Κατασκευεσ

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
TKelectronic
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 26 Οκτ 2007 13:06

Κατασκευεσ

Δημοσίευση από TKelectronic » 27 Οκτ 2007 22:07

Προτεινόμενες εργασίες για το τρέχον εξάμηνο στο εργαστηριακό μάθημα των Ηλεκτρονικών Ισχύος.

Ι. Τροφοδοτικά

Γραμμικό τροφοδοτικό.
Μελέτη και κατασκευή ρυθμιζόμενου τροφοδοτικού 0-12V / 2 A . Η σταθεροποίηση θα γίνεται με χρήση διακριτών στοιχείων transistor – I.C. . Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή των χαρακτηριστικών αυτού π.χ. σταθεροποίηση τάσεως σε μεταβολές εισόδου ή σε μεταβολές φορτίου, κυμάτωση κλπ.
Παλμοτροφοδοτικό Ι.
Μελέτη και κατασκευή παλμοτροφοδοτικού. Η τάση πηγή θα είναι 10-20V DC και η τάση εξόδου 5V με δυνατότητα παροχής 500mA. Η συχνότητα λειτουργίας καθώς και η δομή του κυκλώματος και μέθοδος επιλέγεται από εσάς.
Παλμοτροφοδοτικό ΙΙ.
Μελέτη και κατασκευή παλμοτροφοδοτικού. Η τάση πηγή θα είναι 5-8V DC και η τάση εξόδου 20V με δυνατότητα παροχής 200mA. Η συχνότητα λειτουργίας καθώς και η δομή του κυκλώματος και μέθοδος επιλέγεται από εσάς.
Τροφοδοτικό αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS).
Μελέτη και κατασκευή τροφοδοτικού αδιάλειπτης λειτουργίας, με τα επόμενα χαρακτηριστικά . Τάση εισόδου 230V/50Hz, τάση εξόδου 230V/50Hz, μεγίστη ισχύς 250VA. (Προσοχή όταν δουλεύετε με την τάση δικτύου)

ΙΙ. Φορτιστές μπαταριών.

Φορτιστής μπαταριών μολύβδου.
Μελέτη και κατασκευή φορτιστή μπαταρίας μολύβδου. Η προς φόρτιση μπαταρία έχει τα εξής χαρακτηριστικά, τάση 12V, μέγιστη χωρητικότητα 45Ah. Ο φορτιστής θα πρέπει να ελέγχει αν η μπαταρία που τοποθετείται προς φόρτιση είναι, είτε βραχυκυκλωμένη, είτε κατεστραμμένη, ακόμη να μην λειτουργεί σε περίπτωση που η μπαταρία συνδεθεί με λάθος πολικότητα. Να απεικονίζεται η τάση της μπαταρίας το ρεύμα φόρτισης καθώς και ο αναμενόμενος χρόνος φόρτισης, (επιθυμητό η αυτόματη μέτρηση της εσωτερικής αντίστασης της μπαταρίας). Σημείωση: Για την ανάπτυξη της εφαρμογής προτείνεται η χρήση μικροελεγκτή.
Φορτιστής μπαταριών NiCd - NiMH.
Μελέτη και κατασκευή φορτιστή μπαταρίας NiCd ή NiMH. Η μπαταρία θα έχει χαρακτηριστικά της επιλογής σας. Τάση ……. , χωρητικότητα… . Ο φορτιστής θα πρέπει να ελέγχει αν η μπαταρία που τοποθετείται προς φόρτιση είναι είτε βραχυκυκλωμένη, είτε κατεστραμμένη, ακόμη να μην λειτουργεί σε περίπτωση που η μπαταρία συνδεθεί με λάθος πολικότητα. Να απεικονίζεται η τάση της μπαταρίας το ρεύμα φόρτισης καθώς και ο αναμενόμενος χρόνος φόρτισης, (επιθυμητό, ο έλεγχος της θερμοκρασίας της μπαταρίας κατά την διάρκεια της φόρτισης). Σημείωση: Για την ανάπτυξη της εφαρμογής προτείνεται η χρήση μικροελεγκτή.

ΙΙΙ. Ρυθμιστές

Ρύθμιση φωτισμού με χρήση triac Ι.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος ρύθμισης φωτισμού, για λυχνίες (λάμπες) πυρακτώσεως, με χαρακτηριστικά 500W μέγιστη ισχύς τάση λειτουργίας 220-230V. Θα μελετηθεί τόσο το κύκλωμα ισχύος όσο και το κύκλωμα ελέγχου. Το κύκλωμα ελέγχου θα σχεδιασθεί με χρήση διακριτών στοιχείων είτε κατάλληλου(ων) ολοκληρωμένου(ων) ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΗΣΗ DIAC ή UJT. (Προσοχή όταν δουλεύετε με την τάση δικτύου).
Ρύθμιση φωτισμού με χρήση triac ΙΙ.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος ρύθμισης φωτισμού, για λάμπες φθορίου, με χαρακτηριστικά 50W μέγιστη ισχύς τάση λειτουργίας 220-230V. Θα μελετηθεί τόσο το κύκλωμα ισχύος όσο και το κύκλωμα ελέγχου. (Προσοχή όταν δουλεύετε με την τάση δικτύου).
Αυτόματη ρύθμιση φωτισμού εσωτερικού χώρου.
Μελέτη και κατασκευή διατάξεως με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά. Έλεγχο και ρύθμιση φωτισμού εσωτερικού χώρου συναρτήσει του φυσικού φωτισμού του χώρου. Η διάταξη πρέπει να διατηρεί σταθερό το επίπεδο φωτισμού του χώρου ανεξάρτητα της μεταβολής του φυσικού φωτισμού. Η διάταξη θα τροφοδοτεί λυχνίες (λάμπες) πυρακτώσεως. Η διάταξης θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να απενεργοποιείται καθώς και να ρυθμίζεται το επιθυμητό επίπεδο φωτισμού. Επιθυμητή η δυνατότητα της μέτρησης της κατανάλωσης ενέργειας. Σημείωση: Για την ανάπτυξη της εφαρμογής προτείνεται η χρήση μικροελεγκτή.
Ρύθμιση στροφών κινητήρα D.C. με χρήση SCR.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος ρύθμισης στροφών κινητήρα D.C., με χαρακτηριστικά κινητήρα, τάση λειτουργία 20-180V DC, μέγιστη ισχύς 150W. Θα μελετηθεί τόσο το κύκλωμα ισχύος όσο και το κύκλωμα ελέγχου, το κύκλωμα ελέγχου θα σχεδιασθεί με χρήση διακριτών στοιχείων είτε κατάλληλου(ων) ολοκληρωμένου(ων). (Προσοχή όταν δουλεύετε με την τάση δικτύου).
Έλεγχος στροφών κινητήρα με τεχνική PWM.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος ρύθμισης στροφών κινητήρα D.C., με χαρακτηριστικά κινητήρα, τάση λειτουργία 12V DC, μέγιστη ισχύς 50W. Θα μελετηθεί τόσο το κύκλωμα ισχύος όσο και το κύκλωμα ελέγχου, το κύκλωμα ελέγχου θα σχεδιασθεί με χρήση διακριτών στοιχείων είτε κατάλληλου(ων) ολοκληρωμένου(ων).
Ρύθμιση στροφών κινητήρα A.C. με χρήση TRIAC, με ανατροφοδότηση.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος ρύθμισης στροφών κινητήρα A.C., με χαρακτηριστικά κινητήρα, τάση λειτουργία 230V 50Hz, στροφές 800~15000RPM, μέγιστη ισχύς 200W και χαρακτηριστικά ταχογεννήτριας 0~15000 pulse/min. Θα μελετηθεί τόσο το κύκλωμα ισχύος όσο και το κύκλωμα ελέγχου, το κύκλωμα ελέγχου θα σχεδιασθεί με χρήση διακριτών στοιχείων είτε κατάλληλου(ων) ολοκληρωμένου(ων). (Προσοχή όταν δουλεύετε με την τάση δικτύου).

IV. Κυκλώματα μετρήσεων.

Κύκλωμα μετρήσεως συντελεστή συνημίτονου.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος που παρέχει τάση ανάλογη της διαφοράς φάσεως μεταξύ τάσεως και ρεύματος φορτίου που έχει επαγωγική ή χωρητική συμπεριφορά. Τα χαρακτηριστικά του φορτίου είναι, τάση λειτουργίας 230V μέγιστο ρεύμα 5 Α, συχνότητα 50Hz, περιοχή συνημίτονου (-0,5 ως +0,5), τάση εξόδου (-10 V ως +10V ή 0V ως +10V).
Κύκλωμα αναγνώρισης διαδοχής φάσεων τριφασικού δικτύου.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος που να δίνει πληροφορία για την ορθότητα της διαδοχής φάσεων σε τριφασικό δίκτυο. (Τάση δικτύου 3x12 V AC) Τα πειράματα θα γίνουν στο εργαστήριο.
Ανάπτυξη εφαρμογής μετρήσεων.
Ανάπτυξη προγράμματος σε παραθυρική γλώσσα, ώστε με την χρήση καρτών data acquisition να είναι η δυνατή η μέτρηση όλων των μεγεθών των ασκήσεων 1 και 2 του εργαστηρίου.

V. Διάφορα κυκλώματα.

Ενισχυτής Ισχύος.
Μελέτη και κατασκευή γραμμικού ενισχυτή ισχύος με τα επόμενα χαρακτηριστικά. Τάση εισόδου 10mV/600Ω, ισχύς εξόδου 20W στα 8Ω, Τάξη λειτουργίας Α. περιοχή συχνοτήτων 100-10000Hz.
Ηλεκτρονικός διακόπτης.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος ελέγχου και κυκλώματος ισχύος με τα εξής χαρακτηριστικά. Ισχύς 500W φορτίο με επαγωγική συμπεριφορά. Το κύκλωμα ελέγχου θα είναι είτε κάποιο ειδικό ολοκληρωμένο είτε διακριτό κύκλωμα. Η έναρξη της αγωγιμότητας προφανώς θα γίνεται στις 0 ή 180 (zero-crossing).
Αναλογικό κύκλωμα χρονισμού για τριφασική πλήρη ανόρθωση.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος παραγωγή παλμών εναύσεως για τριφασική ρυθμιζόμενη ανόρθωση. ( Η τριφασική τάση αναφοράς είναι 12V, οι δοκιμές θα γίνουν στο εργαστήριο.)
Ψηφιακό κύκλωμα χρονισμού για τριφασική πλήρη ανόρθωση.
Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος παραγωγή παλμών εναύσεως για τριφασική ρυθμιζόμενη ανόρθωση.. ( Η τριφασική τάση αναφοράς είναι 12V, οι δοκιμές θα γίνουν στο εργαστήριο.) Σημείωση: Για την ανάπτυξη της εφαρμογής απαιτείται η χρήση μικροελεγκτή
Κατασκευή Η/Ν ασφάλειας για εναλλασσόμενο.
Κατασκευή Ηλεκτρονικής ασφάλειας για εναλλασσόμενο. Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος που να αντικαθιστά θερμική ασφάλεια . Η ασφάλεια προστατεύει κύκλωμα που λειτουργεί στα 24V AC και το μέγιστο ρεύμα είναι 500mA. Να προβλεφθεί πλήκτρο για την επαναφορά του κυκλώματος.
Κατασκευή Η/Ν ασφάλειας για συνεχές.
Κατασκευή Η/Ν ασφάλειας για συνεχές. Μελέτη και κατασκευή κυκλώματος που να αντικαθιστά θερμική ασφάλεια . Η ασφάλεια προστατεύει κύκλωμα που λειτουργεί στα 24V DC και το μέγιστο ρεύμα είναι 1000mA. Να προβλεφθεί πλήκτρο για την επαναφορά του κυκλώματος.
Ηλεκτρονικό φορτίο.
Κατασκευή ηλεκτρονικού φορτίου με χαρακτηριστικά (περιοχή λειτουργίας 0-4 Α – 100W). Το φορτίο προορίζεται για τον έλεγχο τροφοδοτικών συνεχούς!!! (Σημείωση να έχει και την δυνατότητα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς του υπό έλεγχο τροφοδοτικού).
Διάταξη προστασίας μεγαφώνων.
Μελέτη και κατασκευή διατάξεως για την προστασία μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, από τα μη επιθυμητά ρεύματα που δημιουργούνται στην έξοδο των ενισχυτών ισχύος τις χρονικές στιγμές αποκατάστασης και διακοπής της τροφοδότησης των. (Ισχύς υπό έλεγχο μεγαφώνων 200W)
Διάταξη ελέγχου thyristors και triacs.
Μελέτη και κατασκευής διάταξης ελέγχου (λειτουργίας ή μη) thyristors και triacs..
Tracer.
Μελέτη και κατασκευής διάταξης με την οποία να απεικονίζονται οι κυματομορφές τάσεως – ρεύματος των thyristors και των triacs.
Ηλεκτρονικό ποτενσιόμετρο.
Μελέτη και κατασκευή ηλεκτρονικού ποτενσιομέτρου. Να έχει έξοδο 0-10V, ή αύξηση και μείωση να γίνεται από μπουτόν. Να υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του ρυθμού αύξησης και μείωσης της εξόδου. Σημείωση: Για την ανάπτυξη της εφαρμογής προτείνεται η χρήση μικροελεγκτή.

Άβαταρ μέλους
hik-hok
Reporter
Δημοσιεύσεις: 3571
Εγγραφή: 09 Μαρ 2003 10:45
Τοποθεσία: Agrrrrrrrrrr...... γάβ γάβ!!
Επικοινωνία:

Κατασκευεσ

Δημοσίευση από hik-hok » 28 Οκτ 2007 00:22

κάνε το πρώτο πιο εύκολο
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
ksarm
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: 22 Μάιος 2007 10:47

Κατασκευεσ

Δημοσίευση από ksarm » 28 Οκτ 2007 10:39

για κάνε και μια βόλτα από το hlektronika.gr ;)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες