λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27648
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από cordis » 10 Σεπ 2008 00:24

Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
MichalisS
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2374
Εγγραφή: 03 Ιαν 2005 23:50

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από MichalisS » 10 Σεπ 2008 00:29

Καιρό ετοιμάζονται... Για να δούμε τι θα καταφέρουν...

Άβαταρ μέλους
Stathis
Photography Moderator
Δημοσιεύσεις: 4842
Εγγραφή: 23 Απρ 2005 21:03
Τοποθεσία: http://127.0.0.0
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από Stathis » 10 Σεπ 2008 00:51

Δεν νομιζω να πάθουμε τιποτα. Αν πάθουμε , θα το καταλάβουμε :)

Ας ελπίσουμε οτι θα έχει θετικά αποτελεσματα για τη κατανοηση του κόσμου και για προοδο στη φυσική το όλο πείραμα.

Άβαταρ μέλους
MichalisS
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2374
Εγγραφή: 03 Ιαν 2005 23:50

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από MichalisS » 10 Σεπ 2008 00:54

Εγώ πρώτη φορά είχα διαβάσει γι' αυτό στους "Illuminati" του Dan Brown...

Άβαταρ μέλους
Pavel
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1046
Εγγραφή: 08 Αύγ 2003 00:05
Τοποθεσία: UK

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από Pavel » 10 Σεπ 2008 00:55

Stathis έγραψε:Αν πάθουμε , θα το καταλάβουμε :)
Βασικά, αν πάθουμε, δεν θα προλάβουμε να καταλάβουμε τίποτα :P
Εσύ είσαι τρελός.

Άβαταρ μέλους
Stathis
Photography Moderator
Δημοσιεύσεις: 4842
Εγγραφή: 23 Απρ 2005 21:03
Τοποθεσία: http://127.0.0.0
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από Stathis » 10 Σεπ 2008 01:04

whatever.καταλάβουμε δε καταλάβουμε , στα @@ μας , νεκροι θα'μαστε :P

LightForce
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3812
Εγγραφή: 13 Απρ 2003 23:49

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από LightForce » 10 Σεπ 2008 01:09

Kαι εδώ πληροφορίες..

http://www.physics4u.gr/articles/2008/Higgs.html

Άβαταρ μέλους
deninho
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 7066
Εγγραφή: 17 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: σ'άλλη διάσταση
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από deninho » 10 Σεπ 2008 01:17

α. Τέτοιοι που έχουμε καταντήσει (ως ανθρώπινο γένος) να μας ρουφήξει να ησυχάσει το σύμπαν

β. Το σύμπαν δε θα είναι τόσο τυχερό αύριο. Ας εναποθέσει τις ελπίδες του κάπου αλλού :P

Άβαταρ μέλους
Stathis
Photography Moderator
Δημοσιεύσεις: 4842
Εγγραφή: 23 Απρ 2005 21:03
Τοποθεσία: http://127.0.0.0
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από Stathis » 10 Σεπ 2008 01:43

Kαι κάπως έτσι ο Διονύσης μας χαλάει όλα τα σενάρια αυτοκαταστροφής και χαλάει το θέμα :P

Ουστ Φυσικέ :P τι λες εσύ ; θα βρεθεί το μπαζόνιο του κυρίου Χιγκς;

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14099
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από fiskilis » 10 Σεπ 2008 07:36

Δεν ειναι δικο μου !
αλλου το βρηκα και μου αρεσε !!!το πείραμα με τις καταστροφικές του συνέπειες έχει ήδη συμβεί κάπου πολύ μπροστά στο μέλλον
από τη στιγμή που συνέβη αντιστράφηκε η χρονική πολικότητα
με απλά λόγια η φορά του χρόνου γύρισε ανάποδα
το μέλλον έρχεται κατά πάνω μας με ταχύτητα ενός δευτερολέπτου το δευτερόλεπτο
τη στιγμή του πειράματος απλώς θα συγκρουστούν οι δύο χρόνοι
αν είμαστε τυχεροί η νέα σύγκρουση θα μας ξαναβάλει στην κανονική τροχιά
οι επιστήμονες όμως φοβούνται πως, ενώ το μέλλον θα ξαναπάρει το δρόμο του, το παρόν μας θα αρχίσει να γίνεται παρελθόν!
Εικόνα


α) Τι είναι το άτομο και γιατί είμαστε κύματα και δεν το ξέρουμε...

Ο Δημόκριτος πρώτος είπε ότι ο κόσμος αποτελείται από άτομα (έσχατα συστατικά της ύλης που δεν μπορούν να χωριστούν σε επιμέρους τμήματα) και κενό, από τότε τόσο τα άτομα, όσο και το κενό έχουν ερμηνευτεί με διαφόρους τρόπους. Σε αυτή τη φάση ας πάρουμε τα άτομα.

Στην αρχή λοιπόν δεν ξέραμε πώς είναι τα άτομα, το μόνο πράγμα που ξέραμε από τον J.J. Thomson και τα πειράματά του με καθοδικούς σωλήνες, ήταν το ηλεκτρόνιο, το οποίο εμφανίζεται παντού και πάντα με το ίδιο φορτίο και ότι φορτίο βλέπουμε στη φύση είναι ακέραιο πολλαπλάσιό του. Αφού μελετήθηκε εκτενώς το ηλεκτρόνιο και βρήκαν ότι έχει συγκεκριμένη μάζα και ότι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά ανεξάρτητα του υλικού και γνωρίζοντας ότι η ύλη είναι ουδέτερη (άρα τα "άτομα" που την αποτελούν πρέπει να είναι κι αυτά ουδέτερα ή να βρίσκονται σε διατάξεις τέτοιες ώστε να εξουδετερώνει το ένα το άλλο) και μη έχοντας βρει κάποιο σωματίδιο αντίστοιχο του ηλεκτρονίου ελεύθερο στη φύση με αντίθετο φορτίο, ο Thomson υπέθεσε ότι τα άτομα αποτελούνται από ένα ζελέ που είναι θετικά φορτισμένο και περιέχει μέσα του ηλεκτρόνια (ένα μοντέλο που είναι γνωστό και ως σταφιδόψωμο ).

Αργότερα ο Rutherford (μαθητής του Thomson) σε πειράματα σκέδασης που έκανε με δέσμες από σωματίδια α (βλ. ραδιενεργό διάσπαση α) "τα είδε όλα" όταν διαπίστωσε ότι τα "βαριά" σωματίδια α (ιόντα ηλίου με θετικό φορτίο -άτομα ηλίου δηλαδή που τους έχουν αφαιρέσει ηλεκτρόνια-) αντί να περνούν με άνεση μέσα από ένα λεπτό φίλο χρυσού όπως όλοι περίμεναν, είχαν διάθλαση πάνω από 90 μοίρες και αρκετά είχαν ανάκλαση, ο ίδιος έλεγε ότι "είναι σαν να ρίχνεις μια σφαίρα σε ένα φίλο χαρτί και να γυρίζει πίσω". Οπότε συμπέρανε ότι τα άτομα πρέπει να έχουν κάτι πολύ βαρύ (με πολύ μάζα δηλαδή) και πολύ εντοπισμένο στο χώρο στο εσωτερικό τους, έτσι ώστε να εξηγείται αυτή η ανάκλαση. Οπότε κατέληξε στο πλανητικό μοντέλο, ότι δηλαδή τα άτομα αποτελούνται και πάλι από ηλεκτρόνια όμως τώρα αντί για ζελέ, το θετικό φορτίο είναι εντελώς εντοπισμένο στο κέντρο τους (στον πυρήνα του ατόμου) και τα ηλεκτρόνια περιστρέφονται γύρω του.

Από εκεί ξεκίνησε η μελέτη του πυρήνα που οδήγησε στην πυρηνική φυσική αλλά και η κβαντομηχανική. Το πλανητικό μοντέλο βλέπετε είναι εντελώς αδύνατο στα πλαίσια της κλασικής μηχανικής που ήξεραν μέχρι τότε αφού το ηλεκτρόνιο αν κινείται γύρω απ' τον πυρήνα (και είναι φυσιολογικό να κινείται γιατί τα άτομα πχ. σε ένα αέριο θα έχουν συνέχεια κρούσεις μεταξύ τους), αφού είναι φορτισμένο σωματίδιο, όπως ξέρουμε απ' τον ηλεκτρομαγνητισμό, θα έπρεπε να ακτινοβολεί κι άρα να χάνει ενέργεια με αποτέλεσμα να πέφτει πάνω στον πυρήνα ! Ακόμα ποιο κουλό ? Τα άτομα όντως φωτοβολούν όπως αναμενόταν, αλλά το φάσμα εκπομπής τους είναι διακριτό !! Δεν είναι δηλαδή σαν "ουράνιο τόξο" που ξεκινάει από το ένα χρώμα -συγκεκριμένη ενέργεια- και καταλήγει με συνεχή τρόπο σε ένα άλλο χρώμα, αλλά αποτελείται μόνο από γραμμές διαφορετικών χρωμάτων, οι γραμμές αυτές είναι ξεχωριστές για κάθε στοιχείο -φάσμα εκπομπής- και από εκεί γεννήθηκε η φασματογραφία και τα ραδιοτηλεσκόπια !

Για να λυθεί αυτό το παράδοξο, ο N. Bohr (μαθητής του Rutherford) έχοντας υπόψη του τις ανακαλύψεις του M. Plank (μέλαν σώμα) και του A. Einstein (φωτοηλεκτρικό φαινόμενο -γι αυτό πήρε nobel ο Einstein, όχι για τη σχετικότητα -) που έλεγαν ότι το φως διαδίδεται με τη μορφή πακέτων ενέργειας (φωτόνια) η οποία εξαρτάται απ' το μήκος κύματός τους (σαν να λέμε το χρώμα), συνέδεσε το γεγονός ότι τα άτομα εκπέμπουν μόνο σε συγκεκριμένα χρώματα με τα φωτόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρόνια ναι μεν κινούνται γύρω απ' τον πυρήνα αλλά βρίσκονται σε ενεργειακές στάθμες, κυκλικές τροχιές δηλαδή στις οποίες έχουν σταθερή ενέργεια (δεν φωτοβολούν) και στροφορμή τις οποίες και υπολόγισε. Οι γραμμές λοιπόν που βλέπουμε στο φάσμα εκπομπής αντιστοιχούν σε μεταπτώσεις των ηλεκτρονίων από μια ανώτερη ενεργειακή στάθμη σε μία κατώτερη (χάνουν ενέργεια δηλαδή) και είναι διαφορετικές για κάθε στοιχείο γιατί κάθε στοιχείο έχει διαφορετικές ενεργειακές στάθμες.

Τι όμως κρατάει τα ηλεκτρόνια σε αυτές τις στάθμες και γιατί να είναι κυκλικές -κάτι που δεχτήκαμε τελείως αυθαίρετα- (θυμηθείτε πάντα ότι τα άτομα συγκρούονται συνέχεια) ? Το μόνο αντίστοιχο παράδειγμα που ξέραμε απ' την κλασική φυσική ήταν τα στάσιμα κύματα. Πάρτε για παράδειγμα τη χορδή μιας κιθάρας, ο ήχος που βγάζει είναι ανάλογος του μήκους της χορδής, όσο δυνατά κι αν χτυπήσουμε τη χορδή (στα πλαίσια της λογικής -δηλαδή χωρίς να παραμορφώσουμε ή να σπάσουμε τη χορδή-), αυτή θα βγάλει τον ίδιο ήχο. Αντίστοιχα όσο κι αν χτυπήσουμε τα ηλεκτρόνια (πάλι στα πλαίσια της λογικής, σε απλές κρούσεις δηλαδή που μεταφέρουν σε αυτά ένα σχετικά μικρό ποσό ενέργειας, όχι ικανό να τα μεταφέρει από μια ενεργειακή στάθμη σε μια άλλη ανώτερη) δεν θα αλλάξουν ενέργεια (όπως και ο ήχος δεν αλλάζει συχνότητα/μήκος κύματος στη κιθάρα).

Άρα τελικά τα ηλεκτρόνια δεν είναι ακριβώς σωματίδια, αλλά έχουν και κυματική φύση !!! Μάλιστα βρήκαν και την εξίσωση που δίνει τις συναρτήσεις θέσης τους (κυματοσυναρτήσεις) για κάθε ενεργειακή στάθμη (εξίσωση Schroedinger) !!! Σαν να μην έφτανε αυτό ? Κατέληξαν ότι τα πάντα στη φύση είναι ταυτόχρονα σωματίδια και κύματα (ακόμα κι εμείς έχουμε κυματική φύση) !!!! Και τέλος ? Όλη τους η θεωρία (κβαντομηχανική) επιβεβαιώθηκε με πειράματα

Δεν θα συνεχίσω το ταξίδι στην κβαντομηχανική γιατί το πράγμα από εκεί και πέρα γίνεται αρκετά πολύπλοκο στη κατανόησή του (και εντελώς κορυφαίο), κρατήστε όμως αυτό, ότι δηλαδή τα πάντα είναι και κύματα και σωματίδια ταυτόχρονα, κάθε σωματίδιο έχει και κυματική φύση και κάθε κύμα έχει κι ένα σωματίδιο φορέα όπως το ηλεκτρομαγνητικό κύμα (φως) έχει τα φωτόνια (που έχουν και σωματιδιακή φύση).

β) Σωματίδια που πάνε πακέτο και σωματίδια που δεν χωνεύουν το ένα το άλλο...

Ο κόσμος μας λοιπόν χωρίζεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες σωματιδίων (έχοντας πάντα υπόψη ότι και τα κύματα/πεδία έχουν σωματίδια φορείς όπως είπαμε με παράδειγμα το φωτόνιο), τα σωματίδια που αποτελούν την ύλη τα οποία τα λέμε Φερμιόνια (γιατί ακολουθούν τη στατιστική Fermi - Dirac -> αυτό είναι στατιστική μηχανική και παραείναι πολύπλοκο να σας το εξηγήσω σε αυτή τη φάση -ήδη ξέφυγα με τη κβαντομηχανική παραπάνω-, ο τίτλος πάντως τις παραγράφου δίνει ένα hint για όσους γουστάρουν το ψάξιμο ) και τα σωματίδια που είναι φορείς πεδίων (ή δυνάμεων καλύτερα) τα οποία τα λέμε Μποζόνια (γιατί ακολουθούν τη στατιστική Bose - Einstein, θα έχετε ακούσει ίσως τη συμπύκνωση Bose - Einstein που έχει σχέση -σας είπα έχει τρελό χαβαλέ η ιστορία-). Αυτό που τα διαχωρίζει είναι ένα χαρακτηριστικό τους που ονομάζουμε spin (και ΔΕΝ είναι η ιδιοπεριστροφή τους, το λέμε spin γιατί έχει μαθηματικά χαρακτηριστικά στροφορμής) και στα μεν Μποζόνια είναι ακέραιο, ενώ στα δε Φερμιόνια ημιακέραιο (1/2, 3/2 κλπ).

γ) Τα φερμιόνια...

Τα Φερμιόνια χωρίζονται σε Λεπτόνια και Κουαρκ, τα Λεπτόνια τα βρίσκουμε στη φύση μόνα τους και πάνε πακέτο με ένα νετρίνο το καθένα, πχ. το ηλεκτρόνιο και το νετρίνο του ηλεκτρονίου. Τα Λεπτόνια έχουν όλα ηλ. φορτίο -1 ενώ τα νετρίνα (από το neutral) δέν έχουν ηλ. φορτίο και όταν λέμε ότι πάνε πακέτο με τα αντίστοιχα λεπτόνια είναι γιατί τα παρατηρούμε ως κατάλοιπα σε διάφορες αντιδράσεις. Πχ. στη ραδιενεργό διάσπαση β όπου έχουμε εκπομπή ηλεκτρονίων, παράγονται και νετρίνα (αντι-νετρίνα για την ακρίβεια) του ηλεκτρονίου. Ακριβώς επειδή δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο και έχουν πολύ μικρές μάζες είναι σχεδόν αδύνατο να τα δούμε, τα παρατηρούμε πάντα δια της απουσίας τους, βλέπουμε δηλαδή τις αντιδράσεις που κάνουν αλλά όχι τα ίδια (θα έχετε ακούσει για σχετικά πειράματα που γίνονται και στη γειτονιά μας).

Τα Κουάρκ είναι σωματίδια που δεν τα βρίσκουμε ελεύθερα στη φύση, υπήρχαν για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου ελεύθερα, κατά τη δημιουργία του σύμπαντος και μετά οργανώθηκαν σε δομές φτιάχνοντας τα Αδρόνια (βλ. αδράνεια). Τα πρωτόνια και τα νετρόνια που αποτελούν τον πυρήνα του ατόμου είναι τέτοια Αδρόνια και το ότι ο πυρήνας έχει θετικό φορτίο και τα νετρόνια 0 οφείλεται στο ότι τα Κουαρκ σε αντίθεση με τα Λεπτόνια δεν έχουν φορτίο -1 αλλά -1/3 και 2/3.

Τι είναι όμως το φορτίο ? Πολύ απλά (και καλά ) πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό συμμετρίας/ασυμμετρίας των σωματιδίων που έχουν απ' τη φύση τους, όταν λέμε πχ. ότι το ηλεκτρόνιο έχει φορτίο -1 και το πρωτόνιο 1 είναι γιατί τα είδαμε να δημιουργούν ασυμμετρία όταν τα φέρνουμε κοντά (να έλκονται). Για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το τι είναι ασυμμετρία, πάρτε μια οδοντογλυφίδα και πιέστε τη κατακόρυφα, παρόλο που την πιέζετε κατακόρυφα αυτή θα σπάσει σε ένα τυχαίο σημείο και προς μια τυχαία κατεύθυνση, ε αυτό είναι ένα "σπάσιμο συμμετρίας", η οδοντογλυφίδα έσπασε γιατί έτσι βόλευε τη φύση ενεργειακά, ομοίως και το ηλεκτρόνιο έλκεται με το πρωτόνιο. Τι είναι αυτό που σπάει τη συμμετρία ? Μια δύναμη όπως είπαμε, ή αλλιώς ένα σωματίδιο-φορέας, ή μάλλον...

δ) Τα μποζόνια...

Όπως λοιπόν τα ηλεκτρόνια έχουν ένα ηλεκτρικό φορτίο (που παραπέμπει στη δράση της ηλ/μαγνητικής δύναμης), έτσι και τα κουαρκ έχουν εκτός απ' το ηλεκτρικό φορτίο κι ένα άλλου είδους φορτίο που επειδή δεν ξέραμε πως να το ονομάσουμε κι επειδή δεν εμφανίζεται σε 2 μορφές (αρνητικό/θετικό) αλλά σε 8 (αν δείτε τις ονομασίες των κουαρκ θα καταλάβετε πόσο ξεμίναμε από ονόματα ) το είπαμε χρώμα. Όπως φορέας της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης είναι το φωτόνιο, έτσι και ο φορέας της "χρωμοδύναμης" είναι το γλουόνιο (απ' το glue -> κόλα). Η "χρωμοδύναμη" δεν είναι τίποτε άλλο απ' την "ισχυρή αλληλεπίδραση" που κρατάει κολλημένα τα κουαρκ μεταξύ τους (και κατ' επέκταση τα πρωτόνια και τα νετρόνια στον πυρήνα).

ε) Ερωτήματα...

Με αυτά τα λίγα που είπαμε παραπάνω κάπως χύμα μπορούμε να δούμε λίγο τα ερωτήματα που γεννιόνται...

1) Εκτός απ' το ηλ. φορτίο και το χρώμα, υπάρχει κι άλλο ένα πασίγνωστο φορτίο, η μάζα, της οποίας το σωματίδιο-φορέας ακόμα δεν έχει βρεθεί πειραματικά (και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τη φύση του), το ονομάζουμε βαρυτόνιο και καταζητείται για χρόνια !!! Επίσης η μάζα ως δύναμη είναι πολλές φορές ασθενέστερη από τις υπόλοιπες (πχ. στα άτομα η έλξη της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης είναι περίπου 10^30 φορές μεγαλύτερη αν θυμάμαι καλά της βαρυτικής έλξης μεταξύ πυρήνα-ηλεκτρονίου) και αυτό κάνει ακόμα ποιο ενδιαφέρουσα την σχετική έρευνα.

2) Όπως υπάρχουν δυνάμεις (μποζόνια δηλαδή) μέσω των οποίων τα σωματίδια παίρνουν το ηλεκτρικό τους φορτίο (πχ. ξέρουμε ότι όταν ένα W- μποζόνιο εκπέμπεται από ένα σωμάτιο, αυτό μειώνει το φορτίο του κατά ένα -αντίστοιχα με το W+ αυξάνεται κατά ένα-, την δύναμη αυτή τη λέμε ασθενή αλληλεπίδραση ή πλέον ηλεκτρασθενή) δεν έχουμε δει το μποζόνιο εκείνο (ή τη δύναμη αν προτιμάτε) που δίνει στα σωματίδια τη μάζα τους. Σύμφωνα με τη θεωρία λοιπόν υπάρχει ένα πεδίο (το πεδίο Higgs ή η δύναμη Higgs ή το μποζόνιο Higgs -το σωματίδιο φορέας του πεδίου/δύναμης-) το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της μάζας (υπό την επίδρασή του δηλαδή σπάει η συμμετρία και έχουμε απ' το μηδέν δημιουργία μάζας, όπως πριν υπό την επίδραση της δύναμης που ασκήσαμε, η οδοντογλυφίδα έσπασε προς μια τυχαία πλευρά). Κι αυτό λοιπόν καταζητείται !!!

3) Άλλη μια συμμετρία που υπάρχει είναι αυτή μεταξύ ύλης και αντιύλης, κάθε σωματίδιο έχει και το αντι-σωματίδιό του, όταν τα δύο αυτά ενώνονται τότε παράγεται ενέργεια κι αυτά εξαφανίζονται. Τότε πώς υπάρχουμε ? Η απάντηση είναι ότι κι αυτή η συμμετρία έσπασε κατά τη δημιουργία του σύμπαντος και τελικά για κάποια σωματίδια δεν υπήρχαν αντι-σωματίδια με αποτέλεσμα η ύλη να υπερισχύσει αν θέλετε της αντι-ύλης και να υπάρχουμε. Ψάχνουμε να δούμε λοιπόν τι έγινε και ποια δύναμη μας έφτιαξε...

4) Πιστεύουμε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να είναι τόσο σύνθετος και ψάχνουμε να ενοποιήσουμε όλο αυτό το χάος, έτσι μεταξύ άλλων πιστεύουμε ότι και οι δύο μεγάλες κατηγορίες σωματιδίων (Μποζόνια/Φερμιόνια) προέκυψαν κι αυτές από σπάσιμο συμετρίας (που τους έδωσε ακέραιο και ημιακέραιο σπιν αντίστοιχα), τη λεγόμενη Υπερ-συμμετρία (Super Symetry - SUSY). Ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε σωματίδια απ' τα οποία θα μπορούσαν να έχουν φτιαχτεί τα Μποζόνια και τα Φερμιόνια.

5) Υπάρχει στο σύμπαν ύλη που δεν μπορούμε να δούμε, σωματίδια δηλαδή τα οποία η ηλεκτρομαγνητική δύναμη δεν τους κάνει τίποτα, ούτε ανακλούν το φως, ούτε το απορροφούν (είναι διάφανα !) -η λεγόμενη σκοτεινή ύλη- την οποία παρατηρούμε στο σύμπαν μέσω των διαφόρων βαρυτικών αλληλεπιδράσεών της με "ορατή" ύλη, ενδεχομένως να δούμε -δια της απουσίας τους σε αντιδράσεις αφού οι ανιχνευτές δεν μπορούν να τα "δουν"- τέτοια σωματίδια και να πάρουμε απαντήσεις για τη φύση τους.

Γενικώς βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, υπάρχουν πολλές θεωρίες οι οποίες περιμένουν να επαληθευτούν ή να διαψευστούν, θεωρίες που θα καθορίσουν από εδώ και πέρα το πως βλέπουμε οι φυσικοί -και όχι μόνο- τον κόσμο γύρω μας. Στο CERN λοιπόν φτιάχνουν (για την ακρίβεια αναβαθμίζουν με νέα πειράματα) έναν επιταχυντή σωματιδίων που εκτείνεται κάτω απ' τα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας κι έχει μήκος μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Ο επιταχυντής είναι κάτι σαν τον καθοδικό σωλήνα της CRT σας, σε υψηλή τάση επιταχύνει φορτισμένα σωματίδια (ο προηγούμενος επιτάχυνε ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια -αντι ηλεκτρόνια- ενώ ο καινούριος θα επιταχύνει αδρόνια που έχουν περισσότερο "υλικό") τα οποία αφού φτάσουν σε ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός (αποκτήσουν πολύ μεγάλη ενέργεια -θυμηθείτε ότι η ενέργεια και η μάζα συνδέονται-) συγκρούονται (δύο δέσμες που επιταχύνονται σε αντίθετες κατευθύνσεις) μέσα σε τεράστιες πειραματικές διατάξεις, τους ανιχνευτές (τεράστιες γιατί θέλουμε άπειρους μικρο-ανιχνευτές για να "ποιάσουμε" τα σωματίδια που δημιουργούνται κατά τη σύγκρουση και δεδομένου ότι αυτά τα σωματίδια διαπερνούν "για πλάκα" τα υλικά (το νετρίνο πχ. περνάει μέσα από τη γη και δεν το παίρνει χαμπάρι κανείς), θέλουμε οι διατάξεις να είναι και πολύ "παχιές". Δηλαδή ? ΤΟΝΟΙ !!!

Ένα πράγμα θα σας πω για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, το www (το http) φτιάχτηκε στο CERN ως μέρος αυτών των project, το grid επίσης, ακόμα και οι πόρτες που έχουν στο CERN αποτέλεσαν πρωτότυπα για τις πόρτες των αεροπλάνων, φτιάχτηκαν εκεί απίστευτα πράγματα και όλα αυτά μέχρι τώρα στα πλαίσια των διαφόρων πειραμάτων. Το CERN και η φυσική μπαίνουν σε μια καινούρια φάση, αναμένουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα (ίσως όχι αυτούς που "κοιμούνται" στη καθημερινότητα βλέποντας reality shows κλπ αλλά τεσπα) για αιώνες και υλικό για νέες αναζητήσεις που θα μας φέρουν ποιο κοντά στο ζητούμενο, την GREAT UNIFIED THEORY (τρομπέτες, κλαρίνα, χειροκρότημα κλπ ) !!! (την θεωρία των πάντων κοινώς)
http://www.awmn.net/forum/viewtopic.php ... 4d#p491308

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 10 Σεπ 2008 08:47

Σε υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων, 175 μέτρα κάτω από το έδαφος θα αρχίσει την Τετάρτη το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα που έγινε ποτέ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την γέννηση του Σύμπαντος. Μέσα σε αυτή τη σήραγγα δέσμες πρωτονίων κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός θα συγκρούονται μετωπικά αναπαράγοντας στιγμιαία τις επικρατούσες συνθήκες λίγο πριν από το big bang.
http://tech.flash.gr/news/world/2008/9/9/12135id/
http://world.flash.gr//cosmosl/2008/9/9/38350id/
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 10 Σεπ 2008 12:44

Τελικα τι εγινε?
τωρα το πρωι δν ηταν να γινει?
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14099
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από fiskilis » 10 Σεπ 2008 12:51

Connor MacLeod έγραψε:Τελικα τι εγινε?
τωρα το πρωι δν ηταν να γινει?
Kαλα εσυ τι σκας ?
Εσυ εισαι αθανατος !!
Ουτε νετρονια ουτε προτονια ουτε cernonia σε πιανουν !!


hello from out of space to human Connor !!!!

http://www.rte.ie/live/
CERN experiment
08:00 - 00:39

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27648
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από cordis » 10 Σεπ 2008 13:18

κατάφερε κανείς να ανοίξει το live cast;
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27648
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

λέτε να μας ρουφήξει καμία μαύρη τρύπα από το CERN;

Δημοσίευση από cordis » 10 Σεπ 2008 13:22

retwitting http://twitter.com/spdd
I'm inside a black hole... hole... ole... le... (έχει echo εδώ μέσα)

http://www.hasthelargehadroncolliderdes ... ldyet.com/
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες