Οδηγός για backup σε linux

Είναι δωρεάν, είναι σταθερό, είναι γρήγορο.. ας το γνωρίσουμε και λίγο καλύτερα..

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
FUBAR
Δημοσιεύσεις: 255
Εγγραφή: 12 Οκτ 2007 15:03
Τοποθεσία: 41°7' 16°51' (Earth)

Οδηγός για backup σε linux

Δημοσίευση από FUBAR » 11 Δεκ 2007 02:08

Επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν chrashάρουν κάνουν backup θα δούμε ένα από τους πολλούς τρόπους με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε backup το linuxάκι μας. Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι από τους απλούστερους τρόπους στην διάθεσή μας και είναι κατάλληλος και για τον εντελώς αρχάριο. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο περισσότερο αναλυτικός μπορώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακολουθείτε τον οδηγό με δική σας ευθύνη!!!

Για να κάνουμε backup θα χρησιμοποιήσουμε το knoppix και το partimage, παρόλο πού ο συγκεκριμένος οδηγός ισχύει για όλες τις διανομές linux, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παράδειγμα του πως κάνω backup ένα partition του σκληρού μου και αποθηκεύω το backup μου σε ένα δεύτερο σκληρό, πρέπει να προσαρμόσετε όσα ακολουθούν στο συστημα σας και στον υπολογιστή σας

Αρχικά κατεβάζουμε το knoppix. Για όσους δεν γνωρίζουν, το knoppix είναι ένα live cd/dvd που περιέχει μια ολοκληρωμένη συλλογή GNU/linux software μέσα στην οποία βρίσκετε το partimage.

Εφόσον κατεβάσαμε το knoppix με το αντιγραφικό της προτιμήσεως μας γράφουμε το .iso σε ένα cd ή dvd ανάλογα τι επιλέξαμε να κατεβάσουμε.
Βάζουμε το cd/dvd του knoppix στο cd/dvd-rom και κάνουμε restart. Αν στο BIOS έχουμε ορίσει ως πρώτη boot συσκευή το cd-rom τότε θα δούμε αυτό

Εικόνα

πατάμε enter και καθόμαστε αναπαυτικά ενώ το knoppix ανιχνεύει τις συσκευές μας και φορτώνει τον kernel, αν όλα πάνε καλά σύντομα θα βρεθούμε σε γραφικό περιβάλλον.

Εικόνα

Κλείνουμε το παράθυρο του konqueror και στο desktop μας θα δούμε τα εικονίδια με όλους τους διαθέσιμους σκληρούς μας, στην συνέχεια ανοίγουμε ένα terminal (konsole)

Εικόνα

γράφουμε

Κώδικας: Επιλογή όλων

sudo su -
και πατάμε enter, τώρα έχουμε δικαιώματα root στο terminal του knoppix.

Πριν κάνουμε το backup μας θα χρειαστεί να κάνουμε mount τον σκληρό στον οποίο θα σώσουμε το backup μας. Κάνουμε δεξί κλικ στο σκληρό που θέλουμε να σώσουμε το backup μας (στην περίπτωσή μου είναι ο σκληρός sda1) και επιλέγουμε mount,

Εικόνα

δεν αρκεί αυτό όμως πρέπει να μπορούμε να γράψουμε στον σκληρό και όπως βλέπουμε στις mouse over info ο σκληρός μας για την ώρα είναι read only

Εικόνα

πάλι δεξί κλικ στον σκληρό μας και αυτή την φορά επιλέγουμε Change read/write Mode και πατάμε Yes στο νέο παράθυρο.
Eναλλακτικά μπορούμε να τον κάνουμε mount με μία και μόνο εντολή από terminal, στην περίπτωση μου η εντολή είναι

Κώδικας: Επιλογή όλων

mount -t ext3 -o rw /dev/sda1 /media/sda1
δηλαδή mount τον σκληρό ορίζοντας το είδος του partition (-t ext3) ορίζοντας ότι μπορούμε να γράψουμε (-o rw) τον σκληρό μας (/dev/sda1) και το που θα γίνει mount (/media/sda1).
Στην συνέχεια θα δημιουργήσουμε ένα φάκελο στον οποίο θα τοποθετούμε τα backup μας. Εγώ προτιμώ αυτός ο φάκελος να είναι κρυφός ώστε να μην είναι μέσα στα πόδια μου όταν χρησιμοποιώ τον σκληρό και να αποφεύγω μια κατά λάθος διαγραφή.
Πάμε επομένως στον σκληρό μας και δημιουργούμε το φάκελο μας είτε με δεξί κλικ Create New --> folder είτε με την εντολή mkdir, στην περίπτωση μου
mkdir /media/sda1/.backup (εσείς πρέπει να αλλάξετε το path /media/sda1 και το όνομα του φακέλου στις σωστές τιμές). Η τελεία μπροστά από το όνομα του φακέλου ορίζει ότι ο φάκελος μου είναι κρυφός.

Μεταφερόμαστε πάλι στο terminal και γράφουμε partimage

Εικόνα

πατάμε enter και ανοίγει το αρχικό παράθυρο του partimage.

Εικόνα

Βλέπουμε λοιπόν μια λίστα με τα διαθέσιμα partition μας, το τύπο τους και φυσικά το μέγεθος τους. Στην περίπτωσή μου θα κάνω backup το hda1, το όποιο στο σύστημα μου είναι το boot partition, σε ένα dual boot σύστημα hda1 θα είναι λογικά το partition των Windows, η διαδικασία δεν αλλάζει όποιο partition και να επιλέξετε, απλώς με τα βελάκια από το πληκτρολόγιο διαλέγετε το partition που θέλετε να κάνετε backup και πατάτε Τab, ο κέρσορας μας μετακινήθηκε στο πεδίο Image file to create/use και στο οποίο βάζουμε το πλήρες path όπου θα σώσουμε το backup μας και το επιθυμητό όνομα του backup μας.

Εικόνα

Στην περίπτωση μου το path είναι /media/sda1/.backup και το όνομα του backup boot_backup_10-12 (επιλέγουμε ένα όνομα περιγραφικό του partition που κάνουμε backup και χωρίς κενά)
Εφόσον ορίσαμε το path και το όνομα πατάμε F5.

Εικόνα

Εδώ επιλέγουμε το είδος της συμπίεσης που θέλουμε, προεπιλεγμένη είναι η gzip. Άλλες επιλογές είναι καμία συμπίεση (None) το οποίο δεν συνιστάται γιατί το backup μας θα είναι ακριβώς το ίδιο μέγεθος με τα δεδομένα στο partition, δηλαδή αν κάνουμε backup ένα partition που έχει μέγεθος 70GB και τα δεδομένα μας στο συγκεκριμένο partition είναι 40GB τότε και το backup μας θα έχει μέγεθος 40GB.
Άλλη επιλογή είναι η bzip2 η οποία θα μικρύνει αρκετά το μέγεθος του backup μας αλλά θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να γίνει αυτό, επίσης αν στο partition σας υπάρχουν μεγάλα αρχεία σε μέγεθος η bzip2 συμπίεση δεν συνιστάται.
Επομένως επιλέγουμε την gzip η οποία θα μας συμπιέσει αρκετά το backup μας σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πατάμε Tab και πάμε στα Options, εδώ αν θέλουμε ξεκλικάρουμε την επιλογή Enter description, αλλιώς πατάμε ξανά Tab και πάμε στο Image Split Mode σε αυτό το πεδίο θα επιλέξουμε πώς θα σπάσει το backup μας σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο αν το filesystem μας δεν επιτρέπει την εγγραφή μεγάλων αρχείων (>2GB) ή αν θελήσουμε να γράψουμε μελλοντικά το backup μας σε cd ή DVD, επομένως μεγαλώνουμε ή μικραίνουμε το μέγεθος των αρχείων για cd ή DVD.

Εικόνα

Στην περίπτωση μου και ας μην χρειαζόταν καθώς το partition που κάνω backup είναι πολύ μικρό, ορίζω να μου χωρίσει το backup σε αρχεία της τάξης των 4500 ΜΒ.
Μόλις ορίσουμε το μέγεθος που θέλουμε πατάμε πάλι F5 και βάζουμε μία περιγραφή του backup μας και πατάμε enter.
To partimage θα ελέγξει το partition που του ορίσαμε και θα μας δείξει μερικές χρήσιμες πληροφορίες όπως το πόσος χώρος είναι δεσμευμένος, το συνολικό μέγεθος κτλ πατάμε enter και αρχίζει επιτέλους η διαδικασία του backup.

Αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ειδικά αν το partition σας είναι αρκετό μεγάλο οπότε όσο περιμένουμε να ολοκληρωθεί το backup μπαίνουμε στο freestuff.

Εικόνα

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μας ενημερώνει ότι το backup μας χρίστηκε με επιτυχία, οπότε πατάμε enter μέχρι να βρεθούμε πάλι στο terminal.
Πάμε στον φάκελο στον οποίο είπαμε να σωθεί το backup μας να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει και όντως βλέπουμε το αρχείο με το όνομα που ορίσαμε με την κατάληξη .000 που υποδηλώνει ότι είναι το πρώτο κομμάτι ενός splitted backup (στην περίπτωση μου και το μοναδικό καθώς δεν χρειάστηκε δεύτερο).

Εικόνα

Στην συνέχεια θα ελέγξουμε αν όντως το backup μας είναι επιτυχές κάνοντας μια προσομοίωση restore. Πάμε επομένως πάλι στο partimage και επιλέγουμε σε ποίο partition θα γίνει το restore με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που διαλ´εξαμε ποιό partition θα κάναμε backup, ορίζουμε το όνομα του backup αρχείου που θέλουμε να ελέγξουμε/επαναφέρουμε και επιλέγουμε Restore partition from image file και πατάμε F5.

Εικόνα
Αν μας εμφανίσει ένα μήνυμα ότι δεν βρίσκει το αρχείο του backup που του ορίσαμε τότε:
  • επιβεβαιώνουμε ότι το path και το filename του backup μαζί με την κατάληξη είναι σωστά
  • αλλάζουμε τα δικαιώματα στο backup μας γράφοντας στο terminal

    Κώδικας: Επιλογή όλων

    chmod 777 /διαδρομή/του/backup.000
    στην περίπτωση μου chmod 777 /media/sda1/.backup/boot_backup_10-12.000. Προσαρμόστε την εντολή στην περίπτωση σας.
Επιλέγουμε στα Options Simulation of the restoration. Αν και όταν χρειαστεί κάποτε να κάνετε restore απλώς δεν κλικάρετε την επιλογή Simulation ώστε το partimage να κάνει κανονικό restore του backup μας.

Εικόνα

Πατάμε F5 και το partimage μας ενημερώνει ότι κάνουμε προσομοίωση επαναφοράς και ότι δεν θα γράψει τίποτα στο partition μας. Enter και βλέπουμε πάλι ένα ενημερωτικό παράθυρο για το partition στο οποίο επιλέξαμε να κάνουμε restore, πάλι enter και αρχίζει η διαδικασία προσομοίωσης ή το κανονικό restore.
Μετά ένα χρονικό διάστημα ανάλογο του μεγέθους του backup μας έρχεται και η επιβεβαίωση ότι η προσομοίωση ή η επαναφορά ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Είμαστε λοιπόν σίγουροι τώρα ότι το backup μας είναι έγκυρο και χωρίς σφάλματα και μπορούμε να κάνουμε restart

Με ακριβώς ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε backup όλα τα partition από όλους τους σκληρούς μας. Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω backup ένα partition ntfs όποτε αν αποφασίσετε να το κάνετε ενημερώστε με για να ξέρουμε το αποτέλεσμα. Υπενθυμίζω ότι ΔΕΝ σώζουμε το backup μας σε partition ntfs.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος FUBAR την 11 Δεκ 2007 02:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

id12586
στις καρδιές μας
Δημοσιεύσεις: 8387
Εγγραφή: 23 Ιουν 2003 23:28
Τοποθεσία: Far away
Επικοινωνία:

Οδηγός για backup σε linux

Δημοσίευση από id12586 » 11 Δεκ 2007 02:14

Έλα ρε θηρίο! Δεν τον ήξερα αυτόν τον τρόπο! :P

Γίνεται βοήθημα. :respect:
Chris at your Services
ΕικόναSacame de Aqui

Άβαταρ μέλους
Alice_Cooper
Δημοσιεύσεις: 1948
Εγγραφή: 11 Μάιος 2007 00:33
Τοποθεσία: Ioannina
Επικοινωνία:

Οδηγός για backup σε linux

Δημοσίευση από Alice_Cooper » 11 Δεκ 2007 02:24

ego den iksera to simeio me to freestuff
xmmm me vazeis se skepseis... :p

Άβαταρ μέλους
Knorcedger
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1226
Εγγραφή: 18 Μάιος 2004 04:29
Επικοινωνία:

Οδηγός για backup σε linux

Δημοσίευση από Knorcedger » 11 Δεκ 2007 12:48

Πολύ ωραίο. Μπράβο
Εικόνα
myUbuntu.gr[Ελληνικός οδηγός για Ubuntu]

Απάντηση

Επιστροφή στο “Linux Guide”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης