Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Έκτακτο Δελτίο Τύπου

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Έκτακτο Δελτίο Τύπου

Δημοσίευση από fiskilis » 20 Φεβ 2008 21:56

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αθήνα 20/02/08
Ώρα 5.54
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έκτακτο σήμα του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης Πολιτικής Προστασίας (MIC) σήμερα 20/2/2008 και περί Ω: 15.10 μμ μας ενημέρωσε για την πιθανή ανεξέλεγκτη είσοδο στην ατμόσφαιρα της γης αμερικανικού δορυφόρου μετά από κατεπείγουσα ειδοποίηση της EADRCC.

Σύμφωνα με το ανωτέρω σήμα, αμερικανικός δορυφόρος επιστρέφει στη γη και μπορεί να έχει πιθανή πρόσκρουση οπουδήποτε στον πλανήτη. Ο δορυφόρος μεταφέρει επικίνδυνα υλικά τα οποία δύναται να έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο για τον οποιοδήποτε έρθει σε επαφή με αυτά. Ειδικότερα, ο δορυφόρος περιέχει δεξαμενές καυσίμου και μεταλλικές δεξαμενές οι οποίες αποτελούνται από επικίνδυνα υλικά και μπορεί να διασωθούν ακόμη και μετά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Κάθε τμήμα από τα συντρίμμια του μπορεί να είναι επικίνδυνο και δεν πρέπει να έρθει σε επαφή κανείς με αυτό ούτε να το μετακινήσει ή να το αγγίξει.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε την καταστροφή του δορυφόρου ο οποίος έχει υποστεί βλάβη και είναι ανεξέλεγκτος πριν την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της γης, όπως ανακοινώθηκε στην Washington κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 14/2/2008. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να χτυπήσουν το δορυφόρο στις 21/2/2008 όταν θα περάσει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο δορυφόρος έχει βάρος περίπου 2300kg (5000lbs) και περίπου το 50% του είναι πιθανό να διασωθεί κατά την επάνοδό του ενώ μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έδαφος. Από αυτό το ποσοστό, αυτό που είναι το πλέον σημαντικό είναι οι δεξαμενές καυσίμου, οι οποίες περιέχουν περίπου 450kg (1000lbs) HYDRAZINE. Επίσης διαθέτει μια ακόμη δεξαμενή καυσίμου η οποία περιέχει BERYLLIUM, επίσης επικίνδυνο. Ο δορυφόρος δεν μεταφέρει ή εκπέμπει ακτινοβολία.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ (FEMA) εξέδωσε ειδικές οδηγίες για το κοινό και τους πρώτους ανταποκριτές των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε όλους τους δήμους της χώρας. Ειδικότερα οι οδηγίες για τους πρώτους ανταποκριτές που θα επέμβουν σε πιθανή είσοδο και πτώση τμημάτων του δορυφόρου στο έδαφος εστιάζουν στα μέτρα πρόληψης, περισυλλογής και διαχείρισης των επικίνδυνων ουσιών HYDRAZINE και BEYLLIUM

Κατόπιν των ανωτέρω, από τη ΓΓΠΠ συνιστάται προς τους πολίτες πως, στην ακόμη και εξαιρετικά μικρή πιθανότητα η πρόσκρουση υπολειμμάτων του δορυφόρου να συμβεί επί ελληνικού εδάφους, να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά και να ειδοποιήσουν άμεσα τις αρχές για απομόνωση του χώρου και περαιτέρω αντιμετώπιση του θέματος.
Περισσότερες οδηγίες θα εκδοθούν με νεότερο δελτίο από την ΓΓΠΠ.
http://www.civilprotection.gr/index_gr. ... 50f6ee78f7

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης