Δημιουργία βάσης MYSQL και σύνδεση με την PHP.

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Banavas
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1367
Εγγραφή: 21 Νοέμ 2004 20:25
Επικοινωνία:

Δημιουργία βάσης MYSQL και σύνδεση με την PHP.

Δημοσίευση από Banavas » 09 Ιούλ 2008 09:14

Δημιουργία βάσης MYSQL και σύνδεση με την PHP.

To βοήθημα απευθύνεται σ'αυτούς που θέλουν να εγκαταστήσουν κάποιο script χωρίς να μάθουν PHP και στους ανυπόμονους νεοεισερχόμενους στην PHP! Δηλαδή όχι σε αυτούς που πιάνουν το βιβλίο και αρχίζουν να μελετούν το "Hello word" αλλά σε εκείνους που επιλέγουν να μάθουν δια της πρακτικής οδού "βλέπω και πειράζω script αλλων". Βάση αυτής της εξαιρετικής κατά τα άλλα μεθόδου αποφασίζουμε να εγκαταστήσουμε το πρώτο μας script που φυσικά έργαψε κάποιος άλλος. Μολίς λοιπόν ξεκινάμε την εγκατάσταση και εφόσον το script συνοδεύεται από οδηγίες εγκατάστασης (συνήθως) πέφτουμε πάνω στην φράση "1. εγκαταστήστε μια βάση mysql" κάτι που θεωρείται εξαιρετικά απλό και αυτονόητο οπότε συνήθως δεν αναλύεται περισσότερο.

Στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχει κάποιο install αρχείο αλλά και πάλι καλούμαστε να κάνουμε κάποια βήματα με το χέρι πριν την εγατάσταση.
Σχεδόν κάθε server ενδεχομένως ακόμη και free καθώς και όλα τα πακέτα προσομοίωσης server για τοπική εργασία (xampp, easyphp klp) διαθέτουν Mysql server. Επίσης έχει καθιερωθεί ως "στανταρ" ένα πρόγραμμα διαχείρισης της Mysql που λέγεται Phpmyadmin. Επομένως η πρώτη μας κίνηση είναι να εντοπίσουμε και να ανοίξουμε το Phpmyadmin. Το πρόγραμμα αυτό επικοινωνεί με τον mysql server και αριστερά στην οθόνη μας δείχνει τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων.

Σε περίπτωση τοπικού επιπέδου όλος ο server μας ανήκει και μπορούμε να δημιουργούμε απεριόριστες βάσεις συνήθως μια για κάθε script που έχουμε υπο έλεγχο ή κατασκευή.
Αν πρόκειτε για server από κάποιο provider τότε επειδή ο mysql server είναι κοινός για όλα τα συστεγασμένα sites το πρόγραμμα μας δείχνει μόνο τις εγκατεστημένες βάσεις που ανήκουν στο site μας. Ανάλογα με το πακέτο φιλοξενίας που διαθέτουμε μας επιτρέπεται να εγαταστήσουμε από μια (ή καμία) έως απεριόριστο αριθμό βάσεων. Όταν έχουμε στη διάθεση μας μόνο μία βάση και θέλουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερα από ένα script τότε βάζουμε όλους τους πίνακες στην ίδια βάση. Στην περίπτωση αυτή συνήθως χρησιμοποιούμε ένα πρόθεμα στους πίνακες για να αποφύγουμε conflict μεταξύ ίδιων οναμάτων, π,χ, myblog_users και joomla_users στο παράδειγμα έχουμε δύο πίνακες με το όνομα users που ανοίκουν σε δύο διαφορετικά scripts, με το πρόθεμα myblog_ και joomla_ γίνονται δυο τελείως διαφορετικά ονόματα πινάκων και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνυπάρξουν στην ίδια βάση. Φυσικά δεν μπορούμε να αλάζουμε αθαίρετα τα ονόματα των πινάκων γιατί δεν θα δουλεύουν τα script που θα κάνουν κλήσεις σε πίνακες που δεν υπάρχουν.Πολλά istallation scripts όπως για παράδειγμα του joomla προβλέπουν την διαδικασία πρόσθεσης προθέματος στους πίνακες.
Όταν κατασκευάζουμε κάποιο δικό μας script καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε κοινά ονόματα (όπως το users) ή να προσθέτουμε από την αρχή ένα δικό μας πρόθεμα για να αποφύγουμε το πρόβλημα.

Για να ανοίξετε το Phpmyadmin για πρώτη φορά ψάξτε στο control panel που σας διαθέτει ο provider. Για να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων συμπληρώστε το όνομα της βάσης στο πεδίο "Δημιουργία νέας βάσης" στην αρχική σελίδα του phpmyadmin (υπάρχουν ψιλοδιαφορές στις διάφορες version του phpmyadmin, αν δεν βρείτε το πεδίο αυτό στην αχική σελίδα ψάξτε λιγάκι). Δίπλα από το πεδίο με το όνομα της βάσης θα πρέπει να καθορίσετε τα Collation της βάσης. Εδώ θέλει προσοχή εφόσον στην βάση αποθηκευσετε και δεδομένα στα Ελληνικά. Για να έχετε σωστά Ελληνικά και στην βάση και στις σελίδες του site σας πρέπει να δώσετε σωστό τύπο collation. Αν δεν γνωρίζετε τι να βάλετε πειραματιστείτε μεταξύ greek_general_ci για (greek iso) και UTF-8_unicode_ci (για UTF - 8 ) ανάλογα με το charset που χρησιμοποιείτε στο script.
Τα collations είναι ένα νέο χαρακτηροιστικό που έχει προστεθεί στη mysql από την έκδοση 4.1 και μετά. Αν προσπαθείτε να εγκαταστήσετε κάποιο παλιό script ή να μεταφέρετε σε νέα mysql ένα παλιό site τότε πιθανόν να έχετε προβλήματα με τα Ελληνικά στο site και θα χρειαστεί να προσθέσετε κάποιες γραμμές κώδικα στο site. H προσωπική μου άποψη για λιγώτερα προβλήματα είναι να χρησιμοποιήσετε UTF - 8 για charset και UTF_unicode_ci τύπο collation.

Πατήστε Δημιουργία και η βάση θα δημιουργηθεί στο server. Το όνομα της βάσης θα εμφανιστεί αριστερά και δίπλα μέσα σε παρένθεση θα λέει 0. Αυτό δείχνει οτι ακόμη δεν υπάρχουν πίνακες μέσα στην βάση.
Συνήθως ένα αρχείο .sql συνοδεύει το script το οποίο περιλαμβάνει τη δομή και τα περιεχόμενα των πινάκων. Πατήστε Import, βρείτε το αρχείο αυτό στον υπολογιστή σας και εκτέλεση. Αν όλα πάνε καλά θα εισαχθούν όλα δομή και δεδομένα στην βάση που δημιουργήσατε πριν λίγο. Αν το script που εγκαθιστάτε περιέχει installation τότε το πιθανότερο είναι οτι θα αναλάβει αυτό να εγακαστήσει τους πίνακες και να εισάγει αυτό τα αρχικά δεδομένα.

Αν φτάσατε έως εδώ μένει ένα ακόμη βήμα μέχρι την ολοκλήρωση. Το script για να επικοινωνήσει με την βάση χρειάζεται να γνωρίζει 4 στοιχεία. Αυτά είναι: το που είναι ο server (συνήθως αυτό είναι localhost), το όνομα της βάσης (αυτό που δώσατε προηγουμένως κατά την δημιουργία της βάσης) και username και password του χρήστη που έχει δικαίωμα πρόσβασης στη βάση (συνήθως για τοπική χρήση xampp, easyphp κλπ είναι to username "root" και το password κενό ή ότι έχετε δώσει.) Αν δημιουργήσατε την βάση σε κάποιο server online τότε θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε κάποιο χρηστη για την βάση δεδομένων πριν αποκτήσετε πρόσβαση στην βάση. Σε αυτή την περίπτωση το username και το password είναι αυτά που δώσατε κατά την δημιουργία του χρήστη.

Αυτά τα 4 στοιχεία θα σας ζητηθούν από το script που προσπαθείτε να εγκαταστήσετε. Όταν υπάρχει αρχείο install για το script τότε αυτό γράφει αυτόματα τα στοιχεία αυτά σε κάποιο αρχείο configuration. Αν δεν υπάρχει τότε θα πρέπει να βρείτε το αρχείο configuratioνn συνήθως config.php και να τα περάσετε με το χέρι.

Τώρα είστε έτοιμοι να ανοίξετε το site σας και να θαυμάσετε τη δουλειά σας. :think: :yea:
Happy coding....
Μάρκος
http://lasernet.gr

Άβαταρ μέλους
MaZz
Script Master
Δημοσιεύσεις: 345
Εγγραφή: 20 Ιούλ 2005 19:41
Τοποθεσία: Beyond the dark sun
Επικοινωνία:

Δημιουργία βάσης MYSQL και σύνδεση με την PHP.

Δημοσίευση από MaZz » 11 Ιούλ 2008 12:07

Πολύ καλό Banavas. Αν έβαζες και κανένα screenshot από το phpmyadmin θα ήταν τέλειο ;)
If nothing in the world can change our children will inherit nothing.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες