seperate frames

Πληροφορίες σχετικές με τα τοπικά δίκτυα, WiFi, τον εξοπλισμό, τις εφαρμογές τους και σχετικό λογισμικό.

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
newcountry
Δημοσιεύσεις: 71
Εγγραφή: 03 Δεκ 2007 10:15

seperate frames

Δημοσίευση από newcountry » 28 Αύγ 2008 17:10

Γεια σας,

Γιατι πρέπει να χωρίζουμε τα δεδομένα σε μικρότερα πακέτα(frames) κατα την αποστολή τους;
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

seperate frames

Δημοσίευση από soteres2002 » 28 Αύγ 2008 18:32

Το segmentation γίνεται μέσω του ΙΡ πρωτοκόλου διότι άν όλη η πληροφορία που θες να στείλεις έχει μέγεθος που ξεπερνά τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή Maximum Window Size ενός network interface τότε δε χωράει να περάσει όλη ακέραια. Τα ΙΡ πακέτα μπορούν να συγκατούν ένα συγκεκριμένο όγκο πληροφορίας, έτσι άν η πληροφορία που πρέπει να μπει σε πακέτα είναι μεγαλύτερη είναι τότε απαραίτητο να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια (frames). Αυτή η διαδικασία γίνεται στον αποστολέα των packets, ενώ αυτός που θα τα λάβει πριν τα στείλει στις τοπικές εφαρμογές, μέσω του datalink layer θα τα συγχωνεύσει όλα αυτά τα πακέτα σε μια ενιαία πληροφορία. Έτσι οι εφαρμογές δεν λαμβάνουν particles αλλά όλη την πληροφορία μέσω απλής κλήσης συστήματος. Το ίδιο συμβαίνει όταν αυτή η εφαρμογή θέλει να στείλει κάποια δεδομένα, τότε τα στέλνει στο datalink layer, όπου εκεί λαμβάνει απόφαση για το πως θα φύγουν από το layer. Ο αλγόριθμος που αποφαίνεται για αυτή τη διαδικασία με βέλτιστο τρόπο (μεταφορά με min αριθμό πακέτων) είναι γνωστός στη βιβλιογραφία ώς Nagle algorithm (http://rfc.net/rfc896.html) και μπορεί να παραμετροποιηθεί από το διαχειριστή ενός interface. Άρα ο λόγος για τον οποίον πρέπει να σπάει η πληροφορία σε μικρά πακέτα είναι λόγω σχεδίασης του πρωτοκόλου και περιορισμών hardware.

Άβαταρ μέλους
newcountry
Δημοσιεύσεις: 71
Εγγραφή: 03 Δεκ 2007 10:15

seperate frames

Δημοσίευση από newcountry » 28 Αύγ 2008 18:55

Με λίγα λόγια, πρέπει να χωρίζουμε την πληροφορία που θέλουμε να στείλουμε σε μικρότερα πακέτα, ώστε να έχουμε γρηγορότερη μετάδωση των πακέτων και ασφαλέστερη, εφόσον εντοπίσουμε κάποιο σφάλμα στα δεδομένα που έχει γίνει είδη η λήψη τους να να μας ξανα στείλει ο transmitter μόνο το λανθασμένο πακέτο και όχι ολο από την αρχή, αν δεν χωρίζαμε τα πακέτα. Σωστά;
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

seperate frames

Δημοσίευση από soteres2002 » 28 Αύγ 2008 23:01

Ναι σωστά είναι ένας αποδοτικός τρόπος η επικοινωνία μέσω packet segmentation, και αυτά που είπες είναι μερικοί καλοί λόγοι τόσο από άποψη κόστους σε χρόνο όσο και ποσότητα να κατατμείται η πληροφορία σε πακέτα, εκτός από τους φυσικούς περιορισμούς που επιβάλλει το hardware. Πχ ένα ακραίο παράδειγμα: ακόμα κι αν ήταν δυνατό ένας τεράστιος όγκος πληροφορίας να σταλεί ακέραιος στο δίκτυο, δεν είναι αποδοτικό να ξανασταλεί ολόκληρος σε περίπτωση σφάλματος, αλλά άν το σπάσεις σε μικρότερα κομμάτια γλιττώνεις bandwidth και προφανώς έχεις και άλλα πλεονεκτήματα, αφού διορθώνεις μόνο το μέρος της πληροφορίας που αποφασίστηκε ότι είναι εσφαλμένο.

Για να συμπληρώσω με τα παραπάνω: στο σχόλιό σου το "γρηγορότερη" χοντρικά δεν σημαίνει τίποτα, εφόσον είτε το σπάσεις σε κομμάτια είτε το στείλεις ολόκληρο στο δίκτυο (δεδομένου ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο) ο χρόνος θα είναι ~ ο ίδιος. Όμως η αλήθεια είναι ότι όταν γίνεται ο διαχωρισμός στο λειτουργικό, σπαταλείται κάποιος μικρός χρόνος. Κατά κύριο λόγο ο διαχωρισμός γίνεται αρχικά για την πιο έξυπνη διαχείριση της πληροφορίας καθώς ταξιδεύει σε ένα δίκτυο, παρά για την ταχύτητα. Μπορεί όμως να σε ενδιαφέρει και η ταχύτητα μερικές φορες.

Βέβαια, όλα αυτά που λέω και που είπες κι εσύ δεν είναι γενικός κανόνας, μιας που υπάρχουν συνεχώς βελτιώσεις στο χωρο αυτό και δεν τα αναλύσαμε πλήρως. Καλύτερα αν σε καίει τόσο να μάθεις για το ΙΡ protocol με επιστημονικούς όρους δες για κάποιο κλασσικό βιβλίο, ή πχ αγόρασε το linux network internals (Ο'Reilly) αν θα ήθελες να πάρεις πρακτικές γνώσεις όσον αφορά το πως υλοποιείται το ΙΡ πρωτόκολλο στο Linux (πολύ χρήσιμο, και περιέχει και πολλά άλλα χρήσιμα θέματα πάνω στα πρωτόκολλα όχι μόνο στο ΙΡ). Επίσης, πέρα από τα εγχειρίδια να είσαι σίγουρος πως πολλές απαντήσεις σε ερωτήματά ή ενδιαφέροντα θέματα υπάρχουν σε δημοσιεύμένα άρθρα, οπότε αν έχεις το χρόνο, γενικό background επί του θέματος, μαθηματική κατάρτηση κτλ κτλ και πάνω από όλα την όρεξη να μελετήσεις τέτοια συγγράμματα, στο συνιστώ.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Δίκτυα, WiFi και εφαρμογές”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης