Χαμογελάστε παρακαλώ, το Google σας φωτογραφίζει

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14099
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Χαμογελάστε παρακαλώ, το Google σας φωτογραφίζει

Δημοσίευση από fiskilis » 03 Αύγ 2008 08:23

Χαμογελάστε παρακαλώ, το Google σας φωτογραφίζει

Εντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη για το νέο πρόγραμμα Street View


Αν περπατώντας στο δρόμο δείτε ένα όχημα που στην οροφή του έχει ένα μεγάλο ιστό μην ανησυχήσετε. Δεν πρόκειται για εξωγήινους. Δεν είναι ούτε καν ελεγκτές παρκόμετρων. Είναι το όχημα του Googlecam. Καθώς θα κινείται στην ευθεία, οι οκτώ φωτογραφικές μηχανές που είναι τοποθετημένες στο άκρο του ιστού παίρνουν διαδοχικές ψηφιακές λήψεις του δρόμου και γενικότερα του περιβάλλοντος χώρου. Κάθε φωτογραφία στη συνέχεια θα αποθηκεύεται μαζί με την ειδική θέση στην οποία ελήφθη, χάρη στη χρήση συστήματος Προσδιορισμού Θέσης με Δορυφόρο (GPS).

Οταν το όχημα επιστρέψει στη βάση του, όλες οι εικόνες και τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από το GPS θα «ανεβαίνουν» στην μηχανή αναζήτησης Google και θα τοποθετούνται πάνω σε χάρτες της περιοχής. Ετσι αν κάποιος πληκτρολογήσει μία διεύθυνση θα μπορεί να δει ό,τι θα έβλεπε ακριβώς εάν οδηγούσε στη συγκεκριμένη γειτονιά.

Δρόμοι, όχι πρόσωπα

Καλώς να ορίσει, λοιπόν, το Google Street View, το οποίο σήμερα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για ορισμένες πόλεις στις ΗΠΑ. Παρά τις αντιδράσεις πολλών οργανώσεων και ομάδων που προασπίζονται το δικαίωμα του απαραβίαστου του ιδιωτικού βίου, το Street View της Google αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και στη Βρετανία καθώς η Υπηρεσία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων χορήγησε τη σχετική άδεια υποστηρίζοντας ότι δεν δέχθηκε διαμαρτυρίες για παραβίαση του ιδιωτικού βίου από την καινούργια υπηρεσία. Σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Επιθεώρησης Πληροφοριών αναφέρεται ότι «είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχει λάβει η Google για να διασφαλίσει ότι δεν διατρέχει κίνδυνο το απαραβίαστο της προσωπικής ζωής ή γενικότερα η ασφάλεια των ατόμων. Μεταξύ αυτών που προτίθεται να κάνει η εταιρεία είναι να «καλύψει» τις πινακίδες κυκλοφορίας όσων οχημάτων φωτογραφίζονται, όπως εξάλλου και όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες του Street View. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι δυνατή η αναγνώριση ατόμων, είναι σαφές ότι στόχος της Google είναι η φωτογραφική καταγραφή των δρόμων και όχι των ανθρώπων που κυκλοφορούν σε αυτούς».

Επίσης, η ίδια υπηρεσία αναφέρει ότι έχει ικανοποιηθεί από τους μηχανισμούς διαδικτυακής αναφοράς του Google που επιτρέπει σε οποιονδήποτε νιώθει ανησυχία για τα προσωπικά του δεδομένα να ζητήσει και να επιτύχει την αφαίρεση συγκεκριμένων φωτογραφιών από το σύστημα.

Η οργάνωση Privacy International με επιστολή της ζητεί από την Google να της χορηγηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν την τεχνολογία που θα χρησιμοποιείται έτσι ώστε να διασφαλισθεί πως δεν θα είναι αναγνωρίσιμα όσα πρόσωπα απεικονίζονται στις φωτογραφίες. Επί του παρόντος δεν έχουν παραδοθεί τέτοια στοιχεία, αλλά ο αρμόδιος φορέας ανέφερε ότι θα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση ανάμεσα στη λήψη των φωτογραφιών από τα οχήματα της Google και στη δημοσίευσή τους στο Ιντερνετ, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα χρήσης των φωτογραφιών για την παρακολούθηση ατόμων είναι μηδαμινή.

Στη Βρετανία

Η χορήγηση άδειας λειτουργίας στο Street View ομολογουμένως προκάλεσε έκπληξη στους Βρετανούς. Λίγες ημέρες πριν, το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η νέα τεχνολογία και στη Γηραιά Αλβιώνα προκαλούσε την οργή της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. «Η παράξενη καινούργια τεχνολογία» ανέφερε σε άρθρο της «πιθανώς να αποτελεί την απαρχή ενός εφιάλτη για την προστασία του ιδιωτικού βίου και των προσωπικών δεδομένων». Τα οχήματα της Google θα φωτογραφίζουν τη Βρετανία απ' άκρη σ' άκρη, πόρτα - πόρτα».

Οι επικριτές μάλιστα της νέας χαρτογράφησης υποστήριζαν ότι το νέο σύστημα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί από εγκληματικά στοιχεία με «πονηρές διαθέσεις» καθώς τους διευκολύνει να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν τα θύματά τους.

Ομολογουμένως η ανησυχία της συγκεκριμένης εφημερίδας για την προστασία του ιδιωτικού βίου είχε προκαλέσει έκπληξη καθώς σε προηγούμενα δημοσιεύματά της είχε υποστηρίξει με ιδιαίτερη ζέση την τοποθέτηση μηχανών κλειστού κυκλώματος στους βρετανικούς δρόμους.

Ούτως ή άλλως, ήδη το Google Maps και το Google Earth αποτελούν ένα απαραίτητο βοήθημα για… κάθε διαρρήκτη που σέβεται τον εαυτό του. Δείχνουν στον ενδιαφερόμενο ποιο σπίτι διαθέτει πισίνα και απροστάτευτο κήπο. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς κατά πόσον θα επιβαρύνει την κατάσταση το Street View. Εκτός, βέβαια, από το ότι θα αποκαλύψει ποια σπίτια διαθέτουν συναγερμό και ποια όχι…

Παρότι, όμως, χορηγήθηκε άδεια στο Googlecam, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει δεκτό και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. λόγω της ιδιαίτερα αυστηρής νομοθεσίας για την προστασία του ιδιωτικού βίου και των προσωπικών δεδομένων. Αλλωστε, στην Ευρώπη η φωτογράφιση ενός π.χ. γερόλυκου της ροκ που μπαίνει σε κλινική απεξάρτησης μπορεί να συνεπάγεται δικαστική διαδικασία, και βέβαια το ίδιο μπορεί να συμβεί και με φωτογραφίες ακόμα πιο ευαίσθητου περιεχομένου.

Πιο αυστηρή η προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη

«Αν το όχημα της Google σε φωτογραφίσει και παραπονεθείς», δηλώνει ο Στρόιαν Ρόμπερτσον του δικηγορικού γραφείου Πίνσεντ Μέισονς «η εταιρεία θα αναγκαστεί να αφαιρέσει τις φωτογραφίες. Βέβαια, αυτό δεν θα αρκετό στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Το καθεστώς προστασίας των προσωπικών δεδομένων που ισχύει στη Γηραιά Ηπειρο μας επιτρέπει μεν να παίρνουμε φωτογραφίες στις διακοπές ακόμα και αν σε αυτές εμφανίζονται και ξένοι, μόνον όμως εφόσον το κάνουμε για εντελώς προσωπικούς λόγους. Αν πρόκειται να τις εκμεταλλευτούμε εμπορικώς και εφόσον τα άτομα είναι αναγνωρίσιμα, η φωτογράφιση αποτελεί ποινικώς κολάσιμο αδίκημα. Πρέπει προηγουμένως να ειδοποιήσουμε αυτούς που πρόκειται να φωτογραφίσουμε, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να κάνει το Google. Ακόμα και αν τοποθετήσουν μεγάφωνα στα οχήματα της Google, «Καλημέρα σας, από τη Google, χαμογελάστε, σας φωτογραφίζουμε», δεν απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους.»

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι αν η νέα πρωτουβουλία της Google θα επιτραπεί στην Ε.Ε. Το θέμα είναι σε ποια γενική κατεύθυνση κινούμαστε και ποιος είναι ο ρόλος που πιθανώς θα διαδραματίσει η εταιρεία Google στο συλλογικό μας μέλλον.

Προσφάτως, δικαστική απόφαση εξανάγκασε τη Google να δώσει στη Viacom όλα τα στοιχεία που διέθετε για κάθε θέαση βίντεο στην ιστοσελίδα της YouTube. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παραδόθηκαν τα προσωπικά στοιχεία των ανθρώπων που είχαν καταγραφεί στα βίντεο. Η αλήθεια είναι ότι κινούμαστε προς έναν κόσμο στον οποίο οτιδήποτε κάνουμε παρακολουθείται, καταγράφεται και αποθηκεύεται από κάποια εταιρεία.

Η αποστολή της Google, σύμφωνα με την εταιρική ιστοσελίδα, είναι «η οργάνωση πληροφοριών παγκοσμίως, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτές». Ναι, αλλά ποιες πληροφορίες και ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές; Αυτό θα μας το δείξει το μέλλον.

news.kathimerini.gr

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13373
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Χαμογελάστε παρακαλώ, το Google σας φωτογραφίζει

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 03 Αύγ 2008 09:45

Η παράξενη καινούργια τεχνολογία
ε,ρεεεεε. που νομιζουν οτι ειμαστε? το 1700?
Ακου παραξενη!
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

opts
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: 22 Ιούλ 2008 12:35

Χαμογελάστε παρακαλώ, το Google σας φωτογραφίζει

Δημοσίευση από opts » 03 Αύγ 2008 18:54

Ας έρθει να το κάνει εδώ στην Ελλάδα
Τα πρόσωπα δεν θα φαίνονται έτσι και αλλιώς γιατί όταν θα πάει να τους πάρει φωτογραφία θα πέφτει το αυτοκίνητο σε αλλεπάλληλες λακκούβες που θα κάνει την μηχανή να βγάζει skyview και όχι streeview

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες