PAMP - Ένα αντίστοιχο του LAMP για το Symbian

Τεχνικές και μόνο Συζητήσεις για WEB hosting servers, Mail servers, DNS servers. Όχι αναζήτηση υπηρεσιών εδώ!

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

PAMP - Ένα αντίστοιχο του LAMP για το Symbian

Δημοσίευση από soteres2002 » 23 Ιαν 2008 06:11

Η πλατφόρμα Apache - MySQL - PHP έχει μεταφερθεί και για το λειτουγικό σύστημα κινητών Symbian χάρη στην προσπάθεια από προγραμματιστές των εργαστηρίων της NOKIA. Μόνο που το πακέτο δεν αποκαλείται SAMP όπως θα περίμενε κανείς, αλλά PAMP. PAMP είναι τα αρχικά του Personal Apache MySQL PHP, και δηλώνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα για προσωπική χρήση ή γενικότερα για όχι τόσο βαριά χρήση. Τις υπηρεσίες της βάσης δεδομένων καθώς και του Apache server μπορείτε να τις διαχειρίζεστε μέσω ενός πίνακα διαχείρισης, στον οποίον μάλιστα μπορείτε να ορίσετε IP διευθύνση στην οποία θα ακούν οι διακομιστές. Κάτι ακόμη που είναι σημαντικό είναι οτι μπορείτε να ορίσετε το μέγεθος της στοίβας πρόκειται να καταναλώσουν οι διεργασίες. Όταν εγκαθιστάτε το πακέτο, μαζί με την PHP εγκαθίστανται και επεκτάσεις για να αποκτάτε πρόσβαση στις λειτουργίες του κινητού. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο λειτουργικό (καλα, σε ορισμένες λειτουργίες) μέσω κάποιου web interface. Ακόμη, εγκαθίστανται και γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα wrappers βιβλιοθηκών όπως για παράδειγμα η GD για δημιουργία γραφικών ή η libcurl για διαχείριση προτοκόλων και επικοινωνία με διακομιστές στο δίκτυο. Φυσικά, δεν λείπει και μια επέκταση mysql(i).

Ένα ακόμη σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορείτε να γράψετε κώδικα Python και να τον εκτελείτε ακριβώς όπως και η PHP με το mod_php, χωρίς δηλαδή forking (όπως στην περίπτωση των cgi-scripts).

Κάτι ακόμα που θα σας αρέσει να ακούσετε είναι ότι πολύ γνωστά και ευρέως διαδεδομένα CMS έχουν δοκιμαστεί πάνω στην πλατφόρμα και δουλεύουν κανονικά. Γενικα, ο κώδικάς σας είναι μεταφέρσιμος και από άλλα συστήματα και δεν χρειάζεται καμία απολύτως αλλαγή!

Εγκατέστησα το πακέτο στο κινητό μου (Nokia N95), και τράβηξα ένα screenshot του πίνακα διαχείρισης. Επίσης, για όσους δεν το πιστέουν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο (και για δικό μου λόγο βέβαια), έστησα το http://myphone.ath.cx/ όπου απαντά ο Apache της δικής μου συσκευής. Επίσης, πρόσθεσα και ενα PHP σενάριο (δες http://myphone.ath.cx/test.php) που κάνει χρήση της GD. Ο σέρβερ είναι ορατός προς τα έξω μόνο όταν έχω WLAN πρόσβαση, και αυτές τις μέρες μάλλον θα είστε τυχεροί. :D

Το λογισμικό μπορεί είτε να εγκατασταθεί στην μητρική μνήμη του κινητού, είτε σε επιπρόσθετη μνήμη.

Ακολουθούν τα screenshots που τράβηξα από τη δική μου συσκευή:
Το κυρίως μενού του πίνακα διαχείρισης
Εικόνα

Επιλογές κατανάλωσης πόρων
Εικόνα

Τέλος, όσοι σκληροπυρηνικοί ασχολούνται και με internals hacking θα μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους επεκτάσεις είτε στην MySQL, Apache ή PHP εφόσον ο κώδικας είναι ανοικτός. Για να φτιάξετε όμως ένα build πρέπει να προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία από το δικτυακό τόπο της ΝΟΚΙΑ (καθώς δεν πρόκειται για τα γνωστά εκτελέσιμα των PC).

Δείτε επίσης, για περισσότερες πληροφορίες, τις διευθύνσεις:
http://wiki.opensource.nokia.com/projects/PAMP
http://sourceforge.net/projects/pamp (το έργο PAMP)[/img]
Συνημμένα
5.JPG
Ενα screenshot του σκρίπτ της GD

Απάντηση

Επιστροφή στο “Apache, IIS, DNS Servers”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες