά και Linux, για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος.

Ο κώδικας για το Adeona είναι ανοικτός, και αυτό είναι κάτι που εμπνέει εμπιστοσύνη στον χρήστη, μιας και ο καθένας μπορεί αν θέλει να τον ελέγξει. Οι ερευνητές προσανατολίζονται τώρα σε μια παρόμοια εφαρμογή η οποία θα χρησιμοποιείται για το iPhone, αλλά και για συσκευές με Windows Mobile, κάτι το οποίο θα ανακουφίσει πολλούς αγχωμένους κατόχους τους…

Το μόνο μείον σε όλες αυτές τις εφαρμογές αυτού του τύπου, είναι το γεγονός ότι αν ο κλέφτης κάνει format στον σκληρό πριν συνδεθεί στο Internet, το πρόγραμμα (και κατά συνέπεια η προστασία) παύει να υπάρχει (δυστυχώς τέλεια λύση δεν υπάρχει). Παρόλα αυτά όμως είναι μια δωρεάν λύση, αξιόπιστη, που σέβεται την ιδιωτικότητα, και που ξέρετε;…. Ίσως κάποια σας μέρα φανεί χρήσιμη.

http://adeona.cs.washington.edu/
http://www.chrisxx.com/forum/viewtopic. ... &highlight

Απάντηση

Επιστροφή στο “Windows Software Guide”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες