Partitions??mount?unmount? Τι πες τώρα??

Είναι δωρεάν, είναι σταθερό, είναι γρήγορο.. ας το γνωρίσουμε και λίγο καλύτερα..

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Panoss
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:24

Partitions??mount?unmount? Τι πες τώρα??

Δημοσίευση από Panoss » 14 Φεβ 2008 16:35

Το σύστημά μου αποτελείται από:
Μητρική: Gigabyte GA-6VA7
Επεξεργαστής: Celeron 433 MHz
Μνήμη: 192 MB
Κάρtα γραφικών: SiS 8
Os: Sidux

Partition Filesystem Mountpoint Size Used Unused Flags
/dev/hda1 ext3 / 4.93 Gib 2.05 Gib 2.88 Gib boot .
/dev/hda2 extended 13.71 Gib -- -- lba
/dev/hda6 Linux-swap 501.97 Gib -- --
/dev/hda7 fat32 5.88 GiB 11.77 GiB 5.87 GiB
/dev/hda5 fat32 /media/hda5 7.34 Gib 6.34 GiB 1022.31 Gib
Το extended + linux swap= πρώην unallocated. Το Linux-swap το κανα Swapon (σωστό?)
Έκανα unmount στο hda7, και μετά, στο Storage media, δείχνει 6.3 GiB, αντί 5.88,
οπότε νομίζω ότι τα hda7 και hda6 τα δείχνει σαν ένα ενιαίο partition και
όταν πατάω το 6.3 GiB μου βγάζει μηνυμα: 'Error - permissions denied'.
Αλήθεια, το mount και το unmount τι κάνουν?
Και τι σημαίνουν? Προσάρτηση και αποπροσάρτηση?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Άβαταρ μέλους
nske
Δημοσιεύσεις: 381
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2002 03:39
Τοποθεσία: Αθήνα

Partitions??mount?unmount? Τι πες τώρα??

Δημοσίευση από nske » 14 Φεβ 2008 17:24

Το νοητό filesystem του λειτουργικού, όπως το βλέπεις σαν ένα δένδρο που ξεκινάει από τη ρίζα, το /, είναι ένα νοητό κατασκεύασμα με την έννοια ότι δεν περιγράφει απαραίτητα ένα και μόνο υπαρκτό filesystem. Ένα filesystem με την κυριολεκτική έννοια είναι ένα σύστημα που αναλαμβάνει να γράψει τα δεδομένα με έναν standard τρόπο σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο και να τα παρουσιάσει στο χρήστη με την ιεραρχική λογική αρχείων/καταλόγων, παρέχοντας τις συνηθισμένες βασικές λειτουργίες (ανάγνωση, εγγραφή, διαγραφή, μετακίνηση, μετονομασία, κ.α.).

Το αποθηκευτικό μέσο στο Linux μπορεί να είναι οποιοδήποτε "block device". Ως block device μπορεί να αντιπροσωπεύεται σχεδόν οποιαδήποτε τοποθεσία στην οποία μπορούν να γραφούν και να αναγνωστούν δεδομένα με τυχαίο τρόπο: ένας ολόκληρος σκληρός δίσκος, ένα partition κάποιου σκληρού δίσκου, ένα raid array (το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αποτελείται από οποιαδήποτε άλλα block devices) ή ακόμη και ένα αρχείο κάποιου άλλου filesystem (το οποίο προφανώς και αυτό μπορί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέσο). Είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της ιδιοφυούς και ευέλικτης σχεδιαστικής φιλοσοφίας λειτουργικών σαν το Linux που έρχεται σε αηδιαστική αντίθεση με την ηλίθια και περιοριστική των windows!

Τέλος πάντων, το filesystem είναι η τελική δομή πάνω στην οποία αποθηκεύουμε τα αρχεία μας και αυτή που προσδιορίζει τις περισσότερες σχετικές έννοιες που αντιλαμβανόμαστε ως χρήστες (αρχείο, κατάλογος, filename, ιεραρχεία, διαγραφή, μετακίνηση, δικαιώματα κ.ο.κ.). Όλες οι δομές κάτω από το filesystem δεν καταλαβαίνουν αυτές τις έννοιες αλλά άλλες πιο απλές και πιο εξαρτημένες από το hardware (blocks, sectors, tracks, ...)

Η mount τώρα είναι μια εφαρμογή που αναλαμβάνει να αντιστοιχίσει οποιοδήποτε filesystem* (είτε αυτό βρίσκεται σε έναν σκληρό δίσκο, είτε σε ένα CD, είτε σε οποιοδήποτε μέσο) σε μία διαδρομή του νοητού filesystem του λειτουργικού (το οποίο εξήγησα παραπάνω τι είναι).

Κάθε αντιστοιχισμένο (mounted) filesystem διατηρεί τη μοναδικότητά του, που σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι σε σημεία που βρίσκονται ιεραρχικά μετά το σημείο αντιστοίχισής του στο νοητό filesystem του λειτουργικού δε μπορείς να αποθηκεύσεις κάτι που καταλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο από τη χωρητικότητά του. Επίσης η χωρητικότητα κάθε mounted filesystem δηλώνεται ανεξάρτητα (το / filesystem δε θα έχει χωρητικότητα την αθροιστική όλων των mounted partitions αλλά μόνο τη χωρητικότητα του εαυτού του).

Η umount κάνει ακριβώς το αντίστροφο: αφαιρεί ένα αντιστοιχισμένο υπαρκτό filesystem από το νοητό filesystem του λειτουργικού. Για να γίνει αυτό πρέπει το filesystem να μην είναι δεσμευμένο (δεσμευμένο είναι όταν διαβάζεις ή γράφεις αρχεία από αυτό).

Σε ό,τι αφορά το σφάλμα, δεν κατάλαβα ακριβώς που συμβαίνει και τι κάνεις (το "storage media" τι είναι;). Μήπως είναι θέμα δικαιωμάτων; Παραδοσιακά στο /etc/fstab θα πρέπει να έχεις προσθέσει την παράμετρο "users" ή "user χρήστης" στα options μιας καταχώρησης για να μπορούν απλοί χρήστες ή ο χρήστης "χρήστης" αντίστοιχα να κάνουν mount/unmount το συγκεκριμένο filesystem. Βέβαια ο συνδυασμός HAL/dBUS, όπως χρησιμοποιείται πολλές φορές by default από γραφικά περιβάλλοντα και διανομές, μπορεί να ακολουθεί δικό του σύστημα δικαιωμάτων, δε τα ξέρω. Εγώ θα πρότεινα για τέτοιες δουλειές να χρησιμοποιείς απλά εργαλεία: τη mount(2), την df(1), την fdisk(8) και να μη βασίζεσαι σε εύθραυστους αυτοματισμούς των γραφικών περιβαλλόντων.

*(σημείωση για την 4η παράγραφο) filesystem για τη mount μπορεί να θεωρηθεί και μία δομή καταλόγων/αρχείων που διανέμεται από κάποιο απομακρυσμένο σύστημα μέσω δικτύου ("share"), εφόσον βέβαια υπάρχει driver που να παρέχει τις απαραίτητες διεπαφές στην mount για να χρησιμοποιήσει το σχετικό δικτυακό πρωτόκολλο και να προσφέρει (διάφανα) την λειτουργικότητα που θα περίμενε κανείς από ένα παραδοσιακό filesystem μέσω αυτού. Η πρόσβαση στα αποθηκευτικό μέσο φυσικά είναι υπόθεση αποκλειστικά του απομακρυσμένου συστήματος. Ένα δημοφιλές παράδειγμα για το παραπάνω, είναι το NFS αλλά υπάρχουν και πιο extreme παραδείγματα όπως το FTPfs και το SHfs.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Linux Guide”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες