Επαναλαμβάνουν το πείραμα του Ερατοσθένη!

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

Επαναλαμβάνουν το πείραμα του Ερατοσθένη!

Δημοσίευση από Sheena » 13 Ιουν 2008 12:19


Το πείραμα που έκανε πριν περίπου 2.200 χρόνια ο Ερατοσθένης, ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος, για να υπολογίσει τις διαστάσεις της Γης και ειδικότερα την περίμετρό της, πρόκειται να επαναληφθεί το Σάββατο, 14 Ιουνίου, με ταυτόχρονες μετρήσεις που θα γίνουν στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη και τη Βαρσοβία.
Το πείραμα θα επαναληφθεί, στο πλαίσιο παιχνιδιού προσομοίωσης με τίτλο «Ο Ηλιος μετράει τη Γη», το οποίο συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, το τμήμα Αστροφυσικής και Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας και το Σύλλογο Πολωνών Ερασιτεχνών Αστρονομίας.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του αρχαίου επιστήμονα, σύγχρονοι αστρονόμοι στις τρεις πόλεις πρόκειται να μετρήσουν τη σκιά ενός πήχη (ύψους περίπου ενός μέτρου), που θα τοποθετήσουν κοντά στον Φάρο της Αλεξανδρούπολης, στο αστεροσκοπείο του ΑΠΘ και στον ποταμό Βίστουλα, που διασχίζει την πόλη της Βαρσοβίας.
Οι μετρήσεις της σκιάς του πήχη θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ενώ οι διαφορετικές τιμές της, εξαιτίας της κίνησης του ήλιου, θα μεταφέρονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους στις τρεις πόλεις, σε πραγματικό χρόνο, για τους κατάλληλους υπολογισμούς.
«Πρόκειται για ένα παιχνίδι με στόχο τη διάδοση της ερασιτεχνικής αστρονομίας και τη συμμετοχή, σε αυτή, του κοινού, καθώς η επιστήμη δεν περιλαμβάνει μόνο παρατηρήσεις με τηλεσκόπια», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Θράκης, Δημήτρης Πρασόπουλος.
Αν και η υλοποίηση της προσομοίωσης του πειράματος θα διεξαχθεί με διαφορά εφτά ημερών από την μεγαλύτερη μέρα του έτους, στο θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου), οπότε επιχείρησε την μέτρησή του ο Ερατοσθένης, το πείραμα πρόκειται να επιβεβαιώσει, με μικρές αποκλίσεις τα ακριβή μεγέθη, που ανέδειξε ο Κυρηναίος επιστήμονας για την ακτίνα της Γης.
Το πηγάδι του Ασουάν και η υπόθεση της μεθόδου του Ερατοσθένη
Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε στην Κυρηναία (276-194 π.Χ.), στη σημερινή Λιβύη. Αφού σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, έγινε διευθυντής της Μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Εκεί διάβασε για ένα βαθύ κατακόρυφο πηγάδι κοντά στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) στη νότια Αίγυπτο, στο οποίο μία φορά το χρόνο (το μεσημέρι της μεγαλύτερης μέρας του χρόνου - 21 Ιουνίου), το ηλιακό φως έπεφτε στο νερό του πηγαδιού, χωρίς να σχηματίζει σκιά.
Τότε, τοποθέτησε έναν κατακόρυφο στύλο στην Αλεξάνδρεια (βόρεια της Συήνης) και μέτρησε τη γωνία που σχημάτιζε η σκιά του, την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα.
Αποδεχόμενος ότι η Γη είναι σφαιρική και οι ακτίνες του ήλιου παράλληλες, ο Ερατοσθένης γνώριζε, από τη γεωμετρία, ότι η γωνία που μέτρησε, ήταν ίση με τη γωνία που σχημάτιζαν η Αλεξάνδρεια και η Συήνη με το κέντρο της Γης.
Γνωρίζοντας ότι το τόξο μίας γωνίας αυτών των διαστάσεων ήταν το 1/50 ενός πλήρους κύκλου και ότι η απόσταση μεταξύ του Ασουάν και της Αλεξάνδρειας ήταν 5.000 στάδια, πολλαπλασίασε το 5.000 επί 50 και βρήκε την περίμετρο της Γης.
Το αποτέλεσμά του, 250.000 στάδια (περίπου 46.250 χλμ.), είναι αρκετά κοντά στις σύγχρονες μετρήσεις.
Ο Ερατοσθένης, εξάλλου, προσδιόρισε την καμπυλότητα του ελλειψοειδούς, μέτρησε την απόκλιση του άξονα της Γης με μεγάλη ακρίβεια, κατασκεύασε έναν αστρικό χάρτη που περιείχε 675 αστέρες, πρότεινε την προσθήκη στο ημερολόγιο μιας ημέρας ανά τέσσερα χρόνια κ.ά.


ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: e-tipos.com
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
Basilakis
PHP Moderator
Δημοσιεύσεις: 8575
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 13:03
Τοποθεσία: Womans' Brain
Επικοινωνία:

Επαναλαμβάνουν το πείραμα του Ερατοσθένη!

Δημοσίευση από Basilakis » 13 Ιουν 2008 13:14

Ελπίζω να μην βγεί κανένα ανησυχητικό αποτέλεσμα...

Ποίος τους ακούει πάλι...

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

Επαναλαμβάνουν το πείραμα του Ερατοσθένη!

Δημοσίευση από Sheena » 13 Ιουν 2008 13:16

Λες; Σαν τους σεισμολόγους; :P

Εξάλλου οι αποκλίσεις στις μελέτες/ έρευνες των επιστημόνων είναι υπαρκτές...
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
Basilakis
PHP Moderator
Δημοσιεύσεις: 8575
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 13:03
Τοποθεσία: Womans' Brain
Επικοινωνία:

Επαναλαμβάνουν το πείραμα του Ερατοσθένη!

Δημοσίευση από Basilakis » 13 Ιουν 2008 13:26

Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου...

Μωρέ υπαρκές είναι, αλλά εάν βγούνε στην τηλεώραση, ποίο εύκολα, δεν ξέρεις ποτέ πως μπορεί να το χειριστούνε οι δημοσιογράφει...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ! Η ΓΗ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ!

Άβαταρ μέλους
ksarm
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: 22 Μάιος 2007 10:47

Επαναλαμβάνουν το πείραμα του Ερατοσθένη!

Δημοσίευση από ksarm » 13 Ιουν 2008 17:32

Κρίμα που δεν μπορώ να πάω αύριο λόγω δουλειάς. Αλλιώς θα ήταν ωραία φάση :)

Η μέτρηση του Ερατοσθένη με την σημερινή τιμή έχει απόκλιση μικρότερη του 1% (Ενημερωτικά ένα πείραμα θεωρείται πως επιβεβαιώνει την θεωρία όταν έχει απόκλιση μικρότερη του 12% - πολύ πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Ερατοσθένη).

Το πλέον ενδιαφέρον στην μέτρηση αυτή είναι η ακρίβεια με την οποία έκαναν τις μετρήσεις τους οι βαδιστές: μέτρησαν 875 χιλιόμετρα με απόκλιση 8 χιλιόμετρα!!! Αν μη τι άλλο στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας πρέπει να είχαν αναπτύξει πολύ τις μετρήσεις...

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Επαναλαμβάνουν το πείραμα του Ερατοσθένη!

Δημοσίευση από soteres2002 » 14 Ιουν 2008 18:00

ksarm έγραψε:Αν μη τι άλλο στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας πρέπει να είχαν αναπτύξει πολύ τις μετρήσεις...
Τρελοί αριθμητικοαναλύστες!! Οι περισσότεροι από αυτούς αυτοκτόνησαν από την παράννοια που ανέπτυξαν. Ειδικά στα νεότερα χρόνια οι Κινέζοι αριθμητικοαναλύστες και αυτοί που ασχολούνταν με όρια κτλ φουντάρανε από την τρέλα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες